Zoet gistdeeg – Zoet gistdeeg is een prima basis voor het maken van talloze, klassieke lekkernijen, zoals brioches, kaneelbroodjes. Het deeg is zacht, luchtig en lichtzoet. Het wordt traditioneel gemaakt van ingrediënten als bloem, suiker, boter, eieren en gist. Een zoet gistdeeg is door toevoeging van eieren en extra roomboter aan het recept ook heel geschikt en bijzonder lekker om gevuld brood zoals rozijnenbrood, suikerbrood of koffiebroodjes van te maken.
Het verschil tussen zoet gistdeeg en andere soorten deeg
Zoet gistdeeg heeft een aantal kenmerken die het anders maken dan andere soorten deeg. Het is veel zachter en rijker dan gewoon brooddeeg. Dat komt doordat er extra vetstof en suiker in het recept gaan. Door de toevoeging van extra boter en eieren wordt het deeg smakelijker, krijgt het een fluweelachtige structuur en droogt het niet zo snel uit. Bovendien heeft het deeg een lichtzoete smaak.
Zoet gistdeeg heeft meestal ook een veel langere rijstijd dan gewoon brooddeeg. Dat lange rijzen draagt bij aan de zachte textuur, maar het geeft ook meer smaak. Door de lange rijstijd kunnen de smaken in het deeg zich beter ontwikkelen, en dat heeft natuurlijk invloed op het eindresultaat.
Het geheim van een goed zoet gistdeeg ligt vooral in de nauwkeurigheid bij het maken. Houd je dus precies aan het recept. Ook enig geduld is wel noodzakelijk, een langere rijstijd van het deeg heeft zeker invloed op de smaak. Als je elk onderdeel van het proces op de juiste manier uitvoert, krijg je uiteindelijk een deeg dat licht, luchtig en rijk van smaak is. En dat is tenslotte wat je wilt.
Verse gist of gedroogde gist
Je kunt de verse gist in het recept voor zoet gistdeeg eventueel vervangen door gedroogde gist. Houd daarbij de verhouding 1:2½ aan. Met andere woorden, 10 gram droge gist staat gelijk aan 25 gram verse gist. Houd er rekening mee dat verse gist een betere rijs geeft dan droge gist.
Roomboter; puur voor het beste resultaat
Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.
Zoet gistdeeg; bijzonder geschikt voor gevuld brood
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram patentbloem
- 200 ml volle melk
- 1 ei
- 30 gram verse gist
- 15 gram suiker
- 10 gram zout
- 50 gram roomboter
- rasp van 1 citroen (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een zoet gistdeeg:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, zodat de deegtemperatuur niet te koud wordt. Dit is nodig om het deeg goed te kunnen laten rijzen.
Zeef de bloem in een berg op het werkblad en maak in het midden een kuiltje. Doe de melk, het ei, de gist en de suiker in het kuiltje. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloemcirkel, zodat hij niet in aanraking komt met de gist. Leg ook de boter en de citroenrasp aan de buitenkant van de cirkel. Als de gist rechtstreeks in aanraking komt met het zout of de boter zal de werking ervan aanzienlijk verminderen. Ook een temperatuur boven de 37 graden is niet goed voor de werking van de gist.
Meng nu de natte ingrediënten langzaam met de droge, door steeds meer bloem bij de melk te roeren. Kneed dit in 20 minuten tot een soepel deeg. Zorg ervoor dat, als je gevuld brood zoals rozijnenbrood gaat maken, het deeg niet te stevig is. Voeg er eventueel wat extra melk aan toe om het deeg nog wat soepeler te maken. Is het deeg namelijk te stevig, dan is het erg lastig om de vulling erdoor te kneden.
Gebruik je het deeg voor bijvoorbeeld koffiebroodjes die je uit moet rollen, zorg dan dat het deeg juist wel stevig is, omdat het anders erg lastig is om het deeg uit te rollen en te vormen. Als je een mooi elastisch deeg hebt, leg je dat in een met olie ingesmeerde kom en dekt het af met huishoudfolie.
Zet de kom met het deeg op een warme, tochtvrije plek, en laat het 15 tot 20 minuten rijzen. Na de eerste rijs leg je het deeg op een werkblad en duw je er met je handen de lucht weer uit.
Als je rozijnenbrood maakt, meng je er nu de rozijnen doorheen. Verdeel het brood eventueel in gewenste stukken en maak er een bol van. Laat die bol(len) weer 15 tot 20 minuten rijzen in een afgedekte kom.
Sla er weer de lucht uit en breng ze in de gewenste vorm. Laat het deeg nu ongeveer een uur rijzen in een warme, tochtvrije omgeving, tot je een mooi luchtig brood hebt. Bak het brood ongeveer 40 minuten in een oven van 210 graden Celsius. De oventemperatuur en de tijd is afhankelijk van de grootte van het te bakken product.
Tafel lekker !!