Zalm bakken doe je zo – Vind je zalmfilet vaak droog? Met deze tips bak ook jij een heerlijk stukje zalm dat absoluut niet droog is.
Een lekkere zalmfilet bakken; zo doe je dat
Het begint met een goed stukje zalm, liefst vers en met huid. Die huid schrikt veel mensen af, maar dat is nergens voor nodig. De huid beschermt het visvlees namelijk ook tegen uitdrogen. Je kunt de huid van je zalmfilet er na het bakken makkelijk af halen. Hij hoeft dus niet op het bord als je dit niet prettig vindt.
De huid van de zalm voorkomt dat de zalm tijdens het bakken uitdroogt
Als je verse vis zoals deze rondvis gaat bakken is het altijd raadzaam om deze net als met vlees tijdig uit de koelkast te halen. De vis kan dan op kamertemperatuur komen. Hoe lang je dat van tevoren doet, is van meerdere factoren afhankelijk, want hoe dik zijn de filets en hoe warm is de omgeving? Meestal kun je er van uitgaan dat ongeveer 15 minuten tot een half uur voldoende is.
Als je ijskoude zalm bakt, heb je al snel dat de buitenkant al gaar is en de binnenkant nog koud. Door deze op kamertemperatuur te laten komen voorkom je dat de buitenkant overgaar, dus droog wordt. Bijkomend voordeel is dat je de zalm veel korter hoeft te bakken.
Zalm bakken? Breng de zalm eerst op kamertemperatuur!
Droog deppen
Voor je zalm gaat bakken dep je deze het beste eerst even droog met een keukenpapiertje. Dit voorkomt niet alleen spetteren met bakken, maar de vis wordt ook veel mooier egaal van kleur. Als deze te vochtig is en je bakt op een zacht vuur heb je grote kans dat je de zalm stoof in plaats van dat je deze bakt. Het resultaat is dan een bleek stukje zalm wat waarschijnlijk ook nog eens te gaar is omdat je er toch een mooi kleurtje aan wilde geven.
Zalm kruiden
Een mooi stukje verse vis heeft vaak niet veel kruiden nodig, zalm heeft al lekker veel smaak van zichzelf. Een beetje peper en zout volstaat meestal al. Wil je iets meer smaak toevoegen? Doe dit dan na de bereiding. Denk dan aan een paar druppels citroensap of lekkere verse kruiden zoals dille, dragon, peterselie of bieslook.
Zalm bakken? doe het rustig
Omdat rondvis, zoals zalm, snel gaar is zul je de vis op een rustig vuur moeten bakken. Doe je dit op hoog vuur? Dan krijgt de binnenkant niet de kans om warm te worden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de dikte van het stukje zalm dat je wil bakken. Een dun zalmfiletje is natuurlijk sneller gaar dan een dikke zalmfilet. De meeste filets wegen rond de 150 gram. Deze bak je aan beide zijden ongeveer 2 tot 3 minuten. Laat ze na het bakken een paar minuutjes tot rust komen, de zalm gaart dan nog iets na. Bij zalmfilets van 200 gram tel je een minuutje extra.
Voorkom je dat de buitenkant te droog wordt en de vis van binnen nog rauw is.
Zalmfilet grillen
In tegenstelling tot zalm bakken kun je niet op een echt laag vuur grillen. Een grillpan kun je iets minder heet laten worden en een barbecue heeft ook warme en minder warme zones. Toch zal dit heter zijn dan het matige vuur wat je gebruikt bij het bakken van zalm in de pan.
Besmeer zalm, voordat je deze op de gril legt, dun in met een beetje olie zodat deze minder snel zal plakken. Giet nooit olie in de grillpan deze zal dan verbranden. Je kunt de grillpan wel met een kwastje heel dun instrijken, maar als je de zalmfilet besprenkelt met olie is de olie in de grillpan echt niet nodig. Vis laat, als deze gaar is los van de gril. Kun je de zalmfilet niet draaien? Dan moet hij waarschijnlijk nog iets langer bakken. Grillen doen we iets korter dan bakken, ongeveer 2 minuten per zijde, om droge zalm te voorkomen. Laat de zalm nog even op een bord nagaren of wikkel deze in een stukje aluminiumfolie en laat de vis hierin nog even nagaren.
Er is nog een manier om zalm gelijkmatig te grillen. Halveer hiervoor de zalmfilets in de lengte, zodat je dunne plakken krijgt. Deze gril je dan 1 minuut aan beide zijden. Kort en krachtig dus. De zalm keren is dan iets lastiger omdat deze dunnere plakken sneller uit elkaar vallen. Voor de grillpan werkt deze methode perfect, voor de barbecue raden we de dikkere zalmfilets aan.
Zalm bak je het liefst rosé
Houd je niet van rosé zalm of mag je om bepaalde redenen geen rauwe vis? Dan kun je de zalm een minuutje langer bakken. Ook als je de zalm koud wil verwerken of bewaren is het soms fijner als deze helemaal gaar is, maar let op dat je deze niet te ver door gaart. Houdt er altijd rekening mee dat de vis na het bereiden nog iets nagaart.
Soms zie je bij het bakken of koken van zalm dat er witte vlokjes op de vis zitten. Dit zijn de eiwitten uit de vis die gestold zijn. Als je dit ziet, is de vis te gaar en waarschijnlijk ook droog.