Lekker Tafelen ontdekt Zeeland – Vandaag was Lekker Tafelen on tour met een volledig persgezelschap in Zeeland langs diverse producenten afkomstig uit de Zeeuwse wateren én de Zeeuwse klei.
Adri & Zoon: vis-totaalleverancier
We begonnen met een rondleiding bij Adri & Zoon, een totaalleverancier op het gebied van vis met een voorkeur voor Zeeuwse producten. Mosselliefhebbers kennen ze waarschijnlijk vooral van hun heerlijke mosselen, maar ze leveren echt van alles. Eindeloos veel gewilde Franse oesters – terwijl wij de Zeeuwse oesters al zo lekker vinden-, maar ook veel zalm, allerlei wokkels en kokkels en alles wat uit de zee komt, mits goed van kwaliteit. Opvallend: geen vislucht te bespeuren. Alles ruikt zoals verse vis hoort te ruiken: licht zilt, maar fris. Ze fileren met de hand, werken hard en met passie, en dat merk je. Een bedrijf waar Zeeland terecht trots op is.
Lamb Weston: friet in alle vormen en maten
Hierna togen we naar Lamb Weston, een half-Zeeuws, half-Amerikaans bedrijf dat nummer 2 op de wereld is in frietjes en nog veel meer diepgevroren aardappelproducten. In 1920 begonnen als een eenvoudige aardappelverkoper, is het bedrijf uitgegroeid tot een high-tech megaconcern. Ze leveren vooral aan food-klanten en horeca, maar liggen sinds kort ook in de schappen van de Jumbo en Albert Heijn met o.a. kringelfrietjes. En ja, we hebben het gevraagd: al hun producten worden gemaakt van échte aardappels.
Oesterkwekerij en proeverij De Oesterij
Tenslotte bezochten we de fantastische Oesterkwekerij en proeverij De Oesterij. Hier hebben we al eerder uitgebreid over geschreven, maar voor wie dit artikel over het hoofd heeft gezien, toch nog even de highlights. De Oesterij is 5 jaar geleden begonnen in Yerseke, bij de toen nog vervallen oesterputten. Oesterputten zijn grote rechthoekige waterbakken, gelegen vlak achter de Oosterschelde, waarin de oesters, nadat ze zijn gesleept, liggen te verwateren. Dat klinkt armoedig, maar verwateren betekent in dit geval, dat ze hun zand, dat eventueel in de oester kan zitten, kwijt raken. Zodra ze daarin twee weken hebben gelegen, mogen ze worden opgevist en verwerkt voor gebruik. Verwerken? Ja u hoort het goed. oesters die je zo opvist, zitten vol pokken, en kleine schelpjes. Die worden handmatig verwijderd en ze worden stuk voor stuk gecontroleerd.
Een enthousiaste jonge ondernemer is bezig om de boel op te knappen en heeft er een heerlijke ruimte bij betrokken, waarin je oesters en andere visproducten uit de Zeeuwse wateren kunt proeven. Bij aankomst pruttelde al een grote pan heerlijk ruikende kreeftensoep, met hele kreeften er nog in. Om ook nog een stukje educatie te doen, zijn er rondleidingen en instructiefilmpjes over het leven en de vangst van de oester. Een echte aanrader om te bezoeken!