• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Master Blender workshop bij Camus Cognac; een onvergetelijke ervaring

door Redactie
in Lokale producten
0
0
Master Blender workshop bij Camus Cognac; een onvergetelijke ervaring

Master Blender workshop bij Camus Cognac; een onvergetelijke ervaring – Een reis door de Cognacstreek is voor liefhebbers van lekker eten en drinken niet compleet zonder een bezoek aan (een aantal) Cognachuizen. Ik bezocht (o.a.) Camus Cognac, een prachtig cognac huis, waar je hele betaalbare flessen, maar ook flessen kunt krijgen tot boven de € 3.000 het stuk. Camus bestaat sinds 1863 en inmiddels staat hier de vijfde generatie Camus aan het roer.

Camus, een indrukwekkend familiebedrijf

Bij Camus, het grootste nog als familiebedrijf bestaande cognac-huis, maken ze niet alleen zeer fraaie cognacs die je in hun prachtige winkel ter plekke kunt kopen, maar kun je ook terecht voor proeverijen, rondleidingen en…. de unieke workshop Master Blender. Tijdens deze twee uur durende workshop krijg je van de maître de chai, de keldermeester, van alles uitgelegd over de verschillende smaken die je in een vat kunt proeven en mag je vervolgens zelf aan de slag gaan om je eigen cognac samen te stellen (en mee te nemen). Het is geen goedkoop grapje (€ 128 – € 160, afhankelijk van het aantal personen), maar een overdonderende ervaring die je je hele leven niet zult vergeten.

Ga je mee naar het Paradijs?

Cognac kent geen edele vergelijkingen, nee, hierover spreekt men in Goddelijke taal. Ik mocht met keldermeester Frédéric Dezauzier mee naar het Paradijs: zo heten de (soms eeuwenoude) kelders waar de cognacvaten rustig liggen te wachten op hun bestemming. Vol zwartgeblakerde wanden waar de schimmels op zitten, die leven van de alcohol die continue uit de vaten verdampt bij het rijpen van de cognac. Het deel dat verdampt wordt ‘la part des anges’ oftewel: het deel voor de engelen genoemd. Schrik niet: per jaar verdampt zo’n 22 miljoen liter in de hele streek! Dorstige engeltjes.

Master Blender workshop bij Camus Cognac

Zelf cognac maken

We gaan een XO Cognac maken (Extra Old), die moet officieel minstens 6 jaar oud zijn, maar bij Camus hanteren ze een strengere norm: minstens 10 jaar. Ik krijg een aantal glazen uit verschillende vaten tussen de 10 en 38 jaar oud voor mijn neus. Niet alleen de leeftijd varieert, ook de ‘terroir’, de grond. Klei, kalk, silex, ligging, water, wind, zon; alles heeft invloed op de smaak en het karakter van de druiven.

Uit het vat, dan mag het nog geen cognac heten en hebben we het over eau de vie, levenswater. Want het vocht leeft, ademt alsof het longen heeft, en rijpt. Er is een interactie tussen de zuurstof en de eau de vie. Pas gemengd en in de fles is het cognac geworden en stopt het rijpingsproces.

Hoe proef je cognac?

Bij het proeven begin ik het een beetje te begrijpen. De ene eau de vie is wat ‘nerveuzer’, ademt alle kanten uit. Dan weer ruik je dit, en vervolgens weer iets anders. Hij blijft ook vooral voor en aan de zijkanten van de tong hangen. Prikkelend, vol leven. Een andere eau de vie is weer rustiger, het duurt even voordat hij zijn schoonheid prijsgeeft en blijft een lange nadronk geven. Zo proef ik zoals ik nog nooit heb geproefd.

Daarna is het sudderen geblazen: ik word aan mijn eigen lot over gelaten. Krijg pipetjes en schone glazen en mag de vier (of minder) verschillende eau de vies mengen zoals het mij goeddunkt. Ik begin voorzichtig, vind het heel spannend. De eerste samenstelling is best lekker, maar mist nog iets. Langzaam aan durf ik meer en tot slot kom ik tot een blend waarvan ik denk: deze is het! Niets meer aan doen.

Na deze spannende exercitie mag ik zelf uit de vaten gaan tappen om in de exacte verhoudingen een hele fles te vullen. Eerst nog behoedzaam mengen en vervolgens met een trechter gieten in een fraaie fles. Houten doosje erom en daar sta ik dan, trots.

Mijn naam en mengsel worden opgeschreven in het grote boek van Camus. Mocht mijn fles leeg zijn, kan ik altijd vragen om een nieuwe te blenden en op te sturen.  Met goud in mijn handen en beduusd van wat ik heb mogen meemaken loop ik met de grootste glimlach, die nog lang op mijn gezicht blijft staan, weer naar mijn volgende bestemming.

  • Camus Cognac
  • 29, Rue Marguerite de Navarre
  • 16100 Cognac
  • : +33 (0)5 45 32 72 96
  • website: camus.fr
  • openingstijden: ma t/m za: 14.00 – 18.00 uur – di t/m za: ook van 10.30 – 12.30 uur
  • boekingen: perret@camus.fr (Engels geen probleem)

 

Tags: Europa
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Friese nagelkaas met kaasmes
Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

hermit gin en oesters
Lokale producten

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen
Lokale producten

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen

Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719
Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

échte Arnhemse meisjes
Lokale producten

De enige échte Arnhemse meisjes

vegeten vis
Lokale producten

Trakteer jezelf eens op vergeten vis en neem er een (bok)biertje bij

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam
Lokale producten

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Deze friszoete rode kool stamppot met appel en ananas is door zijn kleur een feest om te zien en favoriet bij jong en oud.

Check het recept of lees de info
Ham-kaasrolletjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen