• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

door Redactie
in Lokale producten
0
6
Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp – Wij hopen echt dat jullie de Opperdoezer ronde kennen. Het is de aardappel die van juni tot eind oktober verkrijgbaar is en die geteeld wordt in het Noord-Hollandse (je raadt het niet!!!) Opperdoes. Deze aardappel wordt wel de Mercedes onder de aardappelen genoemd en dat is geen reclame voor de autofabrikant, maar een ode aan deze bijzondere aardappel. De traditie leert dat je ze eet met jonge worteltjes en een klontje roomboter. Maar die traditie kreeg voor mij een heel andere betekenis toen ik het dorpje Opperdoes opzocht. Dit stond al tijden op mijn bucketlist (ja, ik heb er ook één) en op 3 juli 2017 kwam het toevallig zo uit om er eens langs te rijden. Ik viel met m’n neus in de (room)boter en mocht het rooien van de aardappelen ter plekke ervaren.

Beschermde oorsprongsbenaming

Voor ik mijn verhaal verder afmaak wil ik even dit kwijt. De Opperdoezer ronde heeft een zogezegde B.O.B. wat staat voor Beschermde OorsprongsBenaming. Even duidelijker… dit is wat we een rasecht streekproduct mogen noemen. De Opperdoezer Ronde wordt nog altijd met de hand gerooid en mag alleen Opperdoezer Ronde heten als deze in of direct om Opperdoes geteeld is. Het is maar dat je het even weet.

De trots van het dorp Opperdoes

Als je in het seizoen het dorp Opperdoes in rijdt voel je de trots direct. Om Opperdoes heen worden aardappelen gerooid, maar als je niet beter weet valt dit nauwelijks op. Maar als je in Opperdoes zelf aan komt kun je er niet meer omheen. Achter het plaatsnaam bord worden aardappelen gerooid, er staan kisten langs de weg, je ziet oude tractoren en waar je in de Betuwe het bord “KERSEN TE KOOP” veelvuldig ziet, zie je hier de borden “OPPERDOEZERS TE KOOP”.  Wie verder rijdt ontdekt ook het bijzondere station Opperdoes. Hier langs vervoert een oude stoomtrein toeristen van Hoorn naar Medemblik. De nostalgie spat ervan af, maar wat ik me op dat moment direct afvraag is of al die toeristen ook echt weten welk bijzondere verhaal er echter dit drop schuil gaat. Vanaf nu is het hier te vinden want ik besloot uiteraard op zoek te gaan.

54 jaar ervaring

Zoals ik al zei, ik viel met mijn neus in de (room)boter. Langs de weg werden aardappels gerooid. Ik parkeerde mijn auto en maakte kennis met de teler. De maar liefst 71 jarige man stond daar in zijn blauwe overal, een petje op en ik stelde mezelf voor. Hier voor mij staat gewoon 54 jaar keiharde Opperdoezer Ronde ervaring.

Lachend zegt hij me dat ik even moet wachten op de jongens. Dit werk doe ik al een tijdje en meestal ontmoet ik dan een groep Polen. Maar hier niet. Een groep jeugd komt aanlopen en verteld me dat zij hier al een aantal jaren aardappels rooien. En, met de hand, zoals dat bij de Opperdoezer hoort. We stappen het land in een gaan aan de slag. Nadat ik mijn verhaal en mijn foto’s verzameld heb wordt me een kilo of 10 Opperdoezers toegestopt. Met een dikke glimlach verlaat ik dit dorp en vanaf vandaag eet ik met nog meer plezier een maaltje Opperdoezers.

 

aardappel

Een delicatesse

We zeiden het al, van juni tot oktober kun genieten van deze aardappel. Bewaar de Opperdoezer Ronde op een koele, vooral donkere en droge plaats buiten de koelkast. Ze zijn dan zo’n 4 tot 6 weken houdbaar. De aardappel behoort tot de vastkokende rassen. De aardappel valt dus niet stuk tijdens het koken en is daarmee geschikt voor zowel koken als bakken. Door de vorm zijn ze wat lastiger te schillen. Bovendien heeft de Opperdoezer een zeer dunne schil. Traditioneel worden deze aardappelen dan schoon geboend en vervolgens geschrapt. Kook ze dan in ruim water met wat zout in ca. 18 minuten gaar. Serveer de aardappeltjes met een schaaltje gesmolten roomboter. De aardappels dip je aan tafel in de gesmolten boter en het is dan spreekwoordelijk echt of er een engeltje over je tong piest.

In het dorp Opperdoes wordt deze aardappel gegeten met bospeen of bloemkool. De combinatie met “draadjesvlees” en een frisse, groene salade is echter ook zeker aan te raden. Maar je kunt er natuurlijk meer mee. Wat dacht je van een Opperdoezer aardappelsalade met Graskaas?

De VOILLING (gedicht)

Hier volgt een stuk uit het boek: ‘Wie Skroift die bloift‘ door Klaas Zwier

De Voiling

Wat zijn ze fijn, die Opperdoezer Ronden.
Wat zijn ze fijn, die Sluizen van weleer.
Wie is niet dol op Opperdoezer Ronden.Wie eens eet, die wil nooit and’re meer.
Er is geen plekje op aarde
waar men Ronden evenaarde in haar kwaliteit.
Zo vroeg zo lekker: een zeldzaamheid.
O waren niet de Ronden uitgevonden
dan zou ons dorp, het dorp van nu niet zijn.

(‘Wijze: Ach was ik maar…)

Dut was een versie uit de marktreveu van 1963 bai ’t zestigjarig bestaan van de voiling in Opperdoes.
Omdat er in de kop van Noord-Holland veul durpe en stede weest binne die ók een aigen voiling had hewwe, is ’t miskien welders mooi om deer wat over te skroiven en deur te geven an de generatie van op heden.

Deel384PinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Hasselback aardappels
Bijgerecht

Hasselback aardappels, je moet ze eens gemaakt hebben

Gevulde aardappelen met gorgonzola
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

gevulde aardappelen met spek en ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met spek en ui

Aardappelen bewaren
Kookschool

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

aardappelmuffins van geraspte aardappel
Bijgerecht

Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Reacties 6

  1. fred says:
    3 jaar geleden

    Fred waarom zie ik nergens de kilo prijs staan.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Wij verkopen geen aardappelen Fred, wij promoten ze alleen ? ?

      Beantwoorden
  2. brink bert says:
    4 jaar geleden

    is Opperdoes aardappelen het hele jaar te koop

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Nee, de Opperdoezer ronde is een echte seizoensaardappel. Ze worden van ongeveer juni tot eind september geoogst! Daarna houdt de verkrijgbaarheid snel op en zul je weer moeten wachten op het nieuwe seizoen.

      Beantwoorden
  3. Jaap zwaan says:
    4 jaar geleden

    Kleine verandering in de tekst er staat nl. Dat de aardappels met een klein beetje water moeten worden gekookt dit klopt dus niet.
    De aardappels moeten juist compleet onder water worden gekookt

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Klopt Jaap, daar zijn we het helemaal over eens. We hebben het direct ook even aangepast. Dank voor de alerte reactie!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen worden vaak gekookt in wijn, bier of visbouillon. In een gele curry moet je zeker ook eens proberen. Zo pittig als je zelf wilt.

Check het recept of lees de info
quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember

Fruitige roombotercake met peer en gember

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen