De enige échte Arnhemse meisjes – En toen was het zover, ik mag een kijkje gaan nemen bij banketbakkerij van Asselt in Arnhem, de enige bakkerij die nog steeds de échte Arnhemse meisjes bakt.
Het verhaal van de Arnhemse meisjes begint in 1829 toen bakker Hagdorn omstreeks de geboortedag van zijn dochter (een echt Arnhems meisje) het allereerste Arnhemse meisje bakte. Op zoek naar iets, dat het goed zou doen op feesten en partijen, bakte hij een koekje van fijn gerezen gistdeeg, dat de vorm had van een miniatuur schoenzool. Het was een knapperig, enigszins gebold pittig koekje, dat hij rijk met suiker bestrooide.
Het recept is natuurlijk allang niet geheim meer, sinds Roald Dahl het recept wist te ontfutselen van bakker Hagdorn en het vervolgens opnam in zijn kookboek “Roald Dahl’s revolting cookbook” alszijnde het lekkerste koekje ter wereld, is het recept wereldwijd bekend en toch is er slechts nog één bakker die ze op deze traditionele wijze bakt.
En deze bakker is Henk Jurjus eigenaar van Banketbakkerij van Asselt in Arnhem. Iedere dinsdag staat hier in het teken van de Arnhemse meisjes. Vol trots verteld de bakker over zijn “meiden”.
Op een productiedag gaan er wel 6000 meisjes door de handen van de bakker, in het zomerseizoen zelfs wel meer. Toeristen zijn gek op het koekje en op de geschiedenis achter het koekje, in de winkel zie je de koekjes dan ook verpakt in allerlei verschillende typisch Arnhemse verpakkingen.
De enige échte Arnhemse meisjes
Het proces om het orginele koekje te maken is redelijk complex. Reeds de avond voor de productiedag wordt het fijn gerezen gistdeeg gemaakt, de hele nacht kan het dan koelen. ‘s morgens om half vijf start de productiedag. Het deeg wordt uit de koeling genomen en uitgerold. Uit dit deeg wordt dan de “schoenzool” gestoken in 2 maten. Opnieuw wordt het deeg te koelen gelegd. Vervolgens worden er grote plateaus met diepgekoelde “kale” Arnhemse meisjes klaar gezet bij de suikermachine.
Bakker Henk Jurjus neemt plaats op zijn kruk en één voor één worden de koekjes op de band van de machine gelegd. De band lig vol met suiker, wat grovere suiker dan de suiker zoals wij hem kennen, waar de koekjes in worden aan gedrukt, voorzichtig weliswaar om de suiker goed verdeeld te krijgen, de wals aan het einde van de band zorgt dat de suiker in het deeg wordt geperst. Als laatste gaat de band onder een suikerstrooier door wat de bovenkant van het deeg met suiker bedekt. Aan het einde van de band vallen de koekjes op een plaat en worden ze meegenomen om met de hand uitgelegd te worden op een bakplaat.
Even laten rusten nog en de koekjes zijn klaar om de oven in te gaan. Als de deur van de oven weer opengaat komt daar een heerlijke geur uit, een geur waarvan de bakker zegt, hem na al die jaren niet eens meer te ruiken, maar mijn maag begint er spontaan van te knorren. Een mooi bruin gebakken koekje komt uit de oven en is, na afkoeling, klaar om verpakt te worden. Een lange en precieze bereidingswijze, met een heerlijk resultaat, het enige echte Arnhems Meisje gebakken op traditionele wijze met de beste grondstoffen.
De enige echte Arnhemse meisjes worden door Banketbakkerij van Asselt geleverd aan de diverse bakkers in Arnhem en omgeving maar zijn ook te bestellen via de webshop van de banketbakkerij www.arnhemsemeisjes.nl
Ook bij andere bakkers in ons land kun je de Arnhemse meisjes tegen komen, maar omdat de omvang van de vraag bij de andere bakkers vaak onvoldoende was om er het speciale gistdeeg voor te bereiden kozen deze bakkers ervoor Arnhemse meisjes te maken van bladerdeeg.
de enige echte arnhemse meisjes worden gebakken met bloem en meel. ik weet alleen de verhouding niet meer
jammer
De “echte” Arnhemse meisjes worden gemaakt van een gistdeeg. Gelukkig deelde bakker Hagdorn destijds zijn recept met de schrijver Roald Dahl. Deze nam het recept namelijk op in één van boeken waardoor het recept altijd nog terug te vinden is. Dit zijn de ingrediënten/verhoudingen zoals Roald Dahl ze in zijn boek beschreef;
330 gram bloem
snufje zout
190 ml melk
10 gram verse gist
2 tl citroensap
200 gram ongezouten boter
grove suiker om te bestrooien