- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen

Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen – In Frankrijk is het inmiddels heel populair om zelf je yoghurt te maken. Met een heuse ‘yahourtière’ (yoghurtmaker) kun je potjes vullen, die je in een apparaat stopt en na een paar uur heb je dan yoghurt. Maar zo’n apparaat heb je helemaal niet nodig!


De voordelen

Waarom zou je yoghurt zelf maken? Heeft dat voordelen dan, zul je misschien denken? Je kunt toch bij elke supermarkt kiezen uit een heleboel soorten yoghurt? Het is ook niet een duur product, dus voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Maar voordelen zijn er wel degelijk. Ik som ze graag voor je op.

Zelf yoghurt maken, hoe werkt dat?

Je hebt vier dingen nodig: melk, een beetje yoghurt, een bepaalde temperatuur en tijd. Zodra de melkzuurbacteriën uit de yoghurt met de melk tussen de 43 en 32 graden zijn, beginnen ze de melksuikers uit de melk (lactose) om te zetten in melkzuren. Hoe langer dat duurt, des te meer wordt omgezet. Het resultaat is een zachte, licht zure yoghurt.

Het klinkt ingewikkelder dan het is, ook zonder thermometers kom je er, lees maar even door.

Nodig voor +/- 1 liter yoghurt:

Breng de melk in een pan aan de kook. Laat 15 seconden koken en zet dan het vuur uit. Laat de melk afkoelen, totdat je net je vinger er 10 seconden in kan houden. Voeg de yoghurt toe, doe het deksel op de pan.

Zet je oven aan op ongeveer 40 graden en zet de yoghurt in de oven.  Na 4 uur, zet je de oven uit en laat je de yoghurt er nog gerust een hele nacht in staan. De volgende dag heb je yoghurt!

Voordat je de yoghurt overschep in (glazen) potten, moet je er voor zorgen dat je een lepel en de potten die je gaat gebruiken, goed steriliseert. Dit kun je eenvoudig doen door water te koken en de potten tot de rand te vullen met kokend water. Zet de lepel in één van de potten en vergeet geen kokend water in de deksels te gieten.

Bewaar de yoghurt in de ijskast. Gebruik zoals je wilt. Zoek je inspiratie? Klik hier voor lekkere yoghurt recepten[4].

Links in dit recept:
  1. [Image]: https://lekkertafelen.nl/kookschool/yoghurt-zelf-maken/attachment/yoghurt-zelf-maken-1/
  2. [Image]: https://lekkertafelen.nl/kookschool/yoghurt-zelf-maken/attachment/yoghurt-zelf-maken-2-2/
  3. [Image]: https://lekkertafelen.nl/kookschool/yoghurt-zelf-maken/attachment/yoghurt-zelf-maken-3/
  4. Zoek je inspiratie? Klik hier voor lekkere yoghurt recepten: http://www.lekkertafelen.nl/special/yoghurt/