Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Scheermessen Trend Event

In het rijtje van mooie Zeeuwse streekproducten passen naast onder andere mosselen, oesters en Oosterscheldekreeft ook de scheermessen. Bereidingen als gegrild, gewokt, als tartaar, gebakken, gekookt, ingelegd zijn allemaal even heerlijk. Terecht een eigen event voor de scheermessen!

0 1.068

Scheermessen Trend Event – Toen ik aan een vriendin vertelde dat ik naar het eerste Scheermessen Trend Event ging, was de eerste reactie: “Maar jij doet toch iets met food?”. En langzaam kwam het besef dat ik het had over die lange schelpen, die je ook soms in hele trossen vindt langs het strand. Maar kan je die ook eten? Juist daarom vindt Zeeland dat er meer aandacht besteed mag worden aan dit mooie streekproduct. Want in het rijtje mosselen, oesters en Oosterscheldekreeft passen ook de scheermessen.

Bij toeval

In Kamperland bij Seafarm, met uitzicht op de Oosterscheldekering vond daarom het eerste Scheermessen Trend Event plaats. Een product dat, zo lees ik in de brochure die uitgedeeld wordt, bij toeval door kokkelschepen werden aangetroffen in de netten. Toen in 2004 de mechanische visserij op kokkels verboden werd en de schepen werkloos in de haven lagen ging men op zoek naar wat deze schepen met het gespecialiseerde vistuig kon doen. Mesheften werden opgevist en met wat aanpassingen was er een nieuwe (MSC gecertificeerde) visserij geboren.

Ze groeien vaak in ondiep water, vlak achter de branding en worden hoofdzakelijk gevist in de voordelta voor de Zeeuwse kust. De schelpen, die met een beetje fantasie lijken op een mesheft, staan rechtop op de zeebodem en hebben een scherpe rand, vandaar scheermes.

Lekker?

Maar zijn ze lekker? En zijn ze moeilijk klaar te maken? Een zevental koks heeft tijdens dit event laten zien dat de scheermes op hele verschillende manieren bereid kan worden. Gegrild, gewokt, als tartaar, gebakken, gekookt, ingelegd en allemaal even heerlijk. Een scheermes heeft maar heel kort een gaartijd nodig en is daarom zo klaar. Juist door de verschillende bereidingen op deze dag ontdek ik hoe veelzijdig deze schelpdieren zijn. De ene met een mooie crème van avocado, de ander met niet meer dan verse kruiden of met olie, peper en zout. Lekker dus!

Wil jij ook aan de slag met de scheermessen? Op de site van Zeker Zeeuws vind je de recepten gemaakt door de koks tijdens het event. Geen ingewikkelde recepten, maar gewoon thuis klaar te maken. Daarnaast vind je hierin nog wat meer feiten en weetjes over dit schelpdier dat inderdaad een eigen event verdient. Op naar volgend jaar!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer