• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, januari 16, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Zelf kruidenmengsels maken

door Redactie
in Kookschool
kruidenmengsels
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Zelf kruidenmengsels maken – Sommige mengsels maak je heel gemakkelijk zelf! Let op: er is niet één regel voor een kruidenmengsel. Welk kookboek je er ook op naslaat, ieder heeft weer zijn eigen varianten. Dus varieer gerust naar eigen smaak en inzicht en kijk vooral ook wat je al in huis hebt!

Herbes de Provence:

Herbes de provenceHerbes de Provence is een heerlijk gedroogde kruidenmengsel uit de Provence dat ervoor zorgt dat je het hele jaar door een warme herinnering aan de zomer houdt. Heerlijk door tomatensauzen, geroosterde groenten en geroosterd/gegrild vlees.

1 tl. tijm, 1 tl. marjolein, 1 tl. oregano, 1 tl. rozemarijn, 1 tl. basilicum, ½ tl. dragon, ½ tl. bonenkruid, een laurierblaadje en ½ tl. venkelzaad. Kneus de grove kruiden met een vijzel en meng alles goed door elkaar.

Ras el hanout:

Ras el Hanout of Ras-el-hanout betekent lekkerlijk ‘hoofd van de winkel’ oftewel: het beste van de winkel. Het is een Midden-oosters kruidenmengsel dat door ieder hoofd van de winkel weer anders wordt ingevuld. Soms met wel 50 ingrediënten, waaronder duivelsdrek (Asa Foetida) en cantharis (Spaanse vlieg). Niet eenvoudig na te maken dus, maar met een mengsel van de volgende ingrediënten kom je al een heel eind.

Meng gelijke hoeveelheden kurkuma, gember, foelie, nootmuskaat, kardemom, paprikapoeder, peper en kaneel.

Kerriepoeder:

Kerriepoeder is een zacht tot soms pittig kruidenmengsel, dat oorspronkelijk uit India komt. De gele kleur wordt veroorzaakt door de kurkuma, die niet mag ontbreken. Ook hier zijn vele variaties mogelijk, maar met onderstaand recept krijg je een heerlijk mengsel.

Tip: nog lekkerder wordt het als je de kruiden eerst licht roostert in een koekenpan!

1 el. koriander, 1 el. kurkuma, 1 tl. gember, 1 tl. komijn, 1 tl. piment, mespuntje kardemom, mespuntje nootmuskaat, mespuntje kruidnagel, mespuntje (cayenne)peper. Voor zover je van een kruid niet de poedervorm gebruikt, fijnmalen tot poeder en alles goed doormengen.

Vijf-kruidenpoeder:

Vijfkruiden-poederVijfkruidenpoeder komt uit de Chinese keuken. Als je het ruikt zeg je: o ja! Een hele herkenbare zoetige geur. Het wordt gebruikt in veel Chinese gerechten. Zoals de naam al zegt: hij bevat 5 kruiden!

Gebruik hiervoor 2 steranijs, 5 kruidnagels, 2 tl. venkelzaad, 2 el. kaneelpoeder (of 1/2 stokje kaneel) en 2 el. szechuanpeper. Maal de ingrediënten fijn en meng alles goed.

Speculaaskruiden:

Speculaaskruiden bestaan uit een mengsel van specerijen die de VOC meebracht en worden al eeuwenlang gebruikt om diverse zoetigheden mee te kruiden. Vooral rond de viering van Sinterklaas.

Meng 1 el. kaneel, 1 tl. kruidnagelpoeder, 1 tl. nootmuskaat, 1 tl. gember, 1 tl. kardemom en een mespuntje peper.

Za’atar

Za’atar komt uit het Midden Oosten en begint langzaamaan ook zijn weg te vinden in Nederland.  Heerlijk om mee te dippen, op geroosterd brood te smeren met olijfolie of om over vlees of vis heen te strooien. Oorspronkelijk hoort er wilde tijm in, maar omdat dat moeilijk hier te krijgen is, kun je dit vervangen voor een mengsel van tijm en oregano.

1 el. tijm, 1 el. oregano, 1 el. sesamzaadjes, 1 tl. sumak, 1 tl. zout. Rooster de sesamzaadjes en meng de ingrediënten door elkaar.

Tags: Kruiden

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Verse Tomatensaus
Specials

Verse Tomatensaus, echt lekker vers en vijf keer anders

Spekkoek
Cake

Spekkoek; een echt Indische lekkernij

Saffraan het rode goud
Kookschool

Saffraan, het rode goud

Kruiden- en specerijenwijzer
Kookschool

Kruiden- en specerijenwijzer. Dit zijn de basics voor je kruidenkast

Cress, niet meer alleen voor topkoks
Specials

Cress, niet meer alleen voor topkoks

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Wil je eens een andere gehaktbal dan de bekende, Hollandse gehaktbal, ga dan eens voor de lekker pittige Tex-Mex gehaktballen.

Lees verder
Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

ovenschotel met prei en varkenshaas

Ovenschotel met prei en varkenshaas

Handige kooktips

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en...

Lees verder
Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • m op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • ineke op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Elise op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Maaike op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Connie op Spinaziestamppot met een Italiaans tintje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen