• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
verse zalm bakken

Zalm bakken doe je zo – Vind je zalmfilet vaak droog? Met deze tips bak ook jij een heerlijk stukje zalm dat absoluut niet droog is.

Een lekkere zalmfilet bakken; zo doe je dat

Het begint met een goed stukje zalm, liefst vers en met huid. Die huid schrikt veel mensen af, maar dat is nergens voor nodig. De huid beschermt het visvlees namelijk ook tegen uitdrogen. Je kunt de huid van je zalmfilet er na het bakken makkelijk af halen. Hij hoeft dus niet op het bord als je dit niet prettig vindt.

De huid van de zalm voorkomt dat de zalm tijdens het bakken uitdroogt

Als je verse vis zoals deze rondvis gaat bakken is het altijd raadzaam om deze net als met vlees tijdig uit de koelkast te halen. De vis kan dan op kamertemperatuur komen. Hoe lang je dat van tevoren doet, is van meerdere factoren afhankelijk,  want hoe dik zijn de filets en hoe warm is de omgeving? Meestal kun je er van uitgaan dat ongeveer 15 minuten tot een half uur voldoende is.

Als je ijskoude zalm bakt, heb je al snel dat de buitenkant al gaar is en de binnenkant nog koud. Door deze op kamertemperatuur te laten komen voorkom je dat de buitenkant overgaar, dus droog wordt. Bijkomend voordeel is dat je de zalm veel korter hoeft te bakken.

Zalm bakken? Breng de zalm eerst op kamertemperatuur!

Droog deppen

Voor je zalm gaat bakken dep je deze het beste eerst even droog met een keukenpapiertje. Dit voorkomt niet alleen spetteren met bakken, maar de vis wordt ook veel mooier egaal van kleur. Als deze te vochtig is en je bakt op een zacht vuur heb je grote kans dat je de zalm stoof in plaats van dat je deze bakt. Het resultaat is dan een bleek stukje zalm wat waarschijnlijk ook nog eens te gaar is omdat je er toch een mooi kleurtje aan wilde geven.

Zalm kruiden

Een mooi stukje verse vis heeft vaak niet veel kruiden nodig, zalm heeft al lekker veel smaak van zichzelf. Een beetje peper en zout volstaat meestal al. Wil je iets meer smaak toevoegen? Doe dit dan na de bereiding. Denk dan aan een paar druppels citroensap of lekkere verse kruiden zoals dille, dragon, peterselie of bieslook.

Zalm bakken? doe het rustig

Omdat rondvis, zoals zalm, snel gaar is zul je de vis op een rustig vuur moeten bakken. Doe je dit op hoog vuur? Dan krijgt de binnenkant niet de kans om warm te worden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de dikte van het stukje zalm dat je wil bakken. Een dun zalmfiletje is natuurlijk sneller gaar dan een dikke zalmfilet. De meeste filets wegen rond de 150 gram. Deze bak je aan beide zijden ongeveer 2 tot 3 minuten. Laat ze na het bakken een paar minuutjes tot rust komen, de zalm gaart dan nog iets na. Bij zalmfilets van 200 gram tel je een minuutje extra.

Voorkom je dat de buitenkant te droog wordt en de vis van binnen nog rauw is.

Zalmfilet grillen

In tegenstelling tot zalm bakken kun je niet op een echt laag vuur grillen. Een grillpan kun je iets minder heet laten worden en een barbecue heeft ook warme en minder warme zones. Toch zal dit heter zijn dan het matige vuur wat je gebruikt bij het bakken van zalm in de pan.

Besmeer zalm, voordat je deze op de gril legt, dun in met een beetje olie zodat deze minder snel zal plakken. Giet nooit olie in de grillpan deze zal dan verbranden. Je kunt de grillpan wel met een kwastje heel dun instrijken, maar als je de zalmfilet besprenkelt met olie is de olie in de grillpan echt niet nodig. Vis laat, als deze gaar is los van de gril. Kun je de zalmfilet niet draaien? Dan moet hij waarschijnlijk nog iets langer bakken. Grillen doen we iets korter dan bakken, ongeveer 2 minuten per zijde, om droge zalm te voorkomen. Laat de zalm nog even op een bord nagaren of wikkel deze in een stukje aluminiumfolie en laat de vis hierin nog even nagaren.

Er is nog een manier om zalm gelijkmatig te grillen. Halveer hiervoor de zalmfilets in de lengte, zodat je dunne plakken krijgt. Deze gril je dan 1 minuut aan beide zijden. Kort en krachtig dus. De zalm keren is dan iets lastiger omdat deze dunnere plakken sneller uit elkaar vallen. Voor de grillpan werkt deze methode perfect, voor de barbecue raden we de dikkere zalmfilets aan.

Zalm bak je het liefst rosé

Houd je niet van rosé zalm of mag je om bepaalde redenen geen rauwe vis? Dan kun je de zalm een minuutje langer bakken. Ook als je de zalm koud wil verwerken of bewaren is het soms fijner als deze helemaal gaar is, maar let op dat je deze niet te ver door gaart. Houdt er altijd rekening mee dat de vis na het bereiden nog iets nagaart.

Soms zie je bij het bakken of koken van zalm dat er witte vlokjes op de vis zitten. Dit zijn de eiwitten uit de vis die gestold zijn. Als je dit ziet, is de vis te gaar en waarschijnlijk ook droog.

zalm bakken 1
zalm bakken 2
zalm bakken 3
zalm bakken 4
zalm grillen 1
zalm grillen 2

 

 

 

 

Tags: Vis - Verse visVis - Zalm
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Deze friszoete rode kool stamppot met appel en ananas is door zijn kleur een feest om te zien en favoriet bij jong en oud.

Check het recept of lees de info
Ham-kaasrolletjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen