Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing – Wij ontdekken graag wat er culinair nog meer te ontdekken is dan dat wat je altijd op de hoek van de straat koopt. Brood is daar zo’n voorbeeld van. Brood is er werkelijk overal. Natuurlijk is er de bakker op de hoek en velen halen hun brood tegenwoordig ook gewoon bij de supermarkt. Ieder benzinestation heeft tegenwoordig brood en op stations kom je ook overal brood tegen. Maar er moet toch meer zijn dan knip bruin, afbakbroodjes en krentenbollen uit de koeling? Om dat te ontdekken spraken we af met Jan Bussing, de eigenaar van Bakkerij Bussing. Die afspraak maken we met Christa Batenburg, de rechterhand van Jan. Direct vertelt ze ons dat Jan wel eens op de voorgrond moet treden maar dat hij dat eigenlijk niet wil. Jan wil de jan niet zijn die op een gemiddeld pak yoghurt staat te zwaaien. En dat triggerde ons om juist met die Jan af te spreken.
In één van de winkels van Bussing in Barendrecht spreken we af. Bij binnenkomst komt er een heerlijke sfeer op ons af. De van ruw materiaal gecreëerde winkel doet warm aan en de hele presentatie in deze winkel straalt ambacht uit. Een directe blikvanger is de enorme oven achter de toonbank. Het is één van de items waarmee Bussing wil laten zien dat je hier op het juiste adres bent voor puur ambacht.
We worden gastvrij ontvangen en onder het genot van een heerlijke kop koffie zit Jan al snel op zijn praatstoel. Jan is niet mensenschuw, maar Jan wil toch niet naar je zwaaien via de verpakking van het brood. Interessant, want Jan is veel liever bezig met zijn brood en met zijn winkels. En laten we eerlijk zijn, dat is zoals het hoort. Vroeger kende iedereen de bakker op de hoek. Langzamerhand gingen we steeds meer producten van ver weg kopen en daarmee raakten we het gevoel met het ambacht kwijt. Om dat goed te maken staan tegenwoordig veel boeren, bakkers, telers en vissers zwaaiend op de wikkel van het door jou gekochte ingrediënt. Alles voor een goed gevoel! Maar is het niet zo dat het product zelf je moet verleiden? Een eerlijk product, ambachtelijk gemaakt, -geteeld of -gevangen heeft die zwaaiende ondernemer immers niet nodig. En zo is het hier bij Bussing. Ik citeer de meest opmerkelijke uitspraak uit ons gesprek:
Ik heb nog nooit iemand gehoord die mijn brood niet lekker vond
Dat is waar het om moet draaien bij een bakker.
Bakkerij Bussing al sinds 1899
En om daar het fijne van te weten te komen verdwalen we al snel naar de allereerste winkel van Bussing in Numansdorp. De overgrootvader van Jan kocht deze winkel in 1899 en ja het is echt waar, hij betaalde 1 gulden huur per maand. Door hard werken bloeide hier een prachtige bakkerswinkel op, maar toen kwam de oorlog. Geen suiker en geen eieren te koop en de opa van Jan moest naar het front. Zijn oma stond er alleen voor en slaagde er op creatieve wijze in om de winkel, ondanks de tekorten draaiend te houden. In 1978 nam de vader van Jan het bedrijf over. Een keiharde werker, maar ook een echte zakenman. Hij maakte in de bakkerij een noten-rozijnenbroodje dat al snel bekend werd. Zo bekend dat de horecagroothandel ISPC (tegenwoordig HANOS) het broodje opnam in het assortiment. Vanaf dat moment moest de bakkerij in staat zijn om volume te creëren.
Concurrentie rond de horecagroothandel zorgde er al snel voor dat er meer producten geleverd werden en Jan werd op pad gestuurd om meer in de horeca wereld te gaan leveren. De bakkerij groeide uit zijn voegen. Zelfs zo dat een klantenstop van 2 jaar pure noodzaak was. In het jaar 2000 kwam er dan eindelijk de nieuwe bakkerij in Numansdorp. De gloednieuwe bakkerij werd op de groei gebouwd. Inmiddels is Bussing uitgegroeid tot een flinke speler in de horeca branche en vier fysieke winkels in Rotterdam, Barendrecht, Numansdorp en Willemstad.
Anders dan de bakker op de hoek
Bakkerij Bussing valt niet bepaald in te delen onder de standaard Nederlandse Bakkerijen. Jan besloot al snel dat hij de Franse bakstijl wilde omarmen. De Nederlander die graag in Frankrijk op vakantie gaat is altijd fan van het Franse brood. Via een Belgische bakker kreeg Jan deze bakstijl snel onder de knie. En al snel veranderde zijn winkels van het Echte Bakker imago naar de hedendaagse look.
(B)RUSTIEK van Bakkerij Bussing
Opvallend vind Jan (en wij met hem) dat men in België altijd zal vragen naar de kwaliteit en de smaak. Het eerste wat een Nederlander roept is “Wat kost dat?” Brood is een voedingsmiddel dat inmiddels de diverse gezondheidshypes weer te boven is en dat we met regelmaat eten. Toch kamt de gemiddelde bakkerij nog altijd met enorme vraagstukken. Het zogezegde groot brood wordt steeds vaker in de supermarkt aangeschaft. Voor klein brood en voor iets lekkers in het weekend gaan we dan wel naar de bakker. Blijkbaar vinden we de kwaliteit en/of smaak van het bakkersbrood niet voldoende onderscheidend om daarvoor naar de bakker te gaan. De Franse broden van Bussing worden gemaakt zonder toevoegingen. We noemen het ook wel Rustiek brood. Bussing maakte daar Brustiek van met de B van Bussing uiteraard. Overigens niet te verwarren met de Bussink ontbijtkoek die van een heel andere bakker komt.
Bussing gaat uit van eigen kracht en bakt een puur ambachtelijk brood waarvan Jan nog nooit iemand heeft horen zeggen dat het niet lekker was. Natuurlijk is dit brood duurder dan in de supermarkt en ook duurder dan bij de gemiddelde bakker op de hoek. Jan kiest echter voor smaak en kwaliteit. Zijn stellingname is simpel en duidelijk. Koop een goed brood, koop een stuk kaas en een fles wijn en je eet heerlijk voor 10 euro inclusief de wijn. Door de voedingswaarde van dit brood zul je er ook minder van eten wat natuurlijk ook heel veel uitmaakt.
Het gekke is dat we voor “superfood” wel veel geld neertellen en dat we brood al snel te duur vinden. Het brood van Jan omschrijven we zelf als luchtig, voedzaam en die korst is goddelijk. Heerlijk krokant, maar ook niet te dik. Dit brood is gebakken van Franse bloem. Deze bloem wordt gemaakt van tarwe die hoog boven zeeniveau groeit waardoor minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. In een echte Franse Baquette is deze bloem een verplicht ingrediënt. Naast de bloem wordt er water, gist en zout toegevoegd. Door het deeg 48 uur te laten rijpen en rijzen en het brood op een steenoven vloer te bakken ontstaat dit heerlijke resultaat dat je bij Bussing kunt kopen onder de naam Brustiek.
Goed brood moet je doen!
Woon je in de buurt of kom je in de buurt? Breng dan zeker eens een bezoekje aan één van de winkels van Bakkerij Bussing. Kijk voor meer info eens op de website. www.bussingbrood.nl Ken je het brood van Bussing? Of ga je het proberen? Laat ons dan vooral hieronder in het reactieformulier weten wat je ervan vond. We zijn reuze nieuwsgierig!
Bedankt Jan en Christa dat we deze verfrissende kijk op brood met jullie hulp met onze lezers mochten delen.