Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Boeren Goudse Oplegkaas; Maak indruk op je borrelplank

Een bezoekje aan de kaasmakerij van Marije en Hugo van der Poel levert niet alleen prachtige foto’s maar ook een boeiend verhaal. Boeren Goudse Oplegkaas!

2 594

Boeren Goudse Oplegkaas; Maak indruk op je borrelplank – Boeren Goudse Oplegkaas is een kaas om te ontdekken. Puur natuur en echt heel smaakvol. Kaas, zoals kaas bedoeld is. Toch is deze kaas zeer schaars. Menigeen weet niet eens van het bestaan af. Tijd om eens te gaan kijken en ons weer even bewust te worden van wat we eigenlijk consumeren.


Echt of nep

Een kleine rondvraag om me heen levert schrikbarende resultaten op. In grove lijnen hebben we het over fabriekskaas (in de fabriek gemaakt) en boerenkaas (door de boer gemaakt). Met die kennis laten we ons al snel iets op de mouw spelden. De grenzen tussen echt en nep zijn in de kaaswereld nogal klein.

Drie vragen over de kaas die je eet

Om de kennis een beetje op te vijzelen stel ik drie essentiële vragen bij de aankoop van een stuk kaas. Misschien heb je wel een stuk kaas in de koelkast liggen, pak het er eens bij en probeer onderstaande vragen te beantwoorden.

 1. Is de kaas op de boerderij gemaakt?
 2. Is het kaas van rauwe melk of van gepasteuriseerde melk?
 3. Hoe lang heeft jouw kaas gerijpt?

Een oude kaas hoort minimaal 12 maanden te rijpen. Na een rijping van 24 maanden noemen we het overjarig. Er worden echter kazen verkocht als oude kaas die nog niet eens een half jaar gerijpt hebben. Met allerlei kunstmatige oplossingen lijkt het op het eerste gezicht op oude kaas, maar de fijnproever zal het als snel ontdekken, het is echt nep.

Boeren Goudse Oplegkaas

Niet schrikken! Op slechts twee plekken in Nederland wordt Boeren Goudse Oplegkaas gemaakt. We hebben het over:

 1. Kaas op de boerderij gemaakt
 2. Bereid met rauwe melk
 3. Een natuurlijke rijping tot wel 4 jaar

De smaak van deze kaas is puur en niet te vergelijken met de eerder genoemde varianten. De kiloprijs ligt beduidend hoger, maar je proeft het echt terug in deze kaas. Doe dan eens geen wedstrijdje kaasblokjes eten, maar ga eens echt zitten en geniet van de echte, pure blokje oude kaas. Hebben we je nog niet overtuigd? Misschien moeten we er dan ook even bij vermelden dat het zoutpercentage in de Boeren Goudse Oplegkaas vele malen lager is dan in de eerder genoemde varianten.

Boeren Goudse Oplegkaas is altijd Graskaas

De Boeren Goudse Oplegkaas wordt alleen gemaakt in de maanden mei t/m september. De koeien lopen dan 24 uur per dag buiten en worden nauwelijks bijgevoerd. Dit is echte Graskaas maar dan tot wel 4 jaar oud.

Een kijkje bij familie van der Poel in Rijpwetering

Het is echt een eer om een kijkje te nemen in de kaasmakerij van familie van der Poel in Rijpwetering en dat met jullie te delen. Deze boerderij staat op een eiland in een omgeving (het Groene Hart van Nederland) die absoluut het juist gevoel bij je oproept. Met een roeibootje mag ik oversteken naar deze nostalgische boerderij waar al drie generaties lang kaas gemaakt wordt. Van A t/m Z krijg ik het kaasmaken te zien. Diep respect krijg ik voor dit ambacht. Er worden per dag zo’n 14 kazen gemaakt. Kazen van maar liefst 20 kilo per stuk. De kazen moeten nog eens in een pekelbad, waarna ze minimaal twee jaar rijpen. Tijdens dit rijpen worden de zware kazen ook nog eens met regelmaat, maar vooral met liefde, gedraaid om een perfect eindproduct te garanderen.

Onderstaande foto’s spreken hele boekdelen. Blader er eens rustig doorheen. Laat de foto’s je vooral verleiden om deze noeste arbeid te leren waarderen en serveer vanavond op jouw borrelplank de enige echte Boeren Goudse Oplegkaas.

Meer weten?

Wij waren te gast bij Marije en Hugo van der Poel in Rijpwetering

De Goudse Boeren Oplegkaas wordt ook gemaakt bij De familie Captein uit Zoeterwoude. Lees hier meer.

Slow Food- Ark van de Smaak en Presidium helpen om dit ambacht nieuw leven in te blazen en/of te behouden. Je leest hier alles over op deze website.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Marjoke Westhoff zegt

  Goedendag, Ik heb een video op mijn FB gedeeld van Regional Eats over hoe de boeren oplegkaas gemaakt wordt.
  Hierop kwam de vraag of deze kaas voor privé gebruik ook vanuit het buitenland te bestellen is.
  Mocht die mogelijkheid er zijn dan hoor ik dat graag.
  Alvast bedankt.
  Groet,
  Marjoke

  1. Redactie zegt

   Kijk hier voor een overzicht Marjoke: https://www.boerengoudseoplegkaas.nl/site/te-koop

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer