• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Boomsma distilleerderij in Leeuwarden

door Anne-Wies
in Lokale producten
0
0
Boomsma distilleerderij in Leeuwarden

Al meer dan 130 jaar is Boomsma een merk. En een sterk merk ook. Een merk van kruidenbitters en jenever. Maar Boomsma is meer dan een merk. Het is een familiebedrijf waar nu de vijfde generatie aan het roer staat. Die vijfde generatie, Saskia en haar broer Chantoine, ontvangen op een zonnige dag in maart een twintigtal journalisten en bloggers in hun bedrijf in het hoge noorden. In Leeuwarden om precies te zijn.

Boomsma en Bordeaux

Saskia en Chantoine heten ons welkom en nemen ons mee voor een rondleiding door het bedrijf. Er staan pallets klaar voor vervoer naar retail en winkels. Niet alleen sterke drank, ook met de verkoop van wijn houdt de familie Boomsma zich bezig. Boomsma importeert en verkoopt zo’n 260 soorten wijn waaronder een wel heel bijzondere! De ouders van Saskia en Chantoine, Jodocus en Annick, hebben namelijk na hun pensionering een heus Château aangeschaft in Bordeaux. Ze maken daar een aantal mooie wijnen die uiteraard worden verkocht door de familie. Maar er blijkt meer gebruikt te worden uit het familie-domaine in Bordeaux, zo blijkt later.

Geheime kruidenmengsels

Via de bottelruimte waar flessen worden gespoeld en gevuld komen we op de plek waar de ketels staan waar de geheime kruidenmengsels voor de kruidenbitters worden ‘gebrouwen’. Distillateur Jan laat zien hoe de 17 kruiden in een soort grote theezak in een ketel met een inhoud van 2636 liter hangen. Dat trekken van de kruiden in een mengsel van graanalcohol van 35% duurt wel zo’n twee maanden. Die 35% is het ideale percentage om het beste uit de kruiden te extraheren, zo leren wij. We mogen even ruiken en zijn verbaasd over de hoeveelheid geuren die onze neusgaten passeren: jeneverbessen, laurier, zoethout en nog veel meer!

06-07-2015 Boomsma Leeuwarden Copyright Team Horsthuis
06-07-2015 Boomsma Leeuwarden Copyright Team Horsthuis
21-08-2015 Boomsma Leeuwarden Foto Team Horsthuis / Jeroen Horsthuis
21-08-2015 Boomsma Leeuwarden Foto Team Horsthuis / Jeroen Horsthuis

Distilleren

In het volgende vertrek glimt een gloednieuwe distilleerketel ons tegemoet. Trots vertelt Chantoine ons dat die ketel een grote, maar o zo belangrijke investering was die hij en Saskia niet lang geleden hebben gedaan. Want hier gebeurt het allemaal. Hier vindt de distillatie plaats. Maar wat is nou toch distillatie? In het kort: door verdamping worden stoffen gescheiden doordat hun kookpunt anders is. Door verhitting van de moutwijn in de ketel vindt verdamping plaats van alcohol en een weinig water. Als die vervolgens weer wordt gekoeld wordt het geheel weer vloeibaar. De eerste druppels heten ‘voorloop’. We mogen er even aan ruiken, maar proeven is niet toegestaan: er zitten nog teveel slechte alcoholen in, vertelt Chantoine. Het alcoholgehalte is nu zo’n 80 procent. Daarna ruiken we aan de ‘middelloop’, die zo’n 70 procent alcohol bevat. Dit is het zuiverste deel van het distillaat. Het laatste deel, de ‘naloop’ wordt ook niet gebruikt. Daar zitten teveel slechte (rest)stoffen in.

Proeven van Vodka en Jenever

Dan mogen we eindelijk wél iets proeven: het nieuwste product van de familie Boomsma: Esbjærg Vodka Copper! Een bijzondere vodka gemaakt van zuivere graanalcohol en gedistilleerd in hun nieuwe koperen distilleerketel. Distillatie in koper zorgt voor een bijzondere pure en ultra zachte smaak. Hij is lekker en inderdaad zacht!
Dan krijgen we nóg een primeur te proeven! Bij Boomsma zijn de ‘Oude Genevers’ ook echt oud en is het niet de naam van een stijl, zoals meestal voorkomt. Er rijpen bij Boomsma jenevers op voormalige bourbon-vaten en vaten waar port in heeft gezeten. Wij proeven de nieuwste jenever: ‘ÂLDE KAPTEYN Echte Oude Genever’. Dit is er niet zomaar één: deze heeft 3 jaar gerijpt op eikenhouten vaten uit Bordeaux. Je raadt het al, op de vaten waar de wijn van het familie-domaine Château Beaulieu in heeft gerijpt. Hij ruikt heerlijk en is zacht en vol van smaak.

Foodpairing

Dan worden we verrast door een ‘foodpairing’ sessie met heerlijke gerechtjes van chef Henk Markus van restaurant Het Ambacht in Heerenveen. Samen met sommelier Jelmer van Wieren en Saskia en Chantoine is er bij elk gerechtje de perfecte jenever uitgezocht. En dat deden ze goed! Het slotstuk is een gifgroene likeur die door grootvader Boomsma is ‘gecomponeerd’ en na intensief proeven en testen door Saskia is aangepast aan de smaak van deze tijd. Dat deed ze niet zonder success want hij is heerlijk! “Helemaal geïnspireerd op de Friese berm in het voorjaar: madeliefjes, het groen van het gras en het geel van de brem…. “ vertelt Saskia enthousiast.

We gaan het zien straks buiten, want het is tenslotte bijna voorjaar. En helaas tijd om te vertrekken. Boomsma, een sterk merk en een reuze gastvrije familie.

DeelPin50Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Friese nagelkaas met kaasmes
Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

hermit gin en oesters
Lokale producten

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen
Lokale producten

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen

Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719
Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

échte Arnhemse meisjes
Lokale producten

De enige échte Arnhemse meisjes

vegeten vis
Lokale producten

Trakteer jezelf eens op vergeten vis en neem er een (bok)biertje bij

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam
Lokale producten

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Risotto alla Milanese
Voorgerecht

Risotto alla Milanese

De bekendste risotto is de Risotto alla Milanese en ook de eenvoudigste. Belangrijke ingrediënten: Rundermerg, saffraan en Parmezaanse kaas.

Check het recept of lees de info
hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Kip met 40 teentjes knoflook

Kip met 40 teentjes knoflook

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen