Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zeewier; Hoe wordt het onderdeel van ons voedselpatroon?

Zeewier wordt wel het voedsel van de toekomst genoemd. Maar bijna niemand gebruikt zeewier in de keuken. Hoe komt het dan in ons voedselpatroon terecht?

0 634

Zeewier; Hoe wordt het onderdeel van ons voedselpatroon? –  We horen steeds meer over zeewier. Een product dat in landen als China en Japan al heel normaal is, is hier nog altijd een bijzonderheid. O.a. vanwege het hoge eiwitgehalte wordt het wel het voedsel van de toekomst genoemd. Als we om ons heen vragen blijkt alleen dat nog bijna niemand weet wat je dan met zeewier kan in je maaltijd. De grote vraag is dan natuurlijk. Hoe komt zeewier dan in ons voedselpatroon terecht?

Wat begon als een beetje zeewier rapen in de Oosterschelde is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze business. Met de tewaterlating van een teeltsysteem ter grootte van een halve hectare in de Oosterschelde is Seaweed Harvest Holland uitgegroeid tot de grootste zeewierboerderij van de Benelux. Hier wordt op specialistische wijze zeewier geteeld. In de Oosterschelde zijn maar liefst 50 verschillende soorten te vinden.

Teelt

Seeweed Harvest Holland teelt zeesla aan touwen. Deze touwen hangen aan drijvende tonnen en worden naar boven gehaald om de zeewieren te oogsten. Deze zeesla groeit volledig natuurlijk op door de voedingsstoffen in het water.

Zeewier is de groente van de toekomst aldus John van Leeuwen, directeur van Seaweed Harvest Holland B.V..

Zeewier is puur, duurzaam (er is geen land voor nodig), gezond (vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten) en lekker. Ja inderdaad, zeewier is lekker. Maar het ligt nog steeds niet bij de groenteman in de vitrine. Bij de visspecialist en in de supermarkt wordt wel wakame aangeboden, maar ook daar is het nog altijd een exclusief product.

Ongemerkt Zeewier eten

Toch consumeren wij allemaal ongemerkt zeewier. In diverse voedingsmiddelen is zeewier opgenomen. Wat bijna niemand weet is dat de E nummers 400 t/m 407 zeewieren zijn. Hier wordt zeewier gebruikt als bindmiddel. Maar ook in verzorgingsproducten en geneesmiddelen wordt zeewier verwerkt. Dus ja… je consumeert al zeewier.

Toekomst

Wetenschappers beweren dat er een enorm voedseltekort op komst is. In die wereld zou het eiwitrijke zeewier vooral vlees kunnen gaan vervangen. De Universiteit van Wageningen heeft berekend dat zeewierkweek op een wateroppervlak ter grootte van 4 keer het land Portugal voldoende eiwit oplevert voor de gehele wereldbevolking.

Naast voeding wordt zeewier ook ingezet als brandstof, meststof en als basis voor diervoeding. Leuk om te weten is dat zeewier een waterzuiverende werking heeft en dat zeewier verantwoordelijk is voor meer dan 50% van de hoeveelheid zuurstof.

Seaweed Harvest Holland

Op dit moment bestaat Seaweed Harvest Holland uit 3 personen / onderdelen. Jan Kruijsse oogst wild zeewier in de Oosterschelde (lees dit artikel). John van Leeuwen van de Spennekot Groep produceert Zeeuwse streekproducten waaronder Zeeuws zeewier en Sea-tea. Kees Boender van Your Well verhandelt genoemde zeewieren. Met z’n drieën hebben ze het volgende doel geformuleerd: Iedereen – Elke Dag – Wat zeewier!

Thee van zeewier

Je las het goed! Sea-tea. Wij mochten deze thee al proeven. Het is werkelijk een smaakvolle thee, gemaakt van verschillende zeewieren. Daarnaast is er een heel scala aan producten (denk aan olie en azijn) waarin zeewier een hoofdrol speelt.

Wij besluiten dit artikel met “Wordt vervolgd” Voor de totstandkoming van dit artikel bezochten wij Seaweed Harvest Holland in het Zeeuwse Kerkwerve.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer