Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelf zuurkool maken

Superleuk om te doen: Van een witte kool zelf zuurkool maken. Je hebt er wat geduld en kracht voor nodig, maar met als resultaat échte HOMEMADE zuurkool.

0 224

Zelf zuurkool maken – In de herfst en winter liggen er volop witte kolen op de markt en in de winkels. Daar kun je alle kanten mee op. Heb je al eens geprobeerd er zelf zuurkool van te maken? Dat is heel makkelijk én lekker!

Je moet er slechts een beetje geduld en kracht voor hebben. Je moet namelijk behoorlijk stampen en kneden om vocht uit de kool te krijgen en het duurt een week of 2-3 voordat de zuurkool op smaak is. Maar dan heb je ook een heerlijke, home-made zuurkool!

Ik maakte een behoorlijk voorraadje met 8 kilo kool, maar heb het recept aangepast zodat je een pot of 2 overhoudt. Je kunt een speciale zuurkoolpot gebruiken die je koopt bij een kookwinkel. Daar zit een waterslot op zodat het gas dat vrijkomt bij het fermenteren kan ontsnappen. Ik heb die niet dus ik gebruik een plastic vat met een goed afsluitbaar deksel en laat het gas dagelijks handmatig ontsnappen. Dat is nog leuk ook want zo voel je je nog meer betrokken bij het maak-proces van je zuurkool.


Zelf zuurkool maken

Ingrediënten:

  • 1 witte kool (een gemiddelde kool weegt zo’n 2 kilo)
  • 4 gram jeneverbessen
  • 3 gram karwijzaad
  • 5 gram mosterdzaad
  • 6 laurierbladeren
  • fijn (zee)zout, 22gr per kilo gesneden kool
  • eventueel: witte wijn

Wat je ook nog nodig hebt:

  • Een vat om de kool in te bewerken
  • Eventueel een stamper
  • Een stevige plastic zak
  • Scherp mes of mandoline

Wat je gaat doen:

  • Verwijder de buitenste (vieze) bladeren van de kool
  • Bewaar een paar schone bladeren om later de kool mee af te dekken
  • Snijd de kool in vieren en verwijder het hart. Snijd de rest in heel fijne reepjes. Dat kan met een goed mes of mandoline
  • Weeg de gesneden kool: je gebruikt per kilo kool 22 gram zout
  • Doe de kool in het vat waarbij je steeds een laag kool en een beetje zout afwisselt
  • Nu komen je spieren in actie: er moet vocht uit de kool vrijkomen. Dat doe je door de kool afwisselend te stampen en met je handen te kneden.
  • Houd dat 5 minuten vol, laat de kool dan even rusten (en je spieren) en herhaal dat een keer of 4-5 tot er behoorlijk wat vocht uit de kool is gekomen
  • Voeg dan alle kruiden toe en roer goed door
  • Druk de kool goed aan, het moet onder het vocht staan. Als dat niet zo is, giet er dan wat witte wijn bij. Ik doe dat sowieso altijd omdat ik dat lekker vind
  • Dek de kool af met de bladeren die je had bewaard
  • Leg er een met water gevulde plastic zak op zodat de kool goed onder het vocht blijft staan
  • Sluit het deksel en zet het vat op kamertemperatuur weg. Laat elke dag het gast even ontsnappen. Na een week of 2-3 komt er vrijwel geen gas meer vrij en is je zuurkool klaar.
  • Hevel de zuurkool uit het vat over in steriele glazen potten en bewaar tot gebruik in de koelkast
  • Of geniet er lekker meteen van!

Wijntip: drink er een glas frisse Riesling bij.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer