• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Zo kies je voor een verantwoord ei

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Zo kies je voor een verantwoord ei

Zo kies je voor een verantwoord ei – Er worden in Nederland veel verschillende soorten eieren verkocht. Er zijn namen in omloop als ‘scharrelei’, ‘vrije-uitloopei’, ‘biologisch ei’, ‘maïsei’, en ‘volkorenei’. Daarnaast staan er op al die eieren ook nog stempels met codes. De naam van de eieren, en de codes vertellen je iets over hoe de legkippen worden gehouden, het voer dat ze krijgen, het land waar de eieren vandaan komen, het bedrijf waar de eieren vandaan komen et cetera. En dan zijn er ook nog de keurmerken. Je wilt natuurlijk kiezen voor verantwoorde eieren. Maar zie jij door de bomen het bos nog? Lekker Tafelen zet de zaken voor je op een rij.

De verschillende codes op de eieren

Op elk ei dat verkocht wordt staat een code gestempeld. Het is best belangrijk bij het kiezen van een verantwoord ei dat je weet wat die code inhoudt. Het eerste nummer in die code zegt iets over hoe de legkippen worden gehouden:

  • 0 – Biologische eieren
  • 1 – Vrije-uitloopeieren
  • 2 – Scharreleieren
  • 3 – Kooi-eieren

De rest van de code op het ei bestaat uit een landcode, voor Nederland is dat NL. De rest van de getallen verwijst naar het bedrijf waar de eieren van afkomstig zijn.

Biologische eieren
Scharreleieren

Waar moet je op letten?

Er zijn veel verschillende namen in omloop voor veel verschillende eieren. Wat betekenen die namen precies en wat zegt het over de manier waarop de kippen worden gehouden? Met andere woorden, hoe kies je voor een verantwoord ei en waar moet je op letten?

Het kooi-ei

De kippen die deze eieren leggen worden dicht op elkaar gepakt in kooien, in een stal, zonder natuurlijk daglicht, gehouden. Het op deze manier houden van kippen wordt ook wel koloniehuisvesting genoemd. Het behoeft vast verdere geen uitleg dat dit een zeer dieronvriendelijke manier van kippen houden is en dat je deze eieren gewoon zou moeten vermijden. Je zult ze dan ook bijna niet tegen komen in de winkel. Realiseer je dat deze eieren in Nederland wel gebruikt worden in de voedingsindustrie. Denk hierbij aan de productie van sauzen als mayonaise en bij het produceren van gebak en koekjes.

Het scharrelei

Dit zijn de meest verkochte eieren in Nederland. Deze naam wekt de suggestie dat de kippen die deze eieren leggen lekker buiten rondscharrelen. Helaas is dat niet het geval. Deze kippen komen niet buiten, zien geen daglicht en worden in grote aantallen gehouden in stallen, waar ze een klein beetje rond kunnen scharrelen. De praktijk is dus minder fraai dan de naam doet vermoeden. Ook wordt bij deze kippen een gedeelte van de snavel verwijderd door deze af te slijpen of te branden.

Het vrije-uitloopei

Vrije-uitloopeieren worden gelegd door kippen die de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan. Er moet per kip een buitenuitloop beschikbaar zijn van 4 m², om te voldoen aan de eisen voor het vrije-uitloopei. We willen wel een kanttekening plaatsen bij dit soort eieren. Het gebeurt de laatste jaren regelmatig dat er vogelgriep uitbreekt in Nederland. Dat betekent dat er op dat moment in opdracht van het ministerie van Landbouw een ophokplicht voor pluimvee komt. In het geval van de vrije-uitloopkippen betekent dat, dat deze niet naar buiten mogen. Binnen 16 weken na deze  afkondiging mogen de eieren nog worden verkocht als vrije-uitloopeieren. Na deze 16 weken worden de eieren verkocht als scharreleieren.

Het biologische ei

Deze eieren voldoen aan alle standaarden voor biologische landbouw. De kippen hebben mee ruimte dan vrije-uitloopkippen en scharrelkippen en ze kunnen naar buiten. Hun snavels worden niet gekapt en ze krijgen zo min mogelijk antibiotica. De kippen krijgen ook biologisch voer. Deze kippen hebben dus het beste leven dat een kip in de eierindustrie kan hebben. Biologische eieren zouden dus je voorkeur moeten hebben. Ook biologisch gehouden kippen krijgen een ophokplicht in het geval van een vogelgriepuitbraak. Voor de eieren die deze kippen leggen geldt de 16 weken regel niet. Ook na deze termijn mogen de eieren gewoon verkocht blijven worden als biologische eieren.

Andere benamingen

Er worden ook eieren verkocht onder andere benamingen dan de genoemde vier soorten hierboven:

Grasei

De kippen die graseieren leggen worden op dezelfde manier gehouden als vrije-uitloopkippen, ze hebben alleen wat meer ruimte per kip. Het verschil zit hem in het feit dat graskippen alleen plantaardig voer krijgen. Deze eieren krijgen naast het keurmerk ‘Beter leven 2 sterren’, het ‘Gras keurmerk’. Graseieren hebben een code 1.

Rondeelei

Rondeeleieren zijn vergelijkbaar met biologische eieren, alleen krijgen deze kippen geen biologisch voer. Deze eieren krijgen een 2-code, net als scharreleieren. Ze hebben een ‘Beter leven 3 sterren keurmerk’

Maïsei, 4 granenei, Oerei, Omega 3-ei

De namen van deze eieren zeggen niets over het welzijn van de kippen die ze leggen, maar alles over wat ze te eten krijgen. Een maïskip eet dus vooral maïs, 4 graneneieren komen van kippen die 4 soorten graan eten. Omega 3 eieren worden gelegd door kippen die extra lijnzaad in hun voer krijgen. Al deze eieren zijn niet per definitie gezonder voor je dan het ei van een kip die ander voer eet.

Keurmerken voor eieren

Beter leven

Een belangrijk keurmerk dat voor eieren wordt gebruikt is het ‘beter leven‘ keurmerk. De beste keuze die je kunt maken bij de aanschaf van eieren, zijn eieren met een beter leven keurmerk met 3 sterren.

  • 1 ster –         eieren van scharrelkippen die een overdekte uitloop naar buiten hebben en die wat meer afleiding hebben dan gewone scharrelkippen.
  • 2 sterren –    eieren van vrije-uitloopkippen
  • 3 sterren –    biologische eieren, rondeeleieren (AH), GIJS eieren (Plus), Kipster (Lidl)

EKO-keurmerk

Biologische eieren krijgen een EKO-keurmerk.

Europees biologisch keurmerk

Biologische eieren krijgen een Europees biologisch keurmerk. Ook wel bekend als het groene blaadje.

Keurmerk scharrelei
Keurmerken eieren

Zo kies je voor een verantwoord ei!

Je hebt nu veel informatie, waarmee je kunt komen tot de keuze voor een verantwoord ei. De conclusie is dus dat je veel dierenleed helpt voorkomen door te kiezen voor eieren van kippen die een zo prettig mogelijk leven hebben geleid. Lees de verpakking van de eieren eens als je boodschappen gaat doen en let op het keurmerk. De kippen zullen je beslist dankbaar zijn als je de juiste keuze maakt. En zeg nou zelf, dat eitje bij je ontbijt smaakt toch een stuk beter als je weet dat de herkomst er van deugt?

Tags: Eieren
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken
Kookschool

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade
Kookschool

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

vlees ontdooien
Kookschool

Vlees ontdooien; met deze tips lukt het beter

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen; dit is waar je op moet letten

Kalfsbouillon
Kookschool

Kalfsbouillon

Geraspte kaas
Kookschool

Geraspte kaas; de voordelen van zelf raspen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

veertien + een =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Eieren van de boer
  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

Lamsbiefstuk met verse salsa
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met verse salsa

Van een sappige lamsbiefstuk met verse salsa wordt elke vleesliefhebber blij. Heerlijk lamsvlees met een Zuid-Amerikaans accentje!

Check het recept of lees de info
fruitsalade met mango en kiwi

Fruitsalade met mango en een zalige dressing van limoen en munt

steak sandwich bavette

Steak sandwich met rundvlees

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen