• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Pure verwennerij: Zelf hangop maken

Zo maak je zelf heerlijk romige hangop

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
Zelf hangop maken

Zelf hangop maken – zo maak je van eenvoudig yoghurt een geweldig lekkere hangop die voor heel veel toepassingen is te gebruiken.

Hangop is een bekende Nederlandse zuivelspecialiteit die gelukkig weer steeds vaker gegeten wordt. Met zijn dikke, romige textuur en frisse smaak is hij perfect als dessert, als ontbijt of bij hartige gerechten. Het mooie is dat je het heel makkelijk zelf maakt met slechts één ingrediënt: yoghurt! Door het uitlekken van vocht wordt de yoghurt dikker en geconcentreerder, zonder dat je daar ingewikkelde technieken of speciale apparatuur voor nodig hebt.

Zelf hangop maken is niet alleen makkelijk, maar ook veel lekkerder dan kant-en-klare dikke yoghurt uit de supermarkt. Dit artikel legt uit hoe je hangop kunt maken: welke yoghurt je het beste kunt gebruiken, hoe lang je het moet laten uitlekken, en hoe je dit heerlijke zuivelproduct op smaak brengt en serveert.

Hangop maak je van yoghurt

Hangop is uitgelekte yoghurt, waarbij het overtollige vocht (de wei) wordt verwijderd, zodat er een stevige en fluweelzachte massa overblijft. De structuur lijkt een beetje op Griekse yoghurt of kwark, maar dan nog romiger. Van oudsher werd hangop gemaakt door yoghurt in een theedoek boven een kom te laten hangen, vandaar de naam.

Meestal wordt hangop als nagerecht geserveerd met suiker of honing en vers fruit, maar het is ook perfect te gebruiken als basis voor dips, hartige gerechten en zelfs roomijs!

Hangop is niet moeilijk te maken, en de voordelen zijn eindeloos:

Geen toevoegingen – Veel kant-en-klare dikke yoghurts bevatten stabilisatoren en verdikkingsmiddelen. Zelfgemaakt is puur natuur!
Jij bepaalt de dikte – Hoe langer je het laat uitlekken, hoe steviger. Zo maak je het precies zoals jij lekker vindt.
Lekkerder dan gewone yoghurt – Door het uitlekken wordt de smaak van de yoghurt geconcentreerder en romiger.
Gezond en veelzijdig – Het is rijk aan eiwitten en past heel goed in een gezond eetpatroon.

Welke yoghurt gebruik je voor hangop?

Je kunt verschillende soorten yoghurt gebruiken, afhankelijk van de smaak en structuur die je graag wil bereiken:

Volle yoghurt – Zorgt voor een extra romige en zachte hangop.
Magere of halfvolle yoghurt – Geeft een lichtere hangop met minder vet.
Boerenyoghurt – Heeft een vollere, authentieke smaak.

Hoe hoger het vetpercentage van de gebruikte zuivel, hoe romiger de hangop. Gebruik dus volle yoghurt als je een extra luxe resultaat wilt!

Yoghurt hangop
Uitgelekte hangop

Zo makkelijk maak je de lekkerste hangop

 

 

Benodigdheden:

  • 1 liter volle yoghurt
  • Een fijne (schone) theedoek of kaasdoek
  • Een zeef of vergiet
  • Een kom

Zo makkelijk is zelf hangop maken:

  1. Zet een zeef of vergiet op een kom om het uitlekkende vocht op te vangen.
  2. Bekleed de zeef met een schone theedoek of kaasdoek.
  3. Giet de yoghurt in de doek.
  4. Vouw de randen van de doek over de yoghurt heen. Dit doe je zodat niet alles nat drupt.
  5. Zet de kom met de zeef in de koelkast.
  6. Laat de yoghurt minimaal 2- 4 uur uitlekken voor een romige structuur. Voor extra dikke hangop kun je de yoghurt uit laten lekken tot wel 12 uur.
  7. Doe de hangop in een kom en schraap de doek schoon.
  8. Roer de hangop door. Vind je hem te stevig? Roer er dan een beetje van de wei doorheen tot je de juiste dikte hebt.
  9. Breng de hangop eventueel op smaak met suiker, honing, jam, citroensap of hartige ingrediënten.
  10. Je hangop is klaar voor gebruik!

Belangrijk: gebruik een doek die niet naar wasmiddel of wasverzachter ruikt!!

Gooi de wei niet weg!

Het vocht dat uitlekt, heet wei en zit vol eiwitten en probiotica. Gooi dit niet weg, maar gebruik het in:

Pannenkoekenbeslag – Vervang melk door wei, voor extra luchtige pannenkoeken.
Brooddeeg – Geeft een mooie structuur en extra smaak.
Smoothies – Meng een scheutje door je smoothie voor extra voedingsstoffen en een heerlijk frisse smaak.

Zelf hangop maken, zo maak je er een feestje van

Hangop is heerlijk van zichzelf, maar je kunt er alle kanten mee op. Hier zijn een paar ideeën om het extra lekker te maken:

Zoete toppings
Vers fruit – Aardbeien, frambozen, mango of blauwe bessen.
Honing of ahornsiroop – Voor een subtiele zoete smaak.
Noten en zaden – Amandelen, walnoten of sesamzaad geven een lekkere crunch.
Zelfgemaakte granola – Perfect voor een stevig ontbijt.

Hartige combinaties
Komkommer en dille – Maak een frisse dip voor bij geroosterde groenten.
Knoflook en kruiden – Meng met knoflook, peterselie en munt voor een kruidige spread.
Citroen en olijfolie – Lekker als dressing bij een salade.

Hangop bewaren

Je kunt hangop ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje. Wil je het langer bewaren? Dan kun je het invriezen, maar de structuur kan iets veranderen.

yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.

Tags: Zuivel
DeelPin2VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Bereiden van een lamsrack
Kookschool

Lamsrack klaarmaken? Dat kun jij ook!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief