• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Lokale producten

Boeren Goudse Oplegkaas; Maak indruk op je borrelplank

Redactie door Redactie
in Lokale producten
0

Boeren Goudse Oplegkaas; Maak indruk op je borrelplank – Boeren Goudse Oplegkaas is een kaas om te ontdekken. Puur natuur en echt heel smaakvol. Kaas, zoals kaas bedoeld is. Toch is deze kaas zeer schaars. Menigeen weet niet eens van het bestaan af. Tijd om eens te gaan kijken en ons weer even bewust te worden van wat we eigenlijk consumeren.

Echt of nep

Een kleine rondvraag om me heen levert schrikbarende resultaten op. In grove lijnen hebben we het over fabriekskaas (in de fabriek gemaakt) en boerenkaas (door de boer gemaakt). Met die kennis laten we ons al snel iets op de mouw spelden. De grenzen tussen echt en nep zijn in de kaaswereld nogal klein.

Drie vragen over de kaas die je eet

Om de kennis een beetje op te vijzelen stel ik drie essentiële vragen bij de aankoop van een stuk kaas. Misschien heb je wel een stuk kaas in de koelkast liggen, pak het er eens bij en probeer onderstaande vragen te beantwoorden.

  1. Is de kaas op de boerderij gemaakt?
  2. Is het kaas van rauwe melk of van gepasteuriseerde melk?
  3. Hoe lang heeft jouw kaas gerijpt?

Een oude kaas hoort minimaal 12 maanden te rijpen. Na een rijping van 24 maanden noemen we het overjarig. Er worden echter kazen verkocht als oude kaas die nog niet eens een half jaar gerijpt hebben. Met allerlei kunstmatige oplossingen lijkt het op het eerste gezicht op oude kaas, maar de fijnproever zal het als snel ontdekken, het is echt nep.

Boeren Goudse Oplegkaas

Niet schrikken! Op slechts twee plekken in Nederland wordt Boeren Goudse Oplegkaas gemaakt. We hebben het over:

  1. Kaas op de boerderij gemaakt
  2. Bereid met rauwe melk
  3. Een natuurlijke rijping tot wel 4 jaar

De smaak van deze kaas is puur en niet te vergelijken met de eerder genoemde varianten. De kiloprijs ligt beduidend hoger, maar je proeft het echt terug in deze kaas. Doe dan eens geen wedstrijdje kaasblokjes eten, maar ga eens echt zitten en geniet van de echte, pure blokje oude kaas. Hebben we je nog niet overtuigd? Misschien moeten we er dan ook even bij vermelden dat het zoutpercentage in de Boeren Goudse Oplegkaas vele malen lager is dan in de eerder genoemde varianten.

Boeren Goudse Oplegkaas is altijd Graskaas

De Boeren Goudse Oplegkaas wordt alleen gemaakt in de maanden mei t/m september. De koeien lopen dan 24 uur per dag buiten en worden nauwelijks bijgevoerd. Dit is echte Graskaas maar dan tot wel 4 jaar oud.

Een kijkje bij familie van der Poel in Rijpwetering

Het is echt een eer om een kijkje te nemen in de kaasmakerij van familie van der Poel in Rijpwetering en dat met jullie te delen. Deze boerderij staat op een eiland in een omgeving (het Groene Hart van Nederland) die absoluut het juist gevoel bij je oproept. Met een roeibootje mag ik oversteken naar deze nostalgische boerderij waar al drie generaties lang kaas gemaakt wordt. Van A t/m Z krijg ik het kaasmaken te zien. Diep respect krijg ik voor dit ambacht. Er worden per dag zo’n 14 kazen gemaakt. Kazen van maar liefst 20 kilo per stuk. De kazen moeten nog eens in een pekelbad, waarna ze minimaal twee jaar rijpen. Tijdens dit rijpen worden de zware kazen ook nog eens met regelmaat, maar vooral met liefde, gedraaid om een perfect eindproduct te garanderen.

Onderstaande foto’s spreken hele boekdelen. Blader er eens rustig doorheen. Laat de foto’s je vooral verleiden om deze noeste arbeid te leren waarderen en serveer vanavond op jouw borrelplank de enige echte Boeren Goudse Oplegkaas.

Tags: Kaas
DeelPinVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Machedoux
Lokale producten

Machedoux; Nederlandse geitenkaas

Octopus verse vismarkt in Urk
Lokale producten

Octopus verse vismarkt in Urk (alleen op zaterdagmorgen)

Lokale producten

Appels plukken in Bunnik tijdens de appelplukdagen

Utrechtse nagelkaas
Lokale producten

Utrechtse nagelkaas; dat is kaas met heel veel smaak

Blonde d aquitaine runderen - Werkhoven
Lokale producten

Rundvlees uit Werkhoven, zoals het gewoon hoort te zijn

Reacties 2

  1. Marjoke Westhoff says:
    6 jaar geleden

    Goedendag, Ik heb een video op mijn FB gedeeld van Regional Eats over hoe de boeren oplegkaas gemaakt wordt.
    Hierop kwam de vraag of deze kaas voor privé gebruik ook vanuit het buitenland te bestellen is.
    Mocht die mogelijkheid er zijn dan hoor ik dat graag.
    Alvast bedankt.
    Groet,
    Marjoke

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 jaar geleden

      Kijk hier voor een overzicht Marjoke: https://www.boerengoudseoplegkaas.nl/verkoop/

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief