Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zeeuwse mosselen kunnen NIET altijd

Zeeuwse mosselen kunnen NIET altijd! – Net als bij vele andere producten gaat het bij de mosselen steeds meer om het oprekken van de seizoenen. Grote supermarktketens verlangen van de grote mosselbedrijven dat er gewoon altijd mosselen zijn en het liefst ook nog voor de allerlaagste prijs. De gevolgen worden steeds duidelijker zichtbaar. Voor degene die echt geïnteresseerd is in de herkomst van zijn of haar eten is het nauwelijks te achterhalen hoe het nu echt zit.

Zeeuwse mosselen!

De echte Zeeuwse mossel groeit en verwaterd in de Zeeuwse wateren. Sinds de Zeeuwse wateren afgesloten werden door de Deltawerken wordt er ook mosselzaad gevist op de waddenzee. Lees ons verhaal over de mosselzaadvisserij hier. Het mosselzaad groeit op op de mosselpercelen in de waddenzee. Ze worden vervolgens verwatert in de Oosterschelde.

Mosselseizoen

Mosselen kennen een seizoen. In de periode van maart/april tot en met juni melken de mosselen, zoals dat met een mooi woord genoemd worden. Het houdt in dat de mossel miljoenen mannelijke- en vrouwelijke zaadcellen loslaat in het water.. In het water vinden deze cellen elkaar en vormen het nieuwe mosselzaad. In deze periode wordt er dan ook niet op mosselen gevist. In vervlogen tijden werd deze stelregel gehanteerd: “Er zijn mosselen als de R in de maand zit”. Dat betekende pas mosselen in September. Tegenwoordig start het mosselseizoen al eind juni, begin juli.

Het oprekken van het seizoen betekent uiteraard niet dat er ook meer mosselen zijn. De seizoenen worden alleen maar opgerekt vanwege de vakantietijd. Nederlanders en Belgen (die nog altijd de grootste afnemers van onze mosselen zijn) eten nou eenmaal graag een pannetje mosselen in de vakantie. Op zich is dat ook geen probleem. Tegenwoordig kan het seizoen wat vroeger starten. Vroeger waren er geen koelwagens voor handen, maar met de opkomst van koelingen is het nu prima mogelijk al in juli en augustus topkwaliteit mosselen aan te bieden.

Hangcultuur

Voor het mosselseizoen in juli begint worden we tegenwoordig geconfronteerd met de hangcultuur mosselen. Deze mosselen worden met een soort sok in het water gehangen. Hierdoor krijgt het diertje meer plankton uit het oppervlakte water. De mossel groeit daar sneller door. Ze worden verkocht als Hangcultuurmosselen. Toch zal een echte mosselliefhebber gaan voor de beste kwaliteit mosselen van de bodem. Ook wel bodemmosselen genoemd.

Buitenlandse mosselen

Vooral aan het einde van het mosselseizoen, we hebben het dus over de eerste maanden van het jaar, worden er tegenwoordig mosselen uit het buitenland gehaald. Dat kunnen verschillende landen zijn. Vooral Ierland horen we veel noemen. Vervolgens worden deze mosselen in de Oosterschelde gedeponeerd om daar te verwateren. Het gekke is dat we ook deze mosselen gewoon Zeeuwse mosselen noemen.

Respecteer het seizoen en onze Nederlandse mosseltelers

Het is vooral van groot belang dat jij en ik de seizoenen blijven respecteren. Vooral voor de Nederlandse mosselkwekers is het een hart gelag dat ze hun ziel en zaligheid stoppen in een puur, eerlijk en Nederlands product (zie deze link) en dat handelaren daar overheen walsen met buitenlandse mosselen. Tegenwoordig kun je mosselen kopen met het Zeker Zeeuws logo. Je bent dan verzekert van een echte Zeeuwse mossel. Geniet dus vooral van een pannetje mosselen, maar bedenk altijd wat je zit te eten! En zo als ons advies altijd al luidt: Koop bij voorkeur bij een vertrouwde speciaalzaak!

Lees je dit als horeca, of wil je het verhaal over eerlijke en pure mosselen eens met een groep vrienden ervaren? Kijk dan eens op de website van Rival mosselen!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.