Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ierland, Dublin kookt, eet en geniet

Ga je zelf ook naar Dublin en je bent benieuwd wat ik daar gedaan heb, lees mijn reisverslag dan hier. Om het makkelijk voor je te maken geef ik de adressen die ik bezocht heb op mijn eerste dag en een heleboel foto’s om alvast de sfeer te proeven.

0 883

Ga je zelf ook naar Dublin en je bent benieuwd wat ik daar gedaan heb, lees mijn reisverslag dan hier. Om het makkelijk voor je te maken geef ik de adressen die ik bezocht heb op mijn eerste dag en een heleboel foto’s om alvast de sfeer te proeven.

Bureau van Toerisme Ierland

Informatie voor je stedentrip, goedkope vluchten, wandelingen, de Wild Atlantic Way, spookkastelen, last-minutes, je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het op de site van het Tourisme Ireland (in de oude taal gaelic: Fáilte Ireland) of het Nederlandse zusje Ierland.
Kijk voor Nederlands: www.ireland.com/nl-nl
Kijk voor Engels: www.failteireland.ie

Voor (travel)bloggers: ik lees net dat volgend jaar oktober de TBEX Europa plaats vindt in Ierland. Ruim 600 bloggers bij elkaar. De sprekers zijn nog niet bekend, maar de laatste keer kwam bijvoorbeeld Ottolenghi langs.

Ketty’s food tour of Dublin city

Ketty is een foodblogger en heeft met haar blog verschillende prijzen gewonnen. Ketty neemt je niet mee voor de Guinness of de Irish stew, maar laat het Dublin zien waar de lokale mensen eten. Ze is gekozen tot foodambassadeur van het Ierse Bureau van Toerisme ( Fáilte Ireland) en laat je graag juist die plekken zien die Dublin, qua eten, zo bijzonder maken. De 3-uur durende tour is op zaterdag en doordeweeks op verzoek.
Meer informatie: www.deliciousdublintours.com

Fallon & Bryne

Het hele idee achter deze prachtige zaak is, zoals zij zelf zeggen, simpel. Ze houden van goed voedsel, heerlijke wijn en geweldig gezelschap. Niet elk mooi potje bevat iets lekkers, dus worden alle merken geproefd en gecontroleerd voordat ze in de winkel komen. Loop in ieder geval even naar binnen. Heb je trek in een wijntje, duik de wijnkelder in. Neem daar een plankje met lekkers bij, bijvoorbeeld kaasjes. Nederlandse echtparen trokken jaren geleden naar Ierland. Ze wilden meer vrijheid en meer ruimte om te doen waar ze goed in waren. Een van die dingen was kaas maken. Een oude Goudse op z’n Iers zeg maar. Die kazen zijn te proeven bij Fallon & Bryne.
Meer informatie: www.fallonandbyrne.com

Klaw

Een heel smal zaakje in de ‘Temple Bar’ wijk. Toen ze net begonnen was er nog geen echte keuken. Met een gasbrander verwarmde ze toen de oesters met een beetje kruidenboter, spinazie en Parmezaan. Absoluut een aanrader. Nu de keuken geïnstalleerd is kan je er ook terecht voor bijvoorbeeld kreeft. Ierse kreeft natuurlijk. Leuk detail: aan de wand hangen allemaal tekeningen op papieren servetjes. Ooit heeft een klant wat op een servetje getekend dat zo leuk was dat het werd opgehangen. Nu hangt er een waslijn vol.
Meer informatie: www.klaw.ie

Brother Hubbard

We horen gelukkig het wel vaker. Mensen die hun baan opzij zetten en gaan doen waar hun passie ligt. Zo gebeurde ook met de eigenaren van Brother Hubbart. Opende ze 4 jaar geleden met 2 man personeel, nu hebben ze er 60 rondlopen, opende ze een zaak aan de andere kant van de rivier en ligt het eerste kookboek van hun hand in de winkel. Ze staan in de Top 10 brunch destinations van de Irish Times. Alles wordt zelf van nul af bereid, scones, dressings, sauzen. Behalve hun brood, maar waar ze dat vandaan halen is te lezen op de menukaart. Net zoals waar hun koffie, vis, kaas, thee of eieren vandaan komen.
Meer informatie: www.brotherhubbard.ie

Murphy’s Icecream

Misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je naar Dublin gaat, maar de ijsjes van Murhy’s zijn gekozen tot de lekkerste van Ierland en heel bijzonder. Geen kleurstoffen, geen poedermelk, geen vanille extract, maar het echte spul, zoals ze zelf zeggen. Regenwater wordt opgevangen, zeezout wordt zelf gewonnen en dan krijg je hele lekkere ijsjes. “Icecream that knows where it’s coming from” is hun spreuk. De Dingle gin is een aanrader!
Meer informatie: www.murphysicecream.ie

Cooks Academy

We zullen met z’n allen niet meteen een maand op kookles gaan in Dublin, maar ik noem ze toch wel. Ze hebben namelijk ook hele grappige avond- en dagcursussen. Een macaron workshop, een cupcake, icing & cake pops workshop, sauzen workshop of wanneer je wilt weten waar de slager jouw biefstuk of karbonade precies wegsnijdt. Ben je een paar dagen in Dublin, dan kan dit een leuke onderbreking van een paar uur zijn. Het is een mooie ruimte met erg grappige koks, die je vast nog wat meer inside info kunnen geven over de stad.
Meer informatie: www.cooksacademy.com

L. Mulligan Grocer, Bar & Restaurant

Hier drink je geen wijntje bij je hoofdgerecht, maar bier. En dan niet de standaard guinness, maar mooie, vaak lokaal, gebrouwen bier. Er zijn tegenwoordig zo’n 300 kleinere brouwerijen actief in Ierland, een stuk meer dan een paar jaar geleden. Natuurlijk verandert de kaart elk seizoen en ook de biertjes worden daarop aangepast. Liever geen bier, ze hebben ook heerlijke cider. Bij je dessert kan je een whiskey verwachten, dessertwijnen doen ze hier niet aan.
Meer informatie: www.lmulligangrocer.com

Brooks Hotel

Lekker centraal gelegen hotel tegenover een parkeergarage (mocht je het links rijden aandurven). Niet goedkoop, het zorgt meteen voor een flinke hap in je stedentripbudget, maar wel een heerlijk ontbijt en een bed zo groot dat je er wel met z’n vieren in past. Ga je naar Ierland, zorg dan dat je een verloopstekker meeneemt, ze hebben daar namelijk 3 pins stopcontacten.
Meer informatie: www.brookshotel.ie

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer