• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, september 26, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Kromme Rijn asperges; je eet ze met plezier en met respect

Dit zijn verse asperges die je echt moet proeven

door Redactie
in Lokale producten
0
0
Kromme Rijn Asperges Wim Oskam Werkhoven

Kromme Rijn asperges? Jazeker! Asperges groeien allang niet meer alleen in Limburg, maar vandaag heb ik wel een heel bijzonder verhaal. Een verborgen pareltje. Ik ben te gast bij een fantastisch fruitteeltbedrijf tussen Werkhoven en Odijk. En naast fruit worden daar ook asperges geteeld. Wim Oskam, de trotse eigenaar van dit bedrijf vertelt en ik ga met Herman asperges steken. Zo kom ik alles te weten over een fantastisch product.

Aan de Kromme Rijn

Laten we eerst even uitleggen wat de Kromme Rijn is. We hebben het over een riviertje tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht. Onderweg passeert de Kromme Rijn de plaatsen Cothen, Werkhoven, Odijk en Bunnik. Vroeger was dit een deel van de Romeinse grens. Een rivier met een rijke historie en bij toeristen is deze omgeving erg in trek.

De kromme rijn - Werkhoven

 

Kersenstreek

Als je in de auto stapt en binnendoor van Wijk bij Duurstede naar Utrecht rijdt zul je al snel de conclusie trekken dat hier kersen groeien. Kersen? We hadden het over asperges toch? Dat klopt helemaal. Je vindt in deze omgeving best veel fruit- en vooral kersentelers. Maar als je dan op je route bij Werkhoven komt, kom je ook asperges tegen, en dat is op z’n minst opmerkelijk.

Asperges uit de klei

Wim Oskam teelt asperges op kleigrond. Dat is echt bijzonder (we noemden het aan het begin al een verborgen pareltje) want normaliter groeien asperges alleen in zandgrond.
Wim heeft lang geleden besloten om hier asperges te telen. Dat kan nauwelijks op kleigrond, maar door het slib van de Kromme Rijn kan het hier wel. De grond op dit stukje land dat strak tegen de Kromme Rijn ligt is geploegd, geploegd en nog eens geploegd. Vervolgens is daar het slib van de Kromme Rijn over verdeeld, en daarin teelt Wim nu zijn Asperges.

Kromme rijn asperges steken bij Wim Oskam in Werkhoven

Noeste arbeid

Wie denkt dat die asperges met een grote machine even uit de grond getrokken worden, heeft het helemaal mis. Ik liep een ochtend mee bij het steken van de asperges en ontdekte dat dit een behoorlijk intensieve bezigheid is, weliswaar onder een strakblauwe lucht en het opkomende zonnetje, maar je moet best een beetje kennis van zaken hebben.

De witte kromme rijn asperges worden hier met de hand gestoken. Eén voor één. Dat gaat niet heel hard, maar toch wordt er zo’n 10 kilo per uur gestoken. En dat dagelijks. Bij warm weer stijgt de opbrengst met ongeveer 40%. Dus terwijl je in de warmte de asperges uit de grond steekt weet je ook dat het er morgen nog veel meer zijn.

Met de steker en een mand (video) worden de asperges dus één voor één uit de grond gestoken. En dat is precisiewerk. Want je mag de asperge niet beschadigen en dan moet hij ook nog eens op de juiste lengte gestoken worden. Kort gezegd, hij moet precies in de kist passen. Als je dan een mand vol geplukt hebt moet je die legen in een dichte kist. Licht is namelijk funest voor de witte asperge. Door licht krijgt de asperge heel snel een paarse roze kleur en dat wil je voorkomen.

Kromme rijn asperges
https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2023/06/Asperges-steken.mp4

Zo groeien de asperges hier

Kromme Rijn Asperges worden hier dus geteeld in het slib van de Kromme Rijn. Doordat daar nog 40% klei in zit is het relatief zwaar om de asperge eruit te halen. Je kunt ze makkelijker uit zandgrond steken.

In de video zie je zowel witte als zwarte zeilen. De witte zeilen zijn de standaard. Maar de asperges groeien sneller in de aspergeruggen waar zwart zeil op ligt. Zwart trekt zonlicht aan, en daarmee worden de bedden warmer.

Van zo’n aspergeveld kunnen ze 10 jaar asperges steken. Daarna moet het 3 jaar braak liggen.

Koelen, nathouden, sorteren, schillen

Na het steken worden de asperges gekoeld, nat gemaakt, gesorteerd en eventueel geschild. Ook daar gaat weer best wat tijd in zitten.

Kromme rijn asperges

Verkoop aan huis

Deze prachtige, verse en smaakvolle witte asperges worden vervolgens niet met grote vrachtwagens naar de supermarkt getransporteerd. Nee, 70 % van de oogst wordt gewoon aan huis verkocht. Een superkorte keten dus, en verser dan dat ga je ze niet krijgen. Op vrijdag en zaterdag kun je bij Wim Oskam terecht aan de kraam aan de weg. Op andere dagen zijn de asperges ook te vinden in de automaat naast de kraam.
Kiezen voor lokaal, Kiezen voor vers, Kiezen voor smaak
Na een fantastische ochtend verlaat ik de boerderij met een voldaan gevoel. Hier wordt een mooi lokaal product geteeld dat we massaal zouden moeten omarmen. Deze asperges zijn uniek, lokaal geteeld, supervers en ook qua smaak niet te vergelijken met de gangbare asperges. Ga dat dus vooral een keer proeven!

Weekendtip:

Als je de kromme rijn asperges wil proeven moet je snel gaan. Eind juni is het aspergeseizoen weer voorbij. Als je van fietsen houdt, kun je deze fietsroute (link) doen, je komt dan bij Werkhoven langs de kraam van Wim Oskam. Meer info vind je op https://www.wimoskamfruit.nl/

Kromme Rijn Asperges Wim Oskam Werkhoven

Kromme Rijn asperges; je eet ze met plezier en met respect

Wil je iets echt bijzonders eten? Proef dan de Kromme Rijn Asperges (ze zijn niet krom 😉 ) van Wim Oskam uit Werkhoven.

DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

pompoen ovenschotel
Ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Bloemkoolsoep
Maaltijdsoep

Bloemkoolsoep, gooi het kookwater nooit weg!

Tarte Tatin van rode bietjes
Lunch

Tarte Tatin van rode bietjes

Pompoen havermout wafels
Recepten

Pompoen havermout wafels

Pompoen met bietjes uit de oven
Bijgerecht

Pompoen met bietjes uit de oven

Spitskool met miso
Bijgerecht

Spitskool met miso uit de wok; o, van zelf gesneden spitskool

Bloemkoolsalade
Salade

Bloemkoolsalade met Broccocress

Oesterzwammen
Specials

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Een groot stuk vlees serveren, maar niet ingewikkeld? Een gehaktbrood met verse kruiden zet je zo op tafel, en mislukken kan bijna niet!

Check het recept of lees de info
pompoen ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen