Zelf soezen maken – Het is altijd leuk als je kunt trakteren op gebak, en nog leuker is het als je dat ook echt zelf gemaakt hebt. Heerlijke soezen met chocolade, eclairs met banaan of aardbei of kleine soesjes met slagroom of zelfs met een hartige vulling. Iedereen wordt gelukkig van die zelfgemaakte lekkernijen. En laten we het over jouw trots dan nog maar niet hebben
Het is minder leuk als het niet lukt zoals je wil. Het zelf maken van soezen gaat nogal eens mis. Ze komen niet omhoog, of ze zakken in tot pannenkoeken. Het heeft allemaal te maken met hoe je het beslag maakt en de manier waarop je de soezen bakt. Soezen bakken is echt niet moeilijk als je weet waar je op moet letten. In dit artikel geven we belangrijke handvaten voor het bakken van soezen zodat het bijna niet meer mis kan gaan.
Zelf soezen maken: Het soezenbeslag dat wel lukt!
Als je zelf soezen wil bakken is het goed om de beschrijving altijd eerst goed te lezen. Soezendeeg is een kookdeeg, je kookt dus eerst een basisdeeg voordat je de soezen gaat bakken. De basis is vocht, boter, bloem en eieren. De verhouding hiervan is erg belangrijk maar makkelijk om te onthouden. 200 ml vocht, 100 gram boter, 100 gram bloem en 200 gram eieren. Naast de verhouding is de manier waarop je het beslag maakt erg belangrijk. Het is misschien een beetje saai, maar we leggen uit waarom je welk ingrediënt gebruikt zodat je beter weet waar je op moet letten bij het zelf soezen bakken.
Bij een goed soezenbeslag zijn de combinatie van melk en water pure noodzaak
In de meeste recepten zie je dat er als vloeistof melk en water wordt gebruikt. Gebruik je alleen water dan krijg je soezen die zoals ze dat noemen “wild” bakken. De soezen zijn dan luchtiger en zodoende ook groter, maar ze bakken grillig en geven meestal geen mooie ronde soezen, ook de kleur hiervan is lichter dan soezen gebakken met melk. Soezen met alleen water als vloeistof zijn ook droger. In melk zitten suikers en vet die zorgen voor kleur en smaak. Zou je alleen melk gebruiken dan worden de soezen minder luchtig en te donker van kleur. Door melk en water te gebruiken krijg je luchtige smakelijke soezen met een mooie kleur.
Behalve melk zit er ook boter in het beslag wat natuurlijk ook voor veel smaak zorgt. Hiervoor gebruik je natuurlijk roomboter voor echt lekkere zelf gebakken soezen.
Soezenbeslag moet garen voor het bakken
Het klinkt onlogisch, maar het is cruciaal voor het bakken van goede soezen. De basis van het beslag is melk, water, boter en bloem. Hiervan maak je een soort roux wat je ook maakt voor een bechamelsaus. De basis moet goed gaar zijn. Niet gaar beslag neemt de eieren niet op, zo krijg je een slap beslag wat niet te spuiten is en platte soezen die niet gerezen zijn als resultaat.
Laat het beslag iets afkoelen voor je de eieren er aan toevoegt, anders krijg je klontjes ei in het beslag. De hoeveelheid eieren die je toevoegt, is ook heel belangrijk. Vaak hoef je niet alle ei toe te voegen, dit heeft vooral te maken met de kwaliteit van de bloem en de garing hiervan. Je hebt een stevig beslag nodig waar je mooie soezen mee kan spuiten die niet direct als een pannenkoek over je bakplaat loopt.
Zelf soezen maken: We gaan mooie soezen bakken
Geef ze de ruimte
Houdt er bij het zelf maken van soezen rekening mee dat soezen behoorlijk uitzetten tijdens het bakken. Spuit je ze te dicht bij elkaar dan zullen ze tegen elkaar gaan bakken.
Laat die deur dicht
Het bakken gebeurt op hoge temperatuur zodat de eieren mooi souffleren. Maak de deur tussendoor niet open want door de koude lucht die dan binnenkomt zullen de soezen dan inzakken. Haal soezen daarom ook nooit te vroeg uit de oven. Heel belangrijk dus, want als de soezen eenmaal inzakken kun je dat niet meer herstellen.
Kleur ontstaat met geduld
Bak soezen liever iets te lang dan te kort, goudbruin is te licht, het moet meer karamelbruin zijn.
