Kromme Rijn asperges? Jazeker! Asperges groeien allang niet meer alleen in Limburg, maar vandaag heb ik wel een heel bijzonder verhaal. Een verborgen pareltje. Ik ben te gast bij een fantastisch fruitteeltbedrijf tussen Werkhoven en Odijk. En naast fruit worden daar ook asperges geteeld. Wim Oskam, de trotse eigenaar van dit bedrijf, vertelt en ik ga met Herman asperges steken. Zo kom ik alles te weten over een fantastisch product.
Aan de Kromme Rijn
Laten we eerst even uitleggen wat de Kromme Rijn is. We hebben het over een riviertje tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht. Onderweg passeert de Kromme Rijn de plaatsen Cothen, Werkhoven, Odijk en Bunnik. Vroeger was dit een deel van de Romeinse grens. Een rivier met een rijke historie en bij toeristen is die omgeving erg in trek.
Kersenstreek
Als je in de auto stapt en binnendoor van Wijk bij Duurstede naar Utrecht rijdt, zul je al snel de conclusie trekken dat hier kersen groeien. Kersen? We hadden het over asperges toch? Dat klopt helemaal. Je vindt in deze omgeving best veel fruit- en vooral kersentelers. Maar als je dan op je route bij Werkhoven komt, kom je ook asperges tegen, en dat is op z’n minst opmerkelijk.
Asperges uit de klei
Wim Oskam teelt asperges op kleigrond. Dat is echt bijzonder (we noemden het aan het begin al een verborgen pareltje) want normaliter groeien asperges alleen in zandgrond.
Wim heeft lang geleden besloten om hier asperges te telen. Dat kan nauwelijks op kleigrond, maar door het slib van de Kromme Rijn kan het hier wel. De grond op dit stukje land dat strak tegen de Kromme Rijn ligt is geploegd, geploegd en nog eens geploegd. Vervolgens is daar het slib van de Kromme Rijn over verdeeld, en daarin teelt Wim nu zijn Asperges.
Noeste arbeid
Wie denkt dat die asperges met een grote machine even uit de grond getrokken worden, heeft het helemaal mis. Ik liep een ochtend mee bij het steken van de asperges en ontdekte dat dit een behoorlijk intensieve bezigheid is, weliswaar onder een strakblauwe lucht en het opkomende zonnetje, maar je moet best een beetje kennis van zaken hebben.
De witte Kromme Rijn asperges worden hier met de hand gestoken. Eén voor één. Dat gaat niet heel hard, maar toch wordt er zo’n 10 kilo per uur gestoken. En dat dagelijks. Bij warm weer stijgt de opbrengst met ongeveer 40%. Dus terwijl je in de warmte de asperges uit de grond steekt, weet je ook dat het er morgen nog veel meer zijn.
Met de steker en een mand (video) worden de asperges dus één voor één uit de grond gestoken. En dat is precisiewerk. Want je mag de asperge niet beschadigen en dan moet hij ook nog eens op de juiste lengte gestoken worden. Kort gezegd, hij moet precies in de kist passen. Als je dan een mand vol geplukt hebt moet je die legen in een dichte kist. Licht is namelijk funest voor de witte asperge. Door licht krijgt de asperge heel snel een paarse roze kleur en dat wil je voorkomen.
Zo groeien de asperges hier
Kromme Rijn Asperges worden hier dus geteeld in het slib van de Kromme Rijn. Doordat daar nog 40% klei in zit is het relatief zwaar om de asperge eruit te halen. Je kunt ze makkelijker uit zandgrond steken.
In de video zie je zowel witte als zwarte zeilen. De witte zeilen zijn de standaard. Maar de asperges groeien sneller in de aspergeruggen waar zwart zeil op ligt. Zwart trekt zonlicht aan, en daarmee worden de bedden warmer.
Van zo’n aspergeveld kunnen ze 10 jaar asperges steken. Daarna moet het 3 jaar braak liggen.
Koelen, nathouden, sorteren, schillen
Na het steken worden de asperges gekoeld, nat gemaakt, gesorteerd en eventueel geschild. Ook daar gaat weer best wat tijd in zitten.
Verkoop aan huis
Die prachtige, verse en smaakvolle witte asperges worden vervolgens niet met grote vrachtwagens naar de supermarkt getransporteerd. Nee, 70 % van de oogst wordt gewoon aan huis verkocht. Een superkorte keten dus, en verser dan dat ga je ze niet krijgen. Op vrijdag en zaterdag kun je bij Wim Oskam terecht aan de kraam aan de weg. Op andere dagen zijn de asperges ook te vinden in de automaat naast de kraam.
Kiezen voor lokaal, kiezen voor vers, kiezen voor smaak!
Na een fantastische ochtend verlaat ik de boerderij met een voldaan gevoel. Hier wordt een mooi lokaal product geteeld dat we massaal zouden moeten omarmen. Deze asperges zijn uniek, lokaal geteeld, supervers en ook qua smaak niet te vergelijken met de gangbare asperges. Ga dat dus vooral een keer proeven!
Weekendtip:
Als je de kromme rijn asperges wil proeven moet je snel gaan. Eind juni is het aspergeseizoen weer voorbij. Als je van fietsen houdt, kun je een fietsroute (link) doen, je komt dan bij Werkhoven langs de kraam van Wim Oskam. Meer info vind je op https://www.wimoskamfruit.nl/
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.