Zeeuwse oesters – Kweken op tafels is ook in Nederland een feit – De Zeeuwse oester kampt al enige tijd met forse problemen. De oesterboorder is een slakje dat geheel onverwacht opdook in de Oosterschelde. Het slakje zet zich vast op een oester en zuigt deze leeg. Een flinke strop voor de oestersector! Onze eigen Zeeuwse oestersector is al niet zo groot en kan die strop dus nauwelijks gebruiken.
Zeeuwen zouden echter geen Zeeuwen zijn als ze niet met een oplossing komen. Die oplossing is er inmiddels. Eigenlijk lenen we het van de Fransen. Ze laten de oesters in korven opgroeien vlak onder het wateroppervlak.
Om jullie daar meer over te kunnen vertellen stapte ik op de exclusieve boot van de Oesterbaron. De YE-7 heet C’est la vie (betekenis: Zo is het leven) Ik trok een waadpak aan en ontdekte van heel dichtbij hoe dit nu in elkaar steekt. Scroll eens door onderstaande foto’s en bekijk met eigen ogen hoe de oesters nu in netten op tafels gekweekt worden. Terwijl je door de foto’s scrollt zie je het water zakken tot het droogvalt.
De Oesterbaron maakt van de nood een deugd
Als oesterkweker moet je er maar opkomen. Je kampt met de oesterboorder. Een redelijk uitzichtloos probleem en als je de oesterkwekerij zo over moet dragen aan je zoon is het ten dode opgeschreven. Want een oplossing voor de oesterboorder is er echt nog niet. De familie Nelis heeft echter eerder al met oesters in Frankrijk gewerkt en komt op het geniale idee om ook in Nederland de oesters op palen te gaan kweken. Subsidie is er nauwelijks omdat de Nederlandse oestersector maar klein is. Subsidies worden alleen verstrekt als er werkgelegenheid gecreëerd wordt. De familie Nelis weet toch een klein beetje subsidie los te peuteren en bouwt een schip. Een geheel ander schip dan tot nu toe gebruikt wordt door oesterkwekers. De platbodem wordt speciaal gebouwd om bij eb te kunnen werken. De boot blijft simpelweg plat op de bodem liggen. Tegelijkertijd wordt het schip ingezet voor rondvaarten. Dat noem ik nu van de nood een deugd maken. Ook jij kunt dus met eigen ogen bekijken hoe de oesters hier gekweekt worden. Iedere dag van juni t/m september zijn rondvaarten mogelijk om 15:00 uur. Kijk hiervoor op https://oesterbaron.nl/
Door net als de Fransen gebruik te maken van geslachtsloze of triploide oesters is straks ook de Zeeuwse zomeroester een feit.
Arbeidsintensief
In de netten gaan jonge oestertjes. Heel klein dus. Er kunnen dan heel wat oesters in een net. De netten worden op tafels geplaatst in de Oosterschelde. Door invloed van het voedselrijke water dat er door de netten stroomt kan de oester zich optimaal ontwikkelen. De oesterboorder krijgt nauwelijks de kans om in deze netten te komen. Tijdens laagwater komen deze netten boven water te staan. Het moment voor de oesterkweker om zijn werk te doen. En daar ben ik getuige van. Het is flink aanpakken in die tijd. De grotere oesters worden overgezet in andere netten. Zo hebben ze weer meer ruimte om verder te groeien. Dit alles gebeurd terwijl we om ons heen het water zien zakken, maar ook weer zien stijgen. Een indrukwekkend beeld zo midden in de Oosterschelde.
Normaal worden Zeeuwse Oesters al handmatig verwerkt. Gemiddeld gaan ze zo’n 12 keer door de handen voor ze bij jou op het bord liggen. Dat wordt met deze manier van kweken nog veel vaker. Steeds als de oesters groter worden gaan ze in een nieuw net zodat ze opnieuw de ruimte hebben om te groeien.
Zodra het water weer gaat stijgen kan er hier niet meer gewerkt worden. Het schip van de Oesterbaron keert dan terug naar de haven van Yerseke, wordt razendsnel schoongemaakt om vervolgens weer dienst te doen als rondvaartboot.
Oesters op tafels is veel arbeidsintensiever maar mogelijk de oplossing voor de oestersector in Yerseke.
Maak het zelf ook eens mee
Ben je een echte liefhebber van Zeeuwse Oesters? Dan moet je zeker een keer naar Yerseke. Zie met eigen ogen de oesterputten, neem een kijkje bij De Oesterij en doe een rondvaart met De Oesterbaron. Zie met eigen ogen hoe de oesters gekweekt worden in de Oosterschelde. Echt …. Een aanrader!!
Oesters; een feestelijk hapje!
De liefhebbers vinden ze een feestje, anderen gruwelen er van en durven ze niet eens te eten, oesters. De koningin onder de schelpdieren!
Leuk dat artikel over Zeeuwse oesters op tafels
Dank Joke, het was ook een bijzonder boeiende ervaring!