- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

ZeeVerse vismarkt Wieringen – Maak écht kennis met verse vis!

ZeeVerse vismarkt Wieringen – Maak echt kennis met verse vis! – Soms krijg je een uitnodiging waar je geen nee op kunt zeggen. Dit was zo’n uitnodiging. Of wij op de ZeeVerse Vismarkt Wieringen in Den Oever vis willen leren fileren. Dat wilden wij natuurlijk graag. Elke vrijdag komt hier de verse vangst binnen in de haven. Denk aan mooie Hollandse garnalen, spiering, kabeljauw, langoustine, wijting, rode poon, schar, schol, etc. Verse en eerlijke producten uit onze eigen zee.


Lokale vis: De ZeeVerse vismarkt Wieringen

Vanuit de gemeente is in 2004 het initiatief genomen om meer aandacht te willen voor de duurzame visserij.  Vanuit Den Oever wordt er gevaren met relatief kleine kotters met kleine motoren om het milieu zo min mogelijk te storen. Een klankbordgroep heeft destijds een start gemaakt met de ZeeVerse vismarkt in de visafslag. De markt zelf draait deels op betaalde kracht maar ook met een groot aantal vrijwilligers die helpen bij de verkoop en het informeren van de klant. Vooral het informeren heeft een belangrijke rol. Veel bezoekers weten helaas nog maar weinig van vis zoals bijvoorbeeld het fileren..

De verse vangst die vrijdags aan wal komt van de kotters, wordt hier elke zaterdagochtend verkocht tussen 8.30 en 12.00 uur. Niet alleen wordt hier verse vis verkocht maar ook mooie seizoensgroenten en aardappelen uit de omgeving vinden hier hun weg.

Fileren op de vismarkt zelf.

De workshop fileren is o.a. ontstaan omdat zoveel mensen kennis missen over het schoonmaken van een mooi visje. Iets wat vroeger zo normaal was, je eigen vis schoonmaken, op de graat bereiden en er vanaf eten doen we tegenwoordig blijkbaar bijna niet meer. Alles moet gefileerd zijn en onherkenbaar op ons bord liggen. En dat is zonde want ook verse Nederlandse vis, schelp en schaaldieren verdienen een respectvolle plek in ons dagelijks menu. Daarnaast geven de graten extra smaak aan de vis bij de bereiding.

Door workshops vis fileren aan te bieden willen de organisatoren graag mensen inspireren en informeren over de mogelijkheden met onze eigen vis. En om uiteindelijk jou te leren hoe je zelf die mooie kabeljauw of poon klaarmaakt voor de pan. We houden van die puurheid. Goed koken begint tenslotte altijd bij de ingrediënten.

Platvis, Rondvis & garnalen.

De vis is zo vers dat ze nog helemaal soepel is, ze hebben mooie heldere ogen en glanzen erover.  En dat verse vis echt het lekkerste is hoeven we je niet te vertellen. In een hoek van de hal staan de fileertafels al klaar. In een kleine groep van ongeveer 6 á 7 personen leer je diverse soorten vissen fileren. Door de kleine groep is er veel ruimte om vragen te stellen en veel te leren.

Onze leermeester van vandaag is een visserman in hart en nieren. Na een bakje koffie en korte uitleg over de ochtend mogen we zelf aan de slag. Als eerste staan mooie Hollandse garnalen op het programma. De garnalen gaan we pellen door ze bij het derde schildje te draaien tot hij kraakt maar let op dat hij niet breekt. Dan voorzichtig het kopje eraf trekken en dan het staartje eraf knijpen. Het klonk heel makkelijk, maar wat hebben we staan oefenen. We ontdekten al snel: Oefening baart kunst.

Vervolgens was het de beurt aan de platvis. Zo begonnen we met de schar, een klein plat visje met een ruw vel. Het belangrijkste is dat je kleine vis niet moet fileren. Maar alleen moet bijsnijden.  Boven- en ondervin eraf. Vervolgens de staart en de kop altijd als laatste. Dit is namelijk je houvast. En voilà je vis is klaar voor de pan. Ditzelfde doe je eigenlijk met alle platvis die aan de kleine kant is.

De rondvis werkt andersom daar snij je eerst de kop eraf. Daarna insnijden langs de rug. Bij de navel van de vis steek je het mes dwars-over en snij je in één vloeiende beweging naar de staart. De vis verder fileren tot de buik. Vervolgens aan de buikkant los snijden. Draai de vis op rug en snij langs de buikgraten. Het laatste stukje trek je de vis langzaam van de graat. En klaar.

Gewoon doen!

Mijn voorkeur heeft het kopen van hele vis. Je weet precies wat je koopt en kunt heel goed zien of de vis vers is. Je weet zo dus wat je eet. Daarnaast is een heel visje voordeliger dan gefileerde vis. Het fileren van je eigen vis leer je alleen maar door te doen. De workshop heeft mij heel veel geleerd. Ooit in een ver verleden heb ik vis gefileerd maar dat was al verwaterd. Door deze workshop heb ik onder andere geleerd hoe je kleine vis panklaar maakt.

Vis fileren leer je maar op één manier en dat is door het te doen. Ik kan mij voorstellen dat het wellicht wat eng is om met hele vis aan de slag te gaan. Wil je zelf je eigen vis gaan fileren dan raad ik een workshop als deze zeker aan. Je gaat zelf aan de slag met vis zodat je thuis ook een heel visje kunt bereiden. Toch wat spannend? Dan wellicht een keertje later. Het belangrijkste is dat jij kiest voor eerlijke verse vis.

Wil je de Zeeverse vismarkt in Wieringen zelf eens beleven? Of daar een workshop volgen? Kijk dan op de website van de Zeeverse vismarkt Wieringen. http://www.versevis.nl/[1]

 

Links in dit artikel:
  1. http://www.versevis.nl/: http://www.versevis.nl/