Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zo bereid je een echte slagers rookworst

Een echte verse slagers rookworst vergt nét even wat meer aandacht dan een kant-en-klare rookworst uit het schap. Niet moeilijk hoor! Een paar goede tips.

5 23.773

Zo bereid je een echte slagers rookworst – Unox is misschien de grootste in rookworst, maar de verse rookworst van de slager verdient toch de absolute voorkeur. Hier moet je even meer tijd voor nemen, maar die tijd is niet langer dan de bereidingstijd van de stamppot die je erbij maakt. Kies voor een goed product.

verse-rookworst-wellenZo bereid je een echte slagers rookworst

De rookworst die je vers bij de slager koopt maak je gaar door hem in koud water op te zetten en ongeveer 20 tot 25 minuten te wellen (garen) in net niet kokend water. Laat het water écht niet teveel borrelen, want dan knapt het velletje van de worst en lopen de sappen er uit. En denk er om: rookworst moet ook rusten. Als we de worst even rustig laten liggen onder folie kunnen de vleessappen zich verspreiden. Dat komt de smaak van de worst zeker ten goede.

Snijd tenslotte pas op het allerlaatste de rookworst (met een scherp mes!) in stukjes.

Lekker bij stamppot. Of bij de borrel, met een likje (grove) mosterd. Klik hier voor al onze stamppot recepten.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
 1. Tonny Oey zegt

  Ik denk dat het knappen van de rookworst komt omdat hij te lang in het water ligt. Tijdens het wellen trekt het water naar binnen, semipermeabele wand . Dit proces gaat net zo lang door tot hij knapt. Hou je aan de aangegeven tijd. Sommigen prikken een gaatje. Verlies sappen maar wel effectief tegen knappen.

 2. Sidonia zegt

  Jammer….Zo bereidt je hem niet !Door hem met koud water op te zetten gaat er veel verloren….Zonde van een echte slagersworst. Water koken en dan een kopje koud water erbij, worst erin en 20/25 min op laag vuur…niet laten koken. groeten van de kleindochter van de slager!

  1. Lekker Tafelen zegt

   De meningen verschillen nogal, maar ik denk dat menigéén het verschil niet proeft in het resultaat. Maar… wat zou er verloren gaan dan? Smaak?

 3. Marie zegt

  Meestal neem ik runderrookworst van Unox, maar vandaag aten we verse rookworst van de Gildeslager Knobbout in Buren. Nog nooit zo’n lekkere rookworst geproefd!

  1. Lekker Tafelen zegt

   Er valt veel aan smaak te winnen Marie. Kijk ook eens op voor verse kwaliteitsrookworst. Ook runderrookworst 😉

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer