• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 24, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Zeeuwse oesters – Kweken op tafels is ook in Nederland een feit

door Redactie
in Lokale producten, Nieuws & Opinie
Zeeuwse oesters – Kweken op tafels is ook in Nederland een feit
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Zeeuwse oesters – Kweken op tafels is ook in Nederland een feit – De Zeeuwse oester kampt al enige tijd met forse problemen. De oesterboorder is een slakje dat geheel onverwacht opdook in de Oosterschelde. Het slakje zet zich vast op een oester en zuigt deze leeg. Een flinke strop voor de oestersector! Onze eigen Zeeuwse oestersector is al niet zo groot en kan die strop dus nauwelijks gebruiken.

Zeeuwen zouden echter geen Zeeuwen zijn als ze niet met een oplossing komen. Die oplossing is er inmiddels. Eigenlijk lenen we het van de Fransen. Ze laten de oesters in korven opgroeien vlak onder het wateroppervlak.

Om jullie daar meer over te kunnen vertellen stapte ik op de exclusieve boot van de Oesterbaron. De YE-7 heet C’est la vie (betekenis: Zo is het leven) Ik trok een waadpak aan en ontdekte van heel dichtbij hoe dit nu in elkaar steekt. Scroll eens door onderstaande foto’s en bekijk met eigen ogen hoe de oesters nu in netten op tafels gekweekt worden. Terwijl je door de foto’s scrollt zie je het water zakken tot het droogvalt.

Oesternetten
De oesterboorder is een reële bedrijging
Het ompakken van de netten is een zware klus
Zeeuwse oesters – Kweken op tafels is ook in Nederland een feit
De blauwe reiger neemt een kijkje
De Oesterbaron
Heel veel zeesla
De tafels verstoren de natuur nauwelijks
Een prachtig kleurenspel bij droogval
Kleine oesters
Oesterboorder

De Oesterbaron maakt van de nood een deugd

Als oesterkweker moet je er maar opkomen. Je kampt met de oesterboorder. Een redelijk uitzichtloos probleem en als je de oesterkwekerij zo over moet dragen aan je zoon is het ten dode opgeschreven. Want een oplossing voor de oesterboorder is er echt nog niet. De familie Nelis heeft echter eerder al met oesters in Frankrijk gewerkt en komt op het geniale idee om ook in Nederland de oesters op palen te gaan kweken. Subsidie is er nauwelijks omdat de Nederlandse oestersector maar klein is. Subsidies worden alleen verstrekt als er werkgelegenheid gecreëerd wordt. De familie Nelis weet toch een klein beetje subsidie los te peuteren en bouwt een schip. Een geheel ander schip dan tot nu toe gebruikt wordt door oesterkwekers. De platbodem wordt speciaal gebouwd om bij eb te kunnen werken. De boot blijft simpelweg plat op de bodem liggen. Tegelijkertijd wordt het schip ingezet voor rondvaarten. Dat noem ik nu van de nood een deugd maken. Ook jij kunt dus met eigen ogen bekijken hoe de oesters hier gekweekt worden. Iedere dag van juni t/m september zijn rondvaarten mogelijk om 15:00 uur. Kijk hiervoor op https://oesterbaron.nl/

Door net als de Fransen gebruik te maken van geslachtsloze of triploide oesters is straks ook de Zeeuwse zomeroester een feit.

Arbeidsintensief

In de netten gaan jonge oestertjes. Heel klein dus. Er kunnen dan heel wat oesters in een net. De netten worden op tafels geplaatst in de Oosterschelde. Door invloed van het voedselrijke water dat er door de netten stroomt kan de oester zich optimaal ontwikkelen. De oesterboorder krijgt nauwelijks de kans om in deze netten te komen. Tijdens laagwater komen deze netten boven water te staan. Het moment voor de oesterkweker om zijn werk te doen. En daar ben ik getuige van. Het is flink aanpakken in die tijd. De grotere oesters worden overgezet in andere netten. Zo hebben ze weer meer ruimte om verder te groeien. Dit alles gebeurd terwijl we om ons heen het water zien zakken, maar ook weer zien stijgen. Een indrukwekkend beeld zo midden in de Oosterschelde.

Normaal worden Zeeuwse Oesters al handmatig verwerkt. Gemiddeld gaan ze zo’n 12 keer door de handen voor ze bij jou op het bord liggen. Dat wordt met deze manier van kweken nog veel vaker. Steeds als de oesters groter worden gaan ze in een nieuw net zodat ze opnieuw de ruimte hebben om te groeien.

Zodra het water weer gaat stijgen kan er hier niet meer gewerkt worden. Het schip van de Oesterbaron keert dan terug naar de haven van Yerseke, wordt razendsnel schoongemaakt om vervolgens weer dienst te doen als rondvaartboot.

Oesters op tafels is veel arbeidsintensiever maar mogelijk de oplossing voor de oestersector in Yerseke.

Maak het zelf ook eens mee

Ben je een echte liefhebber van Zeeuwse Oesters? Dan moet je zeker een keer naar Yerseke. Zie met eigen ogen de oesterputten, neem een kijkje bij De Oesterij en doe een rondvaart met De Oesterbaron. Zie met eigen ogen hoe de oesters gekweekt worden in de Oosterschelde. Echt …. Een aanrader!!

 

Tags: Vis - OestersVis - Schaal- en schelpdierenVis - Verse visZeeland

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Fish & Chips
Visgerechten

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan
Specials

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

kreeftenbisque of kreeftensoep
Soep

Kreeftenbisque of kreeftensoep

Reacties 2

  1. Joke says:
    3 jaar geleden

    Leuk dat artikel over Zeeuwse oesters op tafels

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      3 jaar geleden

      Dank Joke, het was ook een bijzonder boeiende ervaring!

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Irma van Dijk op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen