In het Noord-Hollandse plaatsje Opperdoes worden de aardappelen nog echt met de hand gerooid. Deze heerlijke aardappeltjes dragen dan ook de toepasselijke naam: Opperdoezer Ronde. De naam is beschermd. Wie in juni het plaatsje Opperdoes binnenrijdt ontdekt de bedrijvigheid. Je kunt de aardappelen er overal aan huis kopen en in de velden worden deze aardappelen met man en macht gerooid.
De aardappelteelt is tegenwoordig in veel gevallen bijna robotwerk. De aardappelen worden machinaal gepoot en machinaal weer van het land gehaald. Als bulldozers rijden tractoren over het land om de aardappelen te oogsten en in no-time kunnen ze naar de opslag. Met slechts een paar harde werkers wordt de klus geklaard. Maar in Opperdoes is dat anders. Hier wordt nog bewust met de hand gerooid. En wij vinden dit een prachtig en bewonderingswaardig tafereel.
Heeft de Opperdoezer Ronde nog wel een toekomst?
Terwijl we een bezoek brengen aan het dropje Opperdoes komen we in aanraking met de telers. De liefde voor hun product spat er vanaf. We schetsen nog even verder … We zijn daar vroeg in het seizoen. Net over de helft van de maand mei. Op onze vraag of er al geoogst wordt, worden we naar achteren gebracht waar een man op z’n knieën in een warme kas de aardappeltjes met de hand uit de grond haalt. Vol liefde en passie vertelt hij over zijn aardappelen en over het vele werk dat daarbij komt kijken. Over ongeveer twee weken worden de aardappeltjes uit de volle grond gehaald. Stukje voor stukje. Niet door arbeidsmigranten, maar door hard werkende scholieren die in deze tijd van het jaar weten dat er aardappels gerooid moeten worden.
Los van de fantastische smaak van de Opperdoezer ronde is dit een schoolvoorbeeld van landbouw waar we naar terug zouden moeten. Geen massaliteit, maar handwerk en de daarbij horende arbeidsplekken. Want het rooien van de aardappelen levert menig dorpsgenoot een leuk zakcentje op.
De telers vertellen ons ook dat er vroeger zo’n 120 telers waren. Nu zijn dat er nog maar een handjevol. Zo zonde! De jeugd heeft onvoldoende belangstelling om dit ambacht over te nemen. Er is meer vraag naar goedkope aardappelen en de waarde van deze smaakvolle Opperdoezer Ronde aardappelen wordt steeds minder gewaardeerd.
Tijd voor verandering!
Echt mensen, ga die Opperdoezer Ronde halen in de winkel. Naast dat ze met heel veel liefde met de hand gerooid worden zijn ze echt een delicatesse. Gewoon een aardappel met heel veel smaak. Daar hoef je niet heel gek mee te doen in de keuken. Koken, verse bospeentjes of bloemkool erbij en een sausje van roomboter. Je geniet dan van pure eenvoud met een fantastisch verhaal.
Echt mensen, ga die Opperdoezer Ronde halen in de winkel. Naast dat ze met heel veel liefde met de hand gerooid worden zijn ze echt een delicatesse.
We rijden door
Na ons bezoekje aan Opperdoes rijden we door in Noord-Holland. Akkerbouw is hier volop aanwezig, maar net buiten Opperdoes (in Middenmeer) zien we megagrote glazen kassen waar van alles geteeld worden. De busjes om arbeidsmigranten af en aan te voeren staan er voor de deur. Met enige weemoed denken we terug aan ons bezoek aan Opperdoes. Daar was er werk voor de lokale bevolking en dankzij dat intensieve werk kunnen wij die heerlijke aardappel kopen.
Tip:
Tussen Hoorn en Medeblik rijdt een stoomtrein. Maak er eens een dagje uit van, en ga zeker een kijkje nemen in Opperdoes. Je kunt er uit de stoomtrein stappen. Met de auto kan natuurlijk ook. Proef en ontdek daar het verschil tussen massateelt en puur handwerk. Na zo’n dagje uit zet je met heel veel plezier ‘s avonds een bordje Opperdoezer ronde met bospeen en een botersausje op tafel. Dat wordt smullen met een verhaal.