• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Zeelands Roem; met zorg geteelde oesters

door Redactie
in Lokale producten
0
0
Zeelands Roem; met zorg geteelde oesters

Zeelands Roem; met zorg geteelde oesters – Oesters; die raap je toch gewoon van de bodem van de zee? Nee dus, daar komt nog een heleboel bij kijken en Zeelands Roem legt ons precies uit wat allemaal.

Oesters worden anno 2016 belaagd door vijanden

De Zeeuwse Oester heeft het zwaar: sinds 2008 worden de Zeeuwse wateren in toenemende mate belaagd door het Oesterherpes virus en alsof dat nog niet genoeg is, groeit ook de oesterboorder explosief. Het Oesterherpes virus zorgt voor massale sterfte van de oesters en de oesterboorder, een exotische schelp, hecht zich op de oester, boort een klein gaatje door de schelp en slurpt vervolgens de oester leeg. Deze oesterboorders vormen ook een enorme plaag: per vierkante meter worden er gemiddeld 150 exemplaren aangetroffen. Gemiddeld 80% van de oesters gaat inmiddels aan één van beide plagen ten onder. Oestertelers zijn dus genoodzaakt om de natuur een handje te helpen.

Oesters telen, geen koud kunstje

Bij Zeelands roem doen ze er van alles aan om de oesterstand te redden. Natuurlijk is het noodzakelijk voor hun bedrijfsvoering, maar ook voor de oesterstand in het algemeen. Hoe doen ze dat?

Het begint bij de voortplanting. Je hebt mannetjes en vrouwtjes. Geslachtsrijpe mannetjes storten hun zaad uit in de zee, de vrouwtjes hun eitjes. In de zee vindt de bevruchting plaats, voor het blote oog onzichtbare mini-oestertjes moeten maar hopen dat ze niet als voedsel dienen voor de andere dieren.

Bij Zeelands roem vissen ze volwassen oesters uit de zee en ze maken ze ‘paarrijp’. Met behulp van extra voeding, en de juiste temperatuur. Tussen de 16 en 27 graden is het Herpesvirus actief, ze gaan er dus boven zitten. Zaad en eitjes worden opgevangen en het oesterbroed wordt eerst in bakken ‘geteeld’ totdat het mini oestertjes zijn. Die oestertjes moeten ook eten. Ze eten heel veel algen. Om hierin te voorzien, kweekt Zeelands Roem ook zijn eigen algen, in de ‘algenkamer’. Ze gebruiken wel 12 soorten algen. Vanuit reageerbuisjes, waar algen in ‘slaapstand’ zitten, worden ze geactiveerd met licht, voedsel, water en lucht.

Wanneer de oestertjes zichtbaar worden met het blote oog, gaan ze in grote kolommen, waarin van onder water, voedsel en zuurstof wordt gepompt. Via de bovenkant stroomt het vuile water weer weg. Want de oesters moeten niet in hun eigen afvalstoffen blijven. Zo zakken de oesters meteen niet naar de bodem, waar ze elkaar zouden verpletteren, maar zweven ze een beetje en schuren ze wat tegen elkaar. Dat laatste heeft weer als positief neveneffect dat de scherpe kantjes eraf gaan en zo krijg je mooiere, gladdere en rondere oesters. Aan alles is gedacht dus.

En dan komt het spannende moment: de oesters gaan de zee in. Op de oesterpercelen van Zeelands Roem worden ze uitgestort en dan is het afwachten. Ook dan gaat nog tussen de 15% en 80% dood. Maar dankzij voortschrijdende technologie en een hoop geduld, kunnen ze steeds beter achterhalen welke oesters het sterkste zijn. Die sterke oesters worden dan weer gebruikt voor nieuwe teelt.

Zeelands Roem, niet alleen oesters

Wij zetten met nog meer respect onze tanden in een oester van Zeelands Roem.

Maar Zeelands Roem houdt zich ook bezig met mosselteelt en garnalen. De ‘verwerking‘ van de mosselen mochten we ook aanschouwen. Eerst verblijven de mosselen gedurende 10 dagen in ‘het natte pakhuis: de mosselpercelen. Daar pikken de meeuwen de zwakke mosselen, zodat alleen de sterksten over blijven. Die worden vervolgens met de boot opgevist en meteen gelost bij Zeelands Roem. Na een spoeling met zeewater die tussen de 8 en 12 uur kan duren (als er storm is geweest, zit er meer zand in), gaan ze via enorme lopende banden de fabriek in. Daar worden ze nog driemaal gecontroleerd. Tweemaal handmatig, en éénmaal in een grote bak, waar de drijvende exemplaren uit worden gevist. Met een machine worden ze ontbaard, ontpokt en op grootte gesorteerd. Semi handmatig worden ze vervolgens ingepakt. In plastic zuurstof-arme bakken of in jute zakken voor de groothandel. Maar belangrijker is dat de temperatuur constant tussen de 4 en 7 graden blijft, zodat de mosselen vers blijven.

Er zijn vijf verschillende grootten: Extra, Super, Imperial, Jumbo en Goudmerk. Inside information vertelt ons dat de Imperial het lekkerste zijn. Goed om te weten!

Onze conclusie is dat Zeelands Roem een prachtig innovatief bedrijf is waar veel mooie producten uit de Oosterschelde vandaan komen. Wij zijn fan.

Tags: Vis - OestersVis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchelpdierenVis - Verse visZeeland
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Friese nagelkaas met kaasmes
Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

hermit gin en oesters
Lokale producten

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen
Lokale producten

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen

Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719
Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

échte Arnhemse meisjes
Lokale producten

De enige échte Arnhemse meisjes

vegeten vis
Lokale producten

Trakteer jezelf eens op vergeten vis en neem er een (bok)biertje bij

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam
Lokale producten

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen