Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Waddenvarkens; Zo zie je ze graag

Waddenvarkens krijgen de ruimte en het beste voer. Na een goed leven worden ze geslacht. Het resultaat: een perfect, eerlijk en lekker stukje vlees.

0 425

Waddenvarkens; Zo zie je ze graag – Hoe snel pak jij een karbonade of een speklap uit de koeling van de supermarkt? Gewoon zomaar een vraag die je weer even wakker kan schudden. Vlees is vaak verworden tot een artikel. Een beetje mens denkt verder en probeert een bewuste keuze te maken. Pak jij die karbonade of speklap uit de supermarkt? Bedenk dan goed wat je pakt. Daarvoor is een varken geslacht! Dat is al het eerste respect dat je voor een stukje vlees op zou moeten kunnen brengen. Vervolgens rijst de vraag of dat varken ook een goed leven heeft gehad. Heeft het dier zijn vrijheid gehad, is het dier correct behandeld en waar heeft dat varken van geleefd.


Van hobbyboer tot bekendheid

Bovenstaande vragen waren voor mij de reden om tijdens een fietstocht langs lokale telers, boeren en producenten in Groningen even een kijkje te nemen bij de waddenvarkens.We hebben het over het mooie ras, de Bonte Bentheimer. Maar het ras doet hier nog even helemaal niet ter zake. De Waddenvarkens zijn bijzonder omdat ze een bijzonder leven krijgen. De mens staat boven aan de ladder in de hierargie. Wij zijn deze dieren de baas, maar daarbij is het niet meer dan onze plicht om onze verantwoordelijkheid te nemen. Bij de waddenvarkens gebeurt dat ook!

Petra en Edwin hebben gezamenlijk drie kinderen en het waren deze kinderen die de vraag stelden…. heeft dit varkentje een leuk leven gehad? Het gevolg? Petra en Edwin gingen nadenken en kochten 3 biggen voor in hun ruime tuin. Wat zo klein begon is inmiddels uitgegroeid tot wat we nu waddenvarkens noemen. Het gezin heeft een enorme passie ontwikkeld voor deze dieren en de tuin is ondertussen te klein geworden. Ze houden de Bonte Bentheimer inmiddels op meerdere plekken, maar nog altijd met diezelfde passie. Van geboorte tot slacht wordt het dier gevolgd. Zelfs de transporten naar de slager doen ze zelf om onnodig dierenleed te voorkomen. Zo worden Petra en Edwin een bekendheid in de weide omtrek van Groningen.

Echt lekker en eerlijk vlees

De Bonte Bentheimers worden pas bij 18 maanden geslacht. In de reguliere varkenshouderijen worden ze al veel eerder geslacht. De varkens hebben een leven gehad in de modder, volledig in de vrije natuur. Deze varkens mag je met recht scharrelvarkens noemen. Ze voeren hoofdzakelijk granen, koolzaad, groente, fruit en hooi. Geen soja of andere gemanipuleerde voeders omdat wij denken dat dit niet goed is voor mens en dier. Alle voeders worden lokaal aangekocht waardoor er een duurzaam product ontstaat. Voer en bewegingsvrijheid hebben een directe uitwerking op de smaak van het vlees. Zelfs het proces bij de slager volgen ze zelf en het vlees wordt dan ook allemaal door de familie zelf verkocht. Voor zover we het een proces mogen noemen, het ligt van A t/m Z in handen van de familie.

Bofkippen

Naast de varkens houdt de familie ook nog een 100 tal kippen op eigen erf. Ook hiervoor geldt dat ze het gehele proces van A t/m Z zelf controleren en ook het vlees alleen in eigen beheer verkopen.

Limousine Runderen

Daarnaast verkopen Petra en Edwin nog eens vlees van Limousine runderen. Dit vlees komt van een boer in de omgeving. Een bedrijf waar de dieren op éénzelfde wijze behandeld worden.

Wij worden klant. Jij ook?

Ik had het grote geluk dat ik een kijkje mocht komen nemen op de plek waar deze dieren leven. Als blogger ben ik al vaker ergens wezen kijken, maar dit heeft diepe indruk op mij gemaakt. Knabbelend op een droge worst met knoflook van de waddenvarkens fietste ik echt happy weg. Door mijn fietstocht was ik niet in staat om vlees op dat moment mee te nemen. Ik ga alsnog met veel plezier een bestelling plaatsen. Ze versturen het vlees door heel Nederland, en ook jij kunt dus een bestelling plaatsen. We hopen dan ook dat we je hebben kunnen overtuigen, want met dit vlees heb je een eerlijk en lekker stukje vlees op je bord.

Bestellen doe je hier:

Waddenvarkens

Boerderijwinkel Uithuizermeeden
Langelandsterweg 121
9982TZ Uithuizermeeden
Tel. 0595-412109 / 06-37290475

– woensdag 14.00 tot 18.00 uur
– vrijdag 10.00 tot 18.00 uur
– zaterdag 10.00 tot 18.00 uur

Vismarkt Groningen

– Dinsdag en vrijdag 10.00 tot 17.00 uur.

Winkelhuis Leens

– maandag  13.00 tot 18.00 uur
– Dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 18.00 uur
– Zaterdag  10.00 tot 17.00 uur

Vincents winkel
Loopstukkenweg 4
9482VD Tynaarlo
tel. 0592-543199

– Maandag t/m vrijdag 13.00 tot 18.00 uur
– Zaterdag 9.00 tot 18.00 uur

En, gewoon online op waddenvarkens.nl

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer