• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juni 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu is nieuwe, lokale smaakmaker

door Redactie
in Lokale producten
0
2
Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu Soy Sauce

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu is nieuwe, lokale smaakmaker – Pure passie, dat is het juiste woord. Wij mochten aanwezig zijn bij de lancering van een uniek Nederlands product. Tomasu Soy Sauce oftewel Sojasaus uit Rotterdam wordt op de markt gebracht door een Rotterdams vriendencollectief met de naam BoerBakkerBert. De naam schetst wie ze zijn. Gedreven jonge kerels die met heel veel passie gewerkt hebben om de Tomasu Soy Sauce op de markt te brengen.

Sojasaus uit Rotterdam

Lokaal? Voor sojasaus heb je sojabonen nodig. Die komen niet uit Nederland. Nou, inmiddels wel! Deze mannen hebben het voor elkaar gekregen om sojabonen naar Nederland te brengen. Inmiddels worden ze met hulp van de universiteit van Wageningen, geteeld in de omgeving van Rotterdam.

Van Sojabonen uit de Hoeksche Waard

Uniek product

Tomasu de sojasaus uit Rotterdam is minimaal 24 maanden gerijpt. De sojabonen en de granen worden in Nederland geteeld en deze worden volgens een eeuwenoud Japans keizerlijk brouwproces in Rotterdam gebrouwen. Vijf jaren voorbereiding gingen eraan vooraf. Thoma Uljee (van oorsprong bakker) kwam aan het idee door het zien van een documentaire over de Amerikaanse Matt Jamie uit Louisville die sojasaus brouwt op bourbonvaten.

Het Rotterdamse vriendencollectief BoerBakkerBert brouwt nu in hun Rotterdamse brouwerij de soja in 30-50 jaar oude Schotse whiskybarrels volgens de eeuwenoude Japanse keizerlijke brouwmethode en ze fermenteren met kōji voor een authentieke sojasaus.

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu Soy Sauce
Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu Soy Sauce
BoerBakkerBert - Vriendencollectief uit Rotterdam
BoerBakkerBert – Vriendencollectief uit Rotterdam
Pure- en lokale ingrediënten
Pure- en lokale ingrediënten
Sojabonen uit de Hoeksche Waard
Sojabonen uit de Hoeksche Waard
Teelt van sojabonen in Nederland
Teelt van sojabonen in Nederland
Rotterdamse brouwerij Tomasu
Alle ingrediënten komen samen in de Rotterdamse Brouwerij van BoerBakkerBert
30-50 jaar oude Schotse wiskybarrels
De Sojasaus uit Rotterdam wordt gebrouwen in 30-50 jaar oude Schotse wiskybarrels volgens de eeuwenoude Japanse keizerlijke brouwmethode en gefermenteerd met kōji voor een authentieke sojasaus.

Zelfs het zout in de sojasaus wordt kritisch bekeken vanwege het natriumgehalte en de aanwezige algen.

Smaak door tijd

Tomasu, de sojasaus uit Rotterdam, krijgt minimaal twee jaar vatrijping. Het resultaat is een sojasaus met veel diepgang en een haast wijnachtige smaak die lang blijft rondzingen in de mond. Bert Mulder: “De diepte is het gevolg van rijping in de oude gebrande eiken whiskyvaten. Daarbij komen ook wat frisse tonen en een hint van iets wat nog het best te omschrijven is als paddenstoelen. De sojasaus barst van de umami, activeert andere aanwezige smaken heeft daarmee de potentie om een dirigent van je gerecht te worden. De afgelopen 2,5 jaar hebben we ruim 100 vaten gevuld van elk maximaal 125 liter. Het gaat dus om een kleine oplage, waarbij we alles met de hand doen. In onze beleving draait het allemaal om tijd en tijd is misschien wel ons belangrijkste ingrediënt. Zo is ook onze slogan ontstaan: BoerBakkerBert – Smaak door tijd.”

Tomasu is een NIET gepasteuriseerde sojasaus uit Rotterdam. Pasteurisatie beïnvloed smaak en is een no-go.

Verkrijgbaarheid

Tomasu is verkrijgbaar voor horeca en consument. Voor deze unieke sojasaus betaal je 20 euro voor een fles van 200 ml. Gezien de recente lancering is de sojasaus uit Rotterdam nu verkrijgbaar via de website www.tomasu.nl en zowel online als in de fysieke winkel van het Rotterdamse Foodelicious www.foodelicious.nl

DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Friese nagelkaas met kaasmes
Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

hermit gin en oesters
Lokale producten

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen
Lokale producten

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen

Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719
Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

échte Arnhemse meisjes
Lokale producten

De enige échte Arnhemse meisjes

vegeten vis
Lokale producten

Trakteer jezelf eens op vergeten vis en neem er een (bok)biertje bij

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam
Lokale producten

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

Reacties 2

  1. A. Tjon A Ten says:
    2 jaar geleden

    Heren, n.a.v. het programma Binnenstebuiten, heb ik een aantal vragen over het vaardigen van jullie sojasaus.
    O.a. of de ingrediënten die jullie gebruiken zuiver natuurlijk zijn of niet. Of er ook toevoegingen zijn m.b.t. E-nummers.
    Ik hoop dan ook antwoord te krijgen.
    Bij voorbaat mijn dank.
    P.s. het was een zeer leuke uitzending.
    Met vriendelijke groet,
    Andy Tjon A Ten

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Deze vraag kunt u beter stellen bij de maker zelf. Hun website treft u hier: https://www.tomasu.nl/en/

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

15 − 9 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen