• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Gaat ook dit ambacht verloren? Nee, toch?

door Redactie
in Nieuws & Opinie
0
0
Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

In het Noord-Hollandse plaatsje Opperdoes worden de aardappelen nog echt met de hand gerooid. Deze heerlijke aardappeltjes dragen dan ook de toepasselijke naam: Opperdoezer Ronde. De naam is beschermd. Wie in juni het plaatsje Opperdoes binnenrijdt ontdekt de bedrijvigheid. Je kunt de aardappelen er overal aan huis kopen en in de velden worden deze aardappelen met man en macht gerooid.

De aardappelteelt is tegenwoordig in veel gevallen bijna robotwerk. De aardappelen worden machinaal gepoot en machinaal weer van het land gehaald. Als bulldozers rijden tractoren over het land om de aardappelen te oogsten en in no-time kunnen ze naar de opslag. Met slechts een paar harde werkers wordt de klus geklaard. Maar in Opperdoes is dat anders. Hier wordt nog bewust met de hand gerooid. En wij vinden dit een prachtig en bewonderingswaardig tafereel.

Heeft de Opperdoezer Ronde nog wel een toekomst?

Terwijl we een bezoek brengen aan het dropje Opperdoes komen we in aanraking met de telers. De liefde voor hun product spat er vanaf. We schetsen nog even verder … We zijn daar vroeg in het seizoen. Net over de helft van de maand mei. Op onze vraag of er al geoogst wordt, worden we naar achteren gebracht waar een man op z’n knieën in een warme kas de aardappeltjes met de hand uit de grond haalt. Vol liefde en passie vertelt hij over zijn aardappelen en over het vele werk dat daarbij komt kijken. Over ongeveer twee weken worden de aardappeltjes uit de volle grond gehaald. Stukje voor stukje. Niet door arbeidsmigranten, maar door hard werkende scholieren die in deze tijd van het jaar weten dat er aardappels gerooid moeten worden.

Los van de fantastische smaak van de Opperdoezer ronde is dit een schoolvoorbeeld van landbouw waar we naar terug zouden moeten. Geen massaliteit, maar handwerk en de daarbij horende arbeidsplekken. Want het rooien van de aardappelen levert menig dorpsgenoot een leuk zakcentje op.

De telers vertellen ons ook dat er vroeger zo’n 120 telers waren. Nu zijn dat er nog maar een handjevol. Zo zonde! De jeugd heeft onvoldoende belangstelling om dit ambacht over te nemen. Er is meer vraag naar goedkope aardappelen en de waarde van deze smaakvolle Opperdoezer Ronde aardappelen wordt steeds minder gewaardeerd.

Tijd voor verandering!

Echt mensen, ga die Opperdoezer Ronde halen in de winkel. Naast dat ze met heel veel liefde met de hand gerooid worden zijn ze echt een delicatesse. Gewoon een aardappel met heel veel smaak. Daar hoef je niet heel gek mee te doen in de keuken. Koken, verse bospeentjes of bloemkool erbij en een sausje van roomboter. Je geniet dan van pure eenvoud met een fantastisch verhaal.

Echt mensen, ga die Opperdoezer Ronde halen in de winkel. Naast dat ze met heel veel liefde met de hand gerooid worden zijn ze echt een delicatesse.

We rijden door

Na ons bezoekje aan Opperdoes rijden we door in Noord-Holland. Akkerbouw is hier volop aanwezig, maar net buiten Opperdoes (in Middenmeer) zien we megagrote glazen kassen waar van alles geteeld worden. De busjes om arbeidsmigranten af en aan te voeren staan er voor de deur. Met enige weemoed denken we terug aan ons bezoek aan Opperdoes. Daar was er werk voor de lokale bevolking en dankzij dat intensieve werk kunnen wij die heerlijke aardappel kopen.

Tip:

Tussen Hoorn en Medeblik rijdt een stoomtrein. Maak er eens een dagje uit van, en ga zeker een kijkje nemen in Opperdoes. Je kunt er uit de stoomtrein stappen. Met de auto kan natuurlijk ook. Proef en ontdek daar het verschil tussen massateelt en puur handwerk. Na zo’n dagje uit zet je met heel veel plezier ‘s avonds een bordje Opperdoezer ronde met bospeen en een botersausje op tafel. Dat wordt smullen met een verhaal.

Tags: Aardappel recepten
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

grillworst
Nieuws & Opinie

Bij deze slagers moet je zijn voor de allerlekkerste grillworst

Port en Kaas CREDITS @Alice Bown
Nieuws & Opinie

Port en kaas; combineren maar!

appels plukken Bunnik
Nieuws & Opinie

Zelf appels plukken? Ga dit of volgend weekend naar Bunnik

aardappels rooien
Nieuws & Opinie

Ga zelf aardappels rooien op de Nationale Aardappelrooidag

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Lokaal fruit
Nieuws & Opinie

(Lokaal) fruit eten; echt een gezonde gewoonte

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen