Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelf kruidenmengsels maken

Veel kruidenmengsels kun je uitstekend zelf maken. Zo blijven je mengsels puur en zonder (ongewenste) toevoegingen! Bovendien kun je dan zelf variëren.

0 2.307

Zelf kruidenmengsels maken – Sommige mengsels maak je heel gemakkelijk zelf! Let op: er is niet één regel voor een kruidenmengsel. Welk kookboek je er ook op naslaat, ieder heeft weer zijn eigen varianten. Dus varieer gerust naar eigen smaak en inzicht en kijk vooral ook wat je al in huis hebt!


Herbes de Provence:

Herbes de provenceHerbes de Provence is een heerlijk gedroogde kruidenmengsel uit de Provence dat ervoor zorgt dat je het hele jaar door een warme herinnering aan de zomer houdt. Heerlijk door tomatensauzen, geroosterde groenten en geroosterd/gegrild vlees.

1 tl. tijm, 1 tl. marjolein, 1 tl. oregano, 1 tl. rozemarijn, 1 tl. basilicum, ½ tl. dragon, ½ tl. bonenkruid, een laurierblaadje en ½ tl. venkelzaad. Kneus de grove kruiden met een vijzel en meng alles goed door elkaar.

Ras el hanout:

Ras el Hanout of Ras-el-hanout betekent lekkerlijk ‘hoofd van de winkel’ oftewel: het beste van de winkel. Het is een Midden-oosters kruidenmengsel dat door ieder hoofd van de winkel weer anders wordt ingevuld. Soms met wel 50 ingrediënten, waaronder duivelsdrek (Asa Foetida) en cantharis (Spaanse vlieg). Niet eenvoudig na te maken dus, maar met een mengsel van de volgende ingrediënten kom je al een heel eind.

Meng gelijke hoeveelheden kurkuma, gember, foelie, nootmuskaat, kardemom, paprikapoeder, peper en kaneel.

Kerriepoeder:

Kerriepoeder is een zacht tot soms pittig kruidenmengsel, dat oorspronkelijk uit India komt. De gele kleur wordt veroorzaakt door de kurkuma, die niet mag ontbreken. Ook hier zijn vele variaties mogelijk, maar met onderstaand recept krijg je een heerlijk mengsel.

Tip: nog lekkerder wordt het als je de kruiden eerst licht roostert in een koekenpan!

1 el. koriander, 1 el. kurkuma, 1 tl. gember, 1 tl. komijn, 1 tl. piment, mespuntje kardemom, mespuntje nootmuskaat, mespuntje kruidnagel, mespuntje (cayenne)peper. Voor zover je van een kruid niet de poedervorm gebruikt, fijnmalen tot poeder en alles goed doormengen.

Vijf-kruidenpoeder:

Vijfkruiden-poederVijfkruidenpoeder komt uit de Chinese keuken. Als je het ruikt zeg je: o ja! Een hele herkenbare zoetige geur. Het wordt gebruikt in veel Chinese gerechten. Zoals de naam al zegt: hij bevat 5 kruiden!

Gebruik hiervoor 2 steranijs, 5 kruidnagels, 2 tl. venkelzaad, 2 el. kaneelpoeder (of 1/2 stokje kaneel) en 2 el. szechuanpeper. Maal de ingrediënten fijn en meng alles goed.

Speculaaskruiden:

Speculaaskruiden bestaan uit een mengsel van specerijen die de VOC meebracht en worden al eeuwenlang gebruikt om diverse zoetigheden mee te kruiden. Vooral rond de viering van Sinterklaas.

Meng 1 el. kaneel, 1 tl. kruidnagelpoeder, 1 tl. nootmuskaat, 1 tl. gember, 1 tl. kardemom en een mespuntje peper.

Za’atar

Za’atar komt uit het Midden Oosten en begint langzaamaan ook zijn weg te vinden in Nederland.  Heerlijk om mee te dippen, op geroosterd brood te smeren met olijfolie of om over vlees of vis heen te strooien. Oorspronkelijk hoort er wilde tijm in, maar omdat dat moeilijk hier te krijgen is, kun je dit vervangen voor een mengsel van tijm en oregano.

1 el. tijm, 1 el. oregano, 1 el. sesamzaadjes, 1 tl. sumak, 1 tl. zout. Rooster de sesamzaadjes en meng de ingrediënten door elkaar.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer