• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing

Redactie door Redactie
in Lokale producten
0
0
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing

Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing – Wij ontdekken graag wat er culinair nog meer te ontdekken is dan dat wat je altijd op de hoek van de straat koopt. Brood is daar zo’n voorbeeld van. Brood is er werkelijk overal. Natuurlijk is er de bakker op de hoek en velen halen hun brood tegenwoordig ook gewoon bij de supermarkt. Ieder benzinestation heeft tegenwoordig brood en op stations kom je ook overal brood tegen. Maar er moet toch meer zijn dan knip bruin, afbakbroodjes en krentenbollen uit de koeling? Om dat te ontdekken spraken we af met Jan Bussing, de eigenaar van Bakkerij Bussing. Die afspraak maken we met Christa Batenburg, de rechterhand van Jan. Direct vertelt ze ons dat Jan wel eens op de voorgrond moet treden maar dat hij dat eigenlijk niet wil. Jan wil de jan niet zijn die op een gemiddeld pak yoghurt staat te zwaaien. En dat triggerde ons om juist met die Jan af te spreken.

In één van de winkels van Bussing in Barendrecht spreken we af. Bij binnenkomst komt er een heerlijke sfeer op ons af. De van ruw materiaal gecreëerde winkel doet warm aan en de hele presentatie in deze winkel straalt ambacht uit. Een directe blikvanger is de enorme oven achter de toonbank. Het is één van de items waarmee Bussing wil laten zien dat je hier op het juiste adres bent voor puur ambacht.

We worden gastvrij ontvangen en onder het genot van een heerlijke kop koffie zit Jan al snel op zijn praatstoel. Jan is niet mensenschuw, maar Jan wil toch niet naar je zwaaien via de verpakking van het brood. Interessant, want Jan is veel liever bezig met zijn brood en met zijn winkels. En laten we eerlijk zijn, dat is zoals het hoort. Vroeger kende iedereen de bakker op de hoek. Langzamerhand gingen we steeds meer producten van ver weg kopen en daarmee raakten we het gevoel met het ambacht kwijt. Om dat goed te maken staan tegenwoordig veel boeren, bakkers, telers en vissers zwaaiend op de wikkel van het door jou gekochte ingrediënt. Alles voor een goed gevoel! Maar is het niet zo dat het product zelf je moet verleiden? Een eerlijk product, ambachtelijk gemaakt, -geteeld of -gevangen heeft die zwaaiende ondernemer immers niet nodig. En zo is het hier bij Bussing. Ik citeer de meest opmerkelijke uitspraak uit ons gesprek:

Ik heb nog nooit iemand gehoord die mijn brood niet lekker vond

Dat is waar het om moet draaien bij een bakker.

Bakkerij Bussing al sinds 1899

En om daar het fijne van te weten te komen verdwalen we al snel naar de allereerste winkel van Bussing in Numansdorp. De overgrootvader van Jan kocht deze winkel in 1899 en ja het is echt waar, hij betaalde 1 gulden huur per maand. Door hard werken bloeide hier een prachtige bakkerswinkel op, maar toen kwam de oorlog. Geen suiker en geen eieren te koop en de opa van Jan moest naar het front. Zijn oma stond er alleen voor en slaagde er op creatieve wijze in om de winkel, ondanks de tekorten draaiend te houden. In 1978 nam de vader van Jan het bedrijf over. Een keiharde werker, maar ook een echte zakenman. Hij maakte in de bakkerij een noten-rozijnenbroodje dat al snel bekend werd. Zo bekend dat de horecagroothandel ISPC (tegenwoordig HANOS) het broodje opnam in het assortiment. Vanaf dat moment moest de bakkerij in staat zijn om volume te creëren.

Concurrentie rond de horecagroothandel zorgde er al snel voor dat er meer producten geleverd werden en Jan werd op pad gestuurd om meer in de horeca wereld te gaan leveren. De bakkerij groeide uit zijn voegen. Zelfs zo dat een klantenstop van 2 jaar pure noodzaak was. In het jaar 2000 kwam er dan eindelijk de nieuwe bakkerij in Numansdorp. De gloednieuwe bakkerij werd op de groei gebouwd. Inmiddels is Bussing uitgegroeid tot een flinke speler in de horeca branche en vier fysieke winkels in Rotterdam, Barendrecht, Numansdorp en Willemstad.

Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing
Bakkerij Bussing; Een interview met Jan Bussing

Anders dan de bakker op de hoek

Bakkerij Bussing valt niet bepaald in te delen onder de standaard Nederlandse Bakkerijen. Jan besloot al snel dat hij de Franse bakstijl wilde omarmen. De Nederlander die graag in Frankrijk op vakantie gaat is altijd fan van het Franse brood. Via een Belgische bakker kreeg Jan deze bakstijl snel onder de knie. En al snel veranderde zijn winkels van het Echte Bakker imago naar de hedendaagse look.

(B)RUSTIEK van Bakkerij Bussing

Opvallend vind Jan (en wij met hem) dat men in België altijd zal vragen naar de kwaliteit en de smaak. Het eerste wat een Nederlander roept is “Wat kost dat?” Brood is een voedingsmiddel dat inmiddels de diverse gezondheidshypes weer te boven is en dat we met regelmaat eten. Toch kamt de gemiddelde bakkerij nog altijd met enorme vraagstukken. Het zogezegde groot brood wordt steeds vaker in de supermarkt aangeschaft. Voor klein brood en voor iets lekkers in het weekend gaan we dan wel naar de bakker. Blijkbaar vinden we de kwaliteit en/of smaak van het bakkersbrood niet voldoende onderscheidend om daarvoor naar de bakker te gaan. De Franse broden van Bussing worden gemaakt zonder toevoegingen. We noemen het ook wel Rustiek brood. Bussing maakte daar Brustiek van met de B van Bussing uiteraard. Overigens niet te verwarren met de Bussink ontbijtkoek die van een heel andere bakker komt.

Bussing gaat uit van eigen kracht en bakt een puur ambachtelijk brood waarvan Jan nog nooit iemand heeft horen zeggen dat het niet lekker was. Natuurlijk is dit brood duurder dan in de supermarkt en ook duurder dan bij de gemiddelde bakker op de hoek. Jan kiest echter voor smaak en kwaliteit. Zijn stellingname is simpel en duidelijk. Koop een goed brood, koop een stuk kaas en een fles wijn en je eet heerlijk voor 10 euro inclusief de wijn. Door de voedingswaarde van dit brood zul je er ook minder van eten wat natuurlijk ook heel veel uitmaakt.

Het gekke is dat we voor “superfood” wel veel geld neertellen en dat we brood al snel te duur vinden. Het brood van Jan omschrijven we zelf als luchtig, voedzaam en die korst is goddelijk. Heerlijk krokant, maar ook niet te dik. Dit brood is gebakken van Franse bloem. Deze bloem wordt gemaakt van tarwe die hoog boven zeeniveau groeit waardoor minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. In een echte Franse Baquette is deze bloem een verplicht ingrediënt. Naast de bloem wordt er water, gist en zout toegevoegd. Door het deeg 48 uur te laten rijpen  en rijzen en het brood op een steenoven vloer te bakken ontstaat dit heerlijke resultaat dat je bij Bussing kunt kopen onder de naam Brustiek.

Goed brood moet je doen!

Woon je in de buurt of kom je in de buurt?  Breng dan zeker eens een bezoekje aan één van de winkels van Bakkerij Bussing. Kijk voor meer info eens op de website. www.bussingbrood.nl Ken je het brood van Bussing? Of ga je het proberen? Laat ons dan vooral hieronder in het reactieformulier weten wat je ervan vond. We zijn reuze nieuwsgierig!

Bedankt Jan en Christa dat we deze verfrissende kijk op brood met jullie hulp met onze lezers mochten delen.

 

DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Friese nagelkaas met kaasmes
Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

hermit gin en oesters
Lokale producten

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen
Lokale producten

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen

Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719
Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

échte Arnhemse meisjes
Lokale producten

De enige échte Arnhemse meisjes

vegeten vis
Lokale producten

Trakteer jezelf eens op vergeten vis en neem er een (bok)biertje bij

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam
Lokale producten

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu Soy Sauce
Lokale producten

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu is nieuwe, lokale smaakmaker

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Zelfgemaakte eiersalade is een TE simpel recept, maar ook met het recept voor eiersalade kun je variëren. Lekker op brood of op toast.

Check het recept of lees de info
yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta

Zomerse recepten met feta

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Recept in de picture

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Eigenlijk is het gewoon curry aan een stokje, deze kipcurryspiesjes. Gemarineerd in yoghurt met jouw favoriete currypasta, daarna op de BBQ!

Check het recept of lees de info
Mango-yoghurtsaus

Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!

komkommersoep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Handige kooktips

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

Snijbiet - Een 'vergeten' groente die gelukkig steeds vaker verkrijgbaar is. Verwant aan spinazie, is hij makkelijk klaar te maken en gezond.

Check het recept of lees de info
groenten om te grillen

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Elviera op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Redactie op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Redactie op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • RUTTEN FREDDY op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Margreet Anceaux op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • Redactie op Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong
  • Redactie op Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen