• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

De enige échte Arnhemse meisjes

door Samantha
in Lokale producten
0
2
échte Arnhemse meisjes

De enige échte Arnhemse meisjes – En toen was het zover, ik mag een kijkje gaan nemen bij banketbakkerij van Asselt in Arnhem, de enige bakkerij die nog steeds de échte Arnhemse meisjes bakt.

Het verhaal van de Arnhemse meisjes begint in 1829 toen bakker Hagdorn omstreeks de geboortedag van zijn dochter (een echt Arnhems meisje) het allereerste Arnhemse meisje bakte. Op zoek naar iets, dat het goed zou doen op feesten en partijen, bakte hij een koekje van fijn gerezen gistdeeg, dat de vorm had van een miniatuur schoenzool. Het was een knapperig, enigszins gebold pittig koekje, dat hij rijk met suiker bestrooide.

Het recept is natuurlijk allang niet geheim meer, sinds Roald Dahl het recept wist te ontfutselen van bakker Hagdorn en het vervolgens opnam in zijn kookboek “Roald Dahl’s revolting cookbook” alszijnde het lekkerste koekje ter wereld, is het recept wereldwijd bekend en toch is er slechts nog één bakker die ze op deze traditionele wijze bakt.

Arnhemse meisjes (1)En deze bakker is Henk Jurjus eigenaar van Banketbakkerij van Asselt in Arnhem. Iedere dinsdag staat hier in het teken van de Arnhemse meisjes. Vol trots verteld de bakker over zijn “meiden”.

Op een productiedag gaan er wel 6000 meisjes door de handen van de bakker, in het zomerseizoen zelfs wel meer. Toeristen zijn gek op het koekje en op de geschiedenis achter het koekje, in de winkel zie je de koekjes dan ook verpakt in allerlei verschillende typisch Arnhemse verpakkingen.

De enige échte Arnhemse meisjes

Het proces om het orginele koekje te maken is redelijk complex. Reeds de avond voor de productiedag wordt het fijn gerezen gistdeeg gemaakt, de hele nacht kan het dan koelen. ‘s morgens om half vijf start de productiedag. Het deeg wordt uit de koeling genomen en uitgerold. Uit dit deeg wordt dan de “schoenzool” gestoken in 2 maten. Opnieuw wordt het deeg te koelen gelegd. Vervolgens worden er grote plateaus met diepgekoelde “kale” Arnhemse meisjes klaar gezet bij de suikermachine.

Bakker Henk Jurjus neemt plaats op zijn kruk en één voor één worden de koekjes op de band van de machine gelegd. De band lig vol met suiker, wat grovere suiker dan de suiker zoals wij hem kennen, waar de koekjes in worden aan gedrukt, voorzichtig weliswaar om de suiker goed verdeeld te krijgen, de wals aan het einde van de band zorgt dat de suiker in het deeg wordt geperst. Als laatste gaat de band onder een suikerstrooier door wat de bovenkant van het deeg met suiker bedekt. Aan het einde van de band vallen de koekjes op een plaat en worden ze meegenomen om met de hand uitgelegd te worden op een bakplaat.

Even laten rusten nog en de koekjes zijn klaar om de oven in te gaan. Als de deur van de oven weer opengaat komt daar een heerlijke geur uit, een geur waarvan de bakker zegt, hem na al die jaren niet eens meer te ruiken, maar mijn maag begint er spontaan van te knorren. Een mooi bruin gebakken koekje komt uit de oven en is, na afkoeling, klaar om verpakt te worden. Een lange en precieze bereidingswijze, met een heerlijk resultaat, het enige echte Arnhems Meisje gebakken op traditionele wijze met de beste grondstoffen.

De enige echte Arnhemse meisjes worden door Banketbakkerij van Asselt geleverd aan de diverse bakkers in Arnhem en omgeving maar zijn ook te bestellen via de webshop van de banketbakkerij www.arnhemsemeisjes.nl

Ook bij andere bakkers in ons land kun je de Arnhemse meisjes tegen komen, maar omdat de omvang van de vraag bij de andere bakkers vaak onvoldoende was om er het speciale gistdeeg voor te bereiden kozen deze bakkers ervoor Arnhemse meisjes te maken van bladerdeeg.

Ook ik koos voor deze eenvoudigere versie en deel hier graag het recept met je, en voor de enige echte Arnhemse meisjes maak ik graag nogmaals een tripje naar Bakkerij van Asselt aan de Arnoudstraat 12, 6824GB in Arnhem. Bellen mag ook naar 026 3613316.

 

Deel33PinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Friese nagelkaas met kaasmes
Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

hermit gin en oesters
Lokale producten

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen
Lokale producten

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen

Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719
Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

vegeten vis
Lokale producten

Trakteer jezelf eens op vergeten vis en neem er een (bok)biertje bij

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam
Lokale producten

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu Soy Sauce
Lokale producten

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu is nieuwe, lokale smaakmaker

Sukade Irish beef Parkheuvel (4)
Lokale producten

Sukade en Irish Beef, stoven in Parkheuvel

Reacties 2

  1. R.Smit says:
    5 jaar geleden

    de enige echte arnhemse meisjes worden gebakken met bloem en meel. ik weet alleen de verhouding niet meer
    jammer

    Beantwoorden
    • Samantha Roelofs says:
      5 jaar geleden

      De “echte” Arnhemse meisjes worden gemaakt van een gistdeeg. Gelukkig deelde bakker Hagdorn destijds zijn recept met de schrijver Roald Dahl. Deze nam het recept namelijk op in één van boeken waardoor het recept altijd nog terug te vinden is. Dit zijn de ingrediënten/verhoudingen zoals Roald Dahl ze in zijn boek beschreef;
      330 gram bloem
      snufje zout
      190 ml melk
      10 gram verse gist
      2 tl citroensap
      200 gram ongezouten boter
      grove suiker om te bestrooien

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen