• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, mei 22, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Zelf kruidenmengsels maken

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
0
kruidenmengsels

Zelf kruidenmengsels maken – Sommige mengsels maak je heel gemakkelijk zelf! Let op: er is niet één regel voor een kruidenmengsel. Welk kookboek je er ook op naslaat, ieder heeft weer zijn eigen varianten. Dus varieer gerust naar eigen smaak en inzicht en kijk vooral ook wat je al in huis hebt!

Herbes de Provence:

Herbes de provenceHerbes de Provence is een heerlijk gedroogde kruidenmengsel uit de Provence dat ervoor zorgt dat je het hele jaar door een warme herinnering aan de zomer houdt. Heerlijk door tomatensauzen, geroosterde groenten en geroosterd/gegrild vlees.

1 tl. tijm, 1 tl. marjolein, 1 tl. oregano, 1 tl. rozemarijn, 1 tl. basilicum, ½ tl. dragon, ½ tl. bonenkruid, een laurierblaadje en ½ tl. venkelzaad. Kneus de grove kruiden met een vijzel en meng alles goed door elkaar.

Ras el hanout:

Ras el Hanout of Ras-el-hanout betekent lekkerlijk ‘hoofd van de winkel’ oftewel: het beste van de winkel. Het is een Midden-oosters kruidenmengsel dat door ieder hoofd van de winkel weer anders wordt ingevuld. Soms met wel 50 ingrediënten, waaronder duivelsdrek (Asa Foetida) en cantharis (Spaanse vlieg). Niet eenvoudig na te maken dus, maar met een mengsel van de volgende ingrediënten kom je al een heel eind.

Meng gelijke hoeveelheden kurkuma, gember, foelie, nootmuskaat, kardemom, paprikapoeder, peper en kaneel.

Kerriepoeder:

Kerriepoeder is een zacht tot soms pittig kruidenmengsel, dat oorspronkelijk uit India komt. De gele kleur wordt veroorzaakt door de kurkuma, die niet mag ontbreken. Ook hier zijn vele variaties mogelijk, maar met onderstaand recept krijg je een heerlijk mengsel.

Tip: nog lekkerder wordt het als je de kruiden eerst licht roostert in een koekenpan!

1 el. koriander, 1 el. kurkuma, 1 tl. gember, 1 tl. komijn, 1 tl. piment, mespuntje kardemom, mespuntje nootmuskaat, mespuntje kruidnagel, mespuntje (cayenne)peper. Voor zover je van een kruid niet de poedervorm gebruikt, fijnmalen tot poeder en alles goed doormengen.

Vijf-kruidenpoeder:

Vijfkruiden-poederVijfkruidenpoeder komt uit de Chinese keuken. Als je het ruikt zeg je: o ja! Een hele herkenbare zoetige geur. Het wordt gebruikt in veel Chinese gerechten. Zoals de naam al zegt: hij bevat 5 kruiden!

Gebruik hiervoor 2 steranijs, 5 kruidnagels, 2 tl. venkelzaad, 2 el. kaneelpoeder (of 1/2 stokje kaneel) en 2 el. szechuanpeper. Maal de ingrediënten fijn en meng alles goed.

Speculaaskruiden:

Speculaaskruiden bestaan uit een mengsel van specerijen die de VOC meebracht en worden al eeuwenlang gebruikt om diverse zoetigheden mee te kruiden. Vooral rond de viering van Sinterklaas.

Meng 1 el. kaneel, 1 tl. kruidnagelpoeder, 1 tl. nootmuskaat, 1 tl. gember, 1 tl. kardemom en een mespuntje peper.

Za’atar

Za’atar komt uit het Midden Oosten en begint langzaamaan ook zijn weg te vinden in Nederland.  Heerlijk om mee te dippen, op geroosterd brood te smeren met olijfolie of om over vlees of vis heen te strooien. Oorspronkelijk hoort er wilde tijm in, maar omdat dat moeilijk hier te krijgen is, kun je dit vervangen voor een mengsel van tijm en oregano.

1 el. tijm, 1 el. oregano, 1 el. sesamzaadjes, 1 tl. sumak, 1 tl. zout. Rooster de sesamzaadjes en meng de ingrediënten door elkaar.

Tags: Kruiden
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje
Kookschool

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker
Kookschool

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker

zelf limonade maken
Drankjes

Zelf limonade maken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

Deze gekookte aardappels van de barbecue kunnen altijd op het barbecuemenu. Niet moeilijk en je kunt ze vooraf prima klaarmaken.

Check het recept of lees de info
barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Recept in de picture

oven gegaarde zalm in roomsaus
Visgerechten

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Dit moet je proeven! Ovengegaarde zalm in roomsaus. De saus is zacht kruidig en vol van smaak. Het recept kun je ook in een koekenpan maken.

Check het recept of lees de info
Geplette krieltjes uit de oven

Geplette krieltjes uit de oven

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij ook bij jou!

Check het recept of lees de info
Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets
  • Jellie op Crispy bloemkool nuggets
  • Elise de Haan op Zuurkool met salami en paprika
  • Mirrin op Zuurkool met salami en paprika
  • RInr op Botersaus
  • Redactie op Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen