Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Conserverie Fleuriet; Bijzondere azijn en smaken uit de moestuin

Op reis door #Nouvelle Aquitaine Poitou Charentes belandde ik op een magische plek: Conserverie Fleurit. Hier maken ze bijzondere azijn en ander lekkers.

0 776

Conserverie Fleuriet; Bijzondere azijn en smaken uit de moestuin – Op reis door #Nouvelle Aquitaine Poitou Charentes belandde ik op een magische plek: een schitterend landelijk huis in het rustige Rouillac (in de cognacstreek). Zo’n huis uit een tijdschrift voor landelijk leven: mooie oude stenen, lichtblauwe luikjes, mooie details en een eeuwenoude wijnkelder. Achter dit smaakvolle gebouw ligt een royale moestuin verscholen, waar het allemaal mee is begonnen.

Françoise en Philippe Fleuriet hadden in hun ‘vorige’ leven een ontwerpbureau. Maar al 25 jaar geleden kochten ze hun prachtige huis in Rouillac, in de hoop ooit vanuit hun huis iets te kunnen ondernemen. Met een enorm gevoel voor stijl en detail werden het huis en de tuin uiteindelijk aangepast om hun droom te verwezenlijken: bijzondere culinaire producten maken van bijzondere ingrediënten. En ze maken het zichzelf niet gemakkelijk.


Het begon met potjes ketchup

Met de tomaten uit eigen tuin, maakte het echtpaar elk jaar een aantal flessen ketchup, naar eigen recept, dat ze aan al hun vrienden cadeau deden. Deze vrienden waren zó enthousiast, dat ze elk jaar meer gingen maken. Ze gingen ook andere sauzen, jammen en conserven maken. Uiteindelijk trokken ze de stoute schoenen aan en gingen ze kijken of ze het roer niet om konden gooien.

Vergeten groenten, kruiden en vruchten

Geen uitdaging is het echtpaar te groot: ze plantten vergeten bomenrassen, groenten en bijzondere kruiden. Deze dienen als basis voor hun eclectische assortiment heerlijkheden. Omdat in een aantal recepten ook azijn werd verwerkt, kwamen ze op het idee om zelf azijn te gaan maken. Maar dan niet van wijn, nee, van Pineau de Charentes, de aperitiefdrank op cognac-basis uit de streek. Alleen… dat was nog nooit eerder gedaan.

8 jaar om azijn te ontwikkelen

Het heeft het echtpaar uiteindelijk 8 jaar gekost om de juiste omstandigheden te creëren voor een perfecte Pineau de Charentes-azijn. Maar het resultaat mag er dan ook zijn. Rood en wit: allebei een prachtige zachte, smaakvolle azijn, die vier jaar op fust rijpt. Ik mag mee naar de kelders waar deze kostbare azijn vredig ligt te rijpen in cognac-fusten. Wat een liefde, wat een passie en wat een vakmanschap weten deze twee autodidacten over te brengen.

Proeven van bekwaamheid…

Ik mag een aantal potjes, soepjes en natuurlijk de azijnen proeven. Wow! De smaken spatten er van af. Hun barbecuesaus bijvoorbeeld. Heel wat anders dan de potjes uit de supermarkt, met honing van een lokale imker, tomaten die stevig zijn ingekookt en heerlijke kruiden. Laat die barbecue maar zitten, die saus komt vanzelf wel op. Hun azijn zou je bijna opdrinken. Alles wat ik proef is even lekker en bijzonder en ik neem heel gelukkig, een heel assortiment mee naar huis.

In het schap bij de beste delicatessenwinkels

De producten van Conserverie Fleuriet kun je gewoon in het winkeltje aan huis kopen. Maar ze zijn ook te vinden in Parijs bij de luxewinkels Fauchon en La Grande Epicerie. Of in New York bij Fairway Markets….. Veel sterrenkoks in Frankrijk hebben deze heerlijkheden inmiddels ook ontdekt. Nu de Nederlandse markt nog! Gelukkig zijn ze ook online te bestellen.

Atelier de conserverie Françoise Fleuriet

49, Route d’Angoulême

16170 Rouillac

Tel.: +33 (0)5 45 21 72 75

www.conserverie-fleuriet.com

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer