• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
vrijdag, februari 26, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Yoghurt uitgelegd; wat is het en wat kun je er mee?

door Redactie
in Kookschool
0
0
yoghurt

Yoghurt uitgelegd; wat is het en wat kun je er mee? – Yoghurt kennen we natuurlijk allemaal wel, maar als je er verder over na denkt is het helemaal niet zo duidelijk hoe dit zuivelproduct nou wordt gemaakt. En wat kun je er eigenlijk allemaal mee? Meer dan je op het eerste gezicht zou denken.

Yoghurt uitgelegd: hoe ontstaat het?

Je hebt hiervoor melk en melkzuurbacteriën nodig. Als je melk laat staan, worden de melksuikers die in de melk zitten, door (melkzuur)bacteriën omgezet in melkzuur. Zo ontstaat yoghurt, een product dat langer houdbaar is dan melk. Afhankelijk van de soort melk (magere, halfvolle of volle) en van de soort melkzuurbacteriën krijg je verschillende soorten.

Rechtsdraaiend melkzuur?

Soms lees je op de verpakking dat er rechtsdraaiend melkzuur aan toe is gevoegd. Rechtsdraaiend duidt op de richting waarin het – asymetrische – melkzuurmolecuul draait. Dit type melkzuur zorgt ervoor dat je de yoghurt makkelijker kunt verteren en dat hij zachter smaakt.

Gezond

Als je het Voedingscentrum moet geloven, is yoghurt erg gezond. Het bevat vitamine B12, Calcium en Fosfor. Het zou helpen om darmkanker te voorkomen en diabetes type II (suikerziekte). Rechtsdraaiend melkzuur zou bovendien je immuunsysteem verbeteren en helpen bij je spijsvertering.

Waar komt het woord yoghurt eigenlijk vandaan?

Het woord Yoghurt komt uit het Turks en betekent zoiets als ‘dik kneedsel’. Het bestaat al zo’n 4000 jaar en is in Centraal Azië ontstaan. In Europa is het pas vorige eeuw bekend geraakt. In Griekenland en Bulgarije was het wel al langer bekend, dit vanwege het de Turkse invloeden in deze landen tijdens de Turkse bezetting.

Enkele soorten yoghurt:

Bi(o)garde: aan deze milde yoghurt zijn vooral rechtsdraaiende melkzuurbacteriën toegevoegd.

Kefir: dit is een soort zuiveldrank, oorspronkelijk uit de Kaukasus, waarbij aan de melk niet alleen melkzuurbacteriën maar ook gist wordt toegevoegd, dat zorgt voor het prikkelende gevoel in je mond.

Bulgaarse yoghurt: wordt gemaakt van ingedikte melk, waaraan vervolgens melkzuurbacteriën aan toegevoegd worden.

Griekse en Turkse yoghurt: hieruit wordt het vocht weggezeefd, zodat er een dikkere variant ontstaat.

Labneh; Labneh is een variant uit het Midden Oosten, waarbij men ontstane yoghurt zover laat uitlekken, totdat hij zo dik wordt als een zachte kaas. Soms laten ze hem zelfs zo ver uitdrogen, totdat er echt witte harde bolletjes ontstaan, die weer makkelijk lang houdbaar blijven en een bron van proteïnen zijn voor de nomaden onderweg.

Let op bepaalde toevoegingen!

Om yoghurt vetter en/of steviger te maken, wordt er soms melkpoeder, caseïne, weipoeder, zetmeel en zelfs gelatine aan toegevoegd.

Tenslotte moet de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd aan de meeste vruchten- en drinkyoghurts ook niet worden onderschat.

Wil je zeker weten dat je geen troep koopt? Maak dan je eigen yoghurt! Dat is heel makkelijk, je hebt alleen (goede) melk nodig en 2 eetlepels goede yoghurt om mee te beginnen. Benieuwd geworden? Lees hier hoe je zelf yoghurt kunt maken.

Waar kun je yoghurt allemaal voor gebruiken?

Het leuke van dit fris-zure zuivelproduct, is dat het zowel geschikt is voor zoete als hartige bereidingen.

  • Als basis voor ontbijt; lekker met vruchten en/of muesli, granola of andere granen
  • In een smoothie.
  • In een milkshake.
  • Als basis voor gebak; voor een lekker en luchtig fris gebak.
  • Bij het bakken van brood of (Turks) pizzadeeg. De melkzuurbacteriën helpen om brood of pizzadeeg een luchtige structuur te geven.
  • In sausjes en dips.
  • In een dressing.
  • In een Indiase curry.
  • Als basis voor (koude) soep.
  • Om ijs mee te maken.
  • Als basis voor toetjes.
Tags: ZuivelZuivel - Yoghurt
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bavarois van kwark met mandarijn
Nagerecht

Bavarois van kwark met mandarijn

Hangop zelf maken recept
Kookschool

Hangop zelf maken? Dat doe je zo

Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanaon- met za'atar
Bijgerecht

Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanaon

Griekse yoghurt met gekarameliseerde banaan en walnoten
Nagerecht

Griekse yoghurt met gekarameliseerde banaan en walnoten

havermout en overnight oats
Specials

Havermout; veel meer dan alleen pap

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

Klassieke Quiche Lorraine
Quiche

Quiche Lorraine; Een heerlijke klassieker

Quiche Lorraine is een echte Franse klassieker. Gevuld met prei ( of bosuien ) en gerookte spekblokjes. Ideaal als je...

Lees verder
Shakshuka

Shakshuka ( in saus gepocheerde eieren )

Bavarois van kwark met mandarijn

Bavarois van kwark met mandarijn

Handige kooktips

rijpe mango
Kookschool

Een rijpe mango? Zo check je dat!

Waar moet je op letten bij het kopen van een rijpe mango. Gebruik hiervoor je zintuigen, kijk, voel en ruik...

Lees verder
Hangop zelf maken recept

Hangop zelf maken? Dat doe je zo

Roux basisrecept

Roux; de basis van gebonden sauzen en soepen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Zeeuwse mosselen kunnen NIET altijd
  • benjaminschot op Zeeuwse mosselen kunnen NIET altijd
  • Redactie op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Ellen op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen