Aardappelen, dikmakers of niet? – Voor veel Nederlanders zijn ze een niet weg te denken onderdeel van de dagelijkse warme maaltijd. Gegeten met een stukje vlees, vis of een vleesvervanger, en groente, vormen ze de verbindende basis van het traditionele AGV’tje. Maar hoe gezond zijn aardappelen eigenlijk? Kom je echt aan van het eten van deze knollen, of is dat een fabeltje?
Hoe gezond zijn aardappelen eigenlijk?
In de 16e eeuw kwam de aardappel vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Al snel werden aardappelen in een aantal landen, ook in Nederland, een van de basisvoedingsmiddelen. Ondanks dat we tegenwoordig de beschikking hebben over veel meer voedingsmiddelen die de basis van een maaltijd kunnen vormen, worden aardappelen dus nog steeds veel gegeten. Waar in veel andere landen de aardappel als een groente beschouwd wordt, vallen aardappels in de Nederlandse schijf van vijf in de groep waarin brood, rijst en graanproducten als pasta vallen. Deze voedingsmiddelen bevatten relatief veel koolhydraten. En dat maakt dat er bij een gedeelte van de mensen een belletje gaat rinkelen als er wordt gesproken over gezond eten en aardappelen. Want koolhydraten, die zijn toch ongezond? Je wordt er vooral dik van, in plaats van dat ze iets toevoegen aan je menu? Dus je kunt ze maar beter zo veel mogelijk vermijden? Of toch niet?
Gezond eten zonder koolhydraten?
Koolhydraten zijn een belangrijke voedingsstof. Door het vermijden van koolhydraten kun je te korten krijgen aan voedingsstoffen. Ze zijn bijvoorbeeld een belangrijke bron van voedingsstoffen. Koolhydraten zijn een brandstof voor het centraal zenuwstelsel en de hersenen. Ze worden door het lichaam omgezet in glucose, en laat dat nou de stof zijn waarvan je energie krijgt en die je scherp houdt. Het mag duidelijk zijn dat we het wel hebben over de gezonde koolhydraten uit groente, fruit, peulvruchten, granen en rijst et cetera, die je niet moet vermijden. De koolhydraten die geleverd worden door de suiker in frisdrank, snoep en dergelijke kun je wat ons betreft gerust laten staan!
Gelukkig ligt het dus allemaal een stuk genuanceerder met de aardappelen dan wat er vaak wordt gedacht. Aardappelen vormen een belangrijke bron van koolhydraten en andere voedingsstoffen. Denk hierbij aan vezels. Daarnaast bevatten aardappelen vitamine C, vitamine B6 en nog wat andere B-vitamines. Ook zijn aardappelen rijk aan antioxidanten. Verder bevatten aardappelen mineralen als magnesium, zink, calcium, kalium en fosfor. De precieze aantallen voedingsstoffen kunnen variëren. Deze zijn afhankelijk van het aardappelras en van de manier hoe je ze bereidt.
Wist je dat aardappelen trouwens minder kilocalorieën bevatten dan bijvoorbeeld rijst of pasta? Een portie aardappelen van 200 gram bevat ongeveer 140 kcal, tegen een portie van 200 gram rijst 290 kcal of pasta 250 kcal. Dus je zou denken dat als je wilt afvallen de keus snel gemaakt is. Uiteraard is ook de bereidingsmethode een bepalende factor in hoe gezond aardappelen daadwerkelijk zijn. Het mag duidelijk zijn dat een gekookte, geroosterde of gestoomde aardappel een gezonder bestanddeel van een maaltijd is dan gefrituurde patat of producten als aardappelchips.
Een gezond onderdeel van je maaltijd
Maar de vraag was; ‘aardappelen, zijn het nu dikmakers of niet?’ De conclusie die je kunt trekken is dus dat zeker gekookte of gestoomde aardappelen best een gezond onderdeel van je maaltijd kunnen zijn en dat het nergens voor nodig is om ze van je menu te schrappen. Zelfs als je af en toe een (zelf gesneden!) frietje eet, hoeft dat geen probleem te zijn. Je hoort ons niet zeggen dat je door het eten van aardappelen afvalt en vanzelf een slanke den wordt, helaas gaat ook die vlieger niet op. Alles met mate en in balans. Want balans aanbrengen in de samenstelling van je maaltijden, dat is waar het om draait bij gezond, en zeker ook lekker eten!
De poll in dit artikel is gesloten.