Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Westlandpeppers, een geweldige ontdekking

3 873

Westlandpeppers, een geweldige ontdekking – Westlandpeppers is een bedrijf met een vestiging in de Lier en in ‘s Gravenzande dat pepers en paprika’s kweekt. Dat Hollandse telers paprika’s kweken, wist je waarschijnlijk al. Maar dat er in Nederland ook pepers gekweekt worden, wist je misschien nog niet. Jawel, er worden flink wat pepers gekweekt in Nederlandse kassen. Zo’n 10 tot 15 ha. in totaal beslaat deze teelt en Westlandpeppers is één van de hoofdrolspelers. Westlandpeppers rode en groene pepers Dikke kans dat je met de pepers die je in de supermarkt koopt een product van Westlandpeppers in handen hebt. Meestal gaat het dan om de “gewone” rode en groene pepertjes, maar sommige supermarkten verkopen ook een pepermix. Wie wel eens op zoek is naar een andere peper dan de ons allen bekende rode- en groene Spaanse pepers, bijvoorbeeld naar een Madame Jeanette, moet zich “behelpen” met zo’n pakje gemende pepers. Daar zit dan één Madame Jeanette in samen met een aantal andere pepersoorten die je eigenlijk niet wilde hebben. Onze supermarkten verkopen de pepersoorten helaas niet gescheiden, daar zien ze geen markt voor.


Hoe kwam ik bij Westlandpeppers terecht

Waar ooit prei en bloemkolen, druiven en perziken in de kassen groeiden, groeien nu paprika’s pepers en tomatillo’s. Paprika’s en pepers zoals wij die kennen vanuit de supermarkt, maar ook hele bijzondere soorten; soorten die onze supermarkten niet halen en die rechtstreeks naar het buitenland gaan. Ik was nou juist op zoek naar “bijzondere” pepers vanwege mijn interesse voor de Mexicaanse keuken. In de Mexicaanse keuken worden ongelofelijk veel verschillende pepersoorten gebruikt. De bekendste daarvan is de jalapeño peper, die je sinds enige tijd in glazen potjes kunt kopen in de supermarkten. Dan gaat het om ingemaakte jalopeño pepers en het is al heel wat dat we die tegenwoordig überhaupt kunnen kopen. Maar, vers is anders! Daarom was ik dolgelukkig toen ik ontdekte dat er nota bene een Nederlands bedrijf is dat die pepers teelt, dat je ze gewoon kunt kopen- gewoon vers, zoals ik ze hebben wil! Westlandpeppers heeft een eigen webshop waar bedrijven en particulieren de producten rechtstreeks kunnen bestellen: http://shop.westlandpeppers.com/.
poblano pepers en tomatillo'sWestlandpeppers teelt nog meer producten waar ik graag mee wilde werken en die ik voorheen nergens kon vinden: poblano pepers, habanero pepers en tomatillo’s. Aan tomatillo’s zal ik nog een apart hoofdstuk wijden; een geweldige vrucht die exemplarisch is voor de Mexicaanse keuken. Het trieste is, dat er in heel Nederland maar één Mexicaans restaurant is (voor zover ik weet) dat de moeite neemt om salsa van verse tomatillo’s te maken. De rest werkt liever met industrieel vervaardigde sausjes uit flesjes. Het TexMex restaurant dat zelf “salsa verde” maakt van verse tomatillo’s, een must in de Mexicaanse keuken, heet dan ook Tomatillo

Een bezoekje aan Westlandpeppers

Afijn, na het ontdekken van de webshop heb ik direct pepers en tomatillo’s besteld bij Westlandpeppers. De bestelling werd keurig en snel bezorgd en daarna heb ik me helemaal uit kunnen leven op Mexicaanse recepten; geweldig om zelf verschillende verse salsa’s te kunnen maken van tomatillo’s en te kunnen proeven hoe een poblano nou echt smaakt! Vervolgens heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ik een bezoekje mocht komen brengen aan Westlandpeppers …en dat mocht!
Westlandpeppers, een geweldige ontdekking-Pieter BoekesteinPieter Boekestein, een van de drie broers van het bedrijf, heeft mij een rondleiding gegeven door alle kassen en me zoveel over pepers en paprika’s verteld dat mijn oren er nu nog van tuten, super! Ik heb links en rechts foto’s genomen van al die verschillende soorten pepers en paprika’s die je daar in de kassen ziet. Want, hoewel mijn persoonlijke interesse voor Westlandpeppers primair ligt bij de Mexicaanse pepers, doe ik ze te kort als ik het alleen maar over die Mexicaanse pepers en tomatillo’s heb. Ze kweken er namelijk nog véél meer pepers.
The Bubblegum 7 Potde experimentele pepers
Een beroemde pepersoort uit Spanje bijvoorbeeld: Pimientos de Padrón, die als tapas geserveerd wordt, de hete rawit, de Serrano pepers, diverse soorten (milde) Turkse pepers enzovoort.Er waren soorten bij waar ik zelfs nog nooit van gehoord had, zoals de Bubblegum 7 Pot en soorten waarvan ik de naam wel ken, maar die ik toch nog nooit in het echt gezien had zoals bijvoorbeeld de Naga Jolokia.
Waar ik al flabbergasted was bij het zien van al die peper soorten, waren er ook nog allemaal paprikasoorten om te bekijken. Ook op het gebied van de paprikateelt staat men niet stil, er worden telkens nieuwe soorten ontwikkeld. Westlandpeppers heeft bijvoorbeeld het kwekersrecht voor een zaadloze snackpaprika. Een kwekersrecht ergens voor hebben, is net zoiets als een patent op iets hebben. Het betekent zoveel als dat die paprikasoort, die trouwens op geheel natuurlijke wijze tot stand is gekomen, van hen is en dat niemand die zomaar mag namaken en/of verkopen.

Pepers en de Scovilleschaal

Over de hele wereld worden pepers (en paprika’s) gegeten. Ieder land heeft zo zijn eigen favoriete pepersoorten. Men kiest niet alleen voor een bepaalde pepersoort vanwege de pittigheid, maar ook vanwege de smaak die ze hebben of vanwege de vorm, vanwege de dikte van de schil of vanwege de kleur. Hoe heet een peper is, wordt uitgedrukt met behulp van een gestandaardiseerde schaal: de Scovilleschaal. Deze schaal is in 1912 ontworpen door Wilbur Scoville. Oorspronkelijk werd de heetheid gemeten door de extracten van pepers te verdunnen. De hoeveelheid keer dat er verdund moet worden tot het moment dat er geen scherpte meer werd waargenomen geeft de hoeveelheid Scoville Units aan.
De Jalapeño scoort bijvoorbeeld tussen de 2500 en de 8000 units en moet dus maximaal 8000 keer verdund worden om niet meer waargenomen te worden. Eén druppel extract van de peper die lange tijd als de heetste peper ter wereld werd beschouwd: Naga Jolokia, moet maar liefst meer dan een miljoen keer verdund worden om niet meer waargenomen te worden. De paprika, ook een pepersoort, scoort nul op de schaal van Scoville. Neem je nu een (Mexicaanse) poblano peper, dan zit die qua hitte tussen de jalapeño en de paprika met een score van 1000 tot 2500. Het aantal Scoville Units (SHU) geeft de hoeveelheid Capsaïcine aan. Capsaïcine is de werkzame stof die de pepers hun scherpte geven. Tegenwoordig wordt de scherpte vastgesteld door de hoeveelheid Capsaïcine te meten op een meer betrouwbare wijze, door middel van chromatografie. Wie meer wil weten over de schaal van Scoville kan dit op het internet terugvinden; er worden steeds nieuwe lijstjes aangemaakt waarin je de SHU van pepers kunt aflezen.
Iedere fanatieke peperkweker streeft ernaar om een nog hetere peper dan de Naga Jolokia (bhut nolokia) te kweken. In Amerika worden wedstrijden gehouden (vrijwel altijd tussen mannen), wie het best bestand is tegen de heetste pepers. Het komt tijdens die zogenaamde “World’s hottest chilli contest” nog wel eens voor dat deelnemers in het ziekenhuis belanden. In mijn ogen zijn het dwazen die hun gezondheid in gevaar brengen door het eten van zeer grote hoeveelheden extreem hete pepers, maar ieder zijn lolletje zullen we maar zeggen.

Nederland is helaas geen peperland

De pepers en paprika’s van Westlandpeppers gaan de hele wereld over!
Pepers eet je dus ook vanwege de smaak!! Nederlandse testpanels vinden de smaak van ingemaakte jalapeño pepers schijnbaar lekkerder dan die van verse pepers. “Hoe bestaat het!”, denk ik dan. Ik maak ze zelf weliswaar ook in (om ze te kunnen bewaren) maar het is echt heerlijk om verse jalapeño pepers te eten (mits je tegen een beetje pit kunt, uiteraard). Je kunt alle pepers trouwens ook invriezen, dus een deel van mijn nieuwe voorraad ligt nu in de diepvries.
Zolang er in Nederland te weinig interesse is voor een goed product, of dat nou om pepers, paprika’s of tomatillo’s gaat, blijft het grootste gedeelte van de oogst rechtstreeks naar het buitenland gaan. Westlandpeppers levert veel aan Scandinavië en aan Duitsland, maar ook aan Zuid-Europa en landen in het Balkangebied. Daarnaast heb ik zendingen gezien die klaar stonden voor transport naar Engeland; de pepers gaan zelfs naar de Verenigde Staten! In luxe winkeltjes in Los Angeles (VS) is men bereid om voor twee exclusieve pepertjes uit Nederland(!) 9 Dollar neer te tellen. salsa verde van WestlandpeppersDat kunnen wij dan wel een beetje zot vinden, maar hier in Nederland is het zo ongeveer de omgekeerde wereld jammer genoeg. We hebben wel erg weinig geld over voor verse producten en ook de horeca, positieve uitzonderingen daargelaten, zoekt het in goedkope- en vooral snel-klaar-producten. Een van de redenen waarom Westlandpeppers inmiddels een aantal eigen sauzen (salsa’s) maakt. Wie zelf geen tomatillosaus (salsa verde) of habanero salsa wil maken, kan ze bij Westlandpeppers bestellen.

Ontdek Westlandpeppers via de blog

Om mijn verhaal niet nog langer te maken verwijs ik iedereen van harte naar de blog van Westlandpeppers: http://westlandpeppers.blogspot.nl/
Je moet je één ding goed realiseren: bij pepers gaat het om veel meer dan allen heet eten. Er zijn ook een heleboel pepers die nauwelijks heet zijn! Iedere peper heeft een eigen smaak! Op de blogspot vind je leuke recepten met de pepers en paprika’s van Westlandpeppers en heel veel achtergrond informatie over de ins and outs van het bedrijf. Het telen van pepers en paprika’s is een business met ups en downs. Pieter Boekestein heeft me er “alles” over verteld. Ik ben hem heel erkentelijk voor de rondleiding en uiteraard blijf ik een klant van het bedrijf. Nou zullen ze niet rijk worden van mijn bestellingen, maar ik hoop van harte dat er nog meer mensen en vooral ook Nederlandse bedrijven hun weg zullen vinden naar de mooie producten van Westlandpeppers.

 

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Dieg zegt

  Ik was op zoek naar poblano pepers, weten jullie of die in nl verkrijgbaar zijn?

  1. Lekker Tafelen zegt

   Deze zijn gewoon verkrijgbaar bij Westlandpeppers Dieg

 2. Pieter Boekestijn zegt

  Super leuk verslag joke,, van de wondere wereld van pepers en bijzondere paprika’s bij westlandpeppers…

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer