• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Zoete aardappel uitgelegd; met veel tips

door Redactie
in Kookschool
0
0
zoete aardappel

Zoete aardappel uitgelegd; met veel tips – Was de zoete aardappel (of ‘bataat’) een aantal jaar geleden nog een schimmig exotisch product dat sporadisch in de supermarkt te krijgen was, inmiddels heeft deze knol een flinke opmars gemaakt. En als het aan de Sweet potato belangenvereniging ligt, moet het een blijvertje worden.

Wat is een zoete aardappel?

In elk geval is het geen aardappel, maar een knolgroente, en familie van de winde. De groente kan oranje zijn (de meest bekende varianten), paars of wit. De oranje variant is het meest zoet. Meestal langwerpig met puntige uiteinden en ongeveer 200 à 250 gram per stuk.  De plant komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid Amerika. Bij de ontdekking van de ‘Nieuwe wereld’, kwamen een heleboel gewassen naar Europa. Zo ook de bataat (zo werd hij vroeger genoemd). Omdat de plant het beste gedijt bij een gemiddelde dagtemperatuur van 24 graden, was hij niet geschikt om in Noord-Europa te worden verbouwd. Toen de gewone aardappel in Europa aan populariteit toenam, raakte hij een beetje in de vergetelheid.

In de Zuidelijke staten van Noord-Amerika kon hij wél aanslaan. Hij werd daar vooral populair bij de zwarte bevolking in Noord Amerika, die de bataat vond lijken op de Afrikaanse Yam. Inmiddels is North Carolina de grootste producent van zoete aardappelen.

Zoete aardappel, bataat, yam, cassave, maniok: wat is het verschil?

De benamingen zijn nogal eens verwarrend. Hadden we het vroeger over bataat, dankzij de import uit Amerika waar hij Sweet potato heet, hebben we het tegenwoordig vooral over zoete aardappel. Deze twee woorden zijn dus synoniemen. Cassave en maniok is ook hetzelfde, maar is weer een knol van een andere plant uit Zuid Amerika, die door de Portugezen begin 17e eeuw naar Afrika is gebracht. Inmiddels is het daar uitgegroeid tot ‘staple food’, hoofdvoedsel. Yams zijn ook knolgroenten, die een beetje lijken op cassave of bataat, maar die oorspronkelijk uit Afrika en Azië komen. Veel zwarte amerikanen, noemen de zoete aardappel yams, omdat hun voorouders ze vonden lijken op de yams die zij nog hadden gekend uit Afrika.

Hoe groeit zoete aardappel?

De plant vermenigvuldigt zich via stekjes. De stekjes worden (machinaal) in het voorjaar in de grond gestopt en ongeveer 100 dagen later geoogst. Een machine keert de plant dan om, waarna de zoete aardappelen handmatig worden geraapt.

Na het rapen worden ze een aantal dagen op een hoge temperatuur (rond de 30 graden) bewaard, zodat de zoete smaak zich kan ontwikkelen. Nadat zij op deze manier zijn gerijpt, blijven ze het beste bewaard tussen de 13 en 15 graden.

Is zoete aardappel gezond?

Sinds 10 jaar geniet de productie en consumptie van de zoete aardappel een stijgende lijn. Met name de gezondheidsaspecten van deze knol worden veel benadrukt. Zo bevat hij kalium, magnesium en calcium. De oranje variant bevat bovendien veel caroteen. Als je de gezondheidsblogs erop naleest, wordt de zoete aardappel ook als een gezond alternatief voor de aardappel neergezet vanwege de beperkte koolhydraten die de knol zou bevatten. Dat is echter onjuist. Een ‘gewone’ aardappel bevat gemiddeld 17 gr. koolhydraten per 100 gram, de zoete bijna 21.

Ons advies is: staar je niet blind op gezondheidshypes, maar próef die zoete aardappel eens en kijk of je hem lekker vindt. Zo ja, zet hem dan af en toe op het menu.

Waar koop je zoete aardappel?

Tegenwoordig liggen ze gewoon in de meeste supermarkten. Of naast de gewone aardappelen, of bij de exotische groenten. Die hebben meestal oranje vlees. Als je een andere kleur wilt, moet je eens een Hindoestaanse/Surinaamse toko of supermarkt proberen.

Waar moet je op letten bij het kopen van zoete aardappel?

  • Let op; de kleur van de schil zegt weinig over de kleur van de binnenkant. Meestal wordt in Nederland echter de oranje variant verkocht.
  • Koop exemplaren die mooi zwaar en stevig zijn.
  • Voel of ze niet rimpelig zijn maar een strak huidje hebben.
  • Kijk goed of er geen zwarte plekjes of puntjes op zitten.

Hoe bewaar je zoete aardappel?

Een zoete aardappel moet je nooit in de ijskast bewaren, dan wordt hij zwart van binnen en niet meer lekker. Het beste bewaar je ze in een bruine papieren zak, op een temperatuur tussen de 13 en 15 graden. Een (droge) voorraadkast onder de trap bijvoorbeeld, is zo’n prima plaatsje. Anders liever op een warmer plekje, dan een kouder plekje. Ondanks dat het officiële bewaar advies korter is, is onze ervaring dat zoete aardappel soms wel weken lang goed blijft, langer dan gewone aardappelen!

Hoe kun je zoete aardappel klaarmaken?

Je schijnt ze ook rauw te kunnen eten, maar pas op! Dat moet je niet te vaak doen want je systeem is er niet echt op gebouwd. Wij hebben hem liever gekookt, gepoft of gebakken. Schil ze zoals je een aardappel schilt en verwijder ook met een mesje eventuele pitten. Of laat de schil er omheen, wanneer je deze groente gaat poffen.

De kooktijd is korter dan van gewone aardappelen, houd daar rekening mee. Prik al na een paar minuten koken in het vruchtvlees om te controleren of hij gaar is.

Je kunt zoete aardappel in tal van gerechten – hartig en zoet – verwerken. Klik hier voor lekkere zoete aardappel gerechten.

Tags: GroenteGroente - KnolgroentenGroente - Knolgroenten - Zoete aardappel
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Maasdammer kaas
Kookschool

Maasdammer en Leerdammer

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen