• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

De enige échte Arnhemse meisjes

door Samantha
in Lokale producten
0
2
échte Arnhemse meisjes

De enige échte Arnhemse meisjes – En toen was het zover, ik mag een kijkje gaan nemen bij banketbakkerij van Asselt in Arnhem, de enige bakkerij die nog steeds de échte Arnhemse meisjes bakt.

Het verhaal van de Arnhemse meisjes begint in 1829 toen bakker Hagdorn omstreeks de geboortedag van zijn dochter (een echt Arnhems meisje) het allereerste Arnhemse meisje bakte. Op zoek naar iets, dat het goed zou doen op feesten en partijen, bakte hij een koekje van fijn gerezen gistdeeg, dat de vorm had van een miniatuur schoenzool. Het was een knapperig, enigszins gebold pittig koekje, dat hij rijk met suiker bestrooide.

Het recept is natuurlijk allang niet geheim meer, sinds Roald Dahl het recept wist te ontfutselen van bakker Hagdorn en het vervolgens opnam in zijn kookboek “Roald Dahl’s revolting cookbook” alszijnde het lekkerste koekje ter wereld, is het recept wereldwijd bekend en toch is er slechts nog één bakker die ze op deze traditionele wijze bakt.

Arnhemse meisjes (1)En deze bakker is Henk Jurjus eigenaar van Banketbakkerij van Asselt in Arnhem. Iedere dinsdag staat hier in het teken van de Arnhemse meisjes. Vol trots verteld de bakker over zijn “meiden”.

Op een productiedag gaan er wel 6000 meisjes door de handen van de bakker, in het zomerseizoen zelfs wel meer. Toeristen zijn gek op het koekje en op de geschiedenis achter het koekje, in de winkel zie je de koekjes dan ook verpakt in allerlei verschillende typisch Arnhemse verpakkingen.

De enige échte Arnhemse meisjes

Het proces om het orginele koekje te maken is redelijk complex. Reeds de avond voor de productiedag wordt het fijn gerezen gistdeeg gemaakt, de hele nacht kan het dan koelen. ‘s morgens om half vijf start de productiedag. Het deeg wordt uit de koeling genomen en uitgerold. Uit dit deeg wordt dan de “schoenzool” gestoken in 2 maten. Opnieuw wordt het deeg te koelen gelegd. Vervolgens worden er grote plateaus met diepgekoelde “kale” Arnhemse meisjes klaar gezet bij de suikermachine.

Bakker Henk Jurjus neemt plaats op zijn kruk en één voor één worden de koekjes op de band van de machine gelegd. De band lig vol met suiker, wat grovere suiker dan de suiker zoals wij hem kennen, waar de koekjes in worden aan gedrukt, voorzichtig weliswaar om de suiker goed verdeeld te krijgen, de wals aan het einde van de band zorgt dat de suiker in het deeg wordt geperst. Als laatste gaat de band onder een suikerstrooier door wat de bovenkant van het deeg met suiker bedekt. Aan het einde van de band vallen de koekjes op een plaat en worden ze meegenomen om met de hand uitgelegd te worden op een bakplaat.

Even laten rusten nog en de koekjes zijn klaar om de oven in te gaan. Als de deur van de oven weer opengaat komt daar een heerlijke geur uit, een geur waarvan de bakker zegt, hem na al die jaren niet eens meer te ruiken, maar mijn maag begint er spontaan van te knorren. Een mooi bruin gebakken koekje komt uit de oven en is, na afkoeling, klaar om verpakt te worden. Een lange en precieze bereidingswijze, met een heerlijk resultaat, het enige echte Arnhems Meisje gebakken op traditionele wijze met de beste grondstoffen.

De enige echte Arnhemse meisjes worden door Banketbakkerij van Asselt geleverd aan de diverse bakkers in Arnhem en omgeving maar zijn ook te bestellen via de webshop van de banketbakkerij www.arnhemsemeisjes.nl

Ook bij andere bakkers in ons land kun je de Arnhemse meisjes tegen komen, maar omdat de omvang van de vraag bij de andere bakkers vaak onvoldoende was om er het speciale gistdeeg voor te bereiden kozen deze bakkers ervoor Arnhemse meisjes te maken van bladerdeeg.

Ook ik koos voor deze eenvoudigere versie en deel hier graag het recept met je, en voor de enige echte Arnhemse meisjes maak ik graag nogmaals een tripje naar Bakkerij van Asselt aan de Arnoudstraat 12, 6824GB in Arnhem. Bellen mag ook naar 026 3613316.

 

Deel33PinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Friese nagelkaas met kaasmes
Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

hermit gin en oesters
Lokale producten

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen
Lokale producten

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen

Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719
Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

vegeten vis
Lokale producten

Trakteer jezelf eens op vergeten vis en neem er een (bok)biertje bij

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam
Lokale producten

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu Soy Sauce
Lokale producten

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu is nieuwe, lokale smaakmaker

Reacties 2

  1. R.Smit says:
    6 jaar geleden

    de enige echte arnhemse meisjes worden gebakken met bloem en meel. ik weet alleen de verhouding niet meer
    jammer

    Beantwoorden
    • Samantha Roelofs says:
      6 jaar geleden

      De “echte” Arnhemse meisjes worden gemaakt van een gistdeeg. Gelukkig deelde bakker Hagdorn destijds zijn recept met de schrijver Roald Dahl. Deze nam het recept namelijk op in één van boeken waardoor het recept altijd nog terug te vinden is. Dit zijn de ingrediënten/verhoudingen zoals Roald Dahl ze in zijn boek beschreef;
      330 gram bloem
      snufje zout
      190 ml melk
      10 gram verse gist
      2 tl citroensap
      200 gram ongezouten boter
      grove suiker om te bestrooien

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen