• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, september 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Zelf kruidenmengsels maken

door Redactie
in Kookschool
0
0
kruidenmengsels

Zelf kruidenmengsels maken – Sommige mengsels maak je heel gemakkelijk zelf! Let op: er is niet één regel voor een kruidenmengsel. Welk kookboek je er ook op naslaat, ieder heeft weer zijn eigen varianten. Dus varieer gerust naar eigen smaak en inzicht en kijk vooral ook wat je al in huis hebt!

Herbes de Provence:

Herbes de provenceHerbes de Provence is een heerlijk gedroogde kruidenmengsel uit de Provence dat ervoor zorgt dat je het hele jaar door een warme herinnering aan de zomer houdt. Heerlijk door tomatensauzen, geroosterde groenten en geroosterd/gegrild vlees.

1 tl. tijm, 1 tl. marjolein, 1 tl. oregano, 1 tl. rozemarijn, 1 tl. basilicum, ½ tl. dragon, ½ tl. bonenkruid, een laurierblaadje en ½ tl. venkelzaad. Kneus de grove kruiden met een vijzel en meng alles goed door elkaar.

Ras el hanout:

Ras el Hanout of Ras-el-hanout betekent lekkerlijk ‘hoofd van de winkel’ oftewel: het beste van de winkel. Het is een Midden-oosters kruidenmengsel dat door ieder hoofd van de winkel weer anders wordt ingevuld. Soms met wel 50 ingrediënten, waaronder duivelsdrek (Asa Foetida) en cantharis (Spaanse vlieg). Niet eenvoudig na te maken dus, maar met een mengsel van de volgende ingrediënten kom je al een heel eind.

Meng gelijke hoeveelheden kurkuma, gember, foelie, nootmuskaat, kardemom, paprikapoeder, peper en kaneel.

Kerriepoeder:

Kerriepoeder is een zacht tot soms pittig kruidenmengsel, dat oorspronkelijk uit India komt. De gele kleur wordt veroorzaakt door de kurkuma, die niet mag ontbreken. Ook hier zijn vele variaties mogelijk, maar met onderstaand recept krijg je een heerlijk mengsel.

Tip: nog lekkerder wordt het als je de kruiden eerst licht roostert in een koekenpan!

1 el. koriander, 1 el. kurkuma, 1 tl. gember, 1 tl. komijn, 1 tl. piment, mespuntje kardemom, mespuntje nootmuskaat, mespuntje kruidnagel, mespuntje (cayenne)peper. Voor zover je van een kruid niet de poedervorm gebruikt, fijnmalen tot poeder en alles goed doormengen.

Vijf-kruidenpoeder:

Vijfkruiden-poederVijfkruidenpoeder komt uit de Chinese keuken. Als je het ruikt zeg je: o ja! Een hele herkenbare zoetige geur. Het wordt gebruikt in veel Chinese gerechten. Zoals de naam al zegt: hij bevat 5 kruiden!

Gebruik hiervoor 2 steranijs, 5 kruidnagels, 2 tl. venkelzaad, 2 el. kaneelpoeder (of 1/2 stokje kaneel) en 2 el. szechuanpeper. Maal de ingrediënten fijn en meng alles goed.

Speculaaskruiden:

Speculaaskruiden bestaan uit een mengsel van specerijen die de VOC meebracht en worden al eeuwenlang gebruikt om diverse zoetigheden mee te kruiden. Vooral rond de viering van Sinterklaas.

Meng 1 el. kaneel, 1 tl. kruidnagelpoeder, 1 tl. nootmuskaat, 1 tl. gember, 1 tl. kardemom en een mespuntje peper.

Za’atar

Za’atar komt uit het Midden Oosten en begint langzaamaan ook zijn weg te vinden in Nederland.  Heerlijk om mee te dippen, op geroosterd brood te smeren met olijfolie of om over vlees of vis heen te strooien. Oorspronkelijk hoort er wilde tijm in, maar omdat dat moeilijk hier te krijgen is, kun je dit vervangen voor een mengsel van tijm en oregano.

1 el. tijm, 1 el. oregano, 1 el. sesamzaadjes, 1 tl. sumak, 1 tl. zout. Rooster de sesamzaadjes en meng de ingrediënten door elkaar.

DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Saffraan het rode goud
Kookschool

Saffraan, het rode goud

Kruiden- en specerijenwijzer
Kookschool

Kruiden- en specerijenwijzer. Dit zijn de basics voor je kruidenkast

Kookschool

Uien; Ontdek de varianten

Groentesoep met een broodje
Recepten

Groentesoep met een broodje

Verse Tomatensaus
Specials

Verse Tomatensaus, echt lekker vers en vijf keer anders

Spekkoek
Cake

Spekkoek; een echt Indische lekkernij

Cress, niet meer alleen voor topkoks
Specials

Cress, niet meer alleen voor topkoks

Kruiden uit eigen moestuin
Kookschool

Kruiden uit eigen moestuin voor het bbq seizoen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

karnemelk
Specials

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.

Check het recept of lees de info
Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Recept in de picture

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Een hele kip op tafel? Maak eens deze scharrelkip in sinaasappel marinade. Heerlijk bruin gebakken met zo'n krokant velletje. Hmmm

Check het recept of lees de info
Mosselen met room en limoncello

Mosselen met room en limoncello; lekker!

walnoten roomboter koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit de oven

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen