Zo kies je voor een verantwoord ei – Er worden in Nederland veel verschillende soorten eieren verkocht. Er zijn namen in omloop als ‘scharrelei’, ‘vrije-uitloopei’, ‘biologisch ei’, ‘maïsei’, en ‘volkorenei’. Daarnaast staan er op al die eieren ook nog stempels met codes. De naam van de eieren, en de codes vertellen je iets over hoe de legkippen worden gehouden, het voer dat ze krijgen, het land waar de eieren vandaan komen, het bedrijf waar de eieren vandaan komen et cetera. En dan zijn er ook nog de keurmerken. Je wilt natuurlijk kiezen voor verantwoorde eieren. Maar zie jij door de bomen het bos nog? Lekker Tafelen zet de zaken voor je op een rij.
De verschillende codes op de eieren
Op elk ei dat verkocht wordt staat een code gestempeld. Het is best belangrijk bij het kiezen van een verantwoord ei dat je weet wat die code inhoudt. Het eerste nummer in die code zegt iets over hoe de legkippen worden gehouden:
- 0 – Biologische eieren
- 1 – Vrije-uitloopeieren
- 2 – Scharreleieren
- 3 – Kooi-eieren
De rest van de code op het ei bestaat uit een landcode, voor Nederland is dat NL. De rest van de getallen verwijst naar het bedrijf waar de eieren van afkomstig zijn.
Waar moet je op letten?
Er zijn veel verschillende namen in omloop voor veel verschillende eieren. Wat betekenen die namen precies en wat zegt het over de manier waarop de kippen worden gehouden? Met andere woorden, hoe kies je voor een verantwoord ei en waar moet je op letten?
Het kooi-ei
De kippen die dit soort eieren leggen, worden dicht op elkaar gepakt in kooien, in een stal, zonder natuurlijk daglicht, gehouden. Het op die manier houden van kippen wordt ook wel koloniehuisvesting genoemd. Het behoeft vast verdere geen uitleg dat dit een heel dieronvriendelijke manier van kippen houden is en dat je die eieren gewoon zou moeten vermijden. Je zult ze dan ook bijna niet tegenkomen in de winkel. Realiseer je dat dergelijke eieren in Nederland wel gebruikt worden in de voedingsindustrie. Denk hierbij aan de productie van sauzen als mayonaise en bij het produceren van gebak en koekjes.
Het scharrelei
Dit zijn de meest verkochte eieren in Nederland. De naam wekt de suggestie dat de kippen die die eieren leggen lekker buiten rondscharrelen. Helaas is dat niet het geval. De kippen komen niet buiten, zien geen daglicht en worden in grote aantallen gehouden in stallen, waar ze een klein beetje rond kunnen scharrelen. De praktijk is dus minder fraai dan de naam doet vermoeden. Ook wordt bij de kippen een gedeelte van de snavel verwijderd door die af te slijpen of te branden.
Het vrije-uitloopei
Vrije-uitloopeieren worden gelegd door kippen die de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan. Er moet per kip een buitenuitloop beschikbaar zijn van 4 m², om te voldoen aan de eisen voor het vrije-uitloopei. Er moet echter wel een kanttekening worden geplaatst bij dit soort eieren. Het gebeurt de laatste jaren regelmatig dat er vogelgriep uitbreekt in Nederland. Dat betekent dat er op dat moment in opdracht van het ministerie van Landbouw een ophokplicht voor pluimvee komt. In het geval van de vrije-uitloopkippen betekent dat, dat ze niet naar buiten mogen. Binnen 16 weken na die afkondiging mogen de eieren nog worden verkocht als vrije-uitloopeieren. Na die 16 weken worden de eieren verkocht als scharreleieren.
Het biologische ei
Biologische eieren voldoen aan alle standaarden voor biologische landbouw. De kippen hebben mee ruimte dan vrije-uitloopkippen en scharrelkippen en ze kunnen naar buiten. Hun snavels worden niet gekapt en ze krijgen zo min mogelijk antibiotica. De kippen krijgen ook biologisch voer. Die kippen hebben dus het beste leven dat een kip in de eierindustrie kan hebben. Biologische eieren zouden dus je voorkeur moeten hebben. Ook biologisch gehouden kippen krijgen een ophokplicht in het geval van een vogelgriepuitbraak. Voor de eieren die de kippen leggen geldt de 16 weken regel niet. Ook na die termijn mogen de eieren gewoon verkocht blijven worden als biologische eieren.
Andere benamingen
Er worden ook eieren verkocht onder andere benamingen dan de genoemde vier soorten hierboven:
Grasei
De kippen die graseieren leggen worden op dezelfde manier gehouden als vrije-uitloopkippen, ze hebben alleen wat meer ruimte per kip. Het verschil zit hem in het feit dat graskippen alleen plantaardig voer krijgen. De eieren krijgen naast het keurmerk ‘Beter leven 2 sterren’, het ‘Gras keurmerk’. Graseieren hebben een code 1.
Rondeelei
Rondeeleieren zijn vergelijkbaar met biologische eieren, alleen krijgen de kippen geen biologisch voer. De eieren krijgen een 2-code, net als scharreleieren. Ze hebben een ‘Beter leven 3 sterren keurmerk’
Maïsei, 4 granenei, Oerei, Omega 3-ei
De namen van die eieren zeggen niets over het welzijn van de kippen die ze leggen, maar alles over wat ze te eten krijgen. Een maïskip eet dus vooral maïs, 4 graneneieren komen van kippen die 4 soorten graan eten. Omega 3 eieren worden gelegd door kippen die extra lijnzaad in hun voer krijgen. Al dit soort eieren zijn niet per definitie gezonder voor je dan het ei van een kip die ander voer eet.
Keurmerken voor eieren
Beter leven
Een belangrijk keurmerk dat voor eieren wordt gebruikt is het ‘beter leven‘ keurmerk. De beste keuze die je kunt maken bij de aanschaf van eieren, zijn eieren met een beter leven keurmerk met 3 sterren.
- 1 ster –Â Â Â Â Â eieren van scharrelkippen die een overdekte uitloop naar buiten hebben en die wat meer afleiding hebben dan gewone scharrelkippen.
- 2 sterren –Â Â eieren van vrije-uitloopkippen
- 3 sterren –Â Â biologische eieren, rondeeleieren (AH), GIJS eieren (Plus), Kipster (Lidl)
EKO-keurmerk
Biologische eieren krijgen een EKO-keurmerk.
Europees biologisch keurmerk
Biologische eieren krijgen een Europees biologisch keurmerk. Ook wel bekend als het groene blaadje.
Zo kies je voor een verantwoord ei!
Je hebt nu veel informatie, waarmee je kunt komen tot de keuze voor een verantwoord ei. De conclusie is dus dat je veel dierenleed helpt voorkomen door te kiezen voor eieren van kippen die een zo prettig mogelijk leven hebben geleid. Lees de verpakking van de eieren eens als je boodschappen gaat doen en let op het keurmerk. De kippen zullen je zeker dankbaar zijn als je de juiste keuze maakt. En zeg nu zelf, dat eitje bij je ontbijt smaakt toch een stuk beter als je weet dat de herkomst er van deugt?
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.