Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Master Blender workshop bij Camus Cognac; een onvergetelijke ervaring

Een reis door de Cognacstreek is voor liefhebbers van lekker eten en drinken niet compleet zonder een bezoek aan (een aantal) Cognachuizen. Ik bezocht (o.a.) Camus Cognac, een prachtig cognac huis, waar je hele betaalbare flessen, maar ook flessen kunt krijgen tot boven de € 3.000 het stuk. Camus bestaat sinds 1863 en inmiddels staat hier de vijfde generatie Camus aan het roer.

0 791

Master Blender workshop bij Camus Cognac; een onvergetelijke ervaring – Een reis door de Cognacstreek is voor liefhebbers van lekker eten en drinken niet compleet zonder een bezoek aan (een aantal) Cognachuizen. Ik bezocht (o.a.) Camus Cognac, een prachtig cognac huis, waar je hele betaalbare flessen, maar ook flessen kunt krijgen tot boven de € 3.000 het stuk. Camus bestaat sinds 1863 en inmiddels staat hier de vijfde generatie Camus aan het roer.


Camus, een indrukwekkend familiebedrijf

Bij Camus, het grootste nog als familiebedrijf bestaande cognac-huis, maken ze niet alleen zeer fraaie cognacs die je in hun prachtige winkel ter plekke kunt kopen, maar kun je ook terecht voor proeverijen, rondleidingen en…. de unieke workshop Master Blender. Tijdens deze twee uur durende workshop krijg je van de maître de chai, de keldermeester, van alles uitgelegd over de verschillende smaken die je in een vat kunt proeven en mag je vervolgens zelf aan de slag gaan om je eigen cognac samen te stellen (en mee te nemen). Het is geen goedkoop grapje (€ 128 – € 160, afhankelijk van het aantal personen), maar een overdonderende ervaring die je je hele leven niet zult vergeten.

Ga je mee naar het Paradijs?

Cognac kent geen edele vergelijkingen, nee, hierover spreekt men in Goddelijke taal. Ik mocht met keldermeester Frédéric Dezauzier mee naar het Paradijs: zo heten de (soms eeuwenoude) kelders waar de cognacvaten rustig liggen te wachten op hun bestemming. Vol zwartgeblakerde wanden waar de schimmels op zitten, die leven van de alcohol die continue uit de vaten verdampt bij het rijpen van de cognac. Het deel dat verdampt wordt ‘la part des anges’ oftewel: het deel voor de engelen genoemd. Schrik niet: per jaar verdampt zo’n 22 miljoen liter in de hele streek! Dorstige engeltjes.

Zelf cognac maken

We gaan een XO Cognac maken (Extra Old), die moet officieel minstens 6 jaar oud zijn, maar bij Camus hanteren ze een strengere norm: minstens 10 jaar. Ik krijg een aantal glazen uit verschillende vaten tussen de 10 en 38 jaar oud voor mijn neus. Niet alleen de leeftijd varieert, ook de ‘terroir’, de grond. Klei, kalk, silex, ligging, water, wind, zon; alles heeft invloed op de smaak en het karakter van de druiven.

Uit het vat, dan mag het nog geen cognac heten en hebben we het over eau de vie, levenswater. Want het vocht leeft, ademt alsof het longen heeft, en rijpt. Er is een interactie tussen de zuurstof en de eau de vie. Pas gemengd en in de fles is het cognac geworden en stopt het rijpingsproces.

Hoe proef je cognac?

Bij het proeven begin ik het een beetje te begrijpen. De ene eau de vie is wat ‘nerveuzer’, ademt alle kanten uit. Dan weer ruik je dit, en vervolgens weer iets anders. Hij blijft ook vooral voor en aan de zijkanten van de tong hangen. Prikkelend, vol leven. Een andere eau de vie is weer rustiger, het duurt even voordat hij zijn schoonheid prijsgeeft en blijft een lange nadronk geven. Zo proef ik zoals ik nog nooit heb geproefd.

Daarna is het sudderen geblazen: ik word aan mijn eigen lot over gelaten. Krijg pipetjes en schone glazen en mag de vier (of minder) verschillende eau de vies mengen zoals het mij goeddunkt. Ik begin voorzichtig, vind het heel spannend. De eerste samenstelling is best lekker, maar mist nog iets. Langzaam aan durf ik meer en tot slot kom ik tot een blend waarvan ik denk: deze is het! Niets meer aan doen.

Na deze spannende exercitie mag ik zelf uit de vaten gaan tappen om in de exacte verhoudingen een hele fles te vullen. Eerst nog behoedzaam mengen en vervolgens met een trechter gieten in een fraaie fles. Houten doosje erom en daar sta ik dan, trots.

Mijn naam en mengsel worden opgeschreven in het grote boek van Camus. Mocht mijn fles leeg zijn, kan ik altijd vragen om een nieuwe te blenden en op te sturen.  Met goud in mijn handen en beduusd van wat ik heb mogen meemaken loop ik met de grootste glimlach, die nog lang op mijn gezicht blijft staan, weer naar mijn volgende bestemming.

  • Camus Cognac
  • 29, Rue Marguerite de Navarre
  • 16100 Cognac
  • : +33 (0)5 45 32 72 96
  • website: camus.fr
  • openingstijden: ma t/m za: 14.00 – 18.00 uur – di t/m za: ook van 10.30 – 12.30 uur
  • boekingen: perret@camus.fr (Engels geen probleem)

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer