Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bij de molenaar van Molen de Hoop in Zierikzee

Een kijkje bij het prachtige ambacht van de molenaar. Molen de Hoop in Zierikzee is een korenmolen, aangesloten bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde.

0 965

Bij de molenaar van Molen de Hoop in Zierikzee – Ik ben dol op molens, ze kenmerken voor mij het Nederlandse landschap. De meesten hebben alleen helaas hun functie verloren en zijn het slechts nog stille monumenten van een stoer verleden. Zo niet molen de Hoop in Zierikzee! Deze korenmolen is (weer) volledig operationeel en combineert traditionele én moderne technieken. Hier worden Zeeuwse vlegeltarwe, boekweitgrutten, spelt en rogge ambachtelijk én commercieel gemalen. En Lekker Tafelen ging er voor u langs.


Molen de Hoop doet zijn naam eer aan

Molen de Hoop staat midden in het centrum van Zierikzee en troont hoog uit boven de omliggende huizen. Hij stamt uit 1850. Nadat hij buiten gebruik raakte heeft de gemeente hem in de jaren ’70 aangeschaft voor de symbolische gulden en laten opknappen. Aanvankelijk zou molenaar Teun van der Bok hem voor de sier laten draaien, maar hij kreeg er lol in om ook echt graan te gaan malen. Hij wilde geen ‘glamourmolen’, zoals hij het noemde. Maar daar komt wel veel meer bij kijken dan gewoon wat graankorrels tussen twee stenen te krijgen en de molen op wind te laten draaien! Sinds 1993 wordt bij deze molen weliswaar ambachtelijk, maar ook commercieel koren gemalen. Gepassioneerd vertelt Teun van der Bok over zijn vak.

Het graan komt in big-bags van 1000 kilo aan in de molen. Voor het kan worden gemalen, moet het nog van onzuiverheden worden voldaan. Dat gebeurt op de eerste etage. Alles schudt en draait er zodat het kaf letterlijk van het koren wordt gescheiden en tegelijkertijd steentjes en andere ongerechtigheden verdwijnen. Vroeger werd het graan met een katrol naar boven gehesen. Dat is een zwaar klusje. Daarom bedacht Teun een machinale oplossing. Via buizen waarin schoepjes zitten, wordt het graan naar boven gepompt.

Het schone graan moet vervolgens de juiste vochtigheid bevatten om goed gemalen te kunnen worden. En harde tarwe moet je voorkneuzen, zodat de eiwitten minimaal worden beschadigd.

De molenstenen

Na de schoonmaak wordt het graan nog twee etages hoger gebracht om vervolgens naar beneden te storten tussen de molenstenen en te worden vermalen. Wist je overigens dat er voor elke soort graan een andere molensteen is, met nét weer andere groeven? Door het constante malen, verdwijnen op den duur deze groeven. Dan moet de molenaar de loodzware steen opgetild krijgen en opnieuw de groeven inbeitelen. Een tijdrovend klusje.

Het draaien van de molen

Een molen aan de praat krijgen is een pittig en gevaarlijk klusje. Je moet zorgen dat je geen klap van de molenwiek krijgt! De kracht die er op de zeilen kan komen te staan is indrukwekkend. Gelukkig zit er een blokrem om en kan de molenaar met al zijn kracht de wieken weer tot stilstand krijgen, ook als het hard waait (wij waren hiervan getuigen). Om te zorgen dat de wieken niet té hard kan gaan draaien (en kapot gaan) zijn er remkleppen op de molenwieken geplaatst, net zoals bij een vliegtuigvleugel. Bij een bepaalde snelheid schieten ze eruit en zo remmen ze vanzelf wat af.

Omdat er niet altijd wind staat…

Om ook te kunnen malen, wanneer er geen of onvoldoende wind staat, heeft Teun van der Bok ook nog een investering gedaan om elektrisch te kunnen malen. Een echte hybride dus. Het is mooi om te zien hoe historie en moderne techniek hier samen gaan.

Benieuwd geworden? Molen de hoop is elke zaterdag van 9.00 tot 12.00 geopend voor het publiek. In de zomermaanden zijn er uitgebreidere openingstijden. Je kunt er ook meteen verschillende soorten gemalen graan kopen.

Molen de Hoop

Lange Nobelstraat 43

4301 HD Zierikzee

Molen de Hoop is lid van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer