Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Wiskerke Onions; Nederland is het grootst exporterende uienland ter wereld

Wiskerke Onions; Nederland is het grootst exporterende uienland ter wereld – In het Zeeuwse Kruiningen is het bedrijf Wiskerke Onions gevestigd. Wij  hadden het geluk een kijkje te mogen nemen achter de schermen van dit meer dan indrukwekkende bedrijf. Hier worden de Zeeuwse uien verpakt en geëxporteerd over de hele wereld. Dat klinkt simpel, maar daar komt toch echt heel veel bij kijken.

De beste uien komen uit Nederland

Onze Nederlandse uien zijn zo goed dat we maar liefst 90% van onze oogst exporteren. Het succes van de Nederlandse ui is te danken aan het grote aantal lichturen in ons land. Hierdoor kan de ui zich optimaal ontwikkelen en onderscheiden ten opzichte van andere uien. Spaanse uien bijvoorbeeld bevatten veel meer water wat ze kwetsbaarder maakt. De houdbaarheid van uien is natuurlijk van belang als je ze over de hele wereld wil versturen. Wiskerke Onions verzorgt de export van deze uien in gekoelde containers van 4 tot 6 graden. Dat is nodig omdat de uien veelal per schip vervoerd worden en wel 50 tot 60 dagen in een container zitten. Er wordt zelfs gewerkt aan temperatuur optimalisatie per adres. De container uien wordt namelijk in andere landen geopend in een heel ander klimaat. Door de temperatuurklap kunnen uien gaan zweten met schimmels als gevolg.

Uien telen niet zo populair

Er zijn voldoende uientelers in Nederland, maar heel populair is de teelt van uien niet. De belangrijkste reden is dat een stuk land waar uien op gestaan hebben na de oogst 7 jaar braak ligt. Teel je binnen 7 jaar weer uien dan doe je als teler een forse concessie aan de kwaliteit van de uien.

Krachtige logistiek

Uientelers zijn mensen met een ambacht. Zij hebben al hun aandacht nodig bij de teelt. Nederland onderscheidt zich met bedrijven als Wiskerke Onions door de verkoop over te nemen. De teler hoeft dit niet zelf te doen, maar laat dit over aan een specialist. Een fenomeen dat je in andere landen niet of nauwelijks tegenkomt. Door dit specialisme is het ook mogelijk te onderscheiden in de kostprijs. Zo zijn we in staat om vraag en aanbod op gang te houden. Onze Nederlandse uien zijn dan ook geliefd over de gehele wereld.

Wiskerke Onions specialiseert zich in het gehele traject. Inkoop, opslag, traceerbaarheid, kwaliteit en verkoop. Deze specialisatie resulteert in lage kostprijzen wat de Nederlandse uit geliefd maakt over de gehele wereld. Dit indrukwekkende geheel staat onder leiding van de 25 jarige Chayenne Wiskerke. Zij nam het bedrijf van haar vader over en is nu de trotse eigenares van Wiskerke Onions in Kruiningen. Dagelijks dealt zij met telers en inkopers. Natuurlijk kent ook dit vak zijn pieken en dalen. Diverse bedreigingen (denk bijvoorbeeld aan de Russische boycot) maken het niet altijd makkelijk. Toch denkt Chayenne in kansen. Dat is te zien in haar bedrijf en nog altijd benadrukt ze dat de ui gewoon heel gezond is.

Gezonde uien

Wij Nederlanders eten zo’n 10 kilo uien per jaar per hoofd van de bevolking. In andere landen is dat veel meer. Tijd dus om de ui vaker terug te laten komen in onze gerechten! We hebben het al lang niet meer alleen over de gele ui. Er is een royaal assortiment uien verkrijgbaar en dit assortiment wordt ook steeds beter onder de aandacht gebracht. Als je de gezonde eigenschappen van de ui bekijkt kun je deze echt weg zetten als superfood. Niet in de hype! De ui is echt al jaren een basis in de keuken en de smaakmaker in heel veel gerechten. Uien beschermen tegen kanker, bevatten anti-oxidanten en natuurlijke ontstekingsremmers. Uien helpen ook bij het verlagen van de bloeddruk.

Meer info:

Wil je meer weten? Check de website van Wiskerke Onions eens.

Onderstaande video geeft je een mooi beeld van de activiteiten van Wiskerke Onions:

[ot-video type=”vimeo” url=”https://vimeo.com/118155681″]

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.