Coeur de Boeuf Tomaten kennen we inmiddels allemaal. We zien de mooie plaatjes van deze tomaten op social media overal. Een rondje langs de plaatselijke supermarkten leverde echter geen resultaat. Hoe kom je als consument aan deze tomaten? Is het dan alleen het plaatje dat nog telt? Om deze reden brachten we een bezoekje aan een middelgrote teler in het Limburgse Koningslust.
’t Brook BV – Familiebedrijf
Onder de naam ’t Brook BV teelt de familie Verhaegh al meer dan 50 jaar tomaten in Koningslust. Een familiebedrijf dat al 3 generaties lang bekend is met de tomaat. Juist dat gegevens triggert ons om ze te vragen hoe de tomaat zich nu in de afgelopen jaren ontwikkeld heeft. Als we ergens het juiste antwoord zouden moeten krijgen is dat hier wel. De familie Verhaegh werkt hier nog altijd met tomaten. Maar wat is er veel verandert door de jaren heen.
Van bulk naar specialties
We zeiden het al, in de loop der jaren is ’t Brook BV verandert. De gewone- of ronde tomaat wordt vooral in bulk geteeld. Je moet een forse teler zijn om mee te kunnen in de prijzen voor deze tomaten. Inkopers willen deze partijen vooral voor de allerlaagste prijs kopen. De concurrentie hierin is dus moordend. Reden voor de familie Verhaegh om het roer om te gooien en de kassen te gebruiken voor een tomaat die lekkerder en ook nog eens gezonder is. Zij telen nu 2 soorten tomaten.
De eerste lijkt op de gewone tomaat. Als ik mijn tanden in een vers geplukt tomaatje zet ontdek ik direct wat ze bedoelen. Deze tomaat is echt vele malen lekkerder dan de gewone tomaatjes die ik bij de supermarkt koop. Ze zijn bovendien ook nog gezonder doordat er een hoger lycopeen gehalte in zit. Een stof waarvan gesteld wordt dat het de kans op kanker aanzienlijk kan verminderen.
De tweede soort tomaten die hier geteeld worden is de Coeur de Boeuf. Een geweldig mooie tomaat. Bekend door zijn grillige vorm, maar wat ons betreft echt een perfecte tomaat voor gebruik in de keuken. Je snijdt hier prachtige schijven van om bijvoorbeeld tussen je broodje hamburger te leggen en het vruchtvlees is lekker stevig waardoor je de mooiste creaties maakt met deze tomaat.
Keuzes, keuzes, keuzes
Wie in een gemiddelde supermarkt rondloopt ziet vooral dat de prijs van tomaten enorm gestegen is. We hebben het dan echt niet alleen over de bekende ronde tomaten. Voor een pondje trostomaten betalen we al snel zo’n € 1.99 per 500 gram. Misschien zijn we duidelijker al we VIER EURO per kilo zeggen. Komt die binnen? Ik kan me de tijd nog heel goed heugen dat tomaten altijd zo’n 1 gulden en 50 cent per kilo kosten. In het hoogseizoen had je tomaten voor 1 gulden per kilo.
De vraag is uiteraard of we voor de hogere prijzen ook betere of smaakvollere tomaten gekregen hebben. Daar kunnen we niet helemaal NEE tegen zeggen. De meeste tomaten hebben tegenwoordig een hoger brix gehalte. In eenvoudiger Nederlands is dat een hoger suikergehalte. Wij denken alleen dat die prijsstijging ( we hebben het over bijna 400% ) vooral zit in marketing. De tomaten zitten verpakt in een cellofaan, we noemen ze smaaktomaten of snoeptomaten en de naam mini trostomaatjes klinkt natuurlijk ook uitermate schattig. En blijkbaar zijn we daar met z’n allen heerlijk achteraan gehobbeld.
Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Waarom vinden we die Coeur de Boeuf tomaten bijna niet?
Prijzen van tomaten gaan veelal meer dan over de kop. Inkopers willen een continue aanvoer van tomaten en bij voorkeur tegen de allerlaagste prijs. Zij kunnen wel degelijk kiezen voor de Coeur de Boeuf, maar als deze dan in de winkel liggen voor prijzen van € 3.25 per 500 gram ( zoals hier ) dan kies je daar toch niet voor als consument? Juist, daar zit het verhaal. De teler krijgt nog niet eens 1/3 van deze prijs. Bovendien worden ze veelal ook nog uit het buitenland gehaald.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
De term Maatschappelijk verantwoord ondernemen ook wel afgekort met MVO komt in onze tijd veel voorbij. Laat die drie woorden eens goed op je inwerken. De praktijk laat zien dat deze woorden vooral gebruikt worden om de behoefte van de consument op een nieuwe manier in te schalen waardoor je toch meer winst kunt maken. We horen ook regelmatig het begrip “Goed voor mens, dier en milieu” voorbij komen. Als we het over tomaten hebben hebben we het dus over MENS en MILIEU. Het zou dan heel verantwoord zijn om de kleinschalige teler te helpen om zijn product aan de man te brengen. Bovendien zouden de Nederlandse telers hierin een echte voorsprong moeten krijgen. Ik doe dan ook graag een oproep aan inkopers om deze tomaten in de picture te zetten. Kies voor een mooi product, in Nederland geteeld. Hobbykoks zullen jullie heel dankbaar zijn als deze tomaten straks gewoon in onze supermarkt liggen en dan natuurlijk niet voor 3,25 per kilo.
Tomatenbloed
Wij hebben bij ’t Brook BV genoten van de passie van deze familie. Zij hebben werkelijk tomatenbloed in de aderen. Met o.a. de Coeur de Boeuf tomaten onderscheiden ze zich op kwaliteit, smaak en authenticiteit. Een prachtig bedrijf (we hopen dat de foto’s een indruk geven) dat het zeker verdient om gevonden te worden. Zelfs de (klein)kinderen helpen graag een handje bij de tomatenmarketing.
Woon je in de omgeving van het Limburgse Koningslust, dan kun je bij de tomaten automaat terecht.
Poorterweg 103
5984 NM Koningslust
Tel: 077-4653226
http://www.autenta.nl/nl/