• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

door Anne-Wies
in Lokale producten
0
0
hermit gin en oesters

Oester en wijn, daar kan ik erg van genieten. Maar oesters met gin… is daar een ‘perfect pairing’ mee te vinden? We nemen de proef op de som met twee oer-Hollandse producten die beide een relatie hebben met de Oosterschelde: Hermit gin en Seafarm Oesters.

De Hermit gin is het uitgangspunt. Deze gin is een ‘kindje’ van Willy Mooren en collega Geert Cantrijn. 5 jaar geleden bedacht ontwerper Willy Mooren dat hij graag een eigen fles wilde ontwerpen: de fles, het label, het verhaal…. Dat werd een item op zijn bucketlist. Als mede-eigenaar van het Oosterschelde Culinair Water wilde hij ‘iets’ doen met dat water. Distilleren met zout water kan niet dus ontwikkelde hij de Hermit gin: “geen water bij de wijn, maar water bij de gin”.

Hoog citrusgehalte

De gin wordt gemaakt bij Distilleerderij H. van Toor in Vlaardingen. Aan de basis van de Hermit gin staat een tiental botanicals. Jeneverbes en koriander geven de gin zijn karakteristieke gin-karakter. Door het citrusgehalte ( 2 soorten sinaasappel waaronder de licht bittere tropische jacmel uit Haiti ) is het een licht frisse gin. Voor botteling wordt een kleine hoeveelheid gefilterd Oosterscheldewater aan de gin toegevoegd en voilá: daar heb je dat tikje zilt waardoor deze gin het zo goed doet met oesters.

Seafarm oesters

Maar die oesters moeten dan natuurlijk wel uit de Oosterschelde komen. De Seafarm oesters die ik bij de Hermit gin proef worden aanbevolen door de makers van de gin. Aan de basis van de Seafarm oesters ligt het zilte water van de Oosterschelde. Dat water wordt vanuit tientallen meters diep opgepompt uit waterputten. In dit zuivere, zilte water kunnen de oester rustig rijpen om hun delicate, zilte smaak te ontwikkelen.

Hermit gin en oesters

We proeven eerst de oesters puur. De ‘Superieur’ en ‘Grandeur’ oesters zijn van het type creuse. De ‘Royal Grandeur’ is een platte oester. Wat opvalt is de zilte smaak van de oesters waarbij de ‘Royal Grandeur’ de meest vlezige en stevige is, hoewel de ‘Grandeur’ ook heel sappig en vol is. Op advies van de mannen van de Hermit gin genieten we eerst puur van de oester en schenken we daarna een klein beetje Hermit gin in de lege oesterschelp. Dat drinken we gelijk nadat we de oester hebben doorgeslikt en yes…. dat is dubbel genieten!

Hermit gin, het verhaal

Terwijl we nog even doorgaan met ‘dubbel genieten’ bekijken we eens goed de packaging van de Hermit gin. Je ziet dat daar goed over is nagedacht. In de doos zit een schelpje. Daar begint al het verhaal. De naam’ Hermit’ heeft betrekking op de hermiet-kreeft. Die groeit heel langzaam maar zijn ‘slakken’huisje groeit niet mee. Stapsgewijs gaat hij op zoek naar groter en meer. Zo zijn ook de plannen van de mannen van de Hermit gin: stapsgewijs groeien.

Het verstopte label

Het label vertelt het idee achter de Hermit gin. Niet aan de buitenkant maar, lekker spannend, aan de binnenzijde. Daar is een landkaart getekend waarop je een papieren bootje ziet. Dat symboliseert de boot met sinaasappels die in 1956 voor de kust van South Hampton in heftig weer terecht kwam. De sinaasappels sloegen overboord en dreven in de zee naar…. ( volgens de verhalenvertellers van Hermit ) de Nederlandse kust. Die sinaasappels zijn de basis voor de Hermit gin. Ook op het label kun je leuke ‘gadgets’ ontdekken. Zo zie ik een emmertje bij het strand van Scheveningen dat de ‘bucket’list van de oprichters voorstelt.

“Onze focus? Hermit gin in alle belangrijke Nederlandse kustplaatsen én de Carribean. Met je bucketlist de wereld rond. ” – Willy Mooren, Hermit gin

We besluiten de proeverij met een gin&tonic ‘Perfect Serve’. Je doet eerst in een groot bol gin-en-tonic glas een handje ijsblokjes. Daar schenk je 5 cl Hermit gin en 15-20 cl Fever-Free Mediterranean tonic bij. Een schijf roze grapefruit en een paar stukje zeekraal maken je G&T af. Advies: knabbel ook zo af en toe aan de zeekraal als je geniet van je G&T, dan komt er weer een extra beetje zilt naar boven.

Door de grapefruit zie je de zon in de zee zakken in de cocktail: je wordt mee terug genomen naar de mooie herinnering van de zee

Van zilt tot zoet

Nog even dit: de mannen van Hermit zijn druk bezig met de ontwikkeling van een ‘frozen G&T’: een gin&tonic ijs. Dat moet heerlijk zijn met een oester en een oesterblad. Ik kan niet wachten!

Tags: Vis - OestersVis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchelpdierenVis - Verse visZeeland
Deel231PinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Friese nagelkaas met kaasmes
Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen
Lokale producten

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen

Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719
Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

échte Arnhemse meisjes
Lokale producten

De enige échte Arnhemse meisjes

vegeten vis
Lokale producten

Trakteer jezelf eens op vergeten vis en neem er een (bok)biertje bij

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam
Lokale producten

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu Soy Sauce
Lokale producten

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu is nieuwe, lokale smaakmaker

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen