• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Kokkels vissen op de wadden met Rienk Nadema

door Redactie
in Lokale producten
0
0
Kokkels vissen op de wadden met Rienk Nadema

Kokkels vissen op de wadden met Rienk Nadema – Maandag 22 augustus 2016 heb ik het onwerkelijke geluk om kokkels te mogen vissen met Rienk Nadema. Om 10 uur ’s morgens vertrekken we met de WON 3 naar de Wadden. Eenmaal door de sluizen bij Harlingen staat er een dag vol verrassingen te wachten. Want wie heeft nou eigenlijk ooit gehoord hoe er op kokkels gevist wordt.

Voordat we echt de Wadden op gaan moet de voorraad brandstof worden aangevuld. Dit gebeurt per boot. Rienk gaat met zijn WON 3 een hele week naar de wadden. Brandstof verbruikt hij dus niet zo veel. Het is zo’n twee uur varen naar het perceel waar hij op kokkels gaat vissen. Met de WON 3 vaart hij heen en terug. Op het perceel ligt de boot stil, midden tussen de getijden van de Waddenzee.

Mechanische kokkelvisserij bestaat niet meer

Na het tanken vertrekken we richting de Waddenzee. We passeren van alles. Onderweg verteld Rienk dat een tweetal schepen langs de wal vroeger gebruikt werden voor de mechanische kokkelvisserij. Deze schepen konden grote hoeveelheden kokkels bij hoog water uit het Wad halen. Ook in Zeeland werden vroeger wel kokkels gevist. Deze mechanische “kokkelzuigers” zijn inmiddels uitgekocht door de overheid. De kokkelvisserij is volledig teruggevallen op het handwerk.

We passeren het booreiland dat gas uit de bodem van de Wadden haalt. Daarna ontstaat een vlakte van water. In de verte zien we de waddeneilanden Texel, Vlieland en Terschelling liggen. En daar in die eindeloze vlakte van water is het perceel waar Rienk deze keer op kokkels vist. Dan gaan we aan de slag zou je zeggen. Niets is minder waar. We wachten op het getij. Het water moet zakken totdat we er goed in kunnen staan. Tot kruishoogte dus. Er worden twee forse rubberboten van boord gehaald die straks zullen dienen als emmer. Hierin worden de opgeviste mosselen in een net bewaard om ze daarna aan boord te hijsen.

kokkels

Kokkels vissen 17:00 uur

Dan, als het water onder het schip nog zo’n meter diep is, stappen we van boord. In waadpakken trekken we de rubberboot naar het perceel. Op de rubberboot prijkt een hark waaraan een net is bevestigd. Dit is het gereedschap van de kokkelvisser. Eenmaal op het perceel worden de kokkels met dit net uit de bodem geharkt. De kokkels bevinden zich net onder de oppervlakte. Met je voeten kun je voelen waar ze zich bevinden. Vervolgens worden ze gespoeld in het waddenwater waarna ze in de rubberboten gelegd worden. Daarbij moeten we even vertellen dat maar liefst 30% van de vangst uit lege schelpen bestaat. Het harken/vissen is lichamelijk behoorlijk intensief. Ondertussen daalt het water en kunnen we vissen tot de Wadden echt opgedroogd zijn. Een zeer bijzonder ervaring om daar te staan terwijl het water zakt. Stukje bij beetje wordt het leven op de bodem van de Waddenzee zichtbaar. Krabbetjes schieten weg en zeewieren komen steeds beter in beeld. En dan moeten we stoppen. Vissen is niet meer mogelijk.

Kokkels vissen vanaf 19:30 uur

We begeven ons terug aan boord om 18:30 uur. We nuttigen onze avondmaaltijd en als we bovenkomen zien we dat het water al weer terugkomt. Vloed! Er staat een stevige wind die het water iets sneller doet stijgen dan normaal. We hijsen ons weer in de waadpakken en gaan terug naar het perceel. Daar worden nog anderhalf uur lang de kokkels van onder het zand gehaald. De matroos van het schip is een stuk verderop aan het vissen. Gezamenlijk halen zij twee volle rubberboten kokkels boven water. In het donker worden de netten (die in de rubberboten liggen) aan boord van de WON 3 gehezen. Een vrachtschip is onderweg vanuit Harlingen om deze kokkels op te halen. Ze worden nog dezelfde nacht verwerkt en morgenochtend zijn ze al onderweg naar de kopers.

Puur natuur

Vandaag heb ik genoten van één van de puurste vormen van visserij. De foto’s geven een redelijk beeld van wat ik meemaakte op deze dag. Aan den lijve heb ik ondervonden hoe duurzaam, maar ook hoe zwaar het kokkel vissen is. Ik vertrok met het vrachtschip weer richting Harlingen, maar Rienk bleef nog de hele week om nog veel meer kokkels boven water te halen. Hij en zijn matroos zijn dus vier dagen en drie nachten van huis om te zorgen dat jij en ik kokkels kunnen eten. Ik heb respect voor dit zware werk en tegelijkertijd bedenk ik me hoe mooi het leven is hier in het midden van de natuur.

Meer feitjes vind je in dit artikel over kokkels

Tags: Vis - KokkelsVis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchelpdierenVis - Verse vis
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Friese nagelkaas met kaasmes
Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

hermit gin en oesters
Lokale producten

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen
Lokale producten

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen

Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719
Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

échte Arnhemse meisjes
Lokale producten

De enige échte Arnhemse meisjes

vegeten vis
Lokale producten

Trakteer jezelf eens op vergeten vis en neem er een (bok)biertje bij

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam
Lokale producten

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu Soy Sauce
Lokale producten

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu is nieuwe, lokale smaakmaker

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen