• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 12 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Zelf crème fraîche maken

Dat kun jij ook!

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
1
Zelf crème fraîche maken

Zelf crème fraîche maken – Ook jij koopt ongetwijfeld wel eens een potje crème fraîche uit het koelvak van de supermarkt. Maar je hebt er vast nog niet eerder aan gedacht om het zelf te maken? Als je eenmaal weet hoe makkelijk zelf crème fraîche maken is, en hoe weinig ingrediënten je voor het recept nodig hebt, zal dat zeker veranderen. Lees snel verder!

Wat is crème fraîche precies?

Crème fraîche klinkt heel Frans, en dat is het ook. Als je het vertaalt naar het Nederlands betekent het ‘verse room’. Het is een verse, licht gefermenteerde room. Het wordt gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan volle room. Die melkzuurbacteriën zorgen ervoor dat die room dikker wordt en een zachte, subtiele zuurgraad ontwikkelt.  De volle, rijke smaak die de room zo krijgt en de eigenschap dat crème fraîche niet makkelijk gaat schiften als je het verwarmt, maken dit een veel gebruikt zuivelproduct.

Waarom zou je het zelf maken?

Er zijn meerdere redenen die het de moeite waard maken om zelf crème fraîche te maken. Ten eerste kun je precies controleren wat er in gaat. Dat betekent alleen pure en natuurlijke ingrediënten, zonder conserveermiddelen en stabilisatoren en dergelijke. Daarnaast kan de smaak van een zelfgemaakte variant voller en subtieler uitpakken dan van een potje uit de winkel. Verder kan het wel eens zo zijn dat als je het product vaak gebruikt, je veel goedkoper uit bent als je het zelf maakt. En natuurlijk is jouw eigen crème fraîche gegarandeerd vers!

Wat heb je nodig?

Je las het al, je je kunt zelf heel makkelijk crème fraîche maken met maar twee ingrediënten:

  • Om te beginnen heb je 500 ml volle room nodig. Voor het beste resultaat gebruik je verse room. Het liefst koop je die in een boerderijwinkel. Is die niet in de buurt? Neem dan verse slagroom. In die room moet minstens 30% vet zitten.
  • Verder heb je 30 ml verse karnemelk nodig. In karnemelk zitten de melkzuurbacteriën waarmee je het fermentatieproces in gang zet. Hier geldt ook, koop het liefst boerenkarnemelk.
  • Je hebt een glazen pot met een deksel nodig, die groot genoeg is. Een inhoud van ongeveer een liter is prima.
  • Een stukje keukenpapier en een elastiekje of een stukje keukentouw.
  • Een plek waar een warme kamertemperatuur heerst.

Zo kun je zelf crème fraîche maken; een heel makkelijk recept

Doe de room in de glazen pot en meng de karnemelk er doorheen. Roer goed door elkaar.

Dek de pot af met een stukje keukenpapier, dat je vastzet met het elastiekje of het touwtje. Het mengsel moet kunnen ademen.

Laat de pot nu minstens 24 uur op een warme plek staan. Die 24 uur is het minimum. Langer, tot wel 48 uur, kan ook. Hoe langer je het laat staan, hoe dikker de crème fraîche zal worden. Daarna haal je het papier van de pot af, draai je het deksel erop en zet je de pot in de koelkast. Je kunt het in de koeling ongeveer 14 dagen bewaren.

Zelf crème fraîche maken is erg leuk, makkelijk en vooral lekker. En het is nog leuker om het vervolgens te gebruiken in je favoriete recept!

Tags: Zuivel
DeelPin90VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

IJsthee zelf maken
Kookschool

IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers

yoghurt soorten
Kookschool

Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Marineren recepten en tips vlees en vis
Kookschool

Marineren: zo voeg je écht iets toe aan je product!

Toppings voor ovenschotels
Kookschool

De lekkerste toppings voor ovenschotels – zo maak je ze onweerstaanbaar

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Cajun kruiden mix
Kookschool

Cajun kruidenmix maak je lekker zelf

Reacties 1

  1. Donald says:
    9 maanden geleden

    Zelf crème fraîche maken kan óók in plaats van room met karnemelk, met yoghurt of met kefir (wat ik zelf maak),
    dat gaat perfect!
    Ga vooral door met jullie geweldige en leerzame programma’s, TOP
    Met vriendelijke groet,
    Donald

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Noedels met spitskool en gemarineerde kip
  • Frisse kwarkdip met paprika en verse kruiden voor bij de borrel
  • Zomerse macaroni met spinazie en gehakt
  • Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado
  • IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers
  • Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Reacties

  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Ed Van der stel op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Redactie op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Helma op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!