Op een beurs in Maastricht maakten we kennis met Giel Hermans. Een mooie ontmoeting. Een groot stuk vlees prijkte op de stand waarvan een voorbijganger riep, dat is een varken! Niets was minder waar, en juist dat is de reden dat Giel Hermans hier op de beurs staat. Het is over het algemeen slecht gesteld met onze productkennis. Giel Hermans is onder andere teler van suikermaïs en de laatste jaren actief aan de slag met Hereford runderen.
Hereford Runderen
De koe met de krullen, je ziet hem bij de foto’s. Het is een schatje toch? Deze koe oftwel dit rund noemen we een Hereford Rund. Een echt vleesras dat veel voorkomt maar toch helemaal niet zo bekend is. Natuurlijk gaan de koeien van Giel Hermans ook naar de slacht, maar niet voordat ze een prachtig vrij leven hebben gehad. Het bedrijf van Giel is gevestigd in het Limburgse Kessel. De koeien grazen o.a. langs de maas waar ze een geheel zelfstandig leven hebben. Zelf het kalveren doen ze gewoon zelf. Op het laatst van hun leven worden ze voor de slacht op stal gezet. Een prachtige ronde stal ( zie foto’s) is het eindstation. Hier worden ze wat bijgevoederd met granen en maïs (zie ook foto) zodat er zich wat vet aan het vlees ontwikkeld.
Streekproduct
Eén van onze vragen is altijd of jullie lezers dit ook kunnen kopen. Het antwoord was kort en duidelijk. Ja! Maar dan moeten ze even naar Limburg komen. Hier zit weinig marketing achter. Er worden zo’n twee koeien per week geslacht en het vlees wordt allemaal lokaal verkocht. En zelfs in het dorpje Kessel weet nog niet iedereen van het bestaan van deze runderen af. Voor ons reden te meer om juist hier aandacht aan te besteden. Want wat zijn er een mooie producten verkrijgbaar in je eigen omgeving. Vaak moet je hier wel even voor op de fiets springen. Ga niet verwachten dat het gewoon bij de Appie in de schappen ligt. Nee, hier moet je echt even moeite voor doen. Maar, dan heb je ook wat.
Duur?
Ons oog valt op een prijslijst in het geweldig mooie landwinkeltje. Waar je zou verwachten dat dit vlees een paar dubbeltjes meer mag kosten zien we vooral hele redelijke prijzen. Variërend van 22 euro voor een kilo biefstuk tot 9 euro voor een kilo rundergehakt. De prijzen zijn dus vergelijkbaar met die van de slager. We hebben het al vaker gezegd dat je dan beter een keertje minder vlees kunt eten en voor goed vlees kunt gaan.
Smaak
Hereford vlees staat bekend als erg mals vlees. Er is in foodie kringen een trend naar vlees waar je toch echt een beetje op moet kauwen. Maar ook mals vlees wordt nog altijd enorm gewaardeerd. Los van deze smaakvoorkeur is het een heerlijk gevoel als je kunt kiezen voor vlees van runderen die een goed leven gehad hebben. Dat is hier ook echt het geval. Behandel het vlees met respect, maar geniet er ook van! Dit vlees kan de eyecatcher op je barbecue zijn. Barbecueën, wat we allang niet meer alleen ’s zomers doen, wordt ineens weer lekker als je dergelijke keuzes maakt.
Nieuwtje: Sinds kort voeren zij hun eigen snacklijn. Kroketten en Bitterballen waar je blij van wordt. Als je er in bijt weet je precies wat er in zit. Verkrijgbaar in diverse Limburgse horecagelegenheden en binnenkort ook voor u als consument verkrijgbaar.Wij kunnen niet wachten!
Woon je in de buurt of ben je in de buurt? Dan is dit een adresje waar je zeker even langs moet.
Giel Hermans
Natuurbeheer Limburg
Donk 1a
5995 PL Kessel
077-4629325
Kijk voor meer info eens op www.herefords.nl
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.