Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zwitserse kaas – de smaak van de bergen

Welke Zwitserse kaas vind je in de Nederlandse kaaswinkels? Lekker Tafelen zet ze op een rij en legt uit waar ze vandaan komen. Daarnaast bieden we recepten met Zwitserse kaas zoals bijvoorbeeld de raclette. Zwitserse kaas haalt het wintersport gevoel echt in je naar boven.

2 2.952

Zwitserse kaas – de smaak van de bergen – Nederland en Frankrijk staan natuurlijk bekend als kaaslanden. Maar ook Zwitserland heeft heel veel heerlijke kazen. Ze zijn alleen iets minder bekend. Hoogste tijd om er een paar, die goed in Nederland te krijgen zijn, uit te lichten. Wat Zwitserse kazen zo bijzonder maken, is dat de koeien op de Alpenweiden grazen en daarmee een heleboel Alpenkruiden eten. ‘Je bent wat je eet’, geldt ook voor koeien. Die smaak van de bergen komen steevast terug in deze heerlijke kazen.


Bekende Zwitserse kaas soorten

Emmentaler - Zwitserse kaasEmmentaler

Deze gatenkaas is misschien wel de bekendste Zwitserse kaas. De Emmentaler komt uit het Emmendal, dat bij Bern licht, waar de rivier de Emme doorheen stroomt. Het zijn grote kazen, van minstens 30 kilo en ze krijgen hun gaten omdat ze met gist worden geënt. De gist zet zich om in gassen en die zorgen voor de karakteristieke gaten én de zoete smaak. Ook deze kaas smelt lekker en is een vast onderdeel van de Zwitserse kaasfondue.

Emmentaler is lekker om zo uit het vuistje te eten, maar ook lekker geraspt over subtiel smakende groentes zoals courgette of tomaat.

Gruyère

Gruyère wordt zowel in Frankrijk als in Zwitserland in de alpen gemaakt. Oorspronkelijk komt hui uit het stadje Gruyères. Het is een wat pittiger kaas dan de Emmentaler, heeft wel ook een licht zoete smaak en is wat noot-achtiger. Tegelijkertijd proef je hier al goed de bergkruiden in die de koeien tijdens het grazen hebben opgegeten. Ook deze kaas leent zich uitstekend voor het smelten en is ook een vast onderdeel van de Zwitserse kaasfondue. Ook heerlijk over aardappel- en groentegratins.

Appenzeller - Zwitserse kaas

Appenzeller

Appenzeller kaas is één van mijn persoonlijke favorieten. Hij komt uit het kanton Appenzell, dat ligt zo’n beetje tussen het Bodenmeer en Liechtenstein in. Ook deze kaas wordt gemaakt van de melk van koeien die in de bergen grazen. Zijn specifieke smaak krijgt hij doordat hij tijdens het rijpingsproces herhaaldelijk wordt ingewreven met een geheim kruidenmengsel. Hierdoor is de kaas bijzonder geurig en levert hij een ware smaakexplosie op in je mond en neus. Een zeer kruidig kaasje dus.

Je kunt de kaas heerlijk zó eten of op het brood, maar ook deze kaas smelt wederom goed (het wordt een beetje eentonig) en hij is de derde kaassoort die traditioneel in de Zwitserse kaasfondue hoort.

Erg lekker: aardappelbootjes met Appenzeller! Kook kruimige aardappelen in de schil, snijd ze door en hol ze een beetje uit. Meng de losse stukjes aardappel met wat boter, geraspte Appenzeller en wat peper en zout zet ze nog 5 minuten in de oven onder een hete grill.

Zwitserse kaas voor Raclette (Raclettekaas)

Aanvankelijk was raclette eerder een kaasgerecht, dan een speciale kaas. Wanneer de herders tussen juni en september hun kuddes hoog de bergen in stuurden, bleven ze daar en namen o.a. oude kazen mee, die ze dan bij het vuur lieten smelten en afschraapten. Het werkwoord ‘racler’ betekent namelijk schaven of schrapen. Maar tegen het einde van de 20e eeuw, begonnen diverse kaasmakerijen in Zwitserland kaas te maken, die uitermate geschikt was voor dit gerecht en ze brachten het als raclettekaas op de markt. Sinds 2004 is het een beschermde benaming en mogen alleen de kazen uit het kanton Wallis (Valais) deze naam dragen. Deze kaas, die gemakkelijk smelt, is kruidig en licht pittig en heerlijk om te gebruiken voor… u raadt het al: raclette. Maar ook heerlijk om over een ovenschotel te leggen of in een tosti te stoppen.

Tilsiter

Tilsit is een stadje dat ligt in Kaliningrad, het vroegere Pruissische Koningsbergen, een stukje Rusland tussen Polen en Litouwen in. Ja u leest het goed. Daar maakten ze een heerlijke kaas. In het begin van de 19e eeuw, nam een grote Zwitserde kaasfabrikant het recept mee naar Zwitserland en zo ontstond de ‘Zwitserse’ Tilsiter. Het is een vrij zachte kaas (beetje zoals onze jonge boerenkaas) die de vorm heeft van een grote baksteen. Hij heeft echter meer pit dan onze jong-belegen kazen, wat weer komt door de kruidige Alpenmelk.  Lekker op brood of gesmolten over verschillende gerechten.

En zoals dat gaat – beter goed gejat dan slecht bedacht – tegenwoordig vind je in Nederland vooral de Tilsiter Harvati, een ‘Tilsiter’ die in Denemarken wordt geproduceerd.

Vacherin Mont d'Or - Zwitserse kaas

Vacherin Mont d’Or

Ook deze kaas wordt zowel in de Franse als de Zwitserse alpen gemaakt. Deze zachte wit-schimmelkaas is een winterkaas. De kaasproductie van de grote ‘zomer’kazen, vonden ter plekke plaats hoog in de Alpen, waar de herders de zomers doorbrachten met hun kuddes. Op het moment dat de koeien terug de stal in gingen, moest elke boer zelf zijn kaasjes maken in de (vaak kleine) boerderij. Dat werden dus kleinere kazen.

De Vacherin Mont d’Or heeft een gewassen korst en wordt in dennenhouten hoepels gelegd. De kazen rijpen vervolgens op dennenhouten planken, wat ze een karakteristiek aroma geeft. De kaas wordt soms zó zacht, dat je hem met een lepel moet uitlepelen.

Een heerlijke kaas voor op een kaasplankje of op het brood.

We hopen dat je met deze Zwitserse kaas soorten weer een beetje inspiratie krijgt om het soms net even anders te doen. Leg Zwitserse kaas eens op een kaasplankje en de eerder genoemde raclette is ook fantastisch voor een winterse avond. Zwitsere kaas wakkert echt het wintersport gevoel in je aan.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Elly Palli zegt

    Worden Zwitserse kazen vegetarisch gestremd?

    1. Vanessa van Koppen zegt

      Nee Elly, ze worden met natuurlijk stremsel gestremd.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer