Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Boomsma distilleerderij in Leeuwarden

0 947

Al meer dan 130 jaar is Boomsma een merk. En een sterk merk ook. Een merk van kruidenbitters en jenever. Maar Boomsma is meer dan een merk. Het is een familiebedrijf waar nu de vijfde generatie aan het roer staat. Die vijfde generatie, Saskia en haar broer Chantoine, ontvangen op een zonnige dag in maart een twintigtal journalisten en bloggers in hun bedrijf in het hoge noorden. In Leeuwarden om precies te zijn.


Boomsma en Bordeaux

Saskia en Chantoine heten ons welkom en nemen ons mee voor een rondleiding door het bedrijf. Er staan pallets klaar voor vervoer naar retail en winkels. Niet alleen sterke drank, ook met de verkoop van wijn houdt de familie Boomsma zich bezig. Boomsma importeert en verkoopt zo’n 260 soorten wijn waaronder een wel heel bijzondere! De ouders van Saskia en Chantoine, Jodocus en Annick, hebben namelijk na hun pensionering een heus Château aangeschaft in Bordeaux. Ze maken daar een aantal mooie wijnen die uiteraard worden verkocht door de familie. Maar er blijkt meer gebruikt te worden uit het familie-domaine in Bordeaux, zo blijkt later.

Geheime kruidenmengsels

Via de bottelruimte waar flessen worden gespoeld en gevuld komen we op de plek waar de ketels staan waar de geheime kruidenmengsels voor de kruidenbitters worden ‘gebrouwen’. Distillateur Jan laat zien hoe de 17 kruiden in een soort grote theezak in een ketel met een inhoud van 2636 liter hangen. Dat trekken van de kruiden in een mengsel van graanalcohol van 35% duurt wel zo’n twee maanden. Die 35% is het ideale percentage om het beste uit de kruiden te extraheren, zo leren wij. We mogen even ruiken en zijn verbaasd over de hoeveelheid geuren die onze neusgaten passeren: jeneverbessen, laurier, zoethout en nog veel meer!

Distilleren

In het volgende vertrek glimt een gloednieuwe distilleerketel ons tegemoet. Trots vertelt Chantoine ons dat die ketel een grote, maar o zo belangrijke investering was die hij en Saskia niet lang geleden hebben gedaan. Want hier gebeurt het allemaal. Hier vindt de distillatie plaats. Maar wat is nou toch distillatie? In het kort: door verdamping worden stoffen gescheiden doordat hun kookpunt anders is. Door verhitting van de moutwijn in de ketel vindt verdamping plaats van alcohol en een weinig water. Als die vervolgens weer wordt gekoeld wordt het geheel weer vloeibaar. De eerste druppels heten ‘voorloop’. We mogen er even aan ruiken, maar proeven is niet toegestaan: er zitten nog teveel slechte alcoholen in, vertelt Chantoine. Het alcoholgehalte is nu zo’n 80 procent. Daarna ruiken we aan de ‘middelloop’, die zo’n 70 procent alcohol bevat. Dit is het zuiverste deel van het distillaat. Het laatste deel, de ‘naloop’ wordt ook niet gebruikt. Daar zitten teveel slechte (rest)stoffen in.

Proeven van Vodka en Jenever

Dan mogen we eindelijk wél iets proeven: het nieuwste product van de familie Boomsma: Esbjærg Vodka Copper! Een bijzondere vodka gemaakt van zuivere graanalcohol en gedistilleerd in hun nieuwe koperen distilleerketel. Distillatie in koper zorgt voor een bijzondere pure en ultra zachte smaak. Hij is lekker en inderdaad zacht!
Dan krijgen we nóg een primeur te proeven! Bij Boomsma zijn de ‘Oude Genevers’ ook echt oud en is het niet de naam van een stijl, zoals meestal voorkomt. Er rijpen bij Boomsma jenevers op voormalige bourbon-vaten en vaten waar port in heeft gezeten. Wij proeven de nieuwste jenever: ‘ÂLDE KAPTEYN Echte Oude Genever’. Dit is er niet zomaar één: deze heeft 3 jaar gerijpt op eikenhouten vaten uit Bordeaux. Je raadt het al, op de vaten waar de wijn van het familie-domaine Château Beaulieu in heeft gerijpt. Hij ruikt heerlijk en is zacht en vol van smaak.

Foodpairing

Dan worden we verrast door een ‘foodpairing’ sessie met heerlijke gerechtjes van chef Henk Markus van restaurant Het Ambacht in Heerenveen. Samen met sommelier Jelmer van Wieren en Saskia en Chantoine is er bij elk gerechtje de perfecte jenever uitgezocht. En dat deden ze goed! Het slotstuk is een gifgroene likeur die door grootvader Boomsma is ‘gecomponeerd’ en na intensief proeven en testen door Saskia is aangepast aan de smaak van deze tijd. Dat deed ze niet zonder success want hij is heerlijk! “Helemaal geïnspireerd op de Friese berm in het voorjaar: madeliefjes, het groen van het gras en het geel van de brem…. “ vertelt Saskia enthousiast.

We gaan het zien straks buiten, want het is tenslotte bijna voorjaar. En helaas tijd om te vertrekken. Boomsma, een sterk merk en een reuze gastvrije familie.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer