Zelf brood bakken in een bakblik – zo vorm je het deeg
Wil je ook weten hoe je nu eigenlijk het deeg voor een busbrood moet vormen? Hieronder staat uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Het is echt niet zo moeilijk. Behandel het deeg wel met enige eerbied, want dan zul je beloont worden met een mooi gevormd en gerezen brood. Veel succes!
500 gram spelt-volkorenmeel
10 gram bakkerszout
7 gram instantgist
1 eetlepel suiker of honing
2 eetlepels boter
300 ml lauwwarme melk
Topping: zonnebloempitten, sesamzaadjes, speltvlokken, maanzaad
Chicago Metallic mini loaf pans (set van 4) 15x8x6
Het deeg ca. 10 min. goed kneden, 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen, dan in 4 porties verdelen, voor ieder bakblikje 1.
Bol alle porties deeg een beetje op en laat ze even rusten, Neem een bol deeg (1) en rol deze uit tot een ovaal (2), vouw dan eerst de linkerkant tot over het midden (3) en vouw dan de rechterkant daar overheen (4), druk het deeg een voorzichtig aan.
Rol het met een deegroller uit tot een langwerpige lap die maximaal net zo breed is als je bakblik (5), rol het deeg op, druk het eerste randje goed aan zodat er geen lucht tussen blijft (6), anders krijg je gaten in je brood, rol door tot dat al het deeg opgerold is (8).
Leg de deegrol met de naad naar boven en druk deze goed aan met de muis van je hand (9), leg de rol met de naad naar beneden voorzichtig in het bakblik (10), maak de bovenkant van het deeg iets vochtig met water of melk (11) en strooi en meteen wat kruiden, zaden, pitten of vlokken overheen en druk deze heel licht aan (12). Je kunt het deeg eventueel ook door de topping rollen en dan pas in het bakblik doen.
Doe zo alle stukken deeg, zodat alle 4 de vormen gevuld zijn (13) en dek ze af met een stukje plastic of een wegwerpdouchemutsje (14), laat ze dan bij kamertemperatuur nog 1 uur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Haal de douchemutsjes van de bakvormen en schuif ze op een rooster in het midden van de oven (15), bak de broodjes in ca. 20 á 25 min. goudbruin, haal het brood uit de bakblikken en laat ze op een rooster goed afkoelen.
Ik heb deze mini busbroden gebakken met speltmeel in de Chicago Metallic mini loaf pans (set van 4) 15x8x6. Wil je ook zulke lekkere broodjes bakken kijk dan eens op de website van de BroodBakShop, hier vind je alle ingrediënten en materialen die je nodig hebt om brood te bakken.
Ik kreeg het brood haast niet uit mijn grote vorm, hoe los ik dit op?
Heb je de vorm goed ingevet Ineke?
Beste An, leuk dat je ook brood gaat bakken. Wanneer je één groot brood wilt maken van dit recept hou dan een baktijd van ongeveer 30 á 35 minuten aan en je zou de oven iets hoger op 200 graden kunnen zetten. Veel succes! Groetjes, Xandra
Hoi, ik zou het er wel eens op willen wagen om mijn eigen broodjes te bakken 😉 tot nu toe gebruikte ik zo’n machine, maar vond het resultaat vaak niet echt wat ik verwacht had. Nu zie ik wel bij de ingrediënten dat dat de hoeveelheden zijn waar je ook 1 groot brood van 800gr mee maakt. Dat is wat ik ook zou doen…. maar moet ik de baktijd dan niet verlengen? Of nog iets anders aanpassen? Alvast bedankt!
groetjes, An