Zelf hangop maken – zo maak je van eenvoudig yoghurt een geweldig lekkere hangop die voor heel veel toepassingen is te gebruiken.
Hangop is een bekende Nederlandse zuivelspecialiteit die gelukkig weer steeds vaker gegeten wordt. Met zijn dikke, romige textuur en frisse smaak is hij perfect als dessert, als ontbijt of bij hartige gerechten. Het mooie is dat je het heel makkelijk zelf maakt met slechts één ingrediënt: yoghurt! Door het uitlekken van vocht wordt de yoghurt dikker en geconcentreerder, zonder dat je daar ingewikkelde technieken of speciale apparatuur voor nodig hebt.
Zelf hangop maken is niet alleen makkelijk, maar ook veel lekkerder dan kant-en-klare dikke yoghurt uit de supermarkt. Dit artikel legt uit hoe je hangop kunt maken: welke yoghurt je het beste kunt gebruiken, hoe lang je het moet laten uitlekken, en hoe je dit heerlijke zuivelproduct op smaak brengt en serveert.
Hangop maak je van yoghurt
Hangop is uitgelekte yoghurt, waarbij het overtollige vocht (de wei) wordt verwijderd, zodat er een stevige en fluweelzachte massa overblijft. De structuur lijkt een beetje op Griekse yoghurt of kwark, maar dan nog romiger. Van oudsher werd hangop gemaakt door yoghurt in een theedoek boven een kom te laten hangen, vandaar de naam.
Meestal wordt hangop als nagerecht geserveerd met suiker of honing en vers fruit, maar het is ook perfect te gebruiken als basis voor dips, hartige gerechten en zelfs roomijs!
Hangop is niet moeilijk te maken, en de voordelen zijn eindeloos:
Geen toevoegingen – Veel kant-en-klare dikke yoghurts bevatten stabilisatoren en verdikkingsmiddelen. Zelfgemaakt is puur natuur!
Jij bepaalt de dikte – Hoe langer je het laat uitlekken, hoe steviger. Zo maak je het precies zoals jij lekker vindt.
Lekkerder dan gewone yoghurt – Door het uitlekken wordt de smaak van de yoghurt geconcentreerder en romiger.
Gezond en veelzijdig – Het is rijk aan eiwitten en past heel goed in een gezond eetpatroon.
Welke yoghurt gebruik je voor hangop?
Je kunt verschillende soorten yoghurt gebruiken, afhankelijk van de smaak en structuur die je graag wil bereiken:
Volle yoghurt – Zorgt voor een extra romige en zachte hangop.
Magere of halfvolle yoghurt – Geeft een lichtere hangop met minder vet.
Boerenyoghurt – Heeft een vollere, authentieke smaak.
Hoe hoger het vetpercentage van de gebruikte zuivel, hoe romiger de hangop. Gebruik dus volle yoghurt als je een extra luxe resultaat wilt!
Zo makkelijk maak je de lekkerste hangop
Benodigdheden:
- 1 liter volle yoghurt
- Een fijne (schone) theedoek of kaasdoek
- Een zeef of vergiet
- Een kom
Zo makkelijk is zelf hangop maken:
- Zet een zeef of vergiet op een kom om het uitlekkende vocht op te vangen.
- Bekleed de zeef met een schone theedoek of kaasdoek.
- Giet de yoghurt in de doek.
- Vouw de randen van de doek over de yoghurt heen. Dit doe je zodat niet alles nat drupt.
- Zet de kom met de zeef in de koelkast.
- Laat de yoghurt minimaal 2- 4 uur uitlekken voor een romige structuur. Voor extra dikke hangop kun je de yoghurt uit laten lekken tot wel 12 uur.
- Doe de hangop in een kom en schraap de doek schoon.
- Roer de hangop door. Vind je hem te stevig? Roer er dan een beetje van de wei doorheen tot je de juiste dikte hebt.
- Breng de hangop eventueel op smaak met suiker, honing, jam, citroensap of hartige ingrediënten.
- Je hangop is klaar voor gebruik!
Belangrijk: gebruik een doek die niet naar wasmiddel of wasverzachter ruikt!!
Gooi de wei niet weg!
Het vocht dat uitlekt, heet wei en zit vol eiwitten en probiotica. Gooi dit niet weg, maar gebruik het in:
Pannenkoekenbeslag – Vervang melk door wei, voor extra luchtige pannenkoeken.
Brooddeeg – Geeft een mooie structuur en extra smaak.
Smoothies – Meng een scheutje door je smoothie voor extra voedingsstoffen en een heerlijk frisse smaak.
Zelf hangop maken, zo maak je er een feestje van
Hangop is heerlijk van zichzelf, maar je kunt er alle kanten mee op. Hier zijn een paar ideeën om het extra lekker te maken:
Zoete toppings
Vers fruit – Aardbeien, frambozen, mango of blauwe bessen.
Honing of ahornsiroop – Voor een subtiele zoete smaak.
Noten en zaden – Amandelen, walnoten of sesamzaad geven een lekkere crunch.
Zelfgemaakte granola – Perfect voor een stevig ontbijt.
Hartige combinaties
Komkommer en dille – Maak een frisse dip voor bij geroosterde groenten.
Knoflook en kruiden – Meng met knoflook, peterselie en munt voor een kruidige spread.
Citroen en olijfolie – Lekker als dressing bij een salade.
Hangop bewaren
Je kunt hangop ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje. Wil je het langer bewaren? Dan kun je het invriezen, maar de structuur kan iets veranderen.
Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig
Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.