Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De Airfryer van Philips; niet alleen maar voor frituren

Heeft maar 3 minuten nodig om op te warmen, gebruikt ten opzichte van een gewone friteuse bij het bakken van frietjes 80% minder olie en je kan er veel meer mee maken dan patat en snacks.

0 3.921

Mijn eerste frituurpan was een zwart geëmailleerd pannetje waar een mandje in zat dat je, wanneer de frietjes klaar waren, heel voorzichtig met een dikke ovenwant aan, naar boven kon halen. Gewoon op een gasfornuis, zonder een speciaal handvat, timer of een mogelijkheid om op verschillende graden in te stellen. Het gas hoger of lager, niet meer dan dat en levensgevaarlijk natuurlijk. Daarna kwam een modernere friteuse, met alle toeters en bellen. Een heus handvat om het mandje simpel uit het vet te krijgen, een draaiknop om de temperatuur in te stellen, die je uit elkaar kon halen om goed schoon te maken en een buitenkant die niet heet werd. Geweldig! Toen de kinderen groter werden en begrepen dat hun favoriete frietjes heel simpel uit dat ding kwamen verdween de frituur naar het schuurtje achter in de tuin, omdat ze anders misschien zelf aan het frituren zouden gaan. Als jonge kinderen weten hoe iets werkt, of denken te weten hoe iets werkt moet je voorzichtig worden.

Frituren in de schuur

Maar buiten dat het geen speelgoed is voor kleine kinderen werd ik echt misselijk van de geur die werkelijk dagen in mijn huis bleef hangen, zelfs al had ik maar 6 bitterballen gefrituurd. Perfecte oplossing, maar de friteuse in de schuur gebruikte ik steeds minder. Om nou in de schuur je patatjes te gaan bakken, da’s ook weer wat, of eigenlijk helemaal niet. In de regen met een paraplu erheen om het ding aan te zetten, weer terug met die plu want het duurde wel even voordat het vet warm was. Weer met die plu richting schuur om de frietjes erin te gooien, rillend staan wachten tot de boel klaar was en je bak patatjes onder de plu weer richting huis brengen. En maar hopen dat het genoeg was, want anders kon je nog een keer. Kan niet anders dan dat velen dit verhaal herkennen. Het gedoe met de friteuse, het ongezonde vet, de geur en toch ook het schoonmaken, want dat bleek toch niet zo goed te gaan als werd gezegd, woog niet op tegen het even een patatje halen. Toen de ovenfrietjes ineens overal in de winkel lagen was het lot snel beslist en ook deze frituurpan verdween. Geen frituurpan meer in mijn huis of schuur, ik was er helemaal klaar mee.

Wil je testen?

Kinderen zijn ondertussen de deur uit, patatje haal ik sporadisch bij het cafetaria en dat werkt goed. Geen vieze geur, geen oude olie en geen gedoe met schoonmaken. Maar soms, heel soms, bij een fijne film of een borrel met vrienden mis ik dat bitterballetje wel, maar ja een mens kan niet alles hebben. Of misschien toch wel? Toen het aanbod bij Lekker Tafelen binnenkwam om de Philips Airfryer te testen werd er wat lacherig gezegd: “Marlène, frituren met lucht, wat voor jou?”, bekend als iedereen was met mijn friteuseverhaal. Ik kon natuurlijk heel hard nee roepen en zeggen dat het toch allemaal op hetzelfde neerkomt, maar wie niet minimaal probeert kan er ook niet over oordelen, dus kom maar op met die Airfryer. Het kostte even wat moeite om het ding thuis te krijgen, maar uiteindelijk lukte het. Een behoorlijk groot apparaat, die Airfryer, laat je niet zomaar op het aanrecht staan was mijn eerste gedachte, maar als hij doet wat hij zou moeten doen, dan is het geen lelijk ding om even neer te zetten.

 

Aan de gang met de Philips Airfryer

Met een duidelijke uitgebreide handleiding en een Quick Start Guide zorgt Philips dat je, na de logische eerste afwasbeurt, direct aan de gang kan. Het receptenboekje dat er standaard bij zit helpt je prima op weg met bijvoorbeeld: wat kan er precies in, op hoeveel graden, hoeveel tijd kost het. En ik, die eerder in de veronderstelling was dat het alleen voor patat en snacks bedoeld was, verbaas me over de recepten voor cheesecake, ratatouille, geroosterd lamsrack, drumsticks en chocoladetaart. In een Airfryer? Ja dus blijkbaar. Helaas ontbreekt mij de tijd om de cheesecake te testen, maar zelfgemaakte frieten, geroosterde groenten en garnalen in een pankojasje kan ik vanavond wel op tafel zetten.

Je kan natuurlijk aan de gang met het voorverpakte spul, maar het hele idee van de Airfryer is dat we gezonder gaan koken, zonder extra vet of toevoegingen waar we niet om gevraagd hebben. Een aardappeltje is zo gesneden en wat garnalen door de bloem, ei en panko (soort paneermeel) gemengd met chilivlokken voor de pit halen kost je welgeteld 10 minuten. Verse aardappels gooi je echter niet zomaar in de Airfryer. Volgens het recept moeten die eerst een half uur in het koude water liggen om ervoor te zorgen dat het zetmeel verdwijnt, dat anders zou verbranden. Houd daar rekening mee. Ondertussen kan ik wel de groenten snijden, halve courgette, waspeen, een rood uitje en een halve paprika gaan in een ovenschaal. Beetje tijm en nog geen halve eetlepel olie zouden de truc moeten doen. Tip: wil je het recept uit het bijgeleverde boekje voor 4 tot 5 porties volgen, zorg dan voor een echte diepe ovenschaal. Het lukt je niet om al die groenten in een wat lagere variant te krijgen.

Lukt het ook?

Nadat de groenten ongeveer 10 minuten in de Airfryer hebben, ja hoe noem je dat eigenlijk, gefrituurd, gekookt, geroosterd, geairfryerd…….zien ze er prima uit. De ovenschaal met een dikke ovenhandschoen uit het mandje vissen vergt wat oefening, maar komt uiteindelijk goed. Folie erover en door naar de patat die ondertussen lang genoeg heeft geweekt, is gedroogd en gehusseld met wederom nog geen halve eetlepel olie. Deze moeten 21 minuten, dus ondertussen houd ik de groenten warm in de oven op een lage stand. Je kan ervoor kiezen de patatjes eerst even voor te bakken in de Airfryer en deze op het laatste moment nog even terug te doen.

Je moet dus vooraf goed bedenken wat je in de Airfryer wilt gaan maken. De patat moet langer dan de groenten, ik kan niet stapelen, dus het moet na elkaar. En dan had ik ook nog de garnalen bedacht. Patatjes moeten 21 minuten. De garnalen gaan daarna nog 6 minuten in de Airfryer. We zijn niet zo moeilijk, we beginnen gewoon met de groenten en de frietjes. De laatsten kwamen trouwens ook prima uit de Airfryer, plakten niet aan elkaar, goed kleurtje en geen slappe frietjes, zoals je wel eens had met ovenfriet. Buitenkant is krokant, alleen de binnenkant is naar mijn smaak toch te melig. Volgens het recept moest ik ‘melige’ aardappelen gebruiken, maar ik zou de volgende keer toch de wat minder kruimige nemen. De groenten zijn perfect! Ondertussen zijn de garnalen klaar en behalve dat de panko wat bleker is dan ik het normaal ken, zijn ze knapperig en smaken ook deze perfect. Hier heb ik overigens helemaal geen olie bij gebruikt. Misschien zou een drupje olie door de panko alles wat bruiner kleuren, maar voor de smaak hoef je het zeker niet te doen.

 

Hoe werkt het?

Hoe krijgt Philips het met de Airfryer voor elkaar dat ik wel het idee heb dat ik gefrituurde dingen zit te eten, maar dat er zo goed als geen olie aan te pas komt? Dat doen ze door een combinatie van circulerende hete lucht, een grillelement en natuurlijk met regelbare temperatuur. Een vergelijking met een gewone friteuse is eigenlijk niet op zijn plaats, want de Philips Airfryer is veel veelzijdiger. Heeft maar 3 minuten nodig om op te warmen, gebruikt ten opzichte van een gewone friteuse bij het bakken van frietjes 80% minder olie en je kan er veel meer mee maken dan patat en snacks. De onderdelen die zo in de vaatwasser kunnen, maken dat je hem snel zal gebruiken. En wat voor mij het meest positieve is, is dat die frituurlucht niet nog dagen in mijn hele huis hangt. Natuurlijk ruik je wat, maar niet meer dan wanneer je frietjes in de oven maakt. Ik zie eigenlijk een heteluchtoven op mijn aanrecht staan en de Airfryer kan zeker als zodanig gebruikt worden. Heb nog één opmerking: “Wat stijgt er op in de keuken?”, werd hier gevraagd op het moment dat ik hem aanzette. Dus kan meneer Philips nog iets aan het geluid doen?

Meer informatie

Voor meer informatie over de Airfryer verwijs ik je naar de pagina van Philips www.philips.nl/airfryer. Wil je kijken welke recepten je kan maken of meer inspiratie opdoen dan kan de facebookpagina van The Philips Chef je daarbij helpen www.facebook.com/thePhilipsChef. Het kan bijna niet anders of er is ook een handige Airfryer app ontwikkeld, beschikbaar voor zowel Android als iOS. Alle informatie bij elkaar, want naast 200 recepten biedt de app ook ondersteuning bij het gebruik en onderhoud van de Philips Airfryer, bijvoorbeeld via video’s.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer