Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Yoghurt uitgelegd; wat is het en wat kun je er mee?

0 1.040

Yoghurt uitgelegd; wat is het en wat kun je er mee? – Yoghurt kennen we natuurlijk allemaal wel, maar als je er verder over na denkt is het helemaal niet zo duidelijk hoe dit zuivelproduct nou wordt gemaakt. En wat kun je er eigenlijk allemaal mee? Meer dan je op het eerste gezicht zou denken.


Yoghurt uitgelegd: hoe ontstaat het?

Je hebt hiervoor melk en melkzuurbacteriën nodig. Als je melk laat staan, worden de melksuikers die in de melk zitten, door (melkzuur)bacteriën omgezet in melkzuur. Zo ontstaat yoghurt, een product dat langer houdbaar is dan melk. Afhankelijk van de soort melk (magere, halfvolle of volle) en van de soort melkzuurbacteriën krijg je verschillende soorten.

Rechtsdraaiend melkzuur?

Soms lees je op de verpakking dat er rechtsdraaiend melkzuur aan toe is gevoegd. Rechtsdraaiend duidt op de richting waarin het – asymetrische – melkzuurmolecuul draait. Dit type melkzuur zorgt ervoor dat je de yoghurt makkelijker kunt verteren en dat hij zachter smaakt.

Gezond

Als je het Voedingscentrum moet geloven, is yoghurt erg gezond. Het bevat vitamine B12, Calcium en Fosfor. Het zou helpen om darmkanker te voorkomen en diabetes type II (suikerziekte). Rechtsdraaiend melkzuur zou bovendien je immuunsysteem verbeteren en helpen bij je spijsvertering.

Waar komt het woord yoghurt eigenlijk vandaan?

Het woord Yoghurt komt uit het Turks en betekent zoiets als ‘dik kneedsel’. Het bestaat al zo’n 4000 jaar en is in Centraal Azië ontstaan. In Europa is het pas vorige eeuw bekend geraakt. In Griekenland en Bulgarije was het wel al langer bekend, dit vanwege het de Turkse invloeden in deze landen tijdens de Turkse bezetting.

Enkele soorten yoghurt:

Bi(o)garde: aan deze milde yoghurt zijn vooral rechtsdraaiende melkzuurbacteriën toegevoegd.

Kefir: dit is een soort zuiveldrank, oorspronkelijk uit de Kaukasus, waarbij aan de melk niet alleen melkzuurbacteriën maar ook gist wordt toegevoegd, dat zorgt voor het prikkelende gevoel in je mond.

Bulgaarse yoghurt: wordt gemaakt van ingedikte melk, waaraan vervolgens melkzuurbacteriën aan toegevoegd worden.

Griekse en Turkse yoghurt: hieruit wordt het vocht weggezeefd, zodat er een dikkere variant ontstaat.

Labneh; Labneh is een variant uit het Midden Oosten, waarbij men ontstane yoghurt zover laat uitlekken, totdat hij zo dik wordt als een zachte kaas. Soms laten ze hem zelfs zo ver uitdrogen, totdat er echt witte harde bolletjes ontstaan, die weer makkelijk lang houdbaar blijven en een bron van proteïnen zijn voor de nomaden onderweg.

Let op bepaalde toevoegingen!

Om yoghurt vetter en/of steviger te maken, wordt er soms melkpoeder, caseïne, weipoeder, zetmeel en zelfs gelatine aan toegevoegd.

Tenslotte moet de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd aan de meeste vruchten- en drinkyoghurts ook niet worden onderschat.

Wil je zeker weten dat je geen troep koopt? Maak dan je eigen yoghurt! Dat is heel makkelijk, je hebt alleen (goede) melk nodig en 2 eetlepels goede yoghurt om mee te beginnen. Benieuwd geworden? Lees hier hoe je zelf yoghurt kunt maken.

Waar kun je yoghurt allemaal voor gebruiken?

Het leuke van dit fris-zure zuivelproduct, is dat het zowel geschikt is voor zoete als hartige bereidingen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer