Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

Twee oer-Hollandse producten die beide een relatie hebben met de Oosterschelde: Hermit gin en Seafarm Oesters. Ontdek de smaakcombinatie.

0 174

Oester en wijn, daar kan ik erg van genieten. Maar oesters met gin… is daar een ‘perfect pairing’ mee te vinden? We nemen de proef op de som met twee oer-Hollandse producten die beide een relatie hebben met de Oosterschelde: Hermit gin en Seafarm Oesters.

De Hermit gin is het uitgangspunt. Deze gin is een ‘kindje’ van Willy Mooren en collega Geert Cantrijn. 5 jaar geleden bedacht ontwerper Willy Mooren dat hij graag een eigen fles wilde ontwerpen: de fles, het label, het verhaal…. Dat werd een item op zijn bucketlist. Als mede-eigenaar van het Oosterschelde Culinair Water wilde hij ‘iets’ doen met dat water. Distilleren met zout water kan niet dus ontwikkelde hij de Hermit gin: “geen water bij de wijn, maar water bij de gin”.

Hoog citrusgehalte

De gin wordt gemaakt bij Distilleerderij H. van Toor in Vlaardingen. Aan de basis van de Hermit gin staat een tiental botanicals. Jeneverbes en koriander geven de gin zijn karakteristieke gin-karakter. Door het citrusgehalte ( 2 soorten sinaasappel waaronder de licht bittere tropische jacmel uit Haiti ) is het een licht frisse gin. Voor botteling wordt een kleine hoeveelheid gefilterd Oosterscheldewater aan de gin toegevoegd en voilá: daar heb je dat tikje zilt waardoor deze gin het zo goed doet met oesters.

Seafarm oesters

Maar die oesters moeten dan natuurlijk wel uit de Oosterschelde komen. De Seafarm oesters die ik bij de Hermit gin proef worden aanbevolen door de makers van de gin. Aan de basis van de Seafarm oesters ligt het zilte water van de Oosterschelde. Dat water wordt vanuit tientallen meters diep opgepompt uit waterputten. In dit zuivere, zilte water kunnen de oester rustig rijpen om hun delicate, zilte smaak te ontwikkelen.

Hermit gin en oesters

We proeven eerst de oesters puur. De ‘Superieur’ en ‘Grandeur’ oesters zijn van het type creuse. De ‘Royal Grandeur’ is een platte oester. Wat opvalt is de zilte smaak van de oesters waarbij de ‘Royal Grandeur’ de meest vlezige en stevige is, hoewel de ‘Grandeur’ ook heel sappig en vol is. Op advies van de mannen van de Hermit gin genieten we eerst puur van de oester en schenken we daarna een klein beetje Hermit gin in de lege oesterschelp. Dat drinken we gelijk nadat we de oester hebben doorgeslikt en yes…. dat is dubbel genieten!

Hermit gin, het verhaal

Terwijl we nog even doorgaan met ‘dubbel genieten’ bekijken we eens goed de packaging van de Hermit gin. Je ziet dat daar goed over is nagedacht. In de doos zit een schelpje. Daar begint al het verhaal. De naam’ Hermit’ heeft betrekking op de hermiet-kreeft. Die groeit heel langzaam maar zijn ‘slakken’huisje groeit niet mee. Stapsgewijs gaat hij op zoek naar groter en meer. Zo zijn ook de plannen van de mannen van de Hermit gin: stapsgewijs groeien.

Het verstopte label

Het label vertelt het idee achter de Hermit gin. Niet aan de buitenkant maar, lekker spannend, aan de binnenzijde. Daar is een landkaart getekend waarop je een papieren bootje ziet. Dat symboliseert de boot met sinaasappels die in 1956 voor de kust van South Hampton in heftig weer terecht kwam. De sinaasappels sloegen overboord en dreven in de zee naar…. ( volgens de verhalenvertellers van Hermit ) de Nederlandse kust. Die sinaasappels zijn de basis voor de Hermit gin. Ook op het label kun je leuke ‘gadgets’ ontdekken. Zo zie ik een emmertje bij het strand van Scheveningen dat de ‘bucket’list van de oprichters voorstelt.

“Onze focus? Hermit gin in alle belangrijke Nederlandse kustplaatsen én de Carribean. Met je bucketlist de wereld rond. ” – Willy Mooren, Hermit gin

We besluiten de proeverij met een gin&tonic ‘Perfect Serve’. Je doet eerst in een groot bol gin-en-tonic glas een handje ijsblokjes. Daar schenk je 5 cl Hermit gin en 15-20 cl Fever-Free Mediterranean tonic bij. Een schijf roze grapefruit en een paar stukje zeekraal maken je G&T af. Advies: knabbel ook zo af en toe aan de zeekraal als je geniet van je G&T, dan komt er weer een extra beetje zilt naar boven.

Door de grapefruit zie je de zon in de zee zakken in de cocktail: je wordt mee terug genomen naar de mooie herinnering van de zee

Van zilt tot zoet

Nog even dit: de mannen van Hermit zijn druk bezig met de ontwikkeling van een ‘frozen G&T’: een gin&tonic ijs. Dat moet heerlijk zijn met een oester en een oesterblad. Ik kan niet wachten!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer