• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu is nieuwe, lokale smaakmaker

door Redactie
in Lokale producten
0
2
Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu Soy Sauce

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu is nieuwe, lokale smaakmaker – Pure passie, dat is het juiste woord. Wij mochten aanwezig zijn bij de lancering van een uniek Nederlands product. Tomasu Soy Sauce oftewel Sojasaus uit Rotterdam wordt op de markt gebracht door een Rotterdams vriendencollectief met de naam BoerBakkerBert. De naam schetst wie ze zijn. Gedreven jonge kerels die met heel veel passie gewerkt hebben om de Tomasu Soy Sauce op de markt te brengen.

Sojasaus uit Rotterdam

Lokaal? Voor sojasaus heb je sojabonen nodig. Die komen niet uit Nederland. Nou, inmiddels wel! Deze mannen hebben het voor elkaar gekregen om sojabonen naar Nederland te brengen. Inmiddels worden ze met hulp van de universiteit van Wageningen, geteeld in de omgeving van Rotterdam.

Van Sojabonen uit de Hoeksche Waard

Uniek product

Tomasu de sojasaus uit Rotterdam is minimaal 24 maanden gerijpt. De sojabonen en de granen worden in Nederland geteeld en deze worden volgens een eeuwenoud Japans keizerlijk brouwproces in Rotterdam gebrouwen. Vijf jaren voorbereiding gingen eraan vooraf. Thoma Uljee (van oorsprong bakker) kwam aan het idee door het zien van een documentaire over de Amerikaanse Matt Jamie uit Louisville die sojasaus brouwt op bourbonvaten.

Het Rotterdamse vriendencollectief BoerBakkerBert brouwt nu in hun Rotterdamse brouwerij de soja in 30-50 jaar oude Schotse whiskybarrels volgens de eeuwenoude Japanse keizerlijke brouwmethode en ze fermenteren met kōji voor een authentieke sojasaus.

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu Soy Sauce
Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu Soy Sauce
BoerBakkerBert - Vriendencollectief uit Rotterdam
BoerBakkerBert – Vriendencollectief uit Rotterdam
Pure- en lokale ingrediënten
Pure- en lokale ingrediënten
Sojabonen uit de Hoeksche Waard
Sojabonen uit de Hoeksche Waard
Teelt van sojabonen in Nederland
Teelt van sojabonen in Nederland
Rotterdamse brouwerij Tomasu
Alle ingrediënten komen samen in de Rotterdamse Brouwerij van BoerBakkerBert
30-50 jaar oude Schotse wiskybarrels
De Sojasaus uit Rotterdam wordt gebrouwen in 30-50 jaar oude Schotse wiskybarrels volgens de eeuwenoude Japanse keizerlijke brouwmethode en gefermenteerd met kōji voor een authentieke sojasaus.

Zelfs het zout in de sojasaus wordt kritisch bekeken vanwege het natriumgehalte en de aanwezige algen.

Smaak door tijd

Tomasu, de sojasaus uit Rotterdam, krijgt minimaal twee jaar vatrijping. Het resultaat is een sojasaus met veel diepgang en een haast wijnachtige smaak die lang blijft rondzingen in de mond. Bert Mulder: “De diepte is het gevolg van rijping in de oude gebrande eiken whiskyvaten. Daarbij komen ook wat frisse tonen en een hint van iets wat nog het best te omschrijven is als paddenstoelen. De sojasaus barst van de umami, activeert andere aanwezige smaken heeft daarmee de potentie om een dirigent van je gerecht te worden. De afgelopen 2,5 jaar hebben we ruim 100 vaten gevuld van elk maximaal 125 liter. Het gaat dus om een kleine oplage, waarbij we alles met de hand doen. In onze beleving draait het allemaal om tijd en tijd is misschien wel ons belangrijkste ingrediënt. Zo is ook onze slogan ontstaan: BoerBakkerBert – Smaak door tijd.”

Tomasu is een NIET gepasteuriseerde sojasaus uit Rotterdam. Pasteurisatie beïnvloed smaak en is een no-go.

Verkrijgbaarheid

Tomasu is verkrijgbaar voor horeca en consument. Voor deze unieke sojasaus betaal je 20 euro voor een fles van 200 ml. Gezien de recente lancering is de sojasaus uit Rotterdam nu verkrijgbaar via de website www.tomasu.nl en zowel online als in de fysieke winkel van het Rotterdamse Foodelicious www.foodelicious.nl

DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Friese nagelkaas met kaasmes
Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

hermit gin en oesters
Lokale producten

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen
Lokale producten

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen

Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719
Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

échte Arnhemse meisjes
Lokale producten

De enige échte Arnhemse meisjes

vegeten vis
Lokale producten

Trakteer jezelf eens op vergeten vis en neem er een (bok)biertje bij

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam
Lokale producten

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

Sukade Irish beef Parkheuvel (4)
Lokale producten

Sukade en Irish Beef, stoven in Parkheuvel

Reacties 2

  1. A. Tjon A Ten says:
    1 jaar geleden

    Heren, n.a.v. het programma Binnenstebuiten, heb ik een aantal vragen over het vaardigen van jullie sojasaus.
    O.a. of de ingrediënten die jullie gebruiken zuiver natuurlijk zijn of niet. Of er ook toevoegingen zijn m.b.t. E-nummers.
    Ik hoop dan ook antwoord te krijgen.
    Bij voorbaat mijn dank.
    P.s. het was een zeer leuke uitzending.
    Met vriendelijke groet,
    Andy Tjon A Ten

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Deze vraag kunt u beter stellen bij de maker zelf. Hun website treft u hier: https://www.tomasu.nl/en/

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen