Zelf zuurkool maken – In de herfst en winter liggen er volop witte kolen op de markt en in de winkels. Daar kun je alle kanten mee op. Heb je al eens geprobeerd er zelf zuurkool van te maken? Dat is heel makkelijk én lekker!
Je moet er alleen maar een beetje geduld en kracht voor hebben. Je moet namelijk behoorlijk stampen en kneden om vocht uit de kool te krijgen en het duurt een week of 2-3 voordat de zuurkool op smaak is. Maar dan heb je ook een heerlijke, homemade zuurkool!
Je kunt een speciale zuurkoolpot gebruiken die je koopt bij een kookwinkel. Daar zit een waterslot op zodat het gas dat vrijkomt bij het fermenteren kan ontsnappen. Je kunt ook gewoon een plastic vat met een goed afsluitbaar deksel gebruiken en het gas dagelijks even handmatig laten ontsnappen. Dat is nog leuk ook, want zo voel je je nog meer betrokken bij het maakproces van je zuurkool.
Zuurkool; niet alleen in de stamppot!
Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.
Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten
Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.
Zelf zuurkool maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 witte kool (een gemiddelde kool weegt zo’n 2 kilo)
- 4 gram jeneverbessen
- 3 gram karwijzaad
- 5 gram mosterdzaad
- 6 laurierbladeren
- fijn (zee)zout, 22gr per kilo gesneden kool
- eventueel: witte wijn
- Een vat om de kool in te bewerken
- Eventueel een stamper
- Een stevige plastic zak
- Scherp mes of mandoline
Bereidingswijze van dit recept
Zelf zuurkool maken doe je zo:
Verwijder de buitenste (vieze) bladeren van de kool.
Bewaar een paar schone bladeren om later de kool mee af te dekken.
Snijd de kool in vieren en verwijder het hart. Snijd de rest in heel fijne reepjes. Dat kan met een goed mes of mandoline.
Weeg de gesneden kool: je gebruikt per kilo kool 22 gram zout.
Doe de kool in het vat waarbij je steeds een laag kool en een beetje zout afwisselt.
Nu komen je spieren in actie: er moet vocht uit de kool vrijkomen. Dat doe je door de kool afwisselend te stampen en met je handen te kneden.
Houd dat 5 minuten vol, laat de kool dan even rusten (en je spieren) en herhaal dat een keer of 4-5 tot er behoorlijk wat vocht uit de kool is gekomen.
Voeg dan alle kruiden toe en roer goed door.
Druk de kool goed aan, het moet onder het vocht staan. Als dat niet zo is, giet er dan wat witte wijn bij. Ik doe dat sowieso altijd omdat ik dat lekker vind.
Dek de kool af met de bladeren die je had bewaard.
Leg er een met water gevulde plastic zak op zodat de kool goed onder het vocht blijft staan.
Sluit het deksel en zet het vat op kamertemperatuur weg. Laat elke dag het gast even ontsnappen. Na een week of 2-3 komt er bijna geen gas meer vrij en is je zuurkool klaar.
Hevel de zuurkool uit het vat over in steriele glazen potten en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Of geniet er lekker meteen van!
Wijntip: drink er een glas frisse Riesling bij.