Smullen in Wallonië; omgeving Luik – Al eerder schreef ik over de stad Luik, over de Luikse specialiteiten en plekjes waar je zeker even langs moet. Maar smullen kan je niet alleen in de stad zelf, de hele provincie Luik heeft plekken waar je smaakpapillen verleid worden. Zowel vlakbij de stad als wat verder weg weten de mensen uit Wallonië wat lekker is. Chocolade hoort natuurlijk bij, maar ook bieren, want net zoals in Nederlands vind je hier ook steeds meer bierbrouwers. Bijzondere kazen, zelfs een met een BOB, een Beschermde Oorsprongsbenaming. Daarnaast zijn er steeds meer wijnbouwers actief. Wijnbouwers die bijvoorbeeld hellingen waarop in de Middeleeuwen al wijnbouw plaatsvond, opnieuw zijn gaan bewerken.
Wijn en chocolade
Zoals bijvoorbeeld Jean Galler, die samen met zijn dochter Justine zijn droom van 40 jaar geleden nu laat uitkomen en flessen met zijn eigen wijn vult. Jean Galler is al jaren een bekende chocolatier in België en ook in Nederland zijn Galler chocolade producten verkrijgbaar. Maar op een gegeven moment wilde hij die andere droom eindelijk verwezenlijken, zijn eigen wijn. Wanneer wij bij zijn wijngaard aankomen, neemt hij ons eerst mee naar wat heuveltjes houtsnippers. Verbaasd kijk ik rond, wat heeft dit te maken met druivenstokken? Jean legt uit dat deze houtsnippers uiteindelijk de perfecte compost vormen voor druivenstokken. En inderdaad later zie ik de half vergane snippers op de bodem in de wijngaard liggen. Geen rare kunstmatige stoffen voor de bodem, maar puur natuur.
Wijnen uit België
Dat er dus niet alleen plat en bruisend water uit Chaudfontaine komt bewijst Domaine Septem Triones met zijn biologische wijnen. Dit gaat niet zomaar, je zet niet een ligstoel ernaast, pakt een boek en de druiven groeien vanzelf, zo bleek bijvoorbeeld tijdens de laatste onverwachte nachtvorst, laat in dit voorjaar. Er stonden toen een aantal nachten tussen de planten in de wijngaard grote tonnen met hout te branden om de druivenknoppen te beschermen. Dat is nachten doorhalen om de vuren brandend te houden. Helaas schat Jean dat toch een kwart van de verwachte oogst het niet gered heeft. Vergeleken met vorig jaar valt dat nog wel mee, toen heeft hij uiteindelijk maar 60 flessen kunnen bottelen. Met nog een chocolade imperium achter de hand zal hij het wel redden, maar het laat wel weer zien dat je niet “even” wijnboer wordt.
Een bijzondere wijngaard is Domaine Les Coteaux de la Légia, die gewoon in de stad ligt. Een mysterieuze grot en ondergrondse gangen liggen onder de steile heuvel, wilde venkel groeit direct naast de stokken en ondertussen kan je bij het rijtje huizen aan de overkant van de straat gewoon naar binnen kijken. Zijn beste wijn is uitverkocht dit jaar, maar hij hoopt dit jaar weer met een topper te komen. Maar ook hier heeft de late nachtvorst toegeslagen en zal de oogst minder dan verwacht zijn.
Varkensoortjes en andere historische gerechten
Van Middeleeuwse wijngaarden naar recepten en gerechten uit de historie. Vlak bij Luik ligt het Préhistomuseum met daarbij het Archéorestaurant. Op de 30 hectare van het museum kan je wel een dag zoet zijn, maar ik ben hier voor het eten. Chef Pierre Leclercq heeft niet alleen een passie voor eten, maar is ook historicus. Archieven vol heeft hij doorgespit op zoek naar recepten, van de Romeinse tijd tot de Middeleeuwen. Die serveert hij nu in het Archéorestaurant, waarbij hij zoveel mogelijk ook de oude technieken hanteert. Bladerdeeg bijvoorbeeld werd niet zoals nu gevouwen maar gerold. In Napels en Portugal wordt deze oude techniek soms nog gebruikt en bij dit restaurant natuurlijk ook.
Wij mochten onder andere de gepaneerde varkensoortjes proberen, maar, gelukkig, je kan er ook terecht voor een bizonburger of kip met salie en gember. Met frietjes natuurlijk!
Bezoek je ook het museum dan is het leuk te weten dat je ervoor kan kiezen pas te betalen wanneer je weer weggaat. De tijd die je in het museum was wordt dan gerekend. Heb je het naar je zin gehad en ben je lang gebleven, dan betaal je meer. Is dit museum toch niet echt jouw ding en ga je snel weg, dan betaal je minder.
Hervekaas
Een traditionele bereiding wordt ook nog steeds gebruikt voor het maken van de Hervekaas. Waren er ruim 60 jaar geleden nog 500 bedrijven waar de kaas geproduceerd werd, tegenwoordig zijn het er nog maar twee. De Fromagerie du Vieux Moulin is hiervan de enige die de Hervekaas bereidt op basis van rauwe melk. Een bacterie die alleen in deze regio, het land van Herve, in de grond zit, geeft het gras en hiermee de kaas zijn bijzondere smaak. De kazen worden niet gelakt, zoals onze boerenkazen, maar bedekt met een laag zout. De korst blijft daarom zacht. Een Hervekaas heeft een specifieke vorm, kubus, en geeft een behoorlijk flinke geur af. Koop je een kaas vraag dan of hij gevacumeerd kan worden anders ruik je hem, bij wijze van spreken, nog steeds wanneer hij allang op is. De pikante Herve had trouwens mijn voorkeur.
Chocoladeparadijs
Wat dacht je van 2800 vierkante meter alleen maar in het teken van chocolade, macarons en taartjes? Ik word daar heel gelukkig van! In Vervier vind je dat, namelijk La Chocolaterie van weer zo’n andere grote naam in de chocoladewereld, Jean-Philippe Darcis. Winkel, proeverij, terras, productieruimte, workshopruimte en, heel leuk, een museum over chocolade. Bezoek je het museum dan krijg je bij binnenkomst meteen drie bonbons om, terwijl je leert over de geschiedenis, meteen te proeven. Verder staan er in de winkel overal proefbakjes waarmee ik me wel even kon zoet houden.
Hier, maar ook op andere plekken, zie ik dat de hele route van de cacaoboon niet meer met 20 tussenhandelaren plaatsvindt. Het is belangrijk precies te weten waar de boon vandaan komt en dat de cacaoboer een eerlijke prijs krijgt voor zijn werk. De slogan “From bean to bar” (van boon tot reep) kom je daarom gelukkig op steeds meer plekken tegen.
Restaurant L’Air de Rien
In het dorpje Fontin, op zo’n 20 autominuten van Luik vind je het restaurant van Chef Stéphane Diffels. Een rauw restaurant, zonder opsmuk. Hier geen witte borden, golvende gordijnen of glimmende spiegels, maar lei, keien en hout. Stéphane is zo’n kok die ’s morgens de heuvels in loopt om ‘wild’ te plukken, kruiden, zuring of wat er maar in het seizoen is en hij kan gebruiken. Om jaloers op te worden! Hij werkt daarnaast vooral samen met kleine lokale bedrijven. Er is geen menukaart, maar keuze uit een aantal gangen waarbij je je laat verrassen. Natuurlijk met de mogelijkheid van een bijpassend wijnarrangement van voornamelijk kleine wijndomeinen.
Stéphane is een van de chefs die zich heeft aangesloten bij het collectief Generation W. Een groep chefs die Wallonië weer gastronomisch op de kaart willen zetten. Hierbij wordt veelal gebruik gemaakt van streekproducten. Naar dit restaurant ga je niet voor een biefstuk met champignonsaus, maar voor mooie gerechtjes, gemaakt met het liefst producten uit de buurt. Het zuring-dille ijs was mijn absolute favoriet!
Smullen in Wallonië, doen?
Wanneer ik aan de Ardennen dacht, dan was de omgeving van Luik niet de regio die naar boven kwam. Verder richting Luxemburg, daar waar de Ourthe stroomt en je met je voeten in het water kan genieten van de natuur, is wat ik bedacht bij de Ardennen. En dan is het fijn wanneer mensen je de andere mooie plekken wijzen, plekken waar je zelf niet zo snel naar toe zou gaan. De prachtige heuvels en natuur die ik zo associeer met de Ardennen beginnen net buiten de stad, Sterker nog, als je in de stad de trappen trotseert heb je dat eerste mooie uitzicht al in je zak zitten. En die Ourthe, die komt gewoon bij Luik in de Maas uit.
De streek rond Luik zit vol met wijngaarden, bierbrouwerijen, kaasboerderijen en plekken waar je de lekkerste chocolade kan proeven. Streekproducten zoet of hartig, bbq-plekken, restaurants en terrasjes, alles voor een lekkerbek is hier te vinden. En op heel veel plekken kan je proeven en binnenkijken. En dat Frans? Ach met handen en voeten kom je een heel eind.
Smaakroutes in de provincie Luik
Het bureau van Toerisme van de provincie Luik heeft een heel leuk boekje samengesteld met vier smaakroutes: wijn, bier, kaas en chocolade. Dit is aan te vragen op www.liegetourisme.be. Kan je niet wachten, de brochure is ook te downloaden. Buiten dit boekje met de smaakroutes kan je bij Toerisme België in Nederland natuurlijk ook terecht voor al je andere vragen. Hoef je ook niet op je Frans te oefenen.
Heb je zin gekregen om ook eens de regio te bekijken, kijk dan ook op de website www.ouftitourisme.be. Hier kan je jouw accommodatie, toegangstickets voor musea, theater of festivals, chocoladeworkshops, kano en al wat er nog meer te doen is in de regio Luik in één keer reserveren. ‘Oufti’ is trouwens een Waals stopwoordje specifiek rond de regio Luik. Vergelijk het met bijvoorbeeld ‘oh’, ‘hè’, ‘goh’ ‘jee’ of het Vlaamse ‘amai’. Ben je in de regio dan zal je het zeker voorbij horen komen.
Meer adressen en informatie:
Préhistomuseum en Archéorestaurant
Rue de la Grotte 128, Flemalle
http://www.prehisto.museum/?lang=nl
Wijngaard Domain Septem Triones
Rue des Anglais 30C, Chaudfontaine
www.septemtriones.be
Wijngaard Domaine Les coteaux de la Légia
Rue Haute 45, Ans
www.lescoteauxdelalegia.be
Hervekaas Fromagerie du Vieux Moulin
Sur la Commune 14, Herve
www.fromagerie-du-vieux-moulin.be
La Chocolaterie Darcis
Esplanade de la Grâce 1, Verviers
www.darcis.com/chocolaterie
Restaurant L’Air de Rien
Chemin de la Xhavée 23
www.lairderien.be/nl/