• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
verse zalm bakken

Zalm bakken doe je zo – Vind je zalmfilet vaak droog? Met deze tips bak ook jij een heerlijk stukje zalm dat absoluut niet droog is.

Een lekkere zalmfilet bakken; zo doe je dat

Het begint met een goed stukje zalm, liefst vers en met huid. Die huid schrikt veel mensen af, maar dat is nergens voor nodig. De huid beschermt het visvlees namelijk ook tegen uitdrogen. Je kunt de huid van je zalmfilet er na het bakken makkelijk af halen. Hij hoeft dus niet op het bord als je dit niet prettig vindt.

De huid van de zalm voorkomt dat de zalm tijdens het bakken uitdroogt

Als je verse vis zoals deze rondvis gaat bakken is het altijd raadzaam om deze net als met vlees tijdig uit de koelkast te halen. De vis kan dan op kamertemperatuur komen. Hoe lang je dat van tevoren doet, is van meerdere factoren afhankelijk,  want hoe dik zijn de filets en hoe warm is de omgeving? Meestal kun je er van uitgaan dat ongeveer 15 minuten tot een half uur voldoende is.

Als je ijskoude zalm bakt, heb je al snel dat de buitenkant al gaar is en de binnenkant nog koud. Door deze op kamertemperatuur te laten komen voorkom je dat de buitenkant overgaar, dus droog wordt. Bijkomend voordeel is dat je de zalm veel korter hoeft te bakken.

Zalm bakken? Breng de zalm eerst op kamertemperatuur!

Droog deppen

Voor je zalm gaat bakken dep je deze het beste eerst even droog met een keukenpapiertje. Dit voorkomt niet alleen spetteren met bakken, maar de vis wordt ook veel mooier egaal van kleur. Als deze te vochtig is en je bakt op een zacht vuur heb je grote kans dat je de zalm stoof in plaats van dat je deze bakt. Het resultaat is dan een bleek stukje zalm wat waarschijnlijk ook nog eens te gaar is omdat je er toch een mooi kleurtje aan wilde geven.

Zalm kruiden

Een mooi stukje verse vis heeft vaak niet veel kruiden nodig, zalm heeft al lekker veel smaak van zichzelf. Een beetje peper en zout volstaat meestal al. Wil je iets meer smaak toevoegen? Doe dit dan na de bereiding. Denk dan aan een paar druppels citroensap of lekkere verse kruiden zoals dille, dragon, peterselie of bieslook.

Zalm bakken? doe het rustig

Omdat rondvis, zoals zalm, snel gaar is zul je de vis op een rustig vuur moeten bakken. Doe je dit op hoog vuur? Dan krijgt de binnenkant niet de kans om warm te worden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de dikte van het stukje zalm dat je wil bakken. Een dun zalmfiletje is natuurlijk sneller gaar dan een dikke zalmfilet. De meeste filets wegen rond de 150 gram. Deze bak je aan beide zijden ongeveer 2 tot 3 minuten. Laat ze na het bakken een paar minuutjes tot rust komen, de zalm gaart dan nog iets na. Bij zalmfilets van 200 gram tel je een minuutje extra.

Voorkom je dat de buitenkant te droog wordt en de vis van binnen nog rauw is.

Zalmfilet grillen

In tegenstelling tot zalm bakken kun je niet op een echt laag vuur grillen. Een grillpan kun je iets minder heet laten worden en een barbecue heeft ook warme en minder warme zones. Toch zal dit heter zijn dan het matige vuur wat je gebruikt bij het bakken van zalm in de pan.

Besmeer zalm, voordat je deze op de gril legt, dun in met een beetje olie zodat deze minder snel zal plakken. Giet nooit olie in de grillpan deze zal dan verbranden. Je kunt de grillpan wel met een kwastje heel dun instrijken, maar als je de zalmfilet besprenkelt met olie is de olie in de grillpan echt niet nodig. Vis laat, als deze gaar is los van de gril. Kun je de zalmfilet niet draaien? Dan moet hij waarschijnlijk nog iets langer bakken. Grillen doen we iets korter dan bakken, ongeveer 2 minuten per zijde, om droge zalm te voorkomen. Laat de zalm nog even op een bord nagaren of wikkel deze in een stukje aluminiumfolie en laat de vis hierin nog even nagaren.

Er is nog een manier om zalm gelijkmatig te grillen. Halveer hiervoor de zalmfilets in de lengte, zodat je dunne plakken krijgt. Deze gril je dan 1 minuut aan beide zijden. Kort en krachtig dus. De zalm keren is dan iets lastiger omdat deze dunnere plakken sneller uit elkaar vallen. Voor de grillpan werkt deze methode perfect, voor de barbecue raden we de dikkere zalmfilets aan.

Zalm bak je het liefst rosé

Houd je niet van rosé zalm of mag je om bepaalde redenen geen rauwe vis? Dan kun je de zalm een minuutje langer bakken. Ook als je de zalm koud wil verwerken of bewaren is het soms fijner als deze helemaal gaar is, maar let op dat je deze niet te ver door gaart. Houdt er altijd rekening mee dat de vis na het bereiden nog iets nagaart.

Soms zie je bij het bakken of koken van zalm dat er witte vlokjes op de vis zitten. Dit zijn de eiwitten uit de vis die gestold zijn. Als je dit ziet, is de vis te gaar en waarschijnlijk ook droog.

zalm bakken 1
zalm bakken 2
zalm bakken 3
zalm bakken 4
zalm grillen 1
zalm grillen 2

 

 

 

 

Tags: Vis - Verse visVis - Verse Vis - RondvisVis - Zalm
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Kernhem
Kookschool

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Nederlandse boerenkaas
Kookschool

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus
Kookschool

Roomsaus of Bechamelsaus

Roquefort
Kookschool

Roquefort; Wereldberoemde Franse kaas

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

groenten om te grillen
Kookschool

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen