Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu is nieuwe, lokale smaakmaker

Sojasaus is Oosters toch? Niet meer! Een Rotterdams vriendencollectief onder de naam BoerBakkerBert brengt met Tomasu een lokale sojasaus op de markt. De enige microgebrouwen sojasaus uit Europa! Ontdek de sojasaus uit Rotterdam.

0 1.346

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu is nieuwe, lokale smaakmaker – Pure passie, dat is het juiste woord. Wij mochten aanwezig zijn bij de lancering van een uniek Nederlands product. Tomasu Soy Sauce oftewel Sojasaus uit Rotterdam wordt op de markt gebracht door een Rotterdams vriendencollectief met de naam BoerBakkerBert. De naam schetst wie ze zijn. Gedreven jonge kerels die met heel veel passie gewerkt hebben om de Tomasu Soy Sauce op de markt te brengen.

Sojasaus uit Rotterdam

Lokaal? Voor sojasaus heb je sojabonen nodig. Die komen niet uit Nederland. Nou, inmiddels wel! Deze mannen hebben het voor elkaar gekregen om sojabonen naar Nederland te brengen. Inmiddels worden ze met hulp van de universiteit van Wageningen, geteeld in de omgeving van Rotterdam.

Van Sojabonen uit de Hoeksche Waard

Uniek product

Tomasu de sojasaus uit Rotterdam is minimaal 24 maanden gerijpt. De sojabonen en de granen worden in Nederland geteeld en deze worden volgens een eeuwenoud Japans keizerlijk brouwproces in Rotterdam gebrouwen. Vijf jaren voorbereiding gingen eraan vooraf. Thoma Uljee (van oorsprong bakker) kwam aan het idee door het zien van een documentaire over de Amerikaanse Matt Jamie uit Louisville die sojasaus brouwt op bourbonvaten.

Het Rotterdamse vriendencollectief BoerBakkerBert brouwt nu in hun Rotterdamse brouwerij de soja in 30-50 jaar oude Schotse whiskybarrels volgens de eeuwenoude Japanse keizerlijke brouwmethode en ze fermenteren met kōji voor een authentieke sojasaus.

Zelfs het zout in de sojasaus wordt kritisch bekeken vanwege het natriumgehalte en de aanwezige algen.

Smaak door tijd

Tomasu, de sojasaus uit Rotterdam, krijgt minimaal twee jaar vatrijping. Het resultaat is een sojasaus met veel diepgang en een haast wijnachtige smaak die lang blijft rondzingen in de mond. Bert Mulder: “De diepte is het gevolg van rijping in de oude gebrande eiken whiskyvaten. Daarbij komen ook wat frisse tonen en een hint van iets wat nog het best te omschrijven is als paddenstoelen. De sojasaus barst van de umami, activeert andere aanwezige smaken heeft daarmee de potentie om een dirigent van je gerecht te worden. De afgelopen 2,5 jaar hebben we ruim 100 vaten gevuld van elk maximaal 125 liter. Het gaat dus om een kleine oplage, waarbij we alles met de hand doen. In onze beleving draait het allemaal om tijd en tijd is misschien wel ons belangrijkste ingrediënt. Zo is ook onze slogan ontstaan: BoerBakkerBert – Smaak door tijd.”

Tomasu is een NIET gepasteuriseerde sojasaus uit Rotterdam. Pasteurisatie beïnvloed smaak en is een no-go.

Verkrijgbaarheid

Tomasu is verkrijgbaar voor horeca en consument. Voor deze unieke sojasaus betaal je 20 euro voor een fles van 200 ml. Gezien de recente lancering is de sojasaus uit Rotterdam nu verkrijgbaar via de website www.tomasu.nl en zowel online als in de fysieke winkel van het Rotterdamse Foodelicious www.foodelicious.nl

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer