• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, oktober 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Aardappelen, dikmakers of niet?

door Elise de Haan
in Nieuws & Opinie
0
0
Aardappelen dikmakers of niet

Aardappelen, dikmakers of niet? – Voor veel Nederlanders zijn ze een niet weg te denken onderdeel van de dagelijkse warme maaltijd. Gegeten met een stukje vlees, vis of een vleesvervanger, en groente, vormen ze  de verbindende basis van het traditionele AGV’tje. Maar hoe gezond zijn aardappelen eigenlijk? Kom je echt aan van het eten van deze knollen, of is dat een fabeltje?

Hoe gezond zijn aardappelen eigenlijk?

In de 16e eeuw kwam de aardappel vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Al snel werden aardappelen in een aantal landen, ook in Nederland, een van de basisvoedingsmiddelen. Ondanks dat we tegenwoordig de beschikking hebben over veel meer voedingsmiddelen die de basis van een maaltijd kunnen vormen, worden aardappelen dus nog steeds veel gegeten. Waar in veel andere landen de aardappel als een groente beschouwd wordt, vallen aardappels in de Nederlandse schijf van vijf in de groep waarin brood, rijst en graanproducten als pasta vallen. Deze voedingsmiddelen bevatten relatief veel koolhydraten. En dat maakt dat er bij een gedeelte van de mensen een belletje gaat rinkelen als er wordt gesproken over gezond eten en aardappelen. Want koolhydraten, die zijn toch ongezond? Je wordt er vooral dik van, in plaats van dat ze iets toevoegen aan je menu? Dus je kunt ze maar beter zo veel mogelijk vermijden? Of toch niet?

Gezond eten zonder koolhydraten?

Koolhydraten zijn een belangrijke voedingsstof. Door het vermijden van koolhydraten kun je te korten krijgen aan voedingsstoffen. Ze zijn bijvoorbeeld een belangrijke bron van voedingsstoffen. Koolhydraten zijn een brandstof voor het centraal zenuwstelsel en de hersenen. Ze worden door het lichaam omgezet in glucose, en laat dat nou de stof zijn waarvan je energie krijgt en die je scherp houdt. Het mag duidelijk zijn dat we het wel hebben over de gezonde koolhydraten uit groente, fruit, peulvruchten, granen en rijst et cetera, die je niet moet vermijden. De koolhydraten die geleverd worden door de suiker in frisdrank, snoep en dergelijke kun je wat ons betreft gerust laten staan!

Gelukkig ligt het dus allemaal een stuk genuanceerder met de aardappelen dan wat er vaak wordt gedacht. Aardappelen vormen een belangrijke bron van koolhydraten en andere voedingsstoffen. Denk hierbij aan vezels. Daarnaast bevatten aardappelen vitamine C, vitamine B6 en nog wat andere B-vitamines. Ook zijn aardappelen rijk aan antioxidanten. Verder bevatten aardappelen mineralen als magnesium, zink, calcium, kalium en fosfor. De precieze aantallen voedingsstoffen kunnen variëren. Deze zijn afhankelijk van het aardappelras en van de manier hoe je ze bereidt.

Wist je dat aardappelen trouwens minder kilocalorieën bevatten dan bijvoorbeeld rijst of pasta? Een portie aardappelen van 200 gram bevat ongeveer 140 kcal, tegen een portie van 200 gram rijst 290 kcal of pasta 250 kcal. Dus je zou denken dat als je wilt afvallen de keus snel gemaakt is. Uiteraard is ook de bereidingsmethode een bepalende factor in hoe gezond aardappelen daadwerkelijk zijn. Het mag duidelijk zijn dat een gekookte, geroosterde of gestoomde aardappel een gezonder bestanddeel van een maaltijd is dan gefrituurde patat of producten als aardappelchips.

Een gezond onderdeel van je maaltijd

Maar de vraag was; ‘aardappelen, zijn het nu dikmakers of niet?’ De conclusie die je kunt trekken is dus dat zeker gekookte of gestoomde aardappelen best een gezond onderdeel van je maaltijd kunnen zijn en dat het nergens voor nodig is om ze van je menu te schrappen. Zelfs als je af en toe een (zelf gesneden!) frietje eet, hoeft dat geen probleem te zijn. Je hoort ons niet zeggen dat je door het eten van aardappelen afvalt en vanzelf een slanke den wordt, helaas gaat ook die vlieger niet op. Alles met mate en in balans. Want balans aanbrengen in de samenstelling van je maaltijden, dat is waar het om draait bij gezond, en zeker ook lekker eten!

Eet jij regelmatig aardappelen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Hasselback aardappels
Bijgerecht

Hasselback aardappels, je moet ze eens gemaakt hebben

Gevulde aardappelen met gorgonzola
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

gevulde aardappelen met spek en ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met spek en ui

Aardappelen bewaren
Kookschool

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

aardappelmuffins van geraspte aardappel
Bijgerecht

Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

appel custard uit de oven
Nagerecht

Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee

Met maar een paar ingrediënten maak jij een heerlijke appel custard uit de oven, die ook heel lekker ruikt. Probeer dit recept vandaag nog.

Check het recept of lees de info
Risotto met Provolone en broccoli

Risotto met provolone en broccoli

Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Claudia Le Noble op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Redactie op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Corry op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Elise de Haan op Curry van kip en aubergine
  • Truus op Curry van kip en aubergine
  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen