• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Gaat ook dit ambacht verloren? Nee, toch?

Redactie door Redactie
in Nieuws & Opinie
0

In het Noord-Hollandse plaatsje Opperdoes worden de aardappelen nog echt met de hand gerooid. Deze heerlijke aardappeltjes dragen dan ook de toepasselijke naam: Opperdoezer Ronde. De naam is beschermd. Wie in juni het plaatsje Opperdoes binnenrijdt ontdekt de bedrijvigheid. Je kunt de aardappelen er overal aan huis kopen en in de velden worden deze aardappelen met man en macht gerooid.

De aardappelteelt is tegenwoordig in veel gevallen bijna robotwerk. De aardappelen worden machinaal gepoot en machinaal weer van het land gehaald. Als bulldozers rijden tractoren over het land om de aardappelen te oogsten en in no-time kunnen ze naar de opslag. Met slechts een paar harde werkers wordt de klus geklaard. Maar in Opperdoes is dat anders. Hier wordt nog bewust met de hand gerooid. En wij vinden dit een prachtig en bewonderingswaardig tafereel.

Heeft de Opperdoezer Ronde nog wel een toekomst?

Terwijl we een bezoek brengen aan het dropje Opperdoes komen we in aanraking met de telers. De liefde voor hun product spat er vanaf. We schetsen nog even verder … We zijn daar vroeg in het seizoen. Net over de helft van de maand mei. Op onze vraag of er al geoogst wordt, worden we naar achteren gebracht waar een man op z’n knieën in een warme kas de aardappeltjes met de hand uit de grond haalt. Vol liefde en passie vertelt hij over zijn aardappelen en over het vele werk dat daarbij komt kijken. Over ongeveer twee weken worden de aardappeltjes uit de volle grond gehaald. Stukje voor stukje. Niet door arbeidsmigranten, maar door hard werkende scholieren die in deze tijd van het jaar weten dat er aardappels gerooid moeten worden.

Los van de fantastische smaak van de Opperdoezer ronde is dit een schoolvoorbeeld van landbouw waar we naar terug zouden moeten. Geen massaliteit, maar handwerk en de daarbij horende arbeidsplekken. Want het rooien van de aardappelen levert menig dorpsgenoot een leuk zakcentje op.

De telers vertellen ons ook dat er vroeger zo’n 120 telers waren. Nu zijn dat er nog maar een handjevol. Zo zonde! De jeugd heeft onvoldoende belangstelling om dit ambacht over te nemen. Er is meer vraag naar goedkope aardappelen en de waarde van deze smaakvolle Opperdoezer Ronde aardappelen wordt steeds minder gewaardeerd.

Tijd voor verandering!

Echt mensen, ga die Opperdoezer Ronde halen in de winkel. Naast dat ze met heel veel liefde met de hand gerooid worden zijn ze echt een delicatesse. Gewoon een aardappel met heel veel smaak. Daar hoef je niet heel gek mee te doen in de keuken. Koken, verse bospeentjes of bloemkool erbij en een sausje van roomboter. Je geniet dan van pure eenvoud met een fantastisch verhaal.

Echt mensen, ga die Opperdoezer Ronde halen in de winkel. Naast dat ze met heel veel liefde met de hand gerooid worden zijn ze echt een delicatesse.

We rijden door

Na ons bezoekje aan Opperdoes rijden we door in Noord-Holland. Akkerbouw is hier volop aanwezig, maar net buiten Opperdoes (in Middenmeer) zien we megagrote glazen kassen waar van alles geteeld worden. De busjes om arbeidsmigranten af en aan te voeren staan er voor de deur. Met enige weemoed denken we terug aan ons bezoek aan Opperdoes. Daar was er werk voor de lokale bevolking en dankzij dat intensieve werk kunnen wij die heerlijke aardappel kopen.

Tip:

Tussen Hoorn en Medeblik rijdt een stoomtrein. Maak er eens een dagje uit van, en ga zeker een kijkje nemen in Opperdoes. Je kunt er uit de stoomtrein stappen. Met de auto kan natuurlijk ook. Proef en ontdek daar het verschil tussen massateelt en puur handwerk. Na zo’n dagje uit zet je met heel veel plezier ‘s avonds een bordje Opperdoezer ronde met bospeen en een botersausje op tafel. Dat wordt smullen met een verhaal.

Tags: Aardappel recepten
DeelPin4VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp
Nieuws & Opinie

Van eigen bodem of van ver? Dit moet je weten over jouw aardappelen

Nieuws & Opinie

Seizoensgroenten in de maand mei

Nieuws & Opinie

Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst

zoutmolen van Peugeot
Nieuws & Opinie

Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt

Nieuws & Opinie

Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?

Nieuws & Opinie

De aardappel is duur dit jaar. Zo kun jij besparen.

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Aardappels

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief