Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Alphenaer Geitenkaas; Lokaal en bijzonder

Brie en Camembert uit Frankrijk? Welnee! In het Noord-Brabantse Alphen worden brie en camembert gemaakt uit geitenmelk. Lekker Tafelen ontdekt deze mooie lokale kaasjes. Om te watertanden!

0 875

Alphenaer Geitenkaas; Lokaal en bijzonder – Als wij foodies het onder elkaar over Frankrijk hebben zie je ineens de meest enthousiaste gezichten. Dat zal waarschijnlijk ook nooit veranderen. Het is menselijk dat we op zoek gaan naar het ‘onbekende’. In mijn boekenkast staat al jaren een boekje met de titel “Wat je vér haalt is lekker”. Helaas staat het jaar van uitgave er niet in. De titel schetst echter wel hoe we er een aantal jaren geleden over dachten. Gelukkig heeft ook dit een keerzijde. Eindelijk zijn we met z’n allen weer in gaan zien dat er ook dichtbij erg mooie ingrediënten geproduceerd worden. Al enige tijd zijn wij op zoek naar dit soort mooie bedrijven. We willen graag zien, voelen, ontdekken en proeven wat er van heel dichtbij op ons bordje kan belanden.


Uit het Brabantse land

Op een beurs liepen we tegen een stand van Alphenaer Geitenkaas aan. We maakten kennis met deze enthousiaste mensen en korte tijd later reden we richting het Brabantse om dit geitenkaasje te ontdekken. Gekscherend noemen we het de middle of nowhere. In dat mooie Brabantse Landschap worden er in het plaatsje Alpen van geitenmelk een aantal bijzondere kazen gemaakt. We treffen een boerderij die eigenlijk alleen maar opvalt vanwege de enorme silo’s die er achter de boerderij staan. En dat is nou net het mooie. We zijn dol op die kleinschaligheid. Toch weet dit kleinschalige lokale kaasjes mooie internationale awards in de wacht te slepen. Bijzonder dus!

Geiten Brie, Geiten Camembert en meer

Enige tijd later staan we in de bekende hygiëne kleding in de geitenkaasmakerij. Indrukwekkend om te zien hoe er om een geitenschuur (nu opslagruimte) een mini fabriekje is ontstaan. In dat mini fabriekje worden dagelijks met heel veel passie talloze geitenkaasjes gemaakt. Bijzonder is dat ze er afwijken van de standaard. De geiten brie en de geiten camembert zijn echt onderscheidend ten opzichte van de meest verkrijgbare geitenkaasjes. Daarnaast worden er ook nog Cheese crumbs (kleine brokjes geitenkaas voor o.a. soepen en salades geproduceerd. Wat begon als geitenboerderij waar kaas gemaakt werd is uitgegroeid tot een heuse kaasfabriek waar inmiddels geen geiten meer te vinden zijn. De melk wordt nu aangeleverd door omliggende geiten boerderijen. De focus ligt nu op deze bijzonder mooie kaasjes.

Alphenaer Geitenkaas

Smaak

Met een schat aan informatie, een tas vol kaasjes en aangestoken door hun passie gaan we huiswaarts. Uiteraard niet zonder die kaasjes te proeven en ermee aan de slag te gaan. En echt, we bevelen deze kaasjes heel graag aan. Zeker als jij regelmatig een stukje brie of camembert in je boodschappenmandje legt. De Alphenaer geiten brie en geiten camembert geven jouw recept of jouw kaasplateau echt iets extra’s. De milde smaak en de zachte structuur zijn opvallend en bieden heel veel mogelijkheden aan de echte hobbykok. De geitenkaasballetjes zijn een leuk product voor je hapjesplateau en de Cheese Crumbs zijn ideaal in de keuken. Gebruik ze op een carpaccio, in een salade, in romige groentesoepen. Niks hakken of brokkelen, je strooit het er gewoon op. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar geeft ook echt een vernieuwende smaak mee aan jouw receptuur.

Ontdek deze kaasjes ook!

Neem eens een kijkje op de website van De Jong Cheese of de website van Alphenaer. Ze vertellen je er alles over de diverse producten en het daarbij behorende productieproces. Bovendien biedt de webshop je de mogelijkheid de kaasjes ook te bestellen als je ze in eigen omgeving niet aan kunt schaffen. We kunnen je op het scherm helaas niet laten proeven maar willen je wel degelijk meegeven dat je deze lokale kaasjes echt eens zou moeten proberen.

Getest door Lekker Tafelen

Wij zijn aan de slag geweest met deze bijzondere kaasjes. Het resultaat is een kleurrijk pallet van recepten. Denk dan niet alleen aan het diner maar ook aan bijvoorbeeld de lunch of de borrel.

( Klik hier of op onderstaande afbeelding voor alle recepten )

Alphenaer geitenkaas recepten

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer