- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Woerden; Paradijsje voor foodies en cultuursnuivers

Woerden is the place to be voor foodies en cultuur- of folklore genieters. Verscholen aan de rand van het Groene Hart ligt dit prachtige stadje met een zeer rijke geschiedenis. Woerden is echt de kaasstad bij uitstek.In de wandelgangen en door toeristen worden meestal Alkmaar en Gouda genoemd. Een kijkje in deze steden levert vooral het toeristische beeld op à la Zaanse Schans. Niets mis mee, maar wie echt iets meer van kaas wil weten moet in Woerden zijn. Hier worden nog dagelijks heel veel kazen gemaakt en verhandelt.

Woerden krijgt Kaasexperience centre

Woerden werkt momenteel zelfs aan een uniek kaasexperience centre. Niet alleen maar een toeristische trekpleister maar een echt innovatief en leerzaam centrum in een oud kaaspakhuis. De echte kazen komen gewoon onder het experiënce centre te liggen. Dichter bij de bron kun je bijna niet komen.

Graskaasdag – Kaasmarkt – Boeren Streekmarkt

Traditioneel viert Woerden begin juni de graskaasdag. Een geweldig evenement waar je zeker eens moet gaan kijken. Wekelijks is er de kaasmarkt. Niet alleen voor foodies een feest, maar zeker ook voor cultuurliefhebbers. De Hollandse Folklore spat ervan af. Het handjeklappen, het wegen van de kazen, en zelfs het kaasmaken passeren de revue. Ook de Boeren Streekmarkt is een uitje voor foodies. Je treft er echt pure producten. De geur van versgerookte paling, de aardbeien schitteren in het zomerzonnetje, het vlees van een plaatselijke boer en natuurlijk ook de echte rauwmelkse kazen van Kaasboerderij Janmaat uit Woerden.

Koeienmarkt Woerden – Internationaal bekend

Nog steeds wordt op de eerste woensdag na 20 oktober de jaarlijkse koeienmarkt in Woerden gehouden. Deze markt is een eeuwenoude traditie en stamt al uit 1410. Anno 2016 is de koeienmarkt (in de volksmond: koeiemarkt) een enorm spektakel en enig in zijn soort. Van heinde en ver komt men naar deze jaarmarkt. Leuke culinaire toevoeging is dat er tijdens de koeienmarkt traditioneel erwtensoep en poffertjes gegeten worden. In het nabijgelegen Vianen is begin oktober een paardenmarkt waar erwtensoep en oliebollen centraal staan.

Beleef de stad

In vele steden wordt een standwandeling aangeboden. Zo ook in Woerden. Hier kun je echter de stad op vele manieren beleven. Wat dacht je van een kaaspoeverij in het Reypenaer Kaaspakhuis, een bezoekje aan het majestueuze kasteel, een bezoekje aan de molen of een heuse kaasworkshop bij een echte kaasboerderij. Aan goede horeca is er in Woerden geen gebrek, de ligging aan de A12 is ideaal evenals de makkelijke bereikbaarheid per trein. Direct naast het treinstation kun je fietsen huren. En echt die fiets ga je nodig krijgen. In de weide polders om Woerden is echt van alles te beleven. Neem bijvoorbeeld Kameryck of de Boerinn. Liever gewoon een fietstocht? De polders om Woerden zijn absoluut een mooie fietstocht waard.

Een dagje Woerden moet je dus echt eens doen.