Zelf soezen maken; we gaan ze lekker vullen
Zoet, romig of hartig
Als de soezen echt helemaal koud zijn, kun je ze gaan vullen. Je kunt voor slagroom kiezen, maar ook voor een heerlijke bavarois of pudding met vers fruit. De keuze is eindeloos. Omdat ze niet zoet zijn, kun je ze ook vullen met een hartige vulling denk dan aan een mousse van zalm of een kaascrème.
Eerst vullen of eerst dippen?
Chocoladebollen kun je beter eerst vullen. Tijdens het vullen zetten de soezen soms iets uit en het voorkomt dat je handen vol chocolade komen te zitten als je de vulling er in wil spuiten. Het is wel belangrijk dat er geen slagroom of andere vulling op de buitenkant zit. Je moet voorkomen dat er slagroom of andere vulling in de dip komen. Als je toch per ongeluk hebt geknoeid is dat niet erg, maar veeg het dan eerst schoon met een stukje keukenpapier.
Via de onderzijde
Ronde soezen vul je door in de onderkant een gaatje te prikken met een spuitmondje. Steek nu een vinger in de soes en maak ruimte voor de vulling. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je maar aan een kant vulling spuit. Door het bakken ontstaan zogenaamde kamers, daarvan moet je de wanden doorbreken om de soes volledig te kunnen vullen. Bij eclairs maak je 2 of 3 gaatjes om de vulling beter te kunnen verdelen.
Doorsnijden
Neem een scherp kartelmes en snijd de soezen overlangs door, vul ze en leg de bovenkant er weer op. Dit kan door ze te sluiten zoals ze waren voor het snijden, maar ook door de bovenkant om te draaien met de snijkant naar boven en daar ook weer vulling op te doen.
Zelf soezen maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 ml volle melk
- 100 ml water
- 100 gram (boeren)roomboter
- 100 gram patentbloem
- 4 eieren
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zelf soezen maken doe je zo:
Neem 2 vellen bakpapier en teken op ieder vel 10 rondjes van 6 cm doorsnede of 10 strepen van 12 cm. Draai het bakpapier om. Voor kleine soesjes spuit je doppen van ongeveer 2-3 cm
Breng de melk met het water en de boter met een snufje zout aan de kook. Voeg er de bloem aan toe en roer tot het beslag gaar is. Dit zie je aan het beslag dat een iets vastere vorm aanneemt maar ook aan de bodem van de pan. Hier blijft een dun laagje beslag aan plakken. (Zie de foto in de begeleidende tekst)
Doe het basisbeslag in een andere kom. Doe 4 eieren in een kommetje en klop die los. Let op je hebt niet altijd alle ei nodig!! Zet de mixer in het basisbeslag en klop dit een beetje los zodat het iets afkoelt. Voeg er nu beetje bij beetje al kloppend de eieren aan toe. Het beslag mag niet te lopend zijn. (Zie de foto in de begeleidende tekst)
Verwarm de oven voor op 200 graden, het is belangrijk dat de soezen in een hete oven gebakken worden. Dus voorverwarmen is echt noodzakelijk.
Spuit de soezen op bakpapier of bakmatjes en bak ze in ongeveer 20 minuten per plaat bruin en gaar. Bij een grotere heteluchtoven kun je 2 platen met soezen samen bakken, maar liever bak je per plaat. Het soezenbeslag kan prima een half uurtje wachten. Maak de ovendeur niet open tussendoor en bak ze donker genoeg. Te lichte soezen zakken in, bak soezen liever iets te lang dan iets te kort. Kleine soesjes bak je ongeveer 15 minuten.
Laat de soezen op de bakplaat afkoelen.
Hopelijk hebben we je overtuigd dat zelf soezen maken echt een leuke bezigheid is.
Tafel lekker !!
Leuke recepten
Dank je Miel. Veel kookplezier.
Goed recept mooie beknopte omschreven werkwijze,dit werkt gegarandeerd ,idd soezen koken is een makkie wel nauwkeurig werken.
De soezenmixen in de supermarkt heb ik nooit het nut niet van gezien ,toevoegen van bakpoeders etc, ook niet.
Dit zijn ze zoals ze moeten zijn!!!!
Dank je Hans, zo proberen we koken en bakken voor iedereen toegankelijk te maken. Mixen zijn inderdaad nergens voor nodig en vaak veel te duur.
Ihoeveel graden moet ik soesen bakken
Soezen bak je heet op 200 graden in een voorverwarmde oven. Dit stukje ontbrak inderdaad Hans , we hebben het aangepast.