• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Bij de molenaar van Molen de Hoop in Zierikzee

door Redactie
in Lokale producten
0
2
Molen de Hoop Zierikzee

Bij de molenaar van Molen de Hoop in Zierikzee – Ik ben dol op molens, ze kenmerken voor mij het Nederlandse landschap. De meesten hebben alleen helaas hun functie verloren en zijn het slechts nog stille monumenten van een stoer verleden. Zo niet molen de Hoop in Zierikzee! Deze korenmolen is (weer) volledig operationeel en combineert traditionele én moderne technieken. Hier worden Zeeuwse vlegeltarwe, boekweitgrutten, spelt en rogge ambachtelijk én commercieel gemalen. En Lekker Tafelen ging er voor u langs.

Molen de Hoop doet zijn naam eer aan

Molen de Hoop staat midden in het centrum van Zierikzee en troont hoog uit boven de omliggende huizen. Hij stamt uit 1850. Nadat hij buiten gebruik raakte heeft de gemeente hem in de jaren ’70 aangeschaft voor de symbolische gulden en laten opknappen. Aanvankelijk zou molenaar Teun van der Bok hem voor de sier laten draaien, maar hij kreeg er lol in om ook echt graan te gaan malen. Hij wilde geen ‘glamourmolen’, zoals hij het noemde. Maar daar komt wel veel meer bij kijken dan gewoon wat graankorrels tussen twee stenen te krijgen en de molen op wind te laten draaien! Sinds 1993 wordt bij deze molen weliswaar ambachtelijk, maar ook commercieel koren gemalen. Gepassioneerd vertelt Teun van der Bok over zijn vak.

Het graan komt in big-bags van 1000 kilo aan in de molen. Voor het kan worden gemalen, moet het nog van onzuiverheden worden voldaan. Dat gebeurt op de eerste etage. Alles schudt en draait er zodat het kaf letterlijk van het koren wordt gescheiden en tegelijkertijd steentjes en andere ongerechtigheden verdwijnen. Vroeger werd het graan met een katrol naar boven gehesen. Dat is een zwaar klusje. Daarom bedacht Teun een machinale oplossing. Via buizen waarin schoepjes zitten, wordt het graan naar boven gepompt.

Het schone graan moet vervolgens de juiste vochtigheid bevatten om goed gemalen te kunnen worden. En harde tarwe moet je voorkneuzen, zodat de eiwitten minimaal worden beschadigd.

De molenstenen

Na de schoonmaak wordt het graan nog twee etages hoger gebracht om vervolgens naar beneden te storten tussen de molenstenen en te worden vermalen. Wist je overigens dat er voor elke soort graan een andere molensteen is, met nét weer andere groeven? Door het constante malen, verdwijnen op den duur deze groeven. Dan moet de molenaar de loodzware steen opgetild krijgen en opnieuw de groeven inbeitelen. Een tijdrovend klusje.

Het draaien van de molen

Een molen aan de praat krijgen is een pittig en gevaarlijk klusje. Je moet zorgen dat je geen klap van de molenwiek krijgt! De kracht die er op de zeilen kan komen te staan is indrukwekkend. Gelukkig zit er een blokrem om en kan de molenaar met al zijn kracht de wieken weer tot stilstand krijgen, ook als het hard waait (wij waren hiervan getuigen). Om te zorgen dat de wieken niet té hard kan gaan draaien (en kapot gaan) zijn er remkleppen op de molenwieken geplaatst, net zoals bij een vliegtuigvleugel. Bij een bepaalde snelheid schieten ze eruit en zo remmen ze vanzelf wat af.

Molen de Hoop Zierikzee

Omdat er niet altijd wind staat…

Om ook te kunnen malen, wanneer er geen of onvoldoende wind staat, heeft Teun van der Bok ook nog een investering gedaan om elektrisch te kunnen malen. Een echte hybride dus. Het is mooi om te zien hoe historie en moderne techniek hier samen gaan.

Benieuwd geworden? Molen de hoop is elke zaterdag van 9.00 tot 12.00 geopend voor het publiek. In de zomermaanden zijn er uitgebreidere openingstijden. Je kunt er ook meteen verschillende soorten gemalen graan kopen.

Molen de Hoop

Lange Nobelstraat 43

4301 HD Zierikzee

Molen de Hoop is lid van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde

Tags: Zeeland
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Friese nagelkaas met kaasmes
Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

hermit gin en oesters
Lokale producten

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen
Lokale producten

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen

Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719
Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

échte Arnhemse meisjes
Lokale producten

De enige échte Arnhemse meisjes

vegeten vis
Lokale producten

Trakteer jezelf eens op vergeten vis en neem er een (bok)biertje bij

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam
Lokale producten

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

Reacties 2

  1. T. Kroon says:
    2 jaar geleden

    Beste molenaar,

    Als beginnende broodbakker heb ik de volgende vragen over Molenkoren Speciaal. Ik heb zo’n zak van 1 kg gekocht en op het etiket staat dat het een 50% mix is. Betekent dit dat ik zelf geen gist meer hoef toe te voegen (en alleen bloem)? Als ik nog wel gist moet toevoegen, hoeveel dan?
    Moeten daarbij nog 300 ml water, 3 eetlepels olie en een eetlepel suiker worden toegevoegd?

    Bij voorbaat dank voor uw antwoorden, met groet,

    T. Kroon

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Wij zijn geen molenaar ? Het is verstandig om voor deze vraag de molenaar zelf te benaderen. Adresgegevens en telefoonnummer vindt u hier: https://www.google.com/search?q=molen+de+hoop+zierikzee&oq=molen+de+hoop+zierikzee

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen