Zelf crème fraîche maken – Ook jij koopt ongetwijfeld wel eens een potje crème fraîche uit het koelvak van de supermarkt. Maar je hebt er vast nog niet eerder aan gedacht om het zelf te maken? Als je eenmaal weet hoe makkelijk zelf crème fraîche maken is, en hoe weinig ingrediënten je voor het recept nodig hebt, zal dat zeker veranderen. Lees snel verder!
Wat is crème fraîche precies?
Crème fraîche klinkt heel Frans, en dat is het ook. Als je het vertaalt naar het Nederlands betekent het ‘verse room’. Het is een verse, licht gefermenteerde room. Het wordt gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan volle room. Die melkzuurbacteriën zorgen ervoor dat die room dikker wordt en een zachte, subtiele zuurgraad ontwikkelt. De volle, rijke smaak die de room zo krijgt en de eigenschap dat crème fraîche niet makkelijk gaat schiften als je het verwarmt, maken dit een veel gebruikt zuivelproduct.
Waarom zou je het zelf maken?
Er zijn meerdere redenen die het de moeite waard maken om zelf crème fraîche te maken. Ten eerste kun je precies controleren wat er in gaat. Dat betekent alleen pure en natuurlijke ingrediënten, zonder conserveermiddelen en stabilisatoren en dergelijke. Daarnaast kan de smaak van een zelfgemaakte variant voller en subtieler uitpakken dan van een potje uit de winkel. Verder kan het wel eens zo zijn dat als je het product vaak gebruikt, je veel goedkoper uit bent als je het zelf maakt. En natuurlijk is jouw eigen crème fraîche gegarandeerd vers!
Wat heb je nodig?
Je las het al, je je kunt zelf heel makkelijk crème fraîche maken met maar twee ingrediënten:
- Om te beginnen heb je 500 ml volle room nodig. Voor het beste resultaat gebruik je verse room. Het liefst koop je die in een boerderijwinkel. Is die niet in de buurt? Neem dan verse slagroom. In die room moet minstens 30% vet zitten.
- Verder heb je 30 ml verse karnemelk nodig. In karnemelk zitten de melkzuurbacteriën waarmee je het fermentatieproces in gang zet. Hier geldt ook, koop het liefst boerenkarnemelk.
- Je hebt een glazen pot met een deksel nodig, die groot genoeg is. Een inhoud van ongeveer een liter is prima.
- Een stukje keukenpapier en een elastiekje of een stukje keukentouw.
- Een plek waar een warme kamertemperatuur heerst.
Zo kun je zelf crème fraîche maken; een heel makkelijk recept
Doe de room in de glazen pot en meng de karnemelk er doorheen. Roer goed door elkaar.
Dek de pot af met een stukje keukenpapier, dat je vastzet met het elastiekje of het touwtje. Het mengsel moet kunnen ademen.
Laat de pot nu minstens 24 uur op een warme plek staan. Die 24 uur is het minimum. Langer, tot wel 48 uur, kan ook. Hoe langer je het laat staan, hoe dikker de crème fraîche zal worden. Daarna haal je het papier van de pot af, draai je het deksel erop en zet je de pot in de koelkast. Je kunt het in de koeling ongeveer 14 dagen bewaren.
Zelf crème fraîche maken is erg leuk, makkelijk en vooral lekker. En het is nog leuker om het vervolgens te gebruiken in je favoriete recept!
Zelf crème fraîche maken kan óók in plaats van room met karnemelk, met yoghurt of met kefir (wat ik zelf maak),
dat gaat perfect!
Ga vooral door met jullie geweldige en leerzame programma’s, TOP
Met vriendelijke groet,
Donald