• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, augustus 19, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Het aspergeseizoen is weer geopend

door Redactie
in Nieuws & Opinie
0
0

Het aspergeseizoen is weer geopend – Elk jaar wordt op de tweede donderdag van april het officiële aspergeseizoen geopend. Dit jaar was de grote opening in het mooie Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Dat was de ideale locatie voor het thema Proef de lente aan zee! Bovendien werd er op 10 april de nieuwe ambassadeur voor de koningin der groente benoemd.

De grote dag

Op de dag van de opening van het seizoen was het redelijk koud langs de kust. Gelukkig werden wij verwelkomd met een kopje koffie en een verwarmende opening van Pieter Smiths, voorzitter van Dubbel A. Dubbel A wil de asperge onder de aandacht brengen bij het publiek. Pieter Smiths vertelde ons:

“De jaarlijkse opening van het aspergeseizoen is een hoogtepunt voor heel culinair en aspergeminnend Nederland! In navolging van bijvoorbeeld het haringseizoen en de opening van het wildseizoen in het najaar, is de opening van het aspergeseizoen de enige landelijke opening van een groenteseizoen. En met het langzaam verdwijnen van kennis over de seizoenen is het van groot belang de aandacht hierop te blijven vestigen, zodat mensen kunnen blijven genieten van vers uit het seizoen .”

Nadat Pieter Smiths ons niet meer in spanning kon laten wachten liepen wij naar het helikopterplatform waar de nieuwe aspergeambassadeur zou landen. Na tien minuten in de gure zeewind wachtten, was het zover. Met een spectaculaire helikoptervlucht landde de nieuwe ambassadeur. BN’er Vivian Reijs kwam met het eerste doosje witte goud uit de helikopter gestapt. Vivian Reijs is onder andere bekend als tv-presentatrice en voedingscoach en volgt Sandra Ysbrandy als vertegenwoordiger van de asperge op. Oud-ambassadeur Joop Braakhekke en 24-kitchen chef John Gerdsen waren ook van de partij om een kijkje te nemen naar de prachtige nieuwe asperges.

Walking Dinner

Asperges zijn gezond en lekker. Dat wilden de aanwezige chef-koks laten zien en zij hadden allemaal lekkere gerechten met asperges gemaakt. Onder het genot van een glaasje witte wijn sloot de dag zich af met een Walking Dinner. Wij konden kiezen uit verschillende gerechten die er allemaal even lekker uitzagen. Een mooie Kroningscocktail met appel, kalfstong en Landhoen was wel het pronkstuk van de dag.  Helaas waren alle gerechtjes met vlees of vis, maar dat bedierf de pret niet voor de vegetariër die mee was tijdens deze dag. De asperges smaakten overheerlijk.

Gelukkig is het aspergeseizoen net begonnen, dus kom maar op met die witte pronkstukjes. Wist je dat asperges dagvers het lekkerst zijn? Maar gewikkeld in een vochtige doek zijn asperges prima een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Jammer dat het seizoen maar twee maanden duurt (tot 24 juni), dus geniet veel van de heerlijke asperges nu het kan!

Leuke weetjes

  • Asperge2014-10de gemiddelde consumptie van asperges is de afgelopen tien jaar vrijwel jaarlijks gestegen;
  • een Nederlander eet gemiddeld 780 gram asperges per jaar;
  • witte asperges groeien op aspergebedden;
  • de groene en paarse asperges worden boven de grond geoogst;
  • er is een officieel aspergemuseum in Limburg: De Locht in Melderslo;
  • witte asperges moeten voor het gebruik worden geschild. Gelukkig zijn ze ook geschild verkrijgbaar;
  • bij de aankoop van asperges wordt eerst gelet op versheid, dan op de prijs;
  • asperges die vers zijn piepen als je ze langs elkaar houdt;
  • een kop van een asperge moet gesloten zijn. Ook is hij lichtglanzend en wit van kleur;
  • de beste soort asperges zijn dubbel A;
  • asperges worden geoogst tot 24 juni, de dag van Sint Jan.
Tags: Groenteseizoen
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Lokaal fruit
Nieuws & Opinie

(Lokaal) fruit eten; echt een gezonde gewoonte

vis eten
Nieuws & Opinie

Vis eten; 1 of 2 keer per week is lekker & gezond

zuivel keuze
Nieuws & Opinie

Is melk, goed voor elk? Met andere woorden, is zuivel nog wel zo gezond?

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?
Nieuws & Opinie

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn
Ovenschotel

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn is zo'n heerlijk familiegerecht of de schotel die je op tafel zet als je eters krijgt.

Check het recept of lees de info
Pittige aardappelsalade

Pittige aardappelsalade

Eenvoudige Griekse salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Handige kooktips

vis pocheren
Kookschool

Vis pocheren; makkelijker dan je denkt

Best vreemd dat we niet vaker vis pocheren, dit heeft namelijk veel voordelen! Het is smaakvol verantwoord en makkelijker dan je denkt.

Check het recept of lees de info
Tête de Moine

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor Janssen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen