• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Conserverie Fleuriet; Bijzondere azijn en smaken uit de moestuin

door Redactie
in Lokale producten
0
0
Conserverie Fleuriet

Conserverie Fleuriet; Bijzondere azijn en smaken uit de moestuin – Op reis door #Nouvelle Aquitaine Poitou Charentes belandde ik op een magische plek: een schitterend landelijk huis in het rustige Rouillac (in de cognacstreek). Zo’n huis uit een tijdschrift voor landelijk leven: mooie oude stenen, lichtblauwe luikjes, mooie details en een eeuwenoude wijnkelder. Achter dit smaakvolle gebouw ligt een royale moestuin verscholen, waar het allemaal mee is begonnen.

Françoise en Philippe Fleuriet hadden in hun ‘vorige’ leven een ontwerpbureau. Maar al 25 jaar geleden kochten ze hun prachtige huis in Rouillac, in de hoop ooit vanuit hun huis iets te kunnen ondernemen. Met een enorm gevoel voor stijl en detail werden het huis en de tuin uiteindelijk aangepast om hun droom te verwezenlijken: bijzondere culinaire producten maken van bijzondere ingrediënten. En ze maken het zichzelf niet gemakkelijk.

Het begon met potjes ketchup

Met de tomaten uit eigen tuin, maakte het echtpaar elk jaar een aantal flessen ketchup, naar eigen recept, dat ze aan al hun vrienden cadeau deden. Deze vrienden waren zó enthousiast, dat ze elk jaar meer gingen maken. Ze gingen ook andere sauzen, jammen en conserven maken. Uiteindelijk trokken ze de stoute schoenen aan en gingen ze kijken of ze het roer niet om konden gooien.

Vergeten groenten, kruiden en vruchten

Geen uitdaging is het echtpaar te groot: ze plantten vergeten bomenrassen, groenten en bijzondere kruiden. Deze dienen als basis voor hun eclectische assortiment heerlijkheden. Omdat in een aantal recepten ook azijn werd verwerkt, kwamen ze op het idee om zelf azijn te gaan maken. Maar dan niet van wijn, nee, van Pineau de Charentes, de aperitiefdrank op cognac-basis uit de streek. Alleen… dat was nog nooit eerder gedaan.

8 jaar om azijn te ontwikkelen

Het heeft het echtpaar uiteindelijk 8 jaar gekost om de juiste omstandigheden te creëren voor een perfecte Pineau de Charentes-azijn. Maar het resultaat mag er dan ook zijn. Rood en wit: allebei een prachtige zachte, smaakvolle azijn, die vier jaar op fust rijpt. Ik mag mee naar de kelders waar deze kostbare azijn vredig ligt te rijpen in cognac-fusten. Wat een liefde, wat een passie en wat een vakmanschap weten deze twee autodidacten over te brengen.

Conserverie Fleuriet

Proeven van bekwaamheid…

Ik mag een aantal potjes, soepjes en natuurlijk de azijnen proeven. Wow! De smaken spatten er van af. Hun barbecuesaus bijvoorbeeld. Heel wat anders dan de potjes uit de supermarkt, met honing van een lokale imker, tomaten die stevig zijn ingekookt en heerlijke kruiden. Laat die barbecue maar zitten, die saus komt vanzelf wel op. Hun azijn zou je bijna opdrinken. Alles wat ik proef is even lekker en bijzonder en ik neem heel gelukkig, een heel assortiment mee naar huis.

In het schap bij de beste delicatessenwinkels

De producten van Conserverie Fleuriet kun je gewoon in het winkeltje aan huis kopen. Maar ze zijn ook te vinden in Parijs bij de luxewinkels Fauchon en La Grande Epicerie. Of in New York bij Fairway Markets….. Veel sterrenkoks in Frankrijk hebben deze heerlijkheden inmiddels ook ontdekt. Nu de Nederlandse markt nog! Gelukkig zijn ze ook online te bestellen.

Atelier de conserverie Françoise Fleuriet

49, Route d’Angoulême

16170 Rouillac

Tel.: +33 (0)5 45 21 72 75

www.conserverie-fleuriet.com

Tags: Europa
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Friese nagelkaas met kaasmes
Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

hermit gin en oesters
Lokale producten

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen
Lokale producten

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen

Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719
Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

échte Arnhemse meisjes
Lokale producten

De enige échte Arnhemse meisjes

vegeten vis
Lokale producten

Trakteer jezelf eens op vergeten vis en neem er een (bok)biertje bij

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam
Lokale producten

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Deze friszoete rode kool stamppot met appel en ananas is door zijn kleur een feest om te zien en favoriet bij jong en oud.

Check het recept of lees de info
Ham-kaasrolletjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen