• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, april 13, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Love my Salad bloggers event 2016

door Marlene Stolte
in Lokale producten
0
0
Love my Salad bloggers event 2016

Love my Salad bloggers event 2016 – Sla, we eten het allemaal en zodra er weer een nieuwe trend is volgen we die massaal. Zo gingen we van de ouderwetse oma’s botersla om voor de ijsbergsla. Totdat de handige blaadjes rucola in een zak op het toneel kwamen en iedereen de ijsbergsla geen smaak vond hebben en vol voor de rucola (oftewel mosterdkruid en familie van de kool) ging. Producenten sprongen daar gretig op in en bedachten nog meer blaadjes in zakjes die ook als sla verkocht werden. Baby spinazie, snijbiet, waterkers, tatsoi vonden hun weg naar de zakjes slamelange met de meest prachtige namen, koelingen vol. Handig en snel, want men gooit het direct in een kom, vaak zonder het zelfs gewassen te hebben.

Hoeveel waste bij zakjes sla?

Ondertussen waren er toch ook weer mensen die de ouderwetse botersla weer herontdekten en begrepen dat je met een gewone krop sla veel langer een vers product in huis hebt. Want een zakje blaadjes is leuk, maar kan je niet een week laten liggen. De blaadjes in zo’n zakje worden snel slap en snotterig. Meteen opeten dus die zakjes en helaas, dat wat over is verdwijnt negen van de tien keer in de prullenbak, zonde.

Levende sla

Tussen het geweld van alle soorten sla melanges in zakjes zie je de laatste tijd gelukkig ook weer hele kroppen liggen. En wat mij betreft de mooiste ontwikkeling is de sla met kluit. Levende sla of living lettuce zoals het ook wel genoemd wordt. Niet in een pot, maar wel met de wortels er nog aan. Je zet de krop in een bakje, giet daar iedere dag wat water bij en plukt iedere keer wanneer je dat wilt een vers blaadje (of meer) van. Verser kan je het niet krijgen, tenzij je het zelf kweekt in de moestuin of op je balkon.

Kluitsla, nieuwe trend!

Kom maar door met deze trend en ja ik wil graag meer weten over deze kluitsla die ik zo op mijn aanrecht zet en waar ik zo nu en dan ook gewoon een blaadje van in mijn mond stop. Gewoon omdat het voor het grijpen staat en ik verschillende smaken ook echt kan proeven. Geef toe, is er iemand die ooit de verschillende blaadjes uit een zakje in zijn mond heeft gestopt om te proeven? Of ziet het er leuk uit en is dat de reden waarom het in een mandje gedaan wordt?

Love my Salad bloggers event

Love my salad is een initiatief van Rijk Zwaan, een groot familiebedrijf in de tuinbouwsector, en wil mensen inspireren om zoveel mogelijk creatief met groente aan de slag te gaan. Zij waren het dan ook die ons uitnodigden om eens een kijkje te nemen bij kluitsla-teler Boer den Hoedt in Ridderkerk. Hier wordt de sla op duurzame wijze geteeld. Regenwater (en daar hebben we de laatste tijd meer dan genoeg van) wordt opgevangen en gebruikt voor de teelt in de kas. Het water wordt keer op keer opnieuw gefilterd en opnieuw gebruikt, er is dus veel minder water nodig. Daarnaast hoeft er bijvoorbeeld geen onkruid bestrijd te worden en wordt er gebruik gemaakt van groene stroom. De plantjes groeien in goten, worden met kluit geoogst en gaan zo rechtstreeks naar de supermarkt.

Back to school

In een mooie oude schoolbus vertrokken we vanaf de Fenix Food Factory in Rotterdam richting Ridderkerk om daar oneindig veel sla plantjes te zien in alle stadia van de groei. De salatrio, de bekendste kluitsla met lollo rosso, lollo biondo en eikenbladsla in één kluit, rolde net van de band om richting supermarkt te gaan. Maar ook slasoorten die nog heel niet bekend zijn in Nederland en slasoorten die in ons land nog helemaal niet verkrijgbaar zijn en zo richting buitenland gaan worden hier geteeld. Of, en ja daar is hij weer, alleen voor de horeca.

De Salanova bijvoorbeeld, in een rode en groene botersla variant. Een botersla maar dan met ongeveer 3x meer blaadjes dan een gewone. Die kan je natuurlijk plukken, maar wanneer de wortelstronk wordt afgesneden vallen de blaadjes als een grote bloem uit elkaar, in één keer. Die uit het hart zijn het lekkerst wordt ons verteld en natuurlijk staat iedereen dat meteen uit te proberen. Deze kluitsla is (nog) niet te krijgen bij de supermarkt bij mij in de buurt, maar schijnt in grotere filialen wel beschikbaar te zijn. Binnen Salanova zijn er verschillende soorten, ook de eikenblad of frisée soorten bijvoorbeeld. Als iemand weet waar ik die als gewone consument kan krijgen, dan hoor ik dat graag. Wat een smaak!

Zelf aan de gang

Terug in de zaak 8 in de Fenix in Rotterdam gingen we, na presentaties van sla over de hele wereld en fotografietips, zelf aan de slag met de verschillende slasoorten. Erg fijn voorbereid door Lukas van Rechtstreex, dus alleen lekkere dingen uit schaaltjes pikken, een dressing maken (hoe doe je dat ook alweer….) en klaar was de salade. Mooie, knapperige sla heeft niet veel extra meer nodig.

Blijft het echt vers?

Soms een dag vergeten water te geven, maar nu, na een week staat mijn eikenbladsla nog steeds prachtig op het aanrecht en ik blijf maar plukken. Blaadje op mijn boterham, salade bij de kip, als garnering, die ook echt lekker is. Hoe moeilijk kan het zijn, groente eten? Niet dus!

Tags: Zuid-Holland
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Brasserie Nieuw Noord Rotterdam
Horeca

Brasserie Nieuw Noord in Rotterdam, frans en rauw

Langoest Rotterdam
Horeca

Vis eten bij Restaurant Langoest

The Park Bilderberg ode aan Escoffier
Horeca

Sterren koken Escoffier

The Park Bilderberg Week van de fantasie 19
Horeca

The Park Bilderberg zet je op het verkeerde been

Horeca

Een dag meelopen met Richard de Vries, chefkok The Park Bilderberg

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Spaanse lamskoteletten
Vleesgerechten

Spaanse Lamskoteletten

Kun je ze al ruiken, deze heerlijke, geroosterde Spaans gekruide lamskoteletten? Een echt zomers gerecht voor op de barbecue.

Lees verder
pasta salade met meloen

Pastasalade met meloen en lekker veel groenten

Broodje hamburger hawai

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Handige kooktips

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden – Kippenvleugeltjes zijn een heerlijke snack. Bij de borrel, gewoon tussendoor, of als onderdeel van...

Lees verder
schuimomelet

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Willianne op Avocado bewaren, inclusief handige aanschaftips
  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Frank van der Bolt op Scholrolletjes met Dijonaisesaus

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen