Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zoet gistdeeg – bijzonder geschikt voor gevuld brood

Een zoet gistdeeg is door toevoeging van eieren en extra boter zeer geschikt en bijzonder lekker om gevuld brood zoals rozijnenbrood, suikerbrood of koffiebroodjes van te maken. Door de toevoeging van extra boter en eieren wordt het deeg smakelijker en droogt het niet zo snel uit.

0 1.623

Zoet gistdeeg – bijzonder geschikt voor gevuld brood – Een zoet gistdeeg is door toevoeging van eieren en extra boter zeer geschikt en bijzonder lekker om gevuld brood zoals rozijnenbrood, suikerbrood of koffiebroodjes van te maken. Door de toevoeging van extra boter en eieren wordt het deeg smakelijker en droogt het niet zo snel uit.


Zoet gistdeeg – bijzonder geschikt voor gevuld brood

  • 500 gram patentbloem
  • 200 gram volle melk
  • 1 ei
  • 30 gram verse gist
  • 15 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 50 gram roomboter
  • rasp van 1 citroen [optioneel]

Verse gist kan eventueel vervangen worden door droge gist, houd hierbij de verhouding 1:2½ aan, met andere woorden 10 gram droge gist staat gelijk aan 25 gram verse gist. Droge gist rijst wel iets minder als verse gist.

Zorg dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn zodat de deegtemperatuur niet te koud wordt. Dit is nodig om het deeg goed te kunnen laten rijzen. Zeef de bloem in een berg op je werkblad en maak in het midden een kuiltje. Doe de melk, het ei, de gist en de suiker in het kuiltje. Strooi je zout aan de buitenkant van de bloemcirkel zodat hij niet in aanraking komt met de gist. Leg ook de boter en de citroenrasp aan de buitenkant van de cirkel. Wanneer de gist rechtstreeks in aanraking komt met het zout of de boter zal de werking ervan aanzienlijk verminderen, ook een temperatuur boven de 37 graden is niet goed voor de werking van de gist.

Meng nu de natte ingrediënten langzaam met de droge door steeds meer bloem bij je melk te roeren. Kneed dit in 20 minuten tot een soepel deeg. Zorg ervoor dat, als je gevuld brood zoals rozijnenbrood gaat maken, het deeg niet te stevig is. Voeg er eventueel wat extra melk aan toe om het deeg nog wat soepeler te maken. Is je deeg namelijk te stevig dan is het erg lastig om je vulling erdoor te kneden. Gebruik je het deeg voor bijvoorbeeld koffiebroodjes die je uit moet rollen zorg dan dat het deeg juist stevig is omdat het anders erg lastig is om je deeg uit te rollen en te vormen. Wanneer je een mooi elastisch deeg hebt leg je deze in een met olie ingesmeerde kom en dekt deze af met huishoudfolie.

Zet de kom met het deeg op een warme tochtvrije plek en laat deze 15 tot 20 minuten rijzen. Na deze rijs leg je het deeg op een werkblad en duw je er met je handen de lucht weer uit. Wanneer je rozijnenbrood maakt meng je er nu de rozijnen doorheen. Verdeel het brood eventueel in gewenste stukken en maak er een bol van. Laat deze bol(len) weer 15 tot 20 minuten rijzen in een afgedekte kom. Sla er weer de lucht uit en breng ze in de gewenste vorm. Laat nu ongeveer een uur rijzen in een warme tochtvrije omgeving tot je een mooi luchtig brood hebt. Bak het brood ongeveer 40 minuten in een oven van 210 graden Celsius. De oventemperatuur en de tijd is afhankelijk van de grootte van het te bakken product.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer