• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Zoet gistdeeg – bijzonder geschikt voor gevuld brood

door Connie Derks
in Kookschool
1
0
Zoet gistdeeg - gevouwen kerststol

Zoet gistdeeg – bijzonder geschikt voor gevuld brood – Een zoet gistdeeg is door toevoeging van eieren en extra boter zeer geschikt en bijzonder lekker om gevuld brood zoals rozijnenbrood, suikerbrood of koffiebroodjes van te maken. Door de toevoeging van extra boter en eieren wordt het deeg smakelijker en droogt het niet zo snel uit.

Verse gist kan eventueel vervangen worden door droge gist, houd hierbij de verhouding 1:2½ aan, met andere woorden 10 gram droge gist staat gelijk aan 25 gram verse gist. Droge gist rijst wel iets minder als verse gist.

Roomboter

Roomboter; Puur voor het beste resultaat

Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.

Zoet gistdeeg – bijzonder geschikt voor gevuld brood

Porties: -
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram patentbloem
  • 200 gram volle melk
  • 1 ei
  • 30 gram verse gist
  • 15 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 50 gram roomboter
  • rasp van 1 citroen (optioneel)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een zoet gistdeeg:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn zodat de deegtemperatuur niet te koud wordt. Dit is nodig om het deeg goed te kunnen laten rijzen. Zeef de bloem in een berg op je werkblad en maak in het midden een kuiltje. Doe de melk, het ei, de gist en de suiker in het kuiltje. Strooi je zout aan de buitenkant van de bloemcirkel zodat hij niet in aanraking komt met de gist. Leg ook de boter en de citroenrasp aan de buitenkant van de cirkel. Wanneer de gist rechtstreeks in aanraking komt met het zout of de boter zal de werking ervan aanzienlijk verminderen, ook een temperatuur boven de 37 graden is niet goed voor de werking van de gist.

Meng nu de natte ingrediënten langzaam met de droge door steeds meer bloem bij je melk te roeren. Kneed dit in 20 minuten tot een soepel deeg. Zorg ervoor dat, als je gevuld brood zoals rozijnenbrood gaat maken, het deeg niet te stevig is. Voeg er eventueel wat extra melk aan toe om het deeg nog wat soepeler te maken. Is je deeg namelijk te stevig dan is het erg lastig om je vulling erdoor te kneden. Gebruik je het deeg voor bijvoorbeeld koffiebroodjes die je uit moet rollen zorg dan dat het deeg juist stevig is omdat het anders erg lastig is om je deeg uit te rollen en te vormen. Wanneer je een mooi elastisch deeg hebt leg je deze in een met olie ingesmeerde kom en dekt deze af met huishoudfolie.

Zet de kom met het deeg op een warme tochtvrije plek en laat deze 15 tot 20 minuten rijzen. Na deze rijs leg je het deeg op een werkblad en duw je er met je handen de lucht weer uit. Wanneer je rozijnenbrood maakt, meng je er nu de rozijnen doorheen. Verdeel het brood eventueel in gewenste stukken en maak er een bol van. Laat deze bol(len) weer 15 tot 20 minuten rijzen in een afgedekte kom. Sla er weer de lucht uit en breng ze in de gewenste vorm. Laat nu ongeveer een uur rijzen in een warme tochtvrije omgeving tot je een mooi luchtig brood hebt. Bak het brood ongeveer 40 minuten in een oven van 210 graden Celsius. De oventemperatuur en de tijd is afhankelijk van de grootte van het te bakken product.

Tafel lekker !!

Tags: Zuivel - Melk
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen