Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelf boter maken voor dummies

Zelf boter maken is echt heel makkelijk & snel. En wat is er nu leuker en lekkerder dan échte roomboter op tafel? Zelf maken dus die roomboter!

7 14.101

Zelf boter maken voor dummies – Afgelopen weekend was ik met mijn ouders aan het genieten van de zon op een terrasje aan een grachtje in een pittoresk stadje en we vroegen ons af hoe je boter maakt. Soms krijg je door toedoen van (iets) te veel wijn en een mooi zonnetje op je bol vreemde verhalen waarbij je achteraf niet meer weet hoe je er nou op kwam. Het viel ons namelijk op dat je in de betere restaurants boter bij je verse stokbrood krijgt dat met gemak duizendmaal beter is dan de dure boter bij de Albert Heijn (lichtelijk overdreven uiteraard). De meest wilde theorieën over de inhoud van boter, de bereidingswijze, rusttijden, toe te passen materialen en de hoeveelheden kwamen voorbij. De restaurateur kwam ook met een briljant verhaal maar ging voor de zekerheid toch maar even met de chef overleggen en een paar minuten later stond hij beduusd naast de tafel “inderdaad, alleen room heb je er voor nodig en een mixer” zei hij terwijl hij nog achter zijn oren stond te krabben. “Dat ga ik volgend weekend maken” riep ik enthousiast, wetende dat zaterdag mijn enige vrije dag is voor dat weekend.

Boter wordt gemaakt van de room die boven komt drijven bij melk. Omdat de room een lagere dichtheid heeft dan het water in de melk, komt het vanzelf bovendrijven. Het opvangen of scheppen van de room noemen we ook wel afromen en heeft dan ook niets te maken met zakelijke of criminele bezigheden. Roomboter is altijd gemaakt van room en dus is de term roomboter overbodig, we kunnen het gewoon boter noemen. Dit noemen we ook wel pleonasme, groen gras en witte sneeuw is hetzelfde en spreekt voor zich. Anyhouse, boter mag pas boter heten als er 80% melkvetten inzitten, margarine is dus géén boter. Dat je het even weet!

Zelf boter maken

Benodigdheden
Meer dan onderstaand heb je niet nodig:

 • 500 milliliter verse room van de boer
 • 3 grote kommen (1 kleine, 1 grote en 1 iets grotere)
 • Zout of sel de mer
 • Mixer
 • zeef

Stap 1:
Giet de verse room in een grote kom en meng de room tot het slagroom is. Met een paar minuten heb je al een heerlijke slagroom. Na ongeveer 8 tot 10 minuten met de mixer heb je eindelijk het resultaat waar je naar toe wilt. In de kom zie je wat korrelige emulsie en wat sap. Dit sap is eigenlijk karnemelk, maar dan superlekker en vet! Pak de zeef en giet de inhoud van de kom in de zeef en vang het op in de kleine kom. Hierin zit je karnemelk en zet het even in de koelkast om het wat kouder te krijgen, vind ik net iets lekkerder.

 

Stap2:
Haal de dikke emulsie uit de zeef en kneed het fijn als deeg en maak er een grote bal van. Pak nu de grotere schaal en vul die met ijskoud water. Wat je nu doet is een beetje ranzig maar is echt nodig. Je kneedt de grote bal in de schaal net zo lang tot het water troebel is. Verschoon het water weer met ijskoud nieuw water, en start opnieuw met het kneden van de boter. Dit herhaal je nog eens 2 maal of totdat het water niet meer vies wordt. Voila! Je hebt nu je eigen boter gemaakt.

Stap3:
Houd je van gezouten boter, dan vermeng je er ongeveer 2 theelepel zout doorheen en kneedt dit er goed doorheen. Je hebt nu gezouten boter.

Stap 4:
Nadat je ongeveer een uur bezig bent geweest om al het vet van je handen te wassen, maak je een lange rol van de boter. Deze rol leg je op huishoudfolie en maak er een lange egale rol van door als een deegroller de boter glad te krijgen. Laat dit een aantal uren rusten in de koelkast tot hij goed hard is.

Stap 5:
Snijd van de rol een aantal plakken roomboter en doe er nog wat grof zout op om er een lekkere bite bij te krijgen. Je boter is nu klaar om bij een vers gebakken stokbroodje op te eten. Hoe makkelijk is dit?

Stap 3 kun je ook vervangen door peterselie, dan heb je kruidenboter. Of meng er een geraspte schil citroen en 2 theelepels citroensap doorheen, dan krijg je een frisse citroenboter. Uiteraard kun je ook wat knoflook uitpersen om een mooie knoflookboter te krijgen, het is eigenlijk heel simpel en leuk om te doen. Persoonlijk vind ik de (room)boter uit de supermarkten echt niet te eten, smaak is vlak en proeft in de nasmaak iets te chemisch. Bij de Albert Heijn verkopen ze een aantal merken (room)boter met een prijs vanaf € 1,85 per 250 gram. Ook deze zijn niet lekker, maar beter is er niet te krijgen omdat we allemaal aan de margarine zitten die in de verste verte niet lijken op iets van boter. Koop voor een euro 500 milliliter verse room bij de boer en je hebt weer echte boter op je boterham of vers gebakken stokbrood. Ook voor de tijd dat je bezig bent om je eigen boter te maken hoef je het niet te laten, je bent er maximaal 20 minuten mee bezig.

Veel plezier, eet smakelijk en let op de lijn 😉

Zelf boter maken voor dummies

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 Reacties
 1. Stan zegt

  Echt een goed recept!

  1. Lekker Tafelen zegt

   Dankje Stan, de mooiste recepten zijn vaak de basisrecepten.

 2. Janna zegt

  Ik heb melk van de boer, maar krijg het niet goed voor elkaar om de room eraf te scheppen. Hoe doen jullie dat? Ik heb het al wel geprobeerd met een pollepel, maar dat ging toch niet zo goed, want de room werd geen stevige slagroom. Graag zou ik wat tips van jullie hebben!

 3. marieke zegt

  Hoeveel liter melk heb je nodig om een halve liter room eraf te kunnen scheppen?

  1. Lekker Tafelen zegt

   5 liter Marieke

 4. diny zegt

  hoi,

  is die room ook in de winkel te koop,
  kan je ook boter maken van slagroom?

  1. Lekker Tafelen zegt

   Gebruik gewoon slagroom Diny maar lekkerder is pure room die je van volle boerenmelk schept. Slagroom in de winkel is nl. een gepasteuriseerd product. Verse room heeft geen bewerking ondergaan.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer