Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Flavours of the Farm – Duurzaam varkensvlees uit Limburg

Een bezoekje bij Flavours of the Farm in het Limburgse Heythuysen leverde beelden op waar we blij van worden. Mooie producten zijn gewoon binnen handbereik.

0 1.060

Tijdens een rondje Limburgse streekproducten kwamen we o.a. terecht bij Flavours of the Farm. Een boerderij waar volop ruimte is voor duurzame en verantwoorde producten. Je kunt bij de familie Coolen terecht voor varkensvlees, rundvlees, lamsvlees, maar ook bijvoorbeeld de Kelly Bronze Kalkoenen. Op de foto’s zie je één van deze kalkoenen voorbij komen. Wij namen vooral een kijkje bij de royale ruimte die de varkens hier hebben.

Een fijn gevoel

Bij aankomst zien we de varkens al volop scharrelen. Als we wat dichterbij gaan kijken bekruipt ons een fijn gevoel. Varkens krijgen hier echt alle ruimte om te leven. Ze scharrelen (weliswaar tussen hekken) in de vrije ruimte. Er is volop keuze tussen zwarte (inmiddels omgeploegde) grond en stukken waar nog wel iets van begroeiing te vinden is. Het gevoel dat je daarbij krijgt is maar nauwelijks te verwoorden. In één klap wordt er afgerekend met megastallen en andere dieronvriendelijke praktijken. Hier hebben we onmiddellijk het idee dat er goed voor een varken gezorgd wordt. We kennen allemaal de dierenwelzijnssterren oftewel Beter Leven sterren. De vraag is of deze sterren recht doen aan wat we hier zien. We zouden dan ook niets liever willen dan dit gevoel doorgeven. Op het scherm blijft dat een beetje lastig. We hopen dat de foto’s daar in ieder geval een bijdrage in leveren.

Essex varkens

We zien de Essex varkens. Een ras dat uit Engeland komt. De prachtige hangoren doen een beetje aan hangbuikzwijntjes denken. De witte band van schouder tot voorpoten springt direct in het oog. De vrijheid die ze krijgen blijven we het meest waarderen.

Op de foto zien we een groot varken onder de bomen liggen luieren. Dit varken wordt gewoon Moeder Bitch genoemd. Vooral vanwege haar vurige karakter op jongere leeftijd.

Leudal varkens

De blanke varkens op de foto worden ook wel Leudal varkens genoemd. Het vlees van deze varkens is iets minder vet, maar door hun wat minder kolossale achterste zijn de hammen van dit ras wat minder geliefd.

Vrijheid

Het vrije leven van deze varkens betekend dat ze in groepen van ca. 20 varkens leven op zo’n 10 vierkante meter per varken. Ook de zeugen lopen gewoon buiten en pas op het laatst gaan ze naar de “kraamafdeling”. Ook hier krijgen ze weer vijf weken de tijd om hun biggen groot te brengen op eveneens 10 vierkante meter per varken.

Voer – Eenvoud is smaak

Deze varkens hebben niets anders dan modder, stro en graan. Terwijl wij er zijn hebben ze ook nog eens een heerlijk zonnetje op de rug. De vrijheid en de pure eenvoud van voer en leefomgeving zorgt dat het vlees na de slacht echt perfect van smaak is. Het vet dat de Essex varkens hebben geeft die smaak nog eens een boost. Liever iets minder vet? Dan is het vlees van de Leudal varkens meer geschikt.

Online te bestellen

Het vlees van Flavours of the Farm is online te bestellen in hun webshop. Daarnaast kun je er terecht voor Kalkoenen en Limousin Rundvlees. Wil je een eerlijk en lekker stukje vlees op het bord? Probeer het eens!

Flavours of the Farm
Aan de Heibloem 17
6093 PE Heythuysen
Tel.:+31 (0)475 498 003
info@flavoursofthefarm.nl
www.flavoursofthefarm.nl

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer