Zalm bakken doe je zo – Vind je zalmfilet vaak droog? Met de tips bak ook jij een heerlijk stukje zalm dat absoluut niet droog is.
Een lekkere zalmfilet bakken; zo doe je dat
Het begint met een goed stukje verse zalm, liefst met huid. Die huid schrikt veel mensen af, maar dat is nergens voor nodig. De huid beschermt het visvlees namelijk ook tegen uitdrogen. Je kunt de huid van je zalmfilet er na het bakken makkelijk af halen. Hij hoeft dus niet op het bord als je dit niet prettig vindt.
De huid van de zalm voorkomt dat de zalm tijdens het bakken uitdroogt
Als je verse vis, zoals een rondvis gaat bakken is het altijd raadzaam om die net als met vlees tijdig uit de koelkast te halen. De vis kan dan op kamertemperatuur komen. Hoe lang je dat van tevoren doet, is van meerdere factoren afhankelijk, want hoe dik zijn de filets en hoe warm is de omgeving? Meestal kun je er van uitgaan dat ongeveer 15 minuten tot een half uur voldoende is.
Als je ijskoude zalm bakt, heb je al snel dat de buitenkant al gaar is en de binnenkant nog koud. Door de vis op kamertemperatuur te laten komen voorkom je dat de buitenkant overgaar, dus droog wordt. Bijkomend voordeel is dat je de zalm veel korter hoeft te bakken.
Zalm bakken? Breng de zalm eerst op kamertemperatuur!
Dep de zalm droog voor het bakken
Voor je zalm gaat bakken dep je die het beste eerst even droog met een keukenpapiertje. Dit voorkomt niet alleen spetteren met bakken, maar de vis wordt ook veel mooier egaal van kleur. Als de zalm te vochtig is en je bakt op een zacht vuur heb je grote kans dat je de zalm stooft in plaats van dat je hem bakt. Het resultaat is dan een bleek stukje zalm, dat waarschijnlijk ook nog eens te gaar is, omdat je er toch een mooi kleurtje aan wilde geven.
Zalm kruiden
Een mooi stukje verse vis heeft vaak niet veel kruiden nodig, zalm heeft al lekker veel smaak van zichzelf. Een beetje zout en peper volstaat meestal al. Wil je iets meer smaak toevoegen? Doe dit dan na de bereiding. Denk dan aan een paar druppels citroensap of lekkere verse kruiden zoals dille, dragon, peterselie of bieslook.
Zalm bakken? Doe het rustig!
Omdat rondvis, zoals zalm, snel gaar is zul je de vis op een rustig vuur moeten bakken. Doe je dit op hoog vuur? Dan krijgt de binnenkant niet de kans om warm te worden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de dikte van het stukje zalm dat je wilt bakken. Een dun zalmfiletje is natuurlijk sneller gaar dan een dikke zalmfilet. De meeste filets wegen rond de 150 gram. Die bak je aan beide zijden ongeveer 2 tot 3 minuten. Laat ze na het bakken een paar minuutjes tot rust komen, de zalm gaart dan nog iets na. Bij zalmfilets van 200 gram tel je een minuutje extra.
Voorkom je dat de buitenkant te droog wordt en de vis van binnen nog rauw is.
Zalmfilet grillen
In tegenstelling tot zalm bakken kun je niet op een echt laag vuur grillen. Een grillpan kun je iets minder heet laten worden en een barbecue heeft ook warme en minder warme zones. Toch zal dit heter zijn dan het matige vuur wat je gebruikt bij het bakken van zalm in de pan.
Besmeer zalm, voordat je die op de grill legt, dun in met een beetje olie, zodat hij minder snel zal plakken. Giet nooit olie in de grillpan, dat zal dan verbranden. Je kunt de grillpan wel met een kwastje heel dun instrijken, maar als je de zalmfilet besprenkelt met olie is de olie in de grillpan echt niet nodig. Vis laat, als het gaar is los van de grill. Kun je de zalmfilet niet draaien? Dan moet hij waarschijnlijk nog iets langer bakken. Grillen doe je iets korter dan bakken, ongeveer 2 minuten per zijde, om droge zalm te voorkomen. Laat de zalm nog even op een bord nagaren of wikkel de vis in een stukje aluminiumfolie en laat hem hierin nog even nagaren.
Er is nog een manier om zalm gelijkmatig te grillen. Halveer hiervoor de zalmfilets in de lengte, zodat je dunne plakken krijgt. Die gril je dan 1 minuut aan beide zijden. Kort en krachtig dus. De zalm keren is dan iets lastiger omdat de dunnere plakken sneller uit elkaar vallen. Voor de grillpan werkt die methode perfect, voor de barbecue kun je beter dikkere zalmfilets gebruiken.
Zalm bak je het liefst rosé
Houd je niet van rosé zalm of mag je om bepaalde redenen geen rauwe vis? Dan kun je de zalm een minuutje langer bakken. Ook als je de zalm koud wilt verwerken of bewaren is het soms fijner als hij helemaal gaar is, maar let op dat je de vis niet te ver door gaart. Houd er altijd rekening mee dat de vis na het klaarmaken nog iets nagaart.
Soms zie je bij het bakken of koken van zalm dat er witte vlokjes op de vis zitten. Dit zijn de eiwitten uit de vis die gestold zijn. Als je dit ziet, is de vis te gaar en waarschijnlijk ook droog.
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.