• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

door Redactie
in Lokale producten
0
4
Friese nagelkaas met kaasmes

Friese Nagelkaas – Waarschijnlijk is dit het meest bekende streekproduct van Friesland. Je vindt hem in de meeste kaaswinkels van Nederland en ook de grotere supermarkten buiten Friesland verkopen deze mooie pittige kaas. Als je hem in het schap ziet liggen tussen de andere kazen, lijkt hij hetzelfde als alle andere mooie Nederlandse kazen, maar toch schuilt er een verhaal achter met een rauw randje.

Geschiedenis

De kaas werd heel vroeger alleen verkocht op lokale markten in Friesland, met name in Leeuwarden. Dit blijkt uit berichten uit 1386, die terug te vinden zijn in de aanvraag voor de beschermde oorsprongsbenaming. Vanaf 1800 groeit de productie en wordt de kaas zelfs geëxporteerd naar Duitsland en Engeland. Sinds 1890 werd de kaas ook fabrieksmatig gemaakt in Friesland. De kaas wordt gemaakt van magere (afgeroomde) melk, waardoor hij langer houdbaar is dan kaas van bijvoorbeeld volle melk. Door de manier waarop de kaas wordt gemaakt conserveert de kaas al bijna vanzelf. Het is een unieke kaas die mede hierdoor en zijn geschiedenis eind vorige eeuw een beschermde oorsprongsbenaming heeft gekregen.

Beschermde oorsprongsbenaming

In heel Nederland zijn er maar 8 kazen met een Europese beschermde oorsprongsbenaming.  De bekendste is wel de Gouda Holland samen met de Edam Holland en de Boerenkaas. Friese nagelkaas zal je niet als zodanig in de lijst zien staan. Dat komt doordat Friese nagelkaas eigenlijk een volksnaam is. Traditioneel heet het Kanternagelkaas en deze staat wel degelijk in de lijst van beschermde oorsprongsbenaming. In 1998 is deze aanvraag gedaan en als gevolg heeft deze de status B.O.B. gekregen. Wie deze kaas wil produceren moet aan een aantal vaste regels voldoen zoals dat het gemaakt is aan de hand van het traditionele recept en uiteraard moet dat in Friesland zijn geweest.

Friese nagelkaas in opslagNaam, smaak en vorm

De naam kanter komt omdat de randen van de kaas hoekig zijn in plaats van dat ze rond aflopen aan de onderkant. De kaas mag alleen in Friesland en het Westerkwartier (Groningen) worden gemaakt. Dit alles is vastgelegd in een document van de Rijksdienst. De smaak, vorm, hardheid en kleur zijn allemaal vastgelegd evenals de bereiding. Het belangrijkste is de smaak, kruidnagels en komijn. Door het gebied waar de koeien grazen en de melk die ze geven, samen met de unieke bereidingswijze met magere melk krijgt deze kaas zijn unieke smaak. Doordat hij van magere melk wordt gemaakt, word hij een beetje droog maar blijft hij nog net snijdbaar. Iets waar je deze kaas aan kunt herkennen.

Helaas is veel Friese nagelkaas uit de supermarkt geen echte Friese Kanternagelkaas.

Friese nagelkaas, het heden

Om erachter te komen hoe dat nou zit met die Friese nagelkaas ben ik naar de beste plek gegaan die daarvoor is. De kaasboer bij mij in de stad Franeker. Het heden is eigenlijk best schokkend. Er wordt bijna geen ‘echte’ Friese nagelkaas meer gemaakt. Geconcludeerd kan worden dat het overgrote deel wat in de supermarkt ligt dus geen echte Friese nagelkaas is zoals hij is vastgesteld in de beschermde oorsprongsbenaming. De laatste grootschalige maker van Friese nagelkaas is in 2011 gesloten. De laatste kazen daarvan liggen nog in pakhuizen, maar zijn bijna uitverkocht. Veel nagelkazen worden tegenwoordig met volvette melk gemaakt i.p.v. magere melk en niet meer in Friesland. Zo wordt de Friese nagelkaas van FrieslandCampina tegenwoordig in Rouveen te Overijsel gemaakt. En valt die dus niet meer onder de B.O.B.

Er zijn nog een paar Friese boerderijen die nog zelf Friese nagelkaas maken in een kleinschalige hoeveelheid. Ben je op zoek naar de echte Friese nagelkaas vraag bij je kaasspecialist daar dan naar. Zo zit er in Workum nog een boerderij die zelf nagelkaas maakt, de Nylander waar wij deze mooie foto’s hebben mogen maken. Weet jij ook nog een echte Friese kaasmaker die deze heerlijke specialiteit maakt? Laat het ons dan weten zodat we met zijn allen van de echte Friese nagelkaas kunnen genieten.

DeelPin8Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten
Recepten

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten

warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons
Lunch

Warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons

Gorgonzola
Specials

Gorgonzola; ontdek deze heerlijke Italiaanse kaas

Zwitserse kaasfondue
Hoofdgerecht

Zwitserse kaasfondue, met een Frans tintje

Raclettekaas
Kookschool

Raclettekaas; voor het Zwitserse gerecht!?

Pasta gevuld met spinazie
Hapjes

Pasta gevuld met spinazie, champignons en brie (Tapas)

Hartige koekjes
Hartig

Hartige koekjes voor bij de borrel tv of tijdens een picknick

Gevulde brie
Hapjes

Gevulde brie; ook dat kun je zelf maken!

Reacties 4

  1. Michiel Schrijver says:
    2 jaar geleden

    Helaas, de Nylander is ook geen Kanternagelkaas. Zie uw eigen foto’s: geen hoekige randen. Bij navraag ter plaatse blijkt dat ook geen magere melk, of ondermelk, wordt gebruikt. Een stukje proeven en je weet: dit is geen echte, proeft veel te vet.

    Beantwoorden
    • Willem Frisia says:
      2 jaar geleden

      Raar. Op hun eigen WEBstek wordt gesproken over:

      Nu blijkt hun ‘nageltsiis’ niet authentiek en van volle melk gemaakt. Zelfs van Jersey-koeien die een extra volle, vette melk leveren.
      Je wordt belazerd in Workum.

      Beantwoorden
      • Willem Frisia says:
        2 jaar geleden

        Het citaat van hun WEBstek is weggevallen:
        — De authentieke Kruidnagelkaas is onze specialiteit. Dit echte Friese product is vroeger ontstaan doordat de boeren de melk ontroomden en daar boter van maakten. Aan de restmelk oftewel de ondermelk werd komijn en kruidnagel toegevoegd en werd er kaas van gemaakt. —

        Beantwoorden
      • Redactie says:
        2 jaar geleden

        Ik lees:
        Kruidnagelkaas
        De authentieke Kruidnagelkaas is onze specialiteit. Dit echte Friese product is vroeger ontstaan doordat de boeren de melk ontroomden en daar boter van maakten. Aan de restmelk oftewel de ondermelk werd komijn en kruidnagel toegevoegd en werd er kaas van gemaakt.
        op deze link.
        Het is al even geleden dat we hier geweest zijn. Mogelijk doen we dat binnenkort nog eens opnieuw ?

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen