• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, augustus 8, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Boeren Goudse Oplegkaas; Maak indruk op je borrelplank

door Redactie
in Lokale producten
0
2

Boeren Goudse Oplegkaas; Maak indruk op je borrelplank – Boeren Goudse Oplegkaas is een kaas om te ontdekken. Puur natuur en echt heel smaakvol. Kaas, zoals kaas bedoeld is. Toch is deze kaas zeer schaars. Menigeen weet niet eens van het bestaan af. Tijd om eens te gaan kijken en ons weer even bewust te worden van wat we eigenlijk consumeren.

Echt of nep

Een kleine rondvraag om me heen levert schrikbarende resultaten op. In grove lijnen hebben we het over fabriekskaas (in de fabriek gemaakt) en boerenkaas (door de boer gemaakt). Met die kennis laten we ons al snel iets op de mouw spelden. De grenzen tussen echt en nep zijn in de kaaswereld nogal klein.

Drie vragen over de kaas die je eet

Om de kennis een beetje op te vijzelen stel ik drie essentiële vragen bij de aankoop van een stuk kaas. Misschien heb je wel een stuk kaas in de koelkast liggen, pak het er eens bij en probeer onderstaande vragen te beantwoorden.

  1. Is de kaas op de boerderij gemaakt?
  2. Is het kaas van rauwe melk of van gepasteuriseerde melk?
  3. Hoe lang heeft jouw kaas gerijpt?

Een oude kaas hoort minimaal 12 maanden te rijpen. Na een rijping van 24 maanden noemen we het overjarig. Er worden echter kazen verkocht als oude kaas die nog niet eens een half jaar gerijpt hebben. Met allerlei kunstmatige oplossingen lijkt het op het eerste gezicht op oude kaas, maar de fijnproever zal het als snel ontdekken, het is echt nep.

Boeren Goudse Oplegkaas

Niet schrikken! Op slechts twee plekken in Nederland wordt Boeren Goudse Oplegkaas gemaakt. We hebben het over:

  1. Kaas op de boerderij gemaakt
  2. Bereid met rauwe melk
  3. Een natuurlijke rijping tot wel 4 jaar

De smaak van deze kaas is puur en niet te vergelijken met de eerder genoemde varianten. De kiloprijs ligt beduidend hoger, maar je proeft het echt terug in deze kaas. Doe dan eens geen wedstrijdje kaasblokjes eten, maar ga eens echt zitten en geniet van de echte, pure blokje oude kaas. Hebben we je nog niet overtuigd? Misschien moeten we er dan ook even bij vermelden dat het zoutpercentage in de Boeren Goudse Oplegkaas vele malen lager is dan in de eerder genoemde varianten.

Boeren Goudse Oplegkaas is altijd Graskaas

De Boeren Goudse Oplegkaas wordt alleen gemaakt in de maanden mei t/m september. De koeien lopen dan 24 uur per dag buiten en worden nauwelijks bijgevoerd. Dit is echte Graskaas maar dan tot wel 4 jaar oud.

Een kijkje bij familie van der Poel in Rijpwetering

Het is echt een eer om een kijkje te nemen in de kaasmakerij van familie van der Poel in Rijpwetering en dat met jullie te delen. Deze boerderij staat op een eiland in een omgeving (het Groene Hart van Nederland) die absoluut het juist gevoel bij je oproept. Met een roeibootje mag ik oversteken naar deze nostalgische boerderij waar al drie generaties lang kaas gemaakt wordt. Van A t/m Z krijg ik het kaasmaken te zien. Diep respect krijg ik voor dit ambacht. Er worden per dag zo’n 14 kazen gemaakt. Kazen van maar liefst 20 kilo per stuk. De kazen moeten nog eens in een pekelbad, waarna ze minimaal twee jaar rijpen. Tijdens dit rijpen worden de zware kazen ook nog eens met regelmaat, maar vooral met liefde, gedraaid om een perfect eindproduct te garanderen.

Onderstaande foto’s spreken hele boekdelen. Blader er eens rustig doorheen. Laat de foto’s je vooral verleiden om deze noeste arbeid te leren waarderen en serveer vanavond op jouw borrelplank de enige echte Boeren Goudse Oplegkaas.

Meer weten?

Wij waren te gast bij Marije en Hugo van der Poel in Rijpwetering

De Goudse Boeren Oplegkaas wordt ook gemaakt bij De familie Captein uit Zoeterwoude. Lees hier meer.

Slow Food- Ark van de Smaak en Presidium helpen om dit ambacht nieuw leven in te blazen en/of te behouden. Je leest hier alles over op deze website.

Tags: Kaas
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Friese nagelkaas met kaasmes
Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

hermit gin en oesters
Lokale producten

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen
Lokale producten

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen

Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719
Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

échte Arnhemse meisjes
Lokale producten

De enige échte Arnhemse meisjes

vegeten vis
Lokale producten

Trakteer jezelf eens op vergeten vis en neem er een (bok)biertje bij

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam
Lokale producten

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu Soy Sauce
Lokale producten

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu is nieuwe, lokale smaakmaker

Reacties 2

  1. Marjoke Westhoff says:
    3 jaar geleden

    Goedendag, Ik heb een video op mijn FB gedeeld van Regional Eats over hoe de boeren oplegkaas gemaakt wordt.
    Hierop kwam de vraag of deze kaas voor privé gebruik ook vanuit het buitenland te bestellen is.
    Mocht die mogelijkheid er zijn dan hoor ik dat graag.
    Alvast bedankt.
    Groet,
    Marjoke

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Kijk hier voor een overzicht Marjoke: https://www.boerengoudseoplegkaas.nl/verkoop/

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info
Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Recept in de picture

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.

Check het recept of lees de info
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken

Handige kooktips

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Check het recept of lees de info
Appenzeller

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Eline op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Redactie op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • jaap op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • Connie Derks op Peren-amandelcake met kardemom
  • Marie Curie op Peren-amandelcake met kardemom

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen