Het aspergeseizoen is weer geopend – Elk jaar wordt op de tweede donderdag van april het officiële aspergeseizoen geopend. Dit jaar was de grote opening in het mooie Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Dat was de ideale locatie voor het thema Proef de lente aan zee! Bovendien werd er op 10 april de nieuwe ambassadeur voor de koningin der groente benoemd.
De grote dag
Op de dag van de opening van het seizoen was het redelijk koud langs de kust. Gelukkig werden wij verwelkomd met een kopje koffie en een verwarmende opening van Pieter Smiths, voorzitter van Dubbel A. Dubbel A wil de asperge onder de aandacht brengen bij het publiek. Pieter Smiths vertelde ons:
“De jaarlijkse opening van het aspergeseizoen is een hoogtepunt voor heel culinair en aspergeminnend Nederland! In navolging van bijvoorbeeld het haringseizoen en de opening van het wildseizoen in het najaar, is de opening van het aspergeseizoen de enige landelijke opening van een groenteseizoen. En met het langzaam verdwijnen van kennis over de seizoenen is het van groot belang de aandacht hierop te blijven vestigen, zodat mensen kunnen blijven genieten van vers uit het seizoen .”
Nadat Pieter Smiths ons niet meer in spanning kon laten wachten liepen wij naar het helikopterplatform waar de nieuwe aspergeambassadeur zou landen. Na tien minuten in de gure zeewind wachtten, was het zover. Met een spectaculaire helikoptervlucht landde de nieuwe ambassadeur. BN’er Vivian Reijs kwam met het eerste doosje witte goud uit de helikopter gestapt. Vivian Reijs is onder andere bekend als tv-presentatrice en voedingscoach en volgt Sandra Ysbrandy als vertegenwoordiger van de asperge op. Oud-ambassadeur Joop Braakhekke en 24-kitchen chef John Gerdsen waren ook van de partij om een kijkje te nemen naar de prachtige nieuwe asperges.
Walking Dinner
Asperges zijn gezond en lekker. Dat wilden de aanwezige chef-koks laten zien en zij hadden allemaal lekkere gerechten met asperges gemaakt. Onder het genot van een glaasje witte wijn sloot de dag zich af met een Walking Dinner. Wij konden kiezen uit verschillende gerechten die er allemaal even lekker uitzagen. Een mooie Kroningscocktail met appel, kalfstong en Landhoen was wel het pronkstuk van de dag. Helaas waren alle gerechtjes met vlees of vis, maar dat bedierf de pret niet voor de vegetariër die mee was tijdens deze dag. De asperges smaakten overheerlijk.
Gelukkig is het aspergeseizoen net begonnen, dus kom maar op met die witte pronkstukjes. Wist je dat asperges dagvers het lekkerst zijn? Maar gewikkeld in een vochtige doek zijn asperges prima een paar dagen houdbaar in de koelkast.
Jammer dat het seizoen maar twee maanden duurt (tot 24 juni), dus geniet veel van de heerlijke asperges nu het kan!
Leuke weetjes
de gemiddelde consumptie van asperges is de afgelopen tien jaar vrijwel jaarlijks gestegen;
- een Nederlander eet gemiddeld 780 gram asperges per jaar;
- witte asperges groeien op aspergebedden;
- de groene en paarse asperges worden boven de grond geoogst;
- er is een officieel aspergemuseum in Limburg: De Locht in Melderslo;
- witte asperges moeten voor het gebruik worden geschild. Gelukkig zijn ze ook geschild verkrijgbaar;
- bij de aankoop van asperges wordt eerst gelet op versheid, dan op de prijs;
- asperges die vers zijn piepen als je ze langs elkaar houdt;
- een kop van een asperge moet gesloten zijn. Ook is hij lichtglanzend en wit van kleur;
- de beste soort asperges zijn dubbel A;
- asperges worden geoogst tot 24 juni, de dag van Sint Jan